За Мною йдіть
4--10 травня. Мосія 11--17: “Світло, … що ніколи не затьмариться”


“4--10 травня. Мосія 11--17: “Світло, … що ніколи не затьмариться”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. Книга Мормона. 2020 (2020)

“4--10 травня. Мосія 11--17”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. 2020

Зображення
Авінадій свідчить царю Ною

Авінадій перед царем Ноєм, художник Ендрю Бослей

4--10 травня

Мосія 11--17

“Світло, … що ніколи не затьмариться”

Обміркуйте та помоліться, щоб дізнатися, як ви можете використовувати історію про Авінадія та його вчення, що знаходиться у Мосія 11--17, щоб допомогти дітям, яких ви навчаєте. Запишіть отримані вами підказки.

Запишіть ваші враження

Зображення
піктограма “обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Попросіть дітей розповісти, що вони знають про історію Авінадія та царя Ноя. Може допомогти ілюстрація, яка знаходиться у навчальному плані для цього тижня у посібнику За Мною йдіть---для окремих осіб та сімей.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вчення: для дітей молодшого віку

Moсія 11--1317

Я можу захищати істину, навіть коли я на самоті.

І Авінадій, і Алма були сміливими у захисті істини. Як за допомогою цієї історії ви можете сформувати сміливість дітей для таких моментів, коли вони, можливо, мають захищати свої вірування?

Вправи на вибір

  • Підсумуйте історію Авінадія, царя Ноя та Алми, яка знаходиться у Мосія 11--13 та  17. Ви можете звернутися по допомогу до “Розділу 14: Авінадій і цар Ной” (Оповідання з Книги Мормона, сс. 38--42 або до відповідного відео на ChurchofJesusChrist.org). Запропонуйте дітям інсценувати історію, та нехай вони по черзі зіграють різні ролі.

  • Маршируйте з дітьми на одному місці, коли вони співатимуть пісню, яка надихає сміливість, зокрема, “Доблесним я буду” (Збірник дитячих пісень, с. 85). Прочитайте разом слова пісні та допоможіть дітям визначити, що означає доблесна або хоробра людина. Виберіть кілька віршів з Мосія 11--13 та 17, щоб прочитати дітям, аби показати, яким чином Авінадій та Алма були хоробрими (наприклад, див. Мосія 13:1--4, 9).

Moсія 12:33–36; 13:11–24.

Я маю виконувати Десять заповідей.

Священники царя Ноя знали заповіді, але не виконували їх. Слова Авінадія можуть допомогти дітям зрозуміти важливість виконання заповідей.

Вправи на вибір

  • Запропонуйте дітям порахувати до 10. Або роздайте їм 10 пронумерованих аркушів паперу, і нехай вони розкладуть їх у правильному порядку. Поясніть, що Небесний Батько дав нам Десять заповідей, щоб допомогти нам повернутися, щоб жити з Ним. Допоможіть дітям прочитати вголос разом з вами кілька з Десяти заповідей з Мосія 12:33--36 та 13:11--24.

  • Покажіть зображення Мойсея з Десятьма заповідями (наприклад, альбом “Євангелія в мистецтві”, № 14) та стисло поясніть, як Мойсей отримав заповіді від Бога (див. Вихід 19--20). Потім покажіть ілюстрацію із зображенням Авінадія (див. навчальний план для цього тижня у посібнику За Мною йдіть—для окремих осіб та сімей) і розкажіть дітям, що Авінадій нагадав царю Ною та його священникам про Десять заповідей. Виберіть кілька заповідей з Мосія 12:33--36 та 13:11--24, які, за вашим відчуттям, є особливо важливими для дітей, яких навчаєте, та обговоріть з ними благословення, що приходять від виконання цих заповідей.

  • Проспівайте разом пісню про заповіді, зокрема, “Вірність завітам” (Збірник дитячих пісень, с. 68). Чому ми виконуємо заповіді?

Мосія 14:5; 15:7–9

Пророки сміливо свідчать про Ісуса Христа.

Авінадій навчав царя Ноя та інших про Ісуса Христа, навіть коли це було небезпечно. Як історія про Авінадія може зміцнити свідчення дітей про пророків?

Вправи на вибір

  • Розкажіть дітям дещо, чого навчав Авінадій про Ісуса Христа у Мосія 14:5 та 15:7--9. Допоможіть дітям зрозуміти, що Авінадій хотів, щоб цар Ной та його народ слідували за Ісусом, щоб вони могли бути щасливими. У наші дні сучасні пророки навчають нас про Спасителя. Прочитайте уривок з виступу на генеральній конференції або покажіть відео, у якому один із сучасних пророків свідчить про Ісуса Христа.

  • Покажіть зображення або намалюйте ланцюги, тюрму або полум’я. Навчіть дітей, що Авінадій бажав, щоб його зв’язали, кинули до в’язниці та навіть кинули у вогонь, аби поділитися своїм свідченням про Ісуса Христа. И хоча, більш за все, ми ніколи не стикнемося з подібною небезпекою, як ми можемо бути хоробрими, як Авінадій, свідчачи нашими словами та діями?

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вчення: для дітей старшого віку

Moсія 11--1317

Я можу захищати правду, навіть коли я на одинці.

Як ви можете підготувати дітей, яких навчаєте, сміливо захищати правду, навіть якщо вони мусять робити це на самоті?

Вправи на вибір

  • Попросіть дітей намалювати різні сцени з історії про Авінадія, царя Ноя та Алму, яка знаходиться у Мосія 11--13 та  17. Допоможіть їм використовувати їхні малюнки, щоб переказати історії, або скористайтеся “Розділом 14: Авінадій і цар Ной” (Оповідання з Книги Мормона, сс. 38--42 або відповідним відео на ChurchofJesusChrist.org). Як і Авінадій, і Алма захищали правду? Чому цар Ной не захищав правду? (Див. Мосія 17:11–12). Допоможіть дітям пригадати випадки, коли вони захищали те, що правильне.

  • Допоможіть дітям подумати про ситуації, у яких вони можуть захищати правду, та запросіть їх розіграти по ролях деякі з цих ситуацій. Наприклад, що вони могли б зробити, коли хтось намагається змусити їх дивитися недоречне кіно або коли їхні друзі не хочуть включати когось у гру, в яку вони грають?

  • Покажіть відео “Мати сміливість вистояти наодинці” на (ChurchofJesusChrist.org). Як Президент Томас С. Монсон був подібний до Авінадія?

Moсія 12:33–36; 13:11–24

Я маю виконувати Десять заповідей.

Авінадій навчав царя Ноя та його злочестивих священників про Десять заповідей. Чи розуміють діти, яких ви навчаєте, чому ми маємо любити Божі заповіді та виконувати їх?

Вправи на вибір

  • Нехай кожна дитина прочитає одну з заповідей у Мосія 12:35 та 13:11--24. Допоможіть дітям придумати цікаві способи, як допомогти одне одному пам’ятати кожну заповідь (наприклад, скласти рими з фраз, використати рухи або абревіатури). Дайте дітям паперові серця та запропонуйте їм написати одну або більше з Десяти заповідей на своїх паперових серцях (див. Мосія 13:11)---можливо, ту, яку їм важче виконувати.

  • Заспівайте разом пісню про заповіді, зокрема, “Вірність завітам” (Збірник дитячих пісень, с. 68). Які благословення приходять завдяки виконанню заповідей?

Зображення
батько та син читають Писання

Писання навчають нас Божим заповідям.

Мосія 14:6; 16:4–9

Коли я грішу, я загублений; завдяки Ісусу Христу мене можна знайти.

Аби навчати про Ісуса Христа, Авінадій цитував пророка Ісаю, який порівняв нас із загубленими вівцями. Як за допомогою цього порівняння ви можете навчати дітей про Спасителя?

Вправи на вибір

  • Нехай діти розкажуть про випадки, коли вони щось загубили або загубилися самі. Що вони відчували? Що вони зробили? Прочитайте разом Мосія 14:6 та 16:4–9. Як ми інколи блукаємо і відходимо від Бога? Як Ісус Христос допомагає нам повернутися?

  • Запропонуйте дітям уявити отару овець. Назвіть кілька причин, чому одна з овець може загубитися? Напишіть їхні відповіді на дошці. У чому ми іноді схожі на вівцю, яка губиться? Що може відчувати Небесний Батько, коли ми “повертаємося” завдяки покаянню і Спокуті Спасителя? (Див. УЗ 18:10--13). Свідчіть про Спасителя та про покаяння.

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Заохочуйте вивчення вдома

Запросіть дітей попросити їхніх членів родини розповісти про випадки, коли вони захищали істину, або заохотьте дітей розповісти про свій власний досвід.

Як покращити наше навчання

Повторення---це ключ до навчання. Для дітей корисно, коли вони кількаразово чують певний принцип євангелії або неодноразово виконують якусь вправу. Намагайтеся повторювати вправи у різні способи.

Роздрукувати