За Мною йдіть
18--24 травня. Мосія 25--28: “Вони називалися народом Бога”


“18--24 травня. Мосія 25--28: “Вони називалися народом Бога”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. Книга Мормона. 2020 (2020)

“18--24 травня. Мосія 25--28”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. 2020

Зображення
ангел явився Алмі і синам Мосії

Навернення Алми молодшого, художник Гері Л. Кепп

18--24 травня

Мосія 25--28

“Вони називалися народом Бога”

Небесний Батько знає, чого дітям у вашому класі потрібно навчитися і як допомогти їм це зробити. Прагніть Його проводу, коли ви читатимете Мосія 25--28 та переглядатимете цей навчальний план.

Запишіть ваші враження

Зображення
піктограма “обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Покажіть ілюстрацію, що знаходиться у навчальному плані для цього тижня у посібнику За Мною йдіть---для окремих осіб та сімей і запитайте дітей, що відбувається на цій ілюстрації. Якщо діти знають історію про Алму молодшого і синів Мосії, нехай вони розкажуть, що їм відомо.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вчення: для дітей молодшого віку

Moсія 26:30--31

Господь бажає мене простити.

Господь навчав Алму, що Він щиро пробачає тих, хто кається. Ми повинні слідувати Його прикладу, пробачаючи тих, хто нас образив.

Вправи на вибір

  • Прочитайте дітям таку фразу з Мосія 26:31: “Ви також прощатимете один одному”. Нехай діти попрактикуються, кажучи кілька разів: “Я прощаю тебе” та дізнайтеся, чи вони знають, що означає прощати. Розкажіть про випадок з вашого життя, коли ви пробачили когось, або хтось пробачив вас.

  • Допоможіть дітям розіграти по ролях, коли вони пробачають одне одного. Попросіть одну дитину, щоб вона зіграла роль, неначе вона образила іншу дитину чи зробила їй боляче. Що може зробити або сказати інша дитина, щоб показати, що вона пробачила?

  • Запропонуйте дітям намалювати сумне обличчя з одного боку аркуша і щасливе---з іншого боку. Попросіть їх піднімати вгору сумне обличчя, коли вони розповідають про випадок, коли брат або сестра чи друг засмутили їх. Попросіть їх піднімати вгору щасливе обличчя, коли вони розповідають про те, як вони пробачили або пробачать цю людину.

Moсія 27:8--37

Євангелія допомагає людям змінюватися і ставати більше схожими на Ісуса.

Навернення Алми молодшого та синів Мосії показує, що завдяки Ісусу Христу та Його євангелії будь-хто може змінитися та стати подібними до Ісуса.

Вправи на вибір

  • Стисло розкажіть про навернення Алми молодшого і синів Мосії, як це описано у Мосія 27:8–37. По допомогу зверніться до “Розділу 18: Алма молодший кається” (Оповідання з Книги Мормона, сс. 49--52 або див. відповідне відео на ChurchofJesusChrist.org). Потім перекажіть історію знову і попросіть дітей поділитися подробицями, які вони запам’ятали. Нехай вони розіграють історію по ролях, та допоможіть їм побачити різницю між тим, якими були Алма і сини Мосії до покаяння і після нього.

  • Допоможіть дітям, використовуючи творчу сторінку цього тижня, розказати історію Алми і синів Мосії. Прочитайте Мосія 27:24 та допоможіть дітям зрозуміти, що Алма та сини Мосії змінилися завдяки тому, що вони покаялися у своїх гріхах та прийняли євангелію Ісуса Христа.

    Зображення
    Алму молодшого несуть у дім його батька

    Його батько радіє, художник Уолтер Рейн

Moсія 28:1--8

Я можу ділитися євангелією.

Після свого навернення сини Мосії відчули сильне бажання проповідувати євангелію всім, включаючи їхніх ворогів, ламанійців.

Вправи на вибір

  • Аби розповісти про синів Мосії, які вирішили проповідувати євангелію ламанійцям, зверніться до Мосія 28:1–8. Ви також можете переглянути “Розділ 19: Сини Мосії стають місіонерами” (Оповідання з Книги Мормона, с. 53 або відповідне відео на ChurchofJesusChrist.org). Чому вони бажали ділитися євангелією? (Див. вірш 3).

  • Допоможіть кожній дитині подумати про когось, кому потрібно знати більше про євангелію. Допоможіть дітям спланувати, що вони скажуть людям, про яких вони подумали.

  • Заспівайте разом пісню про проповідування євангелії, зокрема “Служити хочу як місіонер” (Збірник дитячих пісень, с. 90). Зверніть увагу на фрази у пісні, де говориться про те, як ми можемо ділитися євангелією з іншими.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вчення: для дітей старшого віку

Мосія 26:22--23, 29--30; 27:8-37

Бог щиро прощає тим, хто кається.

Якщо у вашому класі є ті, хто обмірковує, чи він або вона можуть бути по-справжньому прощенні, то вам можуть допомогти Божі слова до Алми старшого та досвід Алми молодшого.

Вправи на вибір

  • Попросіть дітей уявити, що вони говорять з кимось, хто не думає, що Бог може коли-небудь пробачити його або її. Запросіть їх проглянути слова Бога до Алми старшого у Мосія 26:22–23, 29–30. Що вони знайшли, що допоможе цій людині?

  • Перед початком уроку попросіть когось з дітей прочитати про навернення Алми молодшого, що знаходиться у Мосія 27:8--37, та прийти підготовленим розказати класу історію у ролі Алми молодшого. (При потребі, порадьте дитині попросити батька або мати допомогти). Коли дитина розповідатиме історію, поставте такі запитання, зокрема: “Що ви відчували, коли … ?” або “Що сталося потім?”

  • Запросіть дітей скласти перелік слів з Мосія 27:8–10, які описують те, якими були Алма і сини Мосії до їхнього навернення. Потім попросіть їх скласти інший перелік з Мосія 27:32--37, які описують те, якими вони стали після їхнього навернення. Відповідно до віршів 24--29, що спричинило таку велику зміну в Алмі?

Moсія 26:29--31

Щоб бути прощеним, я мушу прощати.

Допоможіть дітям побачити зв’язок між прощенням, яке вони виявляють іншим, та прощенням, яке вони сподіваються отримати для себе.

Вправи на вибір

  • Попросіть дітей прочитати Мосія 26:29--31 і порахувати, скільки разів там зустрічається слово “прощати” та похідні від нього. Що з цих віршів ми дізнаємося про прощення інших? Як прощення однаково допомагає і людині, яка зробила щось неправильне, і людині, яка прощає?

  • Попросіть когось з дітей намалювати на дошці міст та зачитайте їм наступне твердження, процитоване Томасом С. Монсоном: “Той, хто не може простити інших, руйнує міст, через який сам повинен пройти, якщо бажає дістатися небес, бо прощення необхідне кожному” (Джордж Герберт, процитовано у “Приховані клини”, Ліягона, лип. 2002, с. 19). Зітріть частину мосту та попросіть дітей допомогти вам його відбудувати частину за частиною, коли вони говоритимуть про способи прощення інших. Попросіть їх подумати про когось, кого їм потрібно пробачити.

Moсія 27:8--24

Я можу молитися Богу та поститися, щоб Він благословив тих, кого я люблю.

Поміркуйте над тим, як ви можете допомогти дітям зрозуміти, що піст може зміцнити їхню віру, коли вони молитимуться про людей, яких вони люблять.

Вправи на вибір

  • Прочитайте разом Мосія 27:8--24 і попросіть дітей визначити, що робили Алма та його народ, щоб допомогти Алмі молодшому. Розкажіть про випадок, коли ви постилися та молилися за когось та запропонуйте дітям розказати про свій власний досвід.

  • Попросіть дітей подумати про когось, кого вони знають, кому потрібна допомога Бога у його або її житті. Свідчіть, що діти можуть молитися і поститися з вірою, що Бог благословить цю людину. Запросіть дітей молитися за людину, про яку вони подумали, і, якщо вони можуть, також поститися за неї.

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Заохочуйте вивчення вдома

Попросіть дітей вибрати щось одне, що вони дізналися з історії Алми молодшого і синів Мосії, що вони хотіли б розказати своїм сім’ям.

Як покращити наше навчання

Підтримуйте батьків. “Батьки є найважливішими вчителями євангелії для їхніх дітей---у них є як основна відповідальність, так і найбільша сила, щоб впливати на своїх дітей (див. Повторення 6:6--7). Коли ви навчаєте дітей у Церкві, з молитвою шукайте способи, щоб підтримати батьків в їхній основній ролі” (Навчати, як навчав Спаситель, с. 25).

Роздрукувати