За Мною йдіть
26 жовтня—1 листопада. Мормон 1–6: “Я б хотів, щоб мені вдалося переконати всіх … покаятися”


“26 жовтня—1 листопада. Мормон 1–6: “Я б хотів, щоб мені вдалося переконати всіх … покаятися”, За Мною йдіть---для окремих осіб і сімей. Книга Мормона. 2020 (2020)

“26 жовтня—1 листопада. Мормон 1–6”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. 2020

Зображення
Мормон пише на золотих пластинах

Мормон скорочує пластини, художник Том Ловелл

26 жовтня--1 листопада

Мормон 1–6

“Я б хотів, щоб мені вдалося переконати всіх … покаятися”

Коли ви будете читати Moрмон 1–6, подумайте, що ви дізнаєтеся з прикладу Мормона. Запишіть, що, за натхненням, як ви відчуваєте, вам слід робити.

Записуйте свої враження

Мормон не наводить нам “докладну розповідь” про “жахливу картину” злочестивості та кровопролиття, яку бачив серед нефійців (Moрмон 2:18, 5:8). Але того, що він записав у Moрмон 1–6, достатньо, щоб нагадати нам про те, як низько можуть впасти праведні люди. Серед такої всюдисущої злочестивості ніхто не міг звинувачувати Мормона в тому, що він втомився і навіть впав у відчай. Але попри все, що він побачив і відчув, він ніколи не втратив відчуття великої милості Бога і свого переконання в тому, що для її отримання потрібне покаяння. І хоча власний народ Мормона відкинув його благальні прохання покаятися, він знав, що мав переконувати ширшу аудиторію. “Ось,---сказав він,---я пишу для всіх кінців землі”. Інакше кажучи, він писав для вас (див. Moрмон 3:17–20). І його послання вам сьогодні---це те саме запрошення, яке могло врятувати нефійців у їхні часи: “вірити в євангелію Ісуса Христа. … Покаятися і підготуватися стати перед місцем суду Христа” (Moрмон 3:21–22).

Зображення
піктограма “особисте вивчення”

Ідеї для особистого вивчення Писань

Мормон 1

Я можу жити праведно попри злочестивість, яка мене оточує.

Починаючи з першого розділу книги Мормона, ви помітите велику різницю між Мормоном та людьми навколо нього. Коли ви будете читати Moрмон 1, ви можете порівняти якості і бажання Мормона з якостями і бажаннями його народу. Зверніть увагу на наслідки, які мав він і які мали вони (один із прикладів міститься у віршах 14–15). Що ви дізнаєтеся такого, що надихає вас жити праведно у злочестивому світі?

Читаючи Moрмон 2–6, продовжуйте шукати, як Мормон виявляв свою віру в Небесного Батька та Ісуса Христа попри вплив зла навколо нього.

Зображення
Нефійці та ламанійці, які воюють між собою

Битва, художник Хорхе Кокко

Мормон 2:10–15

Смуток для Бога веде до справжньої і тривалої зміни.

Коли Мормон побачив страждання своїх людей, він сподівався, що вони покаються. Але “їхній сум був не на покаяння” (Moрмон 2:13)—то не був смуток для Бога, який веде до справжньої зміни (див. 2 Коринтянам 7:8–11). Натомість нефійці відчували мирський смуток (див. Moрмон 2:10–11). Для того, щоб зрозуміти різницю між смутком для Бога і мирським смутком, ви можете скласти таблицю, де можете записувати все, що дізнаєтеся з уривка Moрмон 2:10–15 про ці два види смутку. Ваша таблиця може виглядати приблизно так:

Смуток для Бога

Мирський смуток

Смуток для Бога

Прийти до Ісуса (вірш 14)

Мирський смуток

Проклинати Бога (вірш 14)

Смуток для Бога

Мирський смуток

Смуток для Бога

Мирський смуток

Обдумуючи те, про що ви дізнаєтеся, ви можете поміркувати над тим, як воно впливає на ваші зусилля подолати гріх і стати більше схожими на Небесного Батька і Спасителя.

Див. також Дітер Ф. Ухтдорф, “Ви можете зробити це зараз!”, Ensign або Ліягона, лист. 2013, сс. 55–57.

Мормон 3:3, 9

Я маю завжди визнавати руку Бога в моєму житті.

Мормон записав, яку слабкість він побачив у нефійців: вони не визнавали того, як Господь їх благословляв. Президент Генрі Б. Айрінг заохочував нас “знаходити способи визнавати і пам’ятати Божу доброту. … Помол[іться] і подума[йте], поставивши такі запитання: Чи Бог передав послання, яке адресувалося тільки мені? Чи бачив я Його руку в моєму житті або в житті моїх дітей? … Я свідчу, що Він любить нас і благословляє нас—більше, ніж будь-хто з нас усвідомлює” (“О пам’ятайте ж, пам’ятайте”, Ensign або Ліягона, лист. 2007, сс. 67, 69).

Коли ви будете читати Moрмон 3:3, 9, ви можете замислитися над тим, як ви визнаєте вплив Бога у вашому житті. Які приходять благословення, коли ви визнаєте Його вплив? Якими є наслідки невизнання Його? (Див. Moрмон 2:26).

Moрмон 5:8–24, 6:16–22

Ісус Христос стоїть з відкритими обіймами, щоб прийняти мене.

Нефійці відкинули вчення Мормона, але він мав надію, що цей літопис вплине на вас. Коли ви будете читати Moрмон 5:8–24 та 6:16–22, що ви дізнаєтеся про наслідки гріха? Що ви дізнаєтеся з цих уривків про почуття Небесного Батька та Ісуса Христа щодо вас, навіть коли ви грішите? Як ви відчували, що Ісус Христос іде до вас із відкритими обіймами? Що, за відчутим натхненням, вам слід робити в результаті цього?

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Ідеї для сімейного вивчення Писань і домашнього сімейного вечора

Коли ви будете з вашою сім’єю читати Писання, Дух може допомогти вам зрозуміти, на яких принципах слід наголосити і які обговорити, в залежності від потреб вашої сім’ї. Ось кілька ідей.

Мормон 1:2

Що означає бути “із швидким сприйняттям”? Ви можете знайти підказки в статті старійшини Девіда А. Беднара “Зі швидким сприйняттям” (Ліягона, груд. 2006, сс. 14--20). Як дар швидкого сприйняття був благословенням для Мормона? Як це може бути благословенням для нас?

Moрмон 1:1–6, 15, 2:1–2

Чи розуміють діти у вашій сім’ї, що вони можуть розвинути великі духовні якості і силу, навіть коли вони малі? Їм може допомогти приклад Мормона. Ви можете скласти часову лінію дитинства і юності Мормона, використовуючи роки та події, згадані в Moрмон 1:1–6, 15 і 2:1–2. Коли ви обговорюєте якості та переживання Мормона, вкажіть на якості, які мають ваші діти, які надихають людей навколо них.

Мормон 2:18–19

Якими словами Мормон описав світ, в якому жив? Як він підтримував надію попри злочестивість, яка панувала навколо нього? Як може ваша сім’я робити те саме?

Moрмон 3:12

Що Мормон відчував до людей навколо нього, хоч вони і були злочестивими? Що ви можете робити, щоб розвинути таку любов, яка була у нього?

Мормон 5:2

Чому ми можемо вагатися звертатися до Небесного Батька у важкі часи? Що ми можемо робити, аби більше покладатися на Небесного Батька?

Мормон 5:16–18

Щоб допомогти вашій сім’ї уявити, як це, коли людей “жене, як полову вітром” (вірш 16), пошматуйте аркуш паперу на маленькі частинки і дозвольте членам сім’ї роздмухувати їх навколо. Пояснять їм, що полова---це лушпиння насіння, і вона достатньо легка, щоб її можна було роздмухувати навколо. Як стан “без Христа і без Бога у світі” (вірш 16) схожий на стан полови на вітру?

Більше ідей щодо навчання дітей можна знайти у навчальному плані на цей тиждень у посібнику За Мною йдіть—для Початкового товариства.

Як покращити наше навчання

Навчайте простій і ясній доктрині. Євангелія Господа прекрасна в її простоті (див. УЗ 133:57). Замість того, щоб намагатися розважати вашу сім’ю екстравагантними уроками, переконайтеся, що ваше навчання зосереджується на чистій і простій доктрині.

Зображення
Мормон дивиться на поле бою між нефійцями і ламанійцями.

Дивовижна книга Мормона, художник Джозеф Брікі

Роздрукувати