За Мною йдіть
7–13 грудня. Мороній 7–9: “Нехай Христос підносить тебе”


“7–13 грудня. Мороній 7–9: “Нехай Христос підносить тебе”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. Книга Мормона. 2020 (2020)

“7–13 грудня. Мороній 7–9”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. 2020

Зображення
Мороній пише на золотих пластинах

Мінерва Тейчерт (1888–1976), Мороній: останній нефієць, 1949–1951, олія на масоніті, 91 x 122 см. Музей мистецтв Університету Бригама Янга, 1969 р.

7–13 грудня

Мороній 7–9

“Нехай Христос підносить тебе”

Вивчаючи Moроній 7–9, прислухайтеся до підказок Святого Духа і записуйте Його послання до вас. Він може навчити вас і того, що вам слід знати, і того, що вам слід робити.

Записуйте свої враження

Перед тим як Мороній завершив літопис, відомий нам сьогодні як Книга Мормона, власними заключними словами, він поділився трьома посланнями свого батька, Мормона: його зверненням до “миролюбних послідовників Христа” (див. Moроній 7:3) і двома листами, які Мормон написав Моронію. Можливо, Мороній включив ці послання у Книгу Мормона тому, що він передбачив подібності між випробуваннями в його дні і в наші. Коли ці слова були написані, увесь нефійський народ стрімголов прямував у відступництво. Багато хто з них “втратили свою любов один до одного” і насолоджувалися “усім, крім добра” (Moроній 9:5, 19). Але Мормон все ще знаходив причину мати надію, навчаючи нас, що надіятися---не означає ігнорувати проблеми світу чи бути наївними щодо них, це означає мати віру в Небесного Батька та Ісуса Христа, Чия сила більша і триваліша, ніж ті проблеми. Це означає “сприйм[ати] все добре” (Moроній 7:19). Це означає дозволити Спокуті Ісуса Христа і “і наді[ї] на Його славу і вічне життя покоїтися у свідомості твоїй” (Moроній 9:25). І до настання славетного дня Другого пришестя Христа це означає ніколи не припиняти “працю, яку [ми] повинні виконати … [, щоб] перемогти ворога всієї праведності” (Moроній 9:6).

Зображення
піктограма “особисте вивчення”

Ідеї для особистого вивчення Писань

Мороній 7:12–20

Світло Христа допомагає мені розрізняти добро і зло.

Сьогоднішній світ сповнений переконливих послань. То як же нам розрізнити, що є хорошим і що поганим? Слова Мормона в Moроній 7 дають нам кілька принципів, керуючись якими, ми можемо припинити “суди[ти] невірно” (Moроній 7:18). Коли ви будете вивчати Moроній 7:12–20, пошукайте істини, які можуть допомогти вам дізнатися, що сприятиме вашому наближенню до Бога і що заважатиме йому. Ви можете скористатися цими істинами, щоб оцінювати на цьому тижні послання, які вам зустрічатимуться, і ситуації, в яких ви будете опинятися, і визначати, чи запрошують вони і принаджують вас робити добро чи ні (див. Moроній 7:13).

Див. також “Judging Others (Судити інших)”, Gospel Topics, topics.ChurchofJesusChrist.org; Путівник по Писаннях, “Світло, Світло Христа”.

Мороній 7:20–48

Через віру в Христа я можу “сприйня[ти] все добре”.

Навчивши, як відрізнити добро від зла, Мормон поставив запитання, яке здається актуальним і сьогодні: “Як таке можливо, … сприйня[ти] все добре?”—особливо, якщо спокуси супротивника такі привабливі (Moроній 7:20). Відповідь Мормона можна знайти по всій решті розділу 7. Коли ви будете читати вірші 20–48, пошукайте істини, які допомагають вам розпізнати “все добре”, що ви маєте завдяки Ісусу Христу. Як віра в Нього допомагає вам шукати те, що є добрим? Як ви можете “сприйняти” ще більше хорошого?

Див. також Уложення віри 1:13.

Мороній 7:44–48

“Милосердя є чиста любов Христа”.

Президент Даллін Х. Оукс поділився спостереженням: “Причина, з якої милосердя ніколи не зазнає невдачі та причина, з якої милосердя більше навіть від найзначніших добрих справ … в тому, що милосердя, “чиста любов Христа” (Mороній 7:47), це не дія, а стан або суть існування. Милосердя---це те, ким людина стає” (“Заклик перемінитися”, Ліягона, січ. 2001, с. 34). Читаючи Moроній 7:44–48, обміркуйте описання Мормоном милосердя і прислухайтеся до підказок Святого Духа. Він може допомогти вам знайти способи для вдосконалення. Чому нам потрібні віра і надія, щоб отримати дар милосердя?

Мороній 9:9

Чи можна забрати від мене цнотливість і невинність?

Описання Мормоном жахливих гріхів нефійців змусили декого помилково прийти до висновку, що жертви сексуального насильства є порушниками закону цнотливості. Але старійшина Річард Г. Скотт пояснив, що це не так. Він навчав: “Я урочисто свідчу, що коли вас жахливо кривдять здійснені щодо вас вчинки насильства, збочення або кровозмішення, і це відбувається проти вашої волі, ви не є відповідальними за них і не маєте почуватися винними” (“Healing the Tragic Scars of Abuse”, Ensign, May 1992, 32).

Мороній 9:25–26

Я можу мати надію на Христа незалежно від моїх обставин.

Після того, як Мормон описав побачену ним злочестивість, він сказав своєму сину не сумувати. Що вражає вас у посланні надії від Мормона? Що для вас означає те, що Христос “підносить [вас]”? Які якості Христа і принципи Його євангелії “поко[яться у вашій] свідомості” і дають вам надію? (Mороній 9:25).

Див. також Дітер Ф. Ухтдорф, “Надія Божого світла”, Ensign або Ліягона, трав. 2013, сс. 70, 75–77.

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Ідеї для сімейного вивчення Писань і домашнього сімейного вечора

Коли ви будете з вашою сім’єю читати Писання, Дух може допомогти вам зрозуміти, на яких принципах слід наголосити і які обговорити, в залежності від потреб вашої сім’ї. Ось кілька ідей.

Moроній 7:5–11

Згідно з Moроній 7:5–11, чому важливо робити правильні речі з правильних причин? Як ми можемо дізнатися, чи ми молимося і виконуємо заповіді Бога з “щирими намірами”? (Вірш 6).

Мороній 7:12–19

Як порада Мормона може допомогти нам робити правильний вибір щодо того, як нам проводити час і з ким його проводити? Ви можете запросити членів сім’ї пошукати у себе в домівці і “сприймати” (Moроній 7:19) або взяти в руки і тримати предмети, які запрошують їх “творити добро, і любити Бога, і служити Йому” (Moроній 7:13). Похваліть їх за те хороше, що вони знайшли.

Мороній 7:29

Після того, як ви прочитаєте цей вірш, члени сім’ї можуть поговорити про чудеса, свідками яких вони були, чи інші способи, якими вони бачили руку Бога у своєму житті.

Moроній 8:5–26

Що нефійці, які христили малих дітей, неправильно зрозуміли в Спокуті Ісуса Христа? Що ми дізнаємося з учень Мормона про Спокуту?

Мороній 8:16–17

Що означає мати “досконал[у] любов”? Як вона допомагає нам подолати страх? Як вона допомагає нам навчати істині зі сміливістю? Як ми її розвиваємо?

Більше ідей щодо навчання дітей можна знайти у навчальному плані на цей тиждень у посібнику За Мною йдіть—для Початкового товариства.

Як покращити наше навчання

Використовуйте музику, щоб запросити Духа і викладати вчення. “Музика має безмежну силу сприяти [нашому] духовному наближенню до євангелії” (“Передмова Першого Президентства”, Гімни, с. x). Пісня про любов, наприклад, “Так всіх любіть ви” (Гімни, № 193), може поглибити сімейне обговорення милосердя в Moроній 7:44–48.

Зображення
Ісус Христос

Портрет Христа Спасителя, художник Генріх Гофман

Роздрукувати