За Мною йдіть
14–20 грудня. Moроній 10: “Прийдіть до Христа, і вдосконалюйтеся в Ньому”


“14–20 грудня. Мороній 10: “Прийдіть до Христа, і вдосконалюйтеся в Ньому”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. Книга Мормона. 2020 (2020)

“14–20 грудня. Мороній 10”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. 2020

Зображення
Христос являється нефійцям

Щоб ви могли знати, художник Гарі Л. Капп

14–20 грудня

Мороній 10

“Прийдіть до Христа, і вдосконалюйтеся в Ньому”

Коли ви закінчите читати Книгу Мормона, ви можете прагнути здобути оновлене свідчення від Святого Духа, що вона істинна. Коли ви це зробите, запишіть отримані вами враження.

Записуйте свої враження

Книга Мормона починається з обіцяння Нефія показати нам, що “лагідні милості Господа огортають усіх, кого Він обрав, через їхню віру” (1 Нефій 1:20). Книга завершується подібним посланням від Моронія, коли той готувався “запечат[ати]” літописи. Він запросив нас “пам’ята[ти], наскільки милостивим був Господь” (Moроній 10:2–3). Навіть якщо ми думаємо лише про багато милостей, записаних у Книзі Мормона, це вже дає нам багато тем для роздумів. Які приклади спадають вам на думку? Ви можете обміркувати, наскільки милосердно Бог вів сім’ю Легія через пустиню і великі води, ті лагідні милості, які Він виявив Еношу, коли його душа жадала отримати прощення, або милість, яку Він виявив Алмі, запеклому ворогу Церкви, який став одним з її безстрашних захисників. Або ваші думки можуть звернутися до милості воскреслого Спасителя, яку Він виявив людям, коли зцілив їхніх хворих і благословив їх маленьких дітей. Мабуть, найважливішим є те, що все це може нагадати вам, “наскільки милостивим був Господь” до вас, бо одна з головних цілей Книги Мормона---це запросити кожного з нас отримати милість Бога. Це запрошення просто висловлене прощальними словами Моронія “прийдіть до Христа, і вдосконалюйтеся в Ньому” (Moроній 10:32).

Зображення
піктограма “особисте вивчення”

Ідеї для особистого вивчення Писань

Moроній 10:3–7

Я можу дізнатися істину силою Святого Духа.

Обіцяння в Moроній 10:3–7 змінило життя мільйонів людей по всьому світу. Як воно змінило ваше? Незалежно від того, чи прагнете ви здобути власне свідчення про Книгу Мормона, чи зміцнити його, запрошення Моронія стосується вас. Читаючи Moроній 10:3–7, спробуйте прочитати це уважніше, ніж раніше. Ви можете розглянути кожну фразу, запитуючи себе: що це означає? Як я можу робити це краще? Який у мене був досвід щодо цього? Як Святий Дух засвідчив мені істинність Книги Мормона?

Також подумайте про когось, кому потрібно почути ваше свідчення про Книгу Мормона. Як ви допоможете тій людині отримати його чи її власне свідчення?

Moроній 10:8–25

“Не заперечу[йте] дарів Бога”.

Є багато способів, якими людина може “заперечува[ти] дар[и] Бога” (Moроній 10:8). Деякі люди можуть заперечувати, що такі дари навіть існують. Інші можуть заперечувати, що мають духовні дари, але розпізнають їх в інших людях. Ще інші заперечують свої дари просто ігноруючи їх або не розвиваючи їх.

Читаючи Moроній 10:8–25, пошукайте істини, які допоможуть вам розкрити ваші духовні дари і використовувати їх з більшою силою заради того, аби благословити себе та інших. Прагніть отримати одкровення про дані вам Богом дари або дари, яких Він хоче, щоб ви прагнули. Чому важливо “пам’ята[ти], що кожний добрий дар приходить від Христа”? (Mороній 10:18).

Обміркуйте також цю пораду старійшини Джона С. Пінгрі мол.: “Тож як ми можемо дізнатися про наші дари? Ми можемо звернутися до нашого патріаршого благословення, запитати тих, хто найкраще нас знає, і особисто визначити, що нам від природи добре дається і що приносить нам радість. Найважливіше, ми можемо запитати у Бога (див. Якова 1:5, УЗ 112:10). Він знає наші дари, адже Він дав їх нам” (“Я маю роботу для тебе”, Ensign або Ліягона, лист. 2017, с. 33).

Див. Путівник по Писаннях, “Дари Духа”, scriptures.ChurchofJesusChrist.org.

Мороній 10:30–33

Я можу вдосконалюватися через благодать Ісуса Христа.

Наставляння Моронія “прийти до Христа”---це більше, ніж запрошення дізнаватися про Нього або частіше думати про Нього чи навіть старанніше дотримуватися Його заповідей, як би важливо це не було. Натомість це є запрошенням прийти до Христа у найповніше можливому сенсі---стати такими, як Він. Читаючи Moроній 10:30–33, зверніть увагу на фрази, які допомагають вам зрозуміти, що означає прийти до Христа повністю, наприклад, “сприймати кожний добрий дар”, “відрин[ути] від себе всю безбожність” і, звичайно ж, “вдосконалю[ватися] в Ньому” (курсив додано).

Як цього досягти? Пошукайте відповіді в Moроній 10:30–33. Що, за підказками Духа, вам слід робити, аби більш повно “прий[ти] до Христа, і вдосконалю[ватися] в Ньому”?

Див. Омній 1:26; Путівник по Писаннях, “Довершений, Досконалий”, scriptures.ChurchofJesusChrist.org.

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Ідеї для сімейного вивчення Писань і домашнього сімейного вечора

Коли ви будете з вашою сім’єю читати Писання, Дух може допомогти вам зрозуміти, на яких принципах слід наголосити і які обговорити, в залежності від потреб вашої сім’ї. Ось кілька ідей.

Мороній 10

Прочитайте ці розділи разом, шукаючи кожний випадок, коли Мороній використовував слово закликати. Напишіть список або позначте у себе те, що Мороній закликає або переконливо заохочує нас робити. Що ми можемо робити, аби діяти за його закликом?

Мороній 10:3

Що ми дізналися про милість Господа, читаючи цього року Книгу Мормона? Як Господь був милостивий до нашої сім’ї?

Moроній 10:3--5

Після прочитання цих віршів ви можете попросити членів сім’ї поділитися тим, як вони прийшли до пізнання істинності Книги Мормона. Ви можете заспівати разом пісню про пошуки істини, зокрема, “Коли Святе Письмо читаю” (Збірник дитячих пісень,с. 66). Ви також можете запросити членів сім’ї записати свої свідчення в сімейний щоденник.

Moроній 10:8–18

Різдво це час, коли природно думати про отримання подарунків. Можливо, члени сім’ї могли б загорнути подарунки одне для одного, які представляють “дари Бога”, згадані в Moроній 10:9–16. Ці дари також можуть представляти інші хороші дари, які приходять від Христа, які вони бачать одне в одному.

Moроній 10:27–29, 34

Члени сім’ї можуть поділитися тим, що вони хотіли б сказати Моронію, коли “побач[ать його] перед приємним місцем суду великого Єгови”.

Більше ідей щодо навчання дітей можна знайти у навчальному плані на цей тиждень у посібнику За Мною йдіть—для Початкового товариства.

Як покращити особисте вивчення

Шукайте Ісуса Христа. Мета Книги Мормона---і всіх Писань---свідчити про Ісуса Христа. Що ви дізнаєтеся про Ісуса Христа з Moроній 10? Які ваші дії, згідно з відчутим натхненням, допоможуть вам прийти до Нього?

Зображення
Мороній ховає золоті пластини

Мороній ховає пластини, художник Джон Мак-Нотон

Роздрукувати