За Мною йдіть
7--13 грудня. Мороній 7–9: “Нехай Христос підносить тебе”


“7--13 грудня. Мороній 7–9: “Нехай Христос підносить тебе”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. Книга Мормона. 2020 (2020)

“7--13 грудня. Мороній 7–9”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. 2020

Зображення
Мороній пише на золотих пластинах

Мінерва Тейчерт (1888–1976), Мороній---останній нефієць, 1949–1951, картина написана олією на мезоніті, 89х120 см. Музей мистецтв Університету Бригама Янга, 1969 р.

7--13 грудня

Мороній 7--9

“Нехай Христос підносить тебе”

Вивчення з молитвою Мороній 7–9 буде запрошувати вплив Святого Духа. Він допоможе вам зрозуміти потреби дітей у вашому класі.

Записуйте свої враження

Зображення
піктограма “обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Нагадайте дітям, що ви попросили їх зробити під час уроку, що був минулого тижня, або про що вони могли дізнатися зі своїми сімʼями цього тижня. Попросіть їх розповісти про те, що вони дізналися.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей молодшого віку

Мороній 7:33

Якщо я маю віру, то зможу виконати все, що потрібно від мене Богу.

Діти, які мають віру в Ісуса Христа і впевнені в Його силі, можуть, служачи Йому, звершити великі справи.

Вправи на вибір

  • Прочитайте Мороній 7:33 і запропонуйте дітям вставати, коли вони будуть чути слово “віра”. Поясніть, що ми виявляємо свою віру в Ісуса Христа, виконуючи Його заповіді. Допоможіть дітям написати на дошці список дечого з того, що Ісус хоче, аби вони робили, наприклад, слухатися своїх батьків або казати правду. Свідчіть, що наша віра в Ісуса Христа може допомогти нам виконувати заповіді.

  • Покажіть кілька ілюстрацій, на яких зображено людину з Книги Мормона (або з інших книг Писань), яка звершила щось важливе завдяки своїй вірі в Ісуса Христа (див., наприклад, Альбом “Євангелія в мистецтві”, №№ 19, 70, 7881). Допоможи дітям розказати історію, зображену на цій ілюстрації. Скажіть їм, що оскільки ці люди мали віру в Ісуса Христа, їм була дана сила виконати те, що Йому потрібно було, аби вони виконали.

Мороній 7:41

Віра в Ісуса Христа може дати мені надію.

У світі є багато людей, які відчувають, що в них немає надії. Як ви можете допомогти дітям, яких навчаєте, знайти надію в Ісусі Христі?

Вправи на вибір

  • Прочитайте та поясніть дітям Мороній 7:41 і попросіть їх підняти руки, коли вони почують, на що, як сказав Мормон, ми повинні надіятися. Розкажіть дітям про надію, яку ви відчуваєте завдяки Ісусу Христу.

  • Попросіть дітей подумати про когось з їхніх знайомих, кому зараз з якихось причин важко. Запропонуйте дітям намалювати те, що вони можуть зробити для цієї людини, що нагадало б їй шукати надію в Ісусі Христі.

Мороній 7:47

“Милосердя є чиста любов Христа”.

Які випадки з вашого життя могли б допомогти дітям навчитися бути добрими до інших людей і ставитися до них з любовʼю?

Вправи на вибір

  • Попросіть дітей повторити з вами таку фразу: “Милосердя є чиста любов Христа” (Мороній 7:47). Допоможіть дітям подумати, як саме Ісус Христос виявляв любов до інших (у цьому можуть допомогти, наприклад, такі ілюстрації: Альбом “Євангелія в мистецтві”, №№ 55, 8384). Як Він виявив Свою любов до нас? До кого ми можемо виявляти любов, як це робив Ісус? Наприклад, покажіть відео “My Brother Hyrum” (Мій брат Гайрум) (на ChurchofJesusChrist.org).

  • Попросіть дітей намалювати, як вони виявляють любов до інших. Запропонуйте, щоб вони помістили свій малюнок там, де б він нагадував їм любити інших так, як любить Ісус.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей старшого віку

Мороній 7:21–22, 25, 33

Я отримую благословення, якщо маю віру в Ісуса Христа.

Мормон хотів, аби люди знали, що чудеса не припинилися, коли закінчилося земне служіння Спасителя. Доки в нас є віра в Ісуса Христа, доти ми можемо, з Його допомогою, робити все, що Йому потрібно, аби ми зробили,---зокрема й дивовижні справи.

Вправи на вибір

  • Допоможіть дітям написати на дошці дещо з того “доброго”, що ми отримуємо завдяки євангелії Ісуса Христа, наприклад, можливість мати вічні сімʼї, повернутися до Небесного Батька, бути прощеними за наші гріхи. Потім попросіть дітей прочитати Мороній 7:21–22 та 25 і знайти, як ми можемо отримати все це добре. Як ми можемо виявити свою віру в Ісуса Христа та Його обіцяння?

  • Прочитайте дітям Мороній 7:33 і попросіть їх послухати, що ми можемо робити, якщо маємо віру в Ісуса Христа. Якщо доречно, розкажіть, як віра допомогла вам виконати те, що Бог хотів, щоб ви виконали. Допоможіть дітям подумати про приклади ситуацій з їхнього життя й розказати про них. Як віра в Христа змінила ці ситуації?

Мороній 7:40–41; 9:25–26

Незважаючи на важкі випробування, я можу мати надію на Ісуса Христа.

Мормон і Мороній опинилися в гнітючих обставинах, однак вони знайшли надію в Спасителеві Ісусі Христі. Як ви можете допомогти дітям знаходити надію в Христі, коли вони занепадають духом?

Вправи на вибір

  • Допоможіть дітям скласти список із кількох проблем, через які люди можуть занепасти духом або відчувати безнадійність. Попросіть дітей прочитати Мороній 7:40–41 та 9:25–26 і знайти те, що могло б допомогти людині, яка занепала духом. Розкажіть їм, як Ісус Христос та Його євангелія допомогли вам у важкі часи.

  • Запропонуйте дітям написати послання людині, яка занепала духом, щоб допомогти їй знайти надію в Христі, як це зробив Мормон, звертаючись до свого сина в Мороній 9:25–26. Попросіть, щоб діти у своїх посланнях вживали слова і фрази з цих віршів.

  • Наповніть якусь посудину водою й опустіть в неї два предмети---один, який залишається на поверхні води, а інший, який потоне. Порівняйте предмет, який залишається на поверхні води, з людиною, яка має надію на Христа. Прочитайте разом Мороній 9:25. Як Христос “підносить [нас]”, коли ми стикаємося з важкими випробуваннями? Допоможіть дітям поміркувати над тим, як вони можуть памʼятати про Спасителя та Його підбадьорюючі вчення “у свідомості [їхній] завжди”.

Мороній 7:45--48

“Милосердя є чиста любов Христа”.

Розвивати в собі дар милосердя---це мета на все життя. Як ви можете надихнути дітей прагнути чистої любові Христа?

Вправи на вибір

  • Попросіть дітей сказати, що, на їхню думку, означає слово “милосердя”. Потім запропонуйте комусь із дітей прочитати Мороній 7:45. (Якщо якісь слова в цьому вірші дітям важко зрозуміти, допоможіть їм знайти їх у словнику). Попросіть дітей розказати про знайомих їм людей, які є гарним прикладом милосердя. Чому милосердя називають “чистою любовʼю Христа”? (Мороній 7:47). Чого навчає нас вірш 48 про те, як ми можемо бути сповнені милосердям? Запропонуйте, щоб кожна дитина молилася цього тижня про милосердя і шукала способів виявляти милосердя до інших.

  • Допоможіть дітям подумати, як виявляв милосердя Ісус (див., наприклад, Лука 23:34; Іван 8:1–11; Етер 12:33–34). Як ми можемо наслідувати Його приклад?

  • Попросіть дітей написати імена знайомих їм людей на аркушах паперу і покласти їх у маленьку сумку чи коробочку. Запропонуйте їм взяти свої коробочки додому, кожного дня вибирати з неї якесь імʼя і робити щось, аби виявити любов до цієї людини. На наступному уроці попросіть їх розповісти про досвід служіння цим людям.

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Заохочуйте до навчання вдома

Запропонуйте дітям подумати про людину, яка, можливо, прагне більшої віри в Ісуса Христа й більшої надії на Нього. Запропонуйте дітям поділитися з цією людиною тим, що вони дізналися сьогодні у класі.

Як покращити наше навчання

Заохочуйте до благоговіння. Важливою складовою благоговіння є думки про Небесного Батька та Ісуса Христа. Ви можете нагадувати дітям, щоб вони були благоговійними, тихенько співаючи пісню або наспівуючи мелодію, або показуючи зображення Ісуса.

Роздрукувати