Учення і Завіти 2021
8–14 березня. Учення і Завіти 23–26: “Зміцнювати Церкву”


“8–14 березня. Учення і Завіти 23–26: “Зміцнювати Церкву”, За Мною йдіть---для окремих осіб і сімей. Учення і Завіти. 2021 (2020)

“8–14 березня. Учення і Завіти 23–26”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. 2021

Зображення
Емма Сміт

8–14 березня

Учення і Завіти 23–26

“Зміцнювати Церкву”

Коли ви будете читати Учення і Завіти 23–26, зверніть увагу на підказки, отримані від Святого Духа. Як ви можете застосовувати пораду у цих одкровеннях, щоб зміцнитися у вашому власному учнівстві, а також зміцнювати Церкву?

Записуйте свої враження

Після того, як Церкву було організовано, святі стикнулися ще з одним випробуванням---необхідністю проповідувати євангелію та зміцнювати тих, хто приєднався до Церкви в умовах постійно зростаючого переслідування. Емма Сміт сама відчула таку протидію на собі. У червні 1830 року Емма та члени сім’ї Найт бажали охриститися. Але вороги Церкви намагалися зіпсувати цей досвід, який мав би бути священним. Спочатку вони зруйнували дамбу, побудовану для утворення достатньої для хрищення глибини води. Навіть після того, як дамбу полагодили, переслідувачі зібралися, щоб вигукувати погрози та глузування на адресу тих, хто мав охриститися. Потім, щойно Джозеф мав конфірмувати нових членів Церкви, як його арештували за порушення спокою громади через проповідування про Книгу Мормона. Це було схоже на невдалий початок щойно відновленої Церкви Господа. Але серед цієї невизначеності та хаосу Господь промовив дорогоцінні слова поради і заохочення, які представляли Його “голос для всіх” (Учення і Завіти 25:16).

Див. також Святі, 1:89–90, 94–97.

Зображення
піктограма “особисте вивчення”

Ідеї для особистого вивчення Писань

Учення і Завіти 23–26

Я можу допомагати зміцнювати Церкву Господа.

Сьогодні, майже через 200 років після організації відновленої Церкви, необхідність “зміцнювати Церкву” залишається актуальною (Учення і Завіти 23:3–5). І це робота не лише для Джозефа Сміта, Олівера Каудері або наших нинішніх провідників Церкви—вона для всіх нас. Вивчаючи Учення і Завіти 23–26, обдумайте пораду, дану Господом першим членам Церкви з метою допомогти їм зміцнювати Церкву. Що, за вашими відчуттями, Господь бажає аби ви робили для цього?

Учення і Завіти 24

Спаситель може підняти мене “з [моїх] бідувань”.

Керування Церквою в часи сильних переслідувань, вірогідно, було важким тягарем для Джозефа Сміта. Пошукайте слова підтримки, які надав йому Господь в Ученні і Завітах 24.

Чого наступні уривки з Писань навчають вас про те, як Спаситель може підняти вас із ваших бідувань?

Учення і Завіти 24:1–3 

Учення і Завіти 24:8 

Учення і Завіти 121:7–8 

Ісая 40:28–31 

Moсія 24:14--15 

Як Ісус Христос підняв вас із ваших бідувань? Що ви можете робити, аби продовжувати прагнути отримати Його допомогу у важкі часи?

Зображення
Ісус Христос зцілює людей

Він зцілив багатьох від різних хвороб, художник Дж. Кірк Річардс

Учення і Завіти 25

Емма Сміт є “вибраною пані”.

Коли Емма Гейл виходила заміж за Джозефа Сміта, вона, вірогідно, знала, що буде жертвувати. Вона йшла проти волі свого батька і полишала відносно зручне життя заради життя, сповненого невизначеності. Можливо, вона запитувала, чого Господь очікував від неї у роботі Відновлення. Знайдіть надані Господом відповіді в Ученні і Завітах 25. Зверніть увагу на слова Господа у вірші 16—чи знаходите ви щось у цьому розділі, що відчувається вами як Його “голос для [вас]”?

Див. також “An Elect Lady” (Вибрана пані) (відео, ChurchofJesusChrist.org); “Thou Art an Elect Lady”, Revelations in Context, 33–39; Джой Д. Джоунс, “Особливо благородне покликання”, Ensign або Ліягона, трав. 2020, сс. 15–18.

Учення і Завіти 26:2

Що таке загальна згода?

Коли члени Церкви отримують у Церкві покликання або висвячення у священстві, у нас є можливість офіційно підтримати їх через підняття наших рук на знак підтримки. Принцип виявлення публічної підтримки і згоди називається загальною згодою. Як навчав Президент Гордон Б. Хінклі: “Процедура підтримки—це набагато більше, ніж ритуальне підняття руки. Це зобовʼязання надавати підтримку, сприяти, допомагати тим, кого було вибрано” (“This Work Is Concerned with People”, Ensign, May 1995, 51).

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Ідеї для сімейного вивчення Писань і домашнього вечора

Учення і Завіти 23:6.Чому Господь хоче, щоб ми молилися “у своїй сім’ї і серед своїх друзів, і в усіх місцях”? Чого нас навчає про силу молитви пісня “Тут любов живе” (Збірник дитячих пісень, с. 102) або інша пісня про молитву?

Див також. 2 Нефій 32:8--9; 3 Нефій 18:18–23.

Учення і Завіти 24:8.Чи допоможе вашій сім’ї обговорення того, що означає бути “терпеливими у стражданнях”? Якщо у вас є малі діти, може бути цікаво відтворити експеримент, описаний президентом Дітером Ф. Ухтдорфом у виступі “Продовжуйте з терпінням” (Ensign або Ліягона, трав. 2010, с 56; див. також відео на ChurchofJesusChrist.org). Чого Учення і Завіти 24:8 навчають нас про терпіння? Як Господь допомагає нам бути терплячими у наших випробуваннях?

Учення і Завіти 25:11–12.Можливо, ви могли би проспівати улюблений гімн або пісню кожного члена сім’ї і поговорити, чому його чи її пісня це “пісня серця”. Чим ці пісні подібні до “молитв[и для Бога]”?

Учення і Завіти 26:2.Може бути корисним звернутися до статті “Загальна згода” у Путівнику по Писаннях (scriptures.ChurchofJesusChrist.org). Як ми виявляємо нашу підтримку нашим провідникам?

Щоб знайти більше ідей для навчання дітей, див. навчальний план для цього тижня у посібнику За Мною йдіть—для Початкового товариства.

Запропонована пісня: “Співом дзвінким лунай”, Збірник дитячих пісень, с. 124 (див. “Ідеї для покращення вашого сімейного вивчення Писань).

Зображення
піктограма “голоси відновлення”

Голоси Відновлення

Емма Гейл Сміт

Слова Господа до Емми Сміт, записані в Ученні і Завітах 25, показують Його почуття щодо неї та її можливого внеску до Його роботи. Але якою була Емма? Що нам відомо про її особистість, її стосунки, сильні сторони? Один із способів зрозуміти, якою була ця “вибрана пані” (Учення і Завіти 25:3)---це прочитати слова людей, які знали її особисто.

Зображення
Емма Сміт

Емма Сміт, художник Лі Грін Річардс

Джозеф Сміт молодший, її чоловік

Зображення
Джозеф Сміт

“Яким невимовним задоволенням і якою радістю наповнилися мої груди, коли того вечора я взяв за руку свою любу Емму---ту, хто є моєю дружиною, дружиною моєї молодості й вибором мого серця. У розумі пронеслося безліч спогадів, коли я замислився на мить про все те, через що нам довелося разом пройти: тяготи й нестачі, смуток і страждання, а також, час від часу, радості й утіху, які осипали наші стежки й вінчали нашу долю. О, як сплуталися мої думки на мить---вона знову тут, … безстрашна, тверда й непохитна---незмінна, ніжна Емма!”1

Люсі Мак Сміт, її свекруха

Зображення
Люсі Мак Сміт

“Вона тоді була юною і, будучи за природою амбіційною, вона все своє серце віддала роботі Господа. І вона не відчувала жодного іншого інтересу, окрім Церкви і справи істини. До якої справи не бралися б її руки, вона виконувала її з усією силою і не ставила егоїстичного запитання: “Чи буде моя нагорода більшою за будь-чию іншу?” Якщо старійшин посилали проповідувати, вона перша проявляла ініціативу, пропонуючи свої послуги у тому, аби одягти їх для їхньої подорожі, якими б не були її власні негаразди”2.

“Я ніколи не бачила у своєму житті жінки, яка б витерпіла стільки втоми і труднощів, з місяця в місяць, і з року в рік, з такою непохитною мужністю, з таким завзяттям і терпінням, як вона; бо я знаю, що їй довелося витерпіти—вона була кинута в океан невідомості—по ній били бурі переслідувань, вона відчула на собі людську й диявольську лють, аж поки вона не була поглинена морем неспокою, що зламало б майже кожну іншу жінку”3.

Джозеф Сміт ст., її свекор

Патріарше благословення, проголошене Джозефом Смітом ст., який служив патріархом Церкви:

“Еммо, моя невістко, ти благословенна Господом за твою вірність та істину, ти будеш благословенна з твоїм чоловіком і радітимеш у славі, яка зійде на нього. Твоя душа страждала через нечестивість людей, які прагнули знищити твоє подружжя, і вся твоя душа виливалася в молитві про його звільнення: Радій, бо Господь твій Бог почув твої благання.

Ти страждала через жорстокість сердець у домі твого батька, і ти бажала їм спасіння. Господь поважатиме твої благання і згідно з Його судженням Він змусить декого з них побачити їхнє безглуздя і покаятися в їхніх гріхах. Але вони врятуються через страждання. Ти побачиш багато днів, так, Господь захистить тебе, доки ти не будеш задоволена, бо ти побачиш свого Викупителя. Твоє серце радітиме величній роботі Господа і ніхто не забере у тебе твоєї радості.

Ти завжди будеш пам’ятати велику поблажливість твого Бога у тому, що Він дозволив тобі супроводжувати мого сина, коли ангел передав літописи нефійців у його руки. Ти бачила багато страждань, оскільки Господь забрав від тебе трьох твоїх дітей, і це не твоя провина, бо Він знає твої чисті бажання виховувати сім’ю, щоб ім’я мого сина могло бути благословенне. І тепер, ось, я кажу тобі, що так промовляє Господь, якщо ти повіриш, ти надалі будеш благословенна у цьому і ти народиш інших дітей на радість і задоволення твоїй душі і на радість твоїх друзів.

Ти будеш благословенна розумінням і матимеш силу навчати інших жінок. Навчай свою сім’ю праведності і твоїх дітей шляхам життя, і святі ангели наглядатимуть за тобою, і ти будеш спасенна у царстві Бога, навіть так. Амінь”4.

Зображення
Емма Сміт зі своїми дітьми

Емма Сміт зі своїми дітьми. Час сміятися, художник Ліз Лемон Свіндл

Зображення
Емма Сміт пише

Гімни Емми, художник Ліз Лемон Свіндл

Роздрукувати