За Мною йдіть
19–25 серпня. 1 Коринтянам 1–7: “Щоб були ви поєднані”


“19–25 серпня. 1 Коринтянам 1–7: “Щоб були ви поєднані”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. Новий Завіт. 2019 (2019)

“19–25 серпня. 1 Коринтянам 1–7”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. 2019

Зображення
Коринф

Коринф, Південна Греція, Форум та Громадський центр, картина Баладжа Балоха

19–25 серпня

1 Коринтянам 1–7

“Щоб були ви поєднані”

Записуйте свої враження, коли будете читати 1 Коринтянам 1–7. Серед цих вражень можуть бути підказки вивчати певну ідею глибше, поділитися з кимось тим, що ви дізналися, або змінити щось у своєму житті.

Записуйте свої враження

Протягом тих місяців, які Павло провів у Коринфі, “багато з коринтян, почувши [його], увірували й охристились” (Дії 18:8). Тому Павлу, мабуть, було важко чути, що лише через кілька років серед святих Коринфа виникли “поділення” та “суперечки” і що в його відсутності вони почали прислухатися до “мудрості світу цього” (1 Коринтянам 1:10–11, 20). У відповідь Павло написав листа, якого ми зараз називаємо 1 Коринтянам. Він містить багато глибоких доктрин, хоча в той же час Павло, здається, розчарований, що святі були неготові прийняти всі вчення, які він хотів їм дати. “Я, браття, не міг говорити до вас, як до духовних,---скаржився він,---бо ви ще тілесні” (1 Коринтянам 3:1–3). Коли ми готуємося читати слова Павла, може бути корисним оцінити нашу власну готовність прийняти істину---включаючи нашу готовність прислухатися до Духа і намагатися досягати єдності в наших сім’ях зі святими навколо нас і з Богом.

Зображення
піктограма “особисте вивчення”

Ідеї для особистого вивчення Писань

1 Коринтянам 1:10–17; 3:1–11

Члени Церкви Христа мають єдність.

Ми не знаємо усіх подробиць недостатньої єдності між святими Коринфа, але ми знаємо про недостатню єдність у наших власних стосунках. Подумайте про стосунки у вашому житті, які були б кращими завдяки більшій єдності; потім подивіться, чого Павло навчав у 1 Коринтянам 1:10–17; 3:1–11 про недостатню єдність серед святих Коринфа. Що ви змогли дізнатися стосовно того, як досягти більшої єдності між людьми?

Див. також Moсія 18:21; 4 Нефій 1:15–17; Учення і Завіти 38:23–27; 105:1–5.

1 Коринтянам 1:17–312

Для виконання роботи Бога мені потрібна мудрість Бога.

Хоча це добре—і навіть заохочується—шукати мудрості, де б вона не була (див. 2 Нефій 9:29; УЗ 88:118), Павло досить сильними словами попереджав про недосконалу людську мудрість, яку він назвав “мудрість світу цього”. Коли ви читатимете 1 Коринтянам 1:17–25, подумайте, що може означати ця фраза. Що, на вашу думку, мав на увазі Павло, коли говорив про “мудрість Божу”? Чому нам потрібна Божа мудрість для виконання роботи Бога?

Чи було у вас таке, що, виконуючи свої обов’язки у здійсненні роботи Бога, ви відчували “страх і велике тремтіння”, як це було з Павлом, коли він навчав святих Коринфа? (Див. 1 Коринтянам 2:3). Що ви знаходите у віршах 1–5 такого, що дає вам сміливість? Подумайте, як ви можете показати, що ви довіряєте “силі Божій” більше, ніж “мудрості людській”.

Див. також Учення і Завіти 1:17–28.

1 Коринтянам 2:9–16

Мені потрібен Святий Дух для того, щоб зрозуміти істини Бога.

Якби ви хотіли дізнатися більше про щось, як, наприклад, автомеханіку чи середньовічну архітектуру, що б ви для цього робили? Згідно з 1 Коринтянам 2:9–16, як вивчення “речей Божих” відрізняється від вивчення “речей людських”? Чому у нас має бути Святий Дух для того, щоб зрозуміти речі Божі? Після того, як ви прочитали ці вірші, що, на вашу думку, вам слід робити, щоб глибше розуміти духовні речі? Як можуть слова Павла допомогти комусь, кому важко здобути свідчення?

1 Коринтянам 6:13--20

Моє тіло---священне.

Більшість людей у Коринфі вважали, що сексуальна аморальність була прийнятною і що їхні тіла були створені в основному для насолоди. Інакше кажучи, Коринф не дуже відрізнявся від сучасного світу. Чого навчав Павло в 1 Коринтянам 6:13–20 такого, що може допомогти вам пояснити іншим, чому ви бажаєте жити цнотливо?

Може бути цікаво подивитися, як сестра Венді У. Нельсон, так само як і Павло, заохочувала святих бути цнотливими у своєму виступі “Любов і шлюб” (Всесвітній духовний вечір для дорослої молоді, 8 січня 2017 р., broadcasts.lds.org). Як ці істини про любов та інтимні стосунки, описані сестрою Нельсон, відрізняються від послань світу?

Див. також Римлянам 1:24–27.

1 Коринтянам 7:29–33

Чи навчав Павло, що краще залишатися неодруженими, ніж одружуватися?

У кількох віршах у 1 Коринтянам 7, здається, сказано, що хоча шлюб є прийнятним, та краще залишатися самотніми і повністю відмовитися від сексуальних стосунків. Але Переклад Джозефа Сміта 1 Коринтянам 7:29–33 (див. Путівник по Писаннях) допомагає нам зрозуміти, що слова Павла стосувалися тих, кого покликали бути місіонерами повного дня, і що вони зможуть служити Богу краще, якщо залишаться самотніми на час своєї місії. Господь навчав через Своїх слуг, одним з яких був Павло, що шлюб---це складова Його вічного плану і є необхідним для піднесення (див. 1 Коринтянам 11:11; УЗ 131:1–4).

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Ідеї для сімейного вивчення Писань і домашнього сімейного вечора

Коли ви будете читати Писання з вашою сім’єю, Дух може допомогти вам зрозуміти, на яких принципах слід наголосити і які обговорити, в залежності від потреб вашої сім’ї. Ось кілька пропозицій:

1 Коринтянам 1:10–17; 3:1–11

Коли члени вашої сім’ї читатимуть ці вірші, запросіть їх знайти щось, що допоможе їм мати більше єдності.

1 Коринтянам 3:1–2

Ви могли б, читаючи ці вірші, вживати молоко і м’ясо і порівнювати те, як ростуть і стають дорослими немовлята, із тим, як духовно зростаємо ми.

1 Коринтянам 3:4–9

Павло порівнював місіонерську роботу із сіянням насіння. Чого це порівняння навчає нас стосовно того, як нам треба ділитися євангелією з іншими?

1 Коринтянам 6:19--20

Порівняння наших тіл з храмами, використане Павлом, може бути ефективним способом навчати про священність наших тіл. Можливо, ви можете показати зображення храмів, наприклад, додані до цього навчального плану. Чому храми---священні? Чим наші тіла схожі на храми? Що ми можемо робити, аби ставитися до наших тіл, як до храмів? (Див. також “Статева чистота”, Заради зміцнення молоді, сс. 35–37). Якщо можливо, відвідайте разом храм або храмову ділянку. Це може збагатити ваше обговорення священності храму і наших тіл.

Щоб знайти більше ідей для навчання дітей, див. навчальний план для цього тижня у посібнику За Мною йдіть—для Початкового товариства.

Як покращити особисте вивчення

Будьте терплячими з собою. Павло навчав, що у вивченні євангелії спочатку вживають молоко, а вже потім м’ясо (див. 1 Коринтянам 3:1–2). Якщо вам важко зрозуміти певні вчення зараз, майте терпіння. Довіряйте, що відповіді прийдуть, якщо у вас буде віра і якщо ви будете старанно навчатися.

Зображення
чотири храми

Павло порівнював наші тіла із святістю храмів. За часовою стрілкою зверху зліва: Тихуанський храм, Мексика; Тайпейський храм, Тайвань; храм у Тегусігальпо, Гондурас; Х’юстонський храм, штат Техас.

Роздрукувати