За Мною йдіть
11--17 травня. Мосія 18--24: “Ви увійшли в завіт з Ним”


“11--17 травня. Мосія 18--24: “Ми увійшли в завіт з Ним”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. Книга Мормона. 2020 (2020)

“11--17 травня. Мосія 18--24”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. 2020

Зображення
Втеча народу Лімгія

Мінерва К. Тейчерт (1888--1976), Втеча царя Лімгія та його народу, 1949--1951, картина написана олією на мазоніті, 90 x 122 см. Музей мистецтв Університету Бригама Янга, 1969 р.

11--17 травня

Мосія 18--24

Ми увійшли в завіт з Ним

Читаючи Мосія 18--24, думайте про дітей, яких навчаєте. Святий Дух може допомогти вам визначити істини, які будуть їм необхідні.

Записуйте свої враження

Зображення
піктограма “обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Покажіть фотографію чийогось хрищення та попросіть дітей розповісти, що вони знають про це. Вони можуть розповісти, що вони дізналися, читаючи зі своїми сім’ями Мосія 18--24, коли відвідували хрищення чи при інших обставинах.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей молодшого віку

Moсія 18:7--16

Коли я приймаю хрищення, я укладаю завіт з Богом.

Один з найважливіших способів допомогти дітям підготуватися до хрищення---це навчити їх про завіти, які вони укладають під час хрищення.

Вправи на вибір

  • Перегляньте історію про Алму і його народ у вод Мормона, використовуючи Мосія 18:7--16 або “Розділ 15: Алма навчає і христить” (Оповідання з Книги Мормона, сс. 43–44 або відповідне відео на ChurchofJesusChrist.org). Покажіть ілюстрацію, що знаходиться у навчальному плані для цього тижня у посібнику За Мною йдіть---для окремих осіб і сімей, і попросіть дітей розповісти вам, що їм відомо про цю історію.

  • Використовуючи Мосія 18:8--10 як путівник, навчіть дітей власними словами, що вони обіцятимуть під час хрищення. Наприклад, вони обіцятимуть йти за Небесним Батьком та Ісусом, втішаючи тих, хто сумує. Розкажіть про те, як ви або хтось із ваших знайомих дотримується цих обіцянок. (Див. також У&З 20:77, 79; Керол М. Стівенс, “У нас є велика причина радіти”, Ensign або Ліягона, лист. 2013, сс. 115--117).

  • Поясніть, що коли ми охрищуємося, Небесний Батько також дає нам обіцяння. Розкажіть про ці обіцяння, описані у Мосія 18:9--10.

Moсія 18:17--28

Коли я приймаю хрищення, то стаю членом Церкви Ісуса Христа.

Допоможіть дітям зрозуміти, що це означає стати членами Церкви через хрищення і конфірмацію.

Вправи на вибір

  • Запросіть когось, хто нещодавно охристився, розповісти про свій досвід. Прочитайте Мосія 18:17 та поясніть, що коли ми христимося, ми стаємо членами Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів і обіцяємо йти за Ісусом.

  • Покажіть дітям ілюстрації, на яких відображено сцени з Мосія 18: 17--18. Наприклад, ілюстрація Висвячення у священство (альбом “Євангеліє в мистецтві”, № 106) може представляти вірш 18 та ілюстрація Сплата десятини (альбом “Євангелія в мистецтві”, № 113) може представляти вірші 27--28. Нехай діти опишуть, що вони бачать на ілюстраціях, та, використовуючи ілюстрації і вірші, допоможіть їм визначити, що означає бути членом Церкви.

Зображення
хрищення в океані

Під час хрищення ми укладаємо з Богом завіт.

Moсія 24:8--17

Бог може полегшити мої тягарі.

Коли Бог полегшив ваші тягарі? Подумайте про те, у який спосіб ви можете розказати про свій досвід дітям та свідчити їм.

Вправи на вибір

  • Допоможіть дітям придумати прості рухи, які вони будуть робити, коли ви розповідатимете, що сталося з народом Алми у Мосія 24:8--17. Зауважте, що через те, що Алма вибрав слідувати вченням Авінадія про Ісуса, до нього та його народу погано ставилися, але вони ніколи не припинили вірити в Ісуса.

  • Прочитайте дітям Мосія 24:14--15. Наповніть сумку важкими предметами (які представляють тягарі) та попросіть когось з дітей потримати сумку. Поясніть, що коли ми сумні, хворі або у нас інші проблеми, ми можемо відчувати наче ми несемо щось важке. Попросіть дітей по черзі допомогти цій дитині нести сумку так, щоб вона стала легшою. Поясніть, що Небесний Батько може полегшити наші тягарі, якщо ми прагнемо Його допомоги через молитву, служіння іншим та таке інше.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей старшого віку

Moсія 18:7--16

Коли я приймаю хрищення, я укладаю завіт з Богом.

Як ви можете допомогти дітям, яких навчаєте, зрозуміти завіт, який ми укладаємо під час хрищення?

Вправи на вибір

  • Дайте кожній дитині по аркушу паперу. Прочитайте разом Мосія 18:8--10 та запросіть дітей написати або намалювати на одному боці їхнього аркушу обіцяння, які ми даємо при хрищенні, а на іншому боці---благословення, які обіцяє нам Небесний Батько. Нехай вони розкажуть класу, що знайшли. Коли вони будуть ділитися, поставте запитання, подібні до цих: Як ми можемо “сумувати з тими, хто сумує”? Що означає бути свідками Бога “в усіх місцях”? (Вірш 9). Що ми можемо робити, аби дотримуватися наших завітів?

  • Попросіть кількох дітей, які були охрищені, поділитися спогадами про своє хрищення. Що зробило цей день особливим? Що вони відчували? Поясніть, що кожної неділі, коли вони приймають причастя, вони поновлюють свій христильний завіт. Допоможіть дітям порівняти христильний завіт, описаний у Мосія 18:8--10, з причасними молитвами (див. У&З 20:77, 79). Як ми можемо зробити причастя особливим, благоговійним часом, яким було наше хрищення?

  • Попросіть нещодавно навернених розповісти, як вони дізналися про Церкву і що вони відчували стосовно свого хрищення. Нехай діти запитають, що допомогло цій людині мати бажання дати обіцяння, що знаходяться у Мосія 18:7--16.

Moсія 18:17--28

Я член Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів.

Як ви можете надихнути дітей бути вдячними за благословення бути членами Церкви?

Вправи на вибір

  • Запропонуйте дітям прочитати Мосія 18: 17--28 і знайти такі самі вчення Церкви Христа у часи Алми, які є і у наші дні. Напишіть відповіді на кубиках або на пластикових чашечках та нехай діти використовують їх, щоб побудувати будівлю, яка представляє Церкву Ісуса Христа.

  • Заспівайте з дітьми або прочитайте слова з пісні “Церква Ісуса Христа” (Збірник дитячих пісень, с. 48) і попросіть їх прислухатися до того, що ми обіцяємо робити як члени Церкви. Допоможіть дітям поміркувати, яким чином вони можуть дотримуватися цих обіцянь.

Мосія 21:1–5, 13–16; 22:1–11; 24:8–22

Бог може полегшити мої тягарі.

Історія народу Алми може показати дітям, що інколи Бог допомагає, зміцнюючи нас, щоб пройти через наші випробування, замість того, щоб забрати їх від нас. Як ви можете допомогти їм навчатися з цієї історії?

Вправи на вибір

  • Допоможіть дітям визначити головні події з історій народу Лімгія у Мосія 21:1--5, 13--16; 22:1--11 та народу Алми у Мосія 24:8--22. Потім попросіть кожну дитину намалювати одну з цих подій. Запропонуйте дітям розкласти свої малюнки по порядку і за допомогою них розповісти історію. Коли вони це робитимуть, зауважте, що Бог допоміг людям нести їхні тягарі.

  • Запропонуйте дітям прочитати Мосія 21:14--15 та 24:13–14. Як Господь відповів на молитви народу Лімгія та народу Алми? Попросіть дітей розповісти про випадки, коли вони молилися про допомогу у випробуваннях, і Небесний Батько допоміг їм, або розкажіть про свій власний досвід.

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Заохочуйте вивчення вдома

Запропонуйте дітям пояснити комусь ще, що вони обіцятимуть або пообіцяли робити під час укладання свого завіту хрищення.

Як покращити наше навчання

Будьте уважні до дітей. Якщо вони не виглядають зацікавленими, можливо, слід спробувати іншу вправу або трохи спокійно походити. З іншого боку, якщо ви бачите, що на певному етапі уроку діти активно залучені і навчаються, не вважайте за необхідне йти далі, аби обов’язково пройти весь матеріал уроку.

Роздрукувати