Учення і Завіти 2021
8--14 березня. Учення і Завіти 23–26: “Зміцнення Церкви”


“8--14 березня. Учення і Завіти 23--26: “Зміцнення Церкви”, За Мною йдіть---для Початкового товариства. Учення і Завіти. 2021 (2020)

“8--14 березня. Учення і Завіти 23--26”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. 2021

Зображення
Емма Сміт

8--14 березня

Учення і Завіти 23--26

“Зміцнення Церкви”

Під час підготовки до навчання зверніть увагу на “вправи на вибір” у розділах як для “дітей молодшого віку”, так і для “дітей старшого віку”.

Запишіть ваші враження

Зображення
піктограма “Обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Покажіть ілюстрацію із зображенням Емми Сміт (див. навчальний план для цього тижня в посібнику За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей). Попросіть дітей розповісти, що вони знають про неї, зокрема й те, що вони дізналися під час вивчення Учення і Завітів 25 минулого тижня. Можна прочитати “Розділ 13: Джозеф і Емма” (Оповідання з книги Учення і Завіти, сс. 51–55).

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей молодшого віку

Учення і Завіти 23:6; 26:1

Бог хоче, аби я кожного дня молився/лася і навчався/лася з Писань.

Господь радив першим провідникам і друзям Церкви молитися (див. Учення і Завіти 23:6) і вивчати Писання (див. Учення і Завіти 26:1). Як ви можете допомогти дітям зробити молитву і Писання складовою їхнього життя?

Вправи на вибір

  • Прочитайте з дітьми Учення і Завіти 23:6, починаючи зі слів “ти мусиш молитися”. Допоможіть їм визначити, якими, за словами Господа, є різні способи і місця для молитви. Запропонуйте їм зробити малюнок, де вони моляться одним із зазначених способів або в одному із зазначених місць.

  • Якщо потрібно, поясніть дітям, як молитися. У цьому може допомогти пісня про молитву.

  • Прочитайте дітям фразу: “Ви маєте присвятити свій час вивченню Писань” (Учення і Завіти 26:1). Розкажіть їм, чому ви вивчаєте Писання. Допоможіть їм поміркувати про те, як вони можуть навчатися з Писань, навіть якщо вони ще не вміють читати.

  • Проспівайте разом “Коли Святе Письмо читаю” (Збірник дитячих пісень, с. 66) або іншу пісню про молитву й вивчення Писань. Допоможіть дітям виявити в цій пісні обіцяні благословення. Розкажіть їм, які у вас виникли духовні почуття, коли ви молилися й читали Писання.

Учення і Завіти 25:11--12

Ісус любить “пісню серця”.

Господь сказав, що священна музика “приємна [Йому]”. Допоможіть дітям зрозуміти, що спів---це не просто щось веселе й цікаве, але й спосіб поклоніння Йому.

Вправи на вибір

  • Запропонуйте кожній дитині назвати свій улюблений гімн або церковну пісню, а потім проспівайте деякі з них разом. Прочитайте дітям Учення і Завіти 25:12 і попросіть їх уявити, що відчувають Небесний Батько та Ісус, коли Вони чують, як ми співаємо ці пісні.

  • Розучіть з дітьми пісню про спів, а саме: “Співом дзвінким лунай” (Збірник дитячих пісень, с. 124) або пісню про Ісуса Христа, зокрема, “Живіть, як Син” (Збірник дитячих пісень, с. 20). Запропонуйте їм проспівати цю пісню зі своїми сім’ями цього тижня.

    Зображення
    діти співають

    Спів---один із способів того, як ми можемо виявляти свою любов до Бога.

Учення і Завіти 25:13, 15

Я можу підготуватися до укладання священних завітів.

Діти, яких ви навчаєте, готуються до укладання свого першого завіту з Небесним Батьком під час їхнього хрищення. Як ви можете допомогти їм усвідомити, наскільки священними є наші завіти?

Вправи на вибір

  • Прочитайте дітям Учення і Завіти 25:13. Поясніть, що слово “припадати” у цьому вірші означає за щось міцно триматися. Щоб допомогти їм це зрозуміти, пустіть по класу щось тверде, як камінь (або навіть залізний жезл), і попросіть дітей тримати цей предмет якомога міцніше. Поясніть, що припадання до наших завітів означає дотримуватися (або виконувати) обіцяння, які ми даємо Небесному Батькові, і ніколи від них не відмовлятися (або ніколи не переставати вірити в них).

  • Скористайтеся навчальною сторінкою цього тижня, щоб навчати дітей про те, коли ми укладаємо завіти з Небесним Батьком. Прочитайте Учення і Завіти 25:15 і поясніть, що “вінець праведності” символізує благословення повернення до життя з Богом, нашим Небесним Царем.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей старшого віку

Учення і Завіти 23:3–7; 25:7

Ісус бажає, аби я зміцнював/ла тих, хто мене оточує.

Коли Церкву було щойно організовано, у ній було небагато членів. Господь попросив святих розбудовувати Церкву, ділячись євангелією й зміцнюючи одне одного. Ми можемо робити те саме сьогодні.

Вправи на вибір

  • Попросіть дітей знайти кожен випадок уживання слова “напучувати” в Ученні і Завітах 23:3–7; 25:7. Допоможіть їм зрозуміти значення цього слова. Як вони можуть зміцнитися через напучування інших? Запропонуйте дітям розіграти по ролях момент “напучування” когось, щоб це було зроблено з любов’ю.

  • Як ми можемо краще виконувати роботу зі зміцнення інших членів Церкви? Щоб проілюструвати цей принцип, дайте одній дитині завдання, для виконання якого потрібна буде допомога багатьох людей. Потім попросіть допомогти інших дітей та обговоріть, наскільки легшим стало виконання цього завдання. Розкажіть про випадок, коли вас було зміцнено завдяки служінню іншого члена Церкви.

Учення і Завіти 24:1, 8

Спаситель може підняти мене “з [моїх] бідувань”.

Джозеф Сміт переніс багато випробувань, але зміг “бути терпеливим у стражданнях”, тому що Господь пообіцяв, що Він завжди буде з ним.

Вправи на вибір

  • Допоможіть дітям написати на дошці приклади випробувань або труднощів, яких зазнали Джозеф Сміт та інші перші святі (див. “Розділ 11: Все більше людей вступає до Церкви”, Оповідання з книги Учення і Завіти, сс. 46–47, або відповідне відео на сайті ChurchofJesusChrist.org). Потім нехай вони дізнаються, що сказав Господь Джозефу стосовно його випробувань в Ученні і Завітах 24:1, 8. Як ми можемо прагнути допомоги Спасителя, коли переживаємо важкі часи?

  • З метою навчання дітей того, що іноді нам треба бути “терпеливими у [наших] стражданнях”, ви можете показати відео “Continue in Patience (Продовжувати з терпінням)” (ChurchofJesusChrist.org). Попросіть дітей поміркувати про те, чого їм дуже хочеться, але цього треба чекати. Чому Господь іноді вимагає від нас терпіння за часів випробування в нашому житті? Як Він дає нам знати, що Він “з [нами]” під час випробувань?

Учення і Завіти 25:13

Я можу “припадати до завітів”, складених мною.

Невдовзі після того, як Емма Сміт була охрищена, Господь їй сказав: “Припадай до завітів, які ти склала”. Поміркуйте, як ця порада може благословити дітей, яких ви навчаєте.

Вправи на вибір

  • Прочитайте разом Учення і Завіти 25:13 і запитайте дітей, що в цьому вірші означає фраза “припадати до завітів”, які ми укладаємо. Щоб проілюструвати це, пустіть по класу предмети, які міцно скріплені між собою, і попросіть дітей спробувати їх роз’єднати. Чому слово “припадати” добре описує те, як нам слід ставитися до наших завітів?

  • У разі потреби пригадайте з дітьми ті завіти, які ми укладаємо під час хрищення (див. Мосія 18:8–10; Учення і Завіти 20:37). Що означає “припадати” до цих завітів?

  • Розгляньте разом те, що ви знаєте про життя Емми Сміт (див. “Розділ 13: Джозеф і Емма” [Оповідання з книги Учення і Завіти, сс. 51–55] або відповідне відео на сайті ChurchofJesusChrist.org). Дайте кожній дитині завдання прочитати один або два вірші з розділу 25 і розповісти, як Господня порада і Його завдання могли допомогти Еммі “припадати до завітів”, які вона уклала. Як ми можемо наслідувати її приклад?

Зображення
піктограма “Вивчення”

Заохочуйте до навчання вдома

Запропонуйте дітям вибрати улюблений вірш з тих, що ви разом обговорювали, та записати посилання на нього і поділитися цим віршем з кимось із членів сім’ї або друзів.

Як покращити наше навчання

Заохочуйте до благоговіння. Допоможіть дітям зрозуміти, що важливою складовою благоговіння є думки про Небесного Батька та Ісуса Христа. Можна нагадувати дітям бути благоговійними, тихенько співаючи пісню, або наспівуючи мелодію, або показуючи зображення Ісуса.

Роздрукувати