За Мною йдіть
27 квітня--3 травня. Мосія 7--10: “З силою Господа”


“27 квітня–3 травня. Мосія 7--10: “З силою Господа”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. Книга Мормона. 2020 (2020)

“27 квітня–3 травня. Мосія 7--10”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. 2020

Зображення
Аммон навчає царя Лімгія

Мінерва К. Тейчерт (1888--1976), Аммон перед царем Лімгієм, 1949--1951, картина написана олією на мазоніті, 90 x 122 см. Музей мистецтв Університету Бригама Янга, 1969.

27 квітня--3 травня

Мосія 7--10

“З силою Господа”

З молитвою прочитайте Мосія 7–10, обмірковуючи отримані вами враження. Як істини у цих розділах можуть допомогти задовольнити потреби дітей, яких ви навчаєте?

Записуйте свої враження

Зображення
піктограма “обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Попросіть дітей розповісти усе, що вони, можливо, знають про події у цих розділах. Ви можете звернутися по допомогу до “Розділу 13: Зениф” (Оповідання з Книги Мормона, сс. 36–37 або відповідного відео на ChurchofJesusChrist.org).

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей молодшого віку

Moсія 7:18--20, 33

Бог допомагав людям у Писаннях, і Він може допомогти мені.

Людям Лімгія, які були рабами ламанійців, потрібна була віра, щоб Бог допоміг їм, тому Лімгій нагадав їм про час, коли Бог допоміг Своєму народові.

Вправи на вибір

  • Попросіть дітей розповісти про час, коли їм потрібна була допомога. Поясніть, що народ царя Лімгія був у скруті, тому він розповів історію, щоб допомогти їм мати віру. Прочитайте дітям Мосія 7:19 та покажіть ілюстрацію, на якій зображено дітей Ізраїля, які перетинають Червоне море (див. Мойсей розділяє Червоне море, ChurchofJesusChrist.org). Перегляньте цю історію та історію з манною і допоможіть дітям розіграти історії у діях (див. Розділи 17 та  18 у посібнику Історії Старого Завіту або відповідні відео на ChurchofJesusChrist.org). Як Господь допомагав своєму народові? Свідчіть, що Господь може також допомагати нам.

  • Прочитайте дітям Мосія 7:33 та допоможіть їм зрозуміти, чого нас навчають у цих віршах робити, щоб отримати допомогу від Господа. Допоможіть дітям придумати рухи, які можуть відображати ці дії та повторіть вірш, коли вони показуватимуть рухами ці дії. У чому нам потрібна допомога? Як ми можемо показати, що ми довіряємо Господу? Поділіться досвідом, коли ви довіряли Господу і Він допоміг вам.

  • Виберіть кілька куплетів з “Оповідання з Книги Мормона” або “Відвага Нефія” (Збірник дитячих пісень, сс. 62--63, 64--65), щоб проспівати разом з дітьми. Допоможіть їм визначити, як Господь допоміг людям у Книзі Мормона. Поділіться іншими історіями з Писань, які, за вашими відчуттями, можуть допомогти дітям навчитися довіряти Господу.

Moсія 8:16--17

Бог дав нам пророків, провидців й одкровителів.

Як ви можете використовувати Мосія 8:16--17, щоб навчати дітей про роль пророка як провидця?

Вправи на вибір

  • Покажіть дітям, як тримати їхні руки, наче вони дивляться через окуляри або бінокль. Прочитайте Мосія 8:17 та попросіть дітей кожного разу, коли вони чують слово “провидець” одягнути їхні “окуляри”. Поясніть, що Бог дав нам пророків та що одна з ролей пророка---це бути “провидцем”, тому що він може “бачити”, що буде у майбутньому. Наведіть декілька прикладів того, що пророки передбачали та відкрили нам (включаючи Писання), або наведіть приклад, коли пророк діяв як провидець (зокрема, 1 Нефій 11:20--21).

  • Зробіть паперові відбитки ніг та намалюйте на них те, що пророки радили нам робити. Розкладіть по кімнаті відбитки у вигляді шляху та опишіть малюнки. Нехай діти по черзі розіграють роль пророка і проведуть інших дітей по цим відбиткам.

  • Покажіть ілюстрацію, що знаходиться у навчальному плані для цього тижня у посібнику За Мною йдіть---для окремих осіб і сімей, і попросіть дітей описати, що вони бачать. Поясніть, що пророк Джозеф Сміт був провидцем. Господь дав йому знаряддя, що називаються Урім і Тумім та камінь провидця, щоб використовувати їх для перекладу Книги Мормона.

  • Покажіть невелике відео одного з недавніх послань Президента Церкви з генеральної конференції (або покажіть його фотографію і прочитайте те, чого він навчав). Свідчіть, що він пророк, провидець і одкровитель.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей старшого віку

Мосія 7:18–20, 33; 9:14–19; 10:6–10, 19–21

Бог допомагав людям у Писаннях, і Він може допомогти мені.

Зенифа і його народ, які оселилися на землі ламанійців, атакували ламанійці, і їм потрібна була допомога Бога. Що діти можуть дізнатися з цієї історії про те, як Бог допоміг Своїм дітям?

Вправи на вибір

  • Поділіть дітей на три групи та запросіть кожну групу вивчити одну з наступних історій з Писань: ізраїльтяни перетинають Червоне море (див. Вихід 14:10--14, 21--31), сім’я Легія подорожує пустинею (див. 1 Нефій 16:9--16; 17:1--6) та народ Зенифа, який було визволено від ламанійців (див. Мосія 9:14--19; 10:6–10, 19–21). Як люди у цих історіях показували, що вони довіряли Богу? Як Бог допоміг їм? Як Він допомагає нам, коли ми довіряємо Йому?

  • Попросіть трьох дітей написати на дошці випробування або труднощі, з якими вони стикнулися. Попросіть когось з дітей прочитати Мосія 7:33, та нехай інші діти кожного разу, коли вони чують те, що вони можуть робити, аби отримати допомогу Господа, вибирати одне з випробувань. Як довіра Господу допоможе нам подолати наші труднощі?

Moсія 8:12--19

Бог дає пророків, провидців і одкровителів заради блага людства.

Ми підтримуємо Перше Президентство та Дванадцятьох апостолів як пророків, провидців та одкровителів. Як ви можете навчати дітей про цінність пророків?

Вправи на вибір

  • Виберіть кілька важливих слів з Мосія 8:12–19 і напишіть їх на дошці. Попросіть когось із дітей прочитати ці вірші, а інших дітей попросіть піднімати руки, коли вони чують кожне слово, що написане на дошці. Зупиніть читання та всім класом обговоріть кожне слово.

  • Попросіть дітей переглянути Мосія 8:16--18, щоб дізнатися, хто такий провидець. Напишіть на дошці це речення: Провидець подібний до . Допоможіть дітям подумати про те, як завершити речення, щоб пояснити, чому провидець---це благословення для нас, наприклад, провидець подібний до охоронця, який попереджає нас про небезпеку.

  • Виберіть фразу з Мосія 8:16–17 та напишіть її на дошці, замінюючи кожне слово вигаданим символом. Дайте дітям перелік символів та слів, що пояснюють їх значення, а вони нехай розшифрують або “перекладуть” фразу, як це зробив би провидець. Яким ще чином пророки, провидці і одкровителі є “великою благодаттю” для нас? (Мосія 8:18).

Moсія 9:14--18; 10:10--11

Коли я слабкий, Господь зміцнює мене.

Коли діти стикаються з випробуваннями, вони інколи відчувають себе слабкими і безпомічними. За допомогою історії про народ Зенифа навчіть дітей того, що вони можуть отримати силу від Господа.

Вправи на вибір

  • Запропонуйте дітям сказати, яким чином вони можуть стати фізично сильними. Що означає мати “сил[у] людей”? (Див. Мосія 10:11). Що означає мати “сил[у] Господа”? (Див. Мосія 9:17--18; 10:10). Як ми отримуємо силу Господа?

  • Запропонуйте дітям намалювати когось, хто, на їхню думку, має силу Господа та розказати, чому вони намалювали цю людину.

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Заохочуйте вивчення вдома

Запросіть дітей розказати своїм сім’ям історію з Писань, яка надихає їх “поклада[ти] довіру свою на Бога” (Мосія 7:19).

Як покращити наше навчання

Ставте натхненні запитання. Ставте запитання, які спонукатимуть дітей свідчити про євангельські істини. Наприклад, якщо ви обговорюєте пророків, то можете попросити дітей розповісти, як пророки їх благословили.

Роздрукувати