За Мною йдіть
18--24 травня. Мосія 25--28: “Вони називалися народом Бога”


“18–24 травня. Мосія 25–28: “Вони називалися народом Бога”, За Мною йдіть---для окремих осіб і сімей. Книга Мормона. 2020 (2020)

“18–24 травня. Мосія 25–28”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. 2020

Зображення
ангел явився Алмі та синам Мосії

Навернення Алми молодшого, художник Гері Л. Кепп

18--24 травня

Мосія 25--28

“Вони називалися народом Бога”

Після того, як “голос Господа дійшов до [Алми]”, він записав сказані йому слова Господа, “щоб він міг мати їх” (Moсія 26:14, 33). Як ви будете наслідувати приклад Алми?

Записуйте свої враження

Після майже трьох поколінь життя в різних землях нефійці знову об’єдналися як народ. Народ Лімгія, народ Алми та народ Мосії—навіть народ Зарагемлі, які не були нащадками Нефія—тепер усі були “причислені до Нефійців” (Moсія 25:13). Багато хто з них також хотіли стати членами Церкви, яку встановив Алма. Тому всі ті, хто “мав бажання взяти на себе ім’я Христа”, були охрищені, “і вони називалися народом Бога” (Moсія 25:23–24). Після багатьох років конфліктів і полону, здавалося, що нефійці нарешті будуть насолоджуватися періодом миру.

Але невдовзі невіруючі почали переслідувати святих. Особливо сумним було те, що багато хто з цих невіруючих були дітьми тих, хто вірили—“підростаюч[им] поколінням” (Moсія 26:1), включаючи синів Мосії та одного сина Алми. Потім сталося диво і розповідь про це диво дала надію страждаючим батькам протягом багатьох поколінь. Але історія навернення Алми не лише для батьків заблукалих дітей. Істинне навернення---це диво, яке у той чи інший спосіб має статися з кожним з нас.

Зображення
піктограма “особисте вивчення”

Ідеї для особистого вивчення Писань

Moсія 26:1–6

Я відповідаю за свою власну віру і своє свідчення.

Ті, хто чув проповідь царя Веніямина, пройшли дивовижне навернення (див. Moсія 5:1–7), але навернення---це особистий досвід, який неможливо передати у спадок власним дітям. Ми всі маємо відчути наше власне навернення до євангелії Ісуса Христа. Коли ви будете читати в Moсія 26:1–6 про “підростаюче покоління” невіруючих Нефійців, зверніть увагу на наслідки їхньої невіри. Ви також можете згадати тих, кого вам би хотілося привести до Христа. Хоча ви не можете передати їм своє навернення, Дух може прошепотіти вам те, що ви можете зробити, щоб допомогти їм знайти віру. Коли ви будете читати в Moсія 25–28 про те, як Алма та інші члени Церкви допомогли підростаючому поколінню, у вас можуть виникнути додаткові думки.

Див. також Учення і Завіти 68:25–29.

Moсія 26:6–39

Вірні слуги Бога прагнуть виконувати Його волю.

Іноді ми можемо вважати, що провідник Церкви, подібний до Алми, завжди знає, як чинити правильно. У Moсія 26 ми читаємо про проблему, з якою Алма ніколи не зустрічався, і “він боявся, що може вдіяти неправильно в очах Бога” (Moсія 26:13). Що Алма зробив у цій ситуації? (Див. Moсія 26:13–14, 33–34, 38–39). Що досвід Алми навчає вас стосовно того, як ви можете підійти до вирішення складних проблем у вашій сім’ї чи в церковному служінні?

Вам також може бути цікаво перелічити істини, відкриті Богом Алмі, які знаходяться в Moсія 26:15–32. Зверніть увагу, що деякі з цих істин не були прямою відповіддю на запитання Алми. Що це говорить вам про молитву й отримання особистих одкровень?

Moсія 27:8–37

Усі чоловіки і жінки мають народитися заново.

Було зрозуміло, що Алма молодший потребував нового духовного народження, бо вони із синами Мосії були “найганебнішими грішниками”, які ходили повсюди, щоб “знищити церкву Бога” (Moсія 28:4, 27:10). Але невдовзі після свого навернення Алма свідчив, що навернення доступне—і є необхідним—для всіх: “Не дивуйся,---сказав він,---що все людство … повинні народитися знову” (Мосія 27:25, курсив додано). Це, звичайно ж, включає і вас.

Коли ви будете читати про досвід Алми, який міститься в Moсія 27:8–37, ви можете намагатися поставити себе на його місце. Ви не намагаєтеся зруйнувати Церкву, але ви певно можете подумати про щось, що вам потрібно змінити в собі. Хто, подібно до батька Алми, підтримує вас і молиться за вас “з великою вірою”? Який досвід допоміг вам “переконати[ся] … в силі й владі Бога”? (Мoсія 27:14). Які “великі справи” звершив Господь для вас і вашої сім’ї, про які вам слід “пам’ята[ти]”? (Мoсія 27:16). Що ви дізнаєтеся зі слів і дій Алми молодшого стосовно того, що означає народитися знову? Подібні запитання можуть допомогти вам оцінити ваш прогрес у процесі народження знову.

Див. також Moсія 5:6–9, Aлма 36, “Conversion (Навернення)” (Gospel Topics, topics.ChurchofJesusChrist.org).

Зображення
Алму молодшого несуть до будинку його батька

Його батько втішився, художник Уолтер Рейн

Moсія 27:14, 19–24

Бог чує мої молитви і дасть на них відповідь згідно з Його волею.

Можливо, ви знаєте якихось батьків у ситуації Алми старшого, чий син або дочка роблять вибір, який веде до їхнього руйнування. А може, ви є одним з таких батьків. Що ви знаходите у Moсія 27:14, 19–24 такого, що дає вам надію? Як ці вірші можуть вплинути на ваші молитви за інших людей?

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Ідеї для сімейного вивчення Писань і домашнього сімейного вечора

Коли ви будете з вашою сім’єю читати Писання, Дух може допомогти вам зрозуміти, на яких принципах слід наголосити і які обговорити, в залежності від потреб вашої сім’ї. Ось кілька ідей.

Moсія 25:5–11

Що народ Мосії відчував після того, як він прочитав їм записи народу Зеніфа та народу Алми? Чи вела ваша сім’я записи, з яких ви могли б читати? Може ви додасте щось до тих записів, або почнете вести власні. Що б ви включили такого, що могло б допомогти вашій сім’ї (включаючи майбутні покоління) “сповни[тися] надзвичайно великої радості” і дізнатися про “безпосередню великодушність Бога”? (Мосія 25:8, 10).

Мосія 25:16

Чому для народу Лімгія було важливо пам’ятати, що Господь визволив їх з рабства? Що Спаситель зробив для нас такого, що нам слід пам’ятати?

Moсія 26:29–31, 27:35

Згідно з цими віршами, що має робити людина, аби отримати прощення?

Moсія 27:21–24

Коли ви читатимете ці вірші, подумайте про когось, про кого ваша сім’я могла б молитися і поститися?

Мосія 27–28

Щоб допомогти вашій сім’ї уявити те, про що говориться в цих розділах, ви можете запросити їх намалювати людей, про яких там написано, і використати ці малюнки під час переказу цієї історії. Або їм може сподобатися розіграти цю історію в ролях. Як вони можуть зобразити зміну, яку відчули Алма та сини Мосії?

Щоб знайти більше ідей для навчання дітей, див. навчальний план для цього тижня у посібнику За Мною йдіть—для Початкового товариства.

Як покращити наше навчання

Використайте мистецтво. “Альбом “Євангелія в мистецтві” та LDS Media Library на ChurchofJesusChrist.org містять багато зображень та відео, які можуть допомогти [членам вашої сім’ї] візуалізувати поняття чи події” (Навчати, як навчав Спаситель, с. 22).

Зображення
ангел являється Алмі молодшому

Ілюстрація: Ангел являється Алмі молодшому, художник Кевін Кілі

Роздрукувати