За Мною йдіть
5–11 серпня. Римлянам 1--6: “Сила Божа до спасіння”


“5–11 серпня. Римлянам 1--6: “Сила Божа до спасіння”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. Новий Завіт. 2019 (2019)

“5–11 серпня. Римлянам 1--6”: За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. Новий Завіт. 2019

Зображення
Павло пише послання

5–11 серпня

Римлянам 1–6

“Сила Божа до спасіння”

Якщо ви будете записувати підказки Духа, це допоможе вам згадати, чого вас навчає Дух. Ви також можете записати, що ви відчуваєте стосовно цих підказок.

Записуйте свої враження

На той час, коли Павло написав своє послання членам Церкви у Римі, серед яких були як юдеї, так і язичники, Церква Ісуса Христа виросла і включала багатьох інших, окрім віруючих з Галілеї. Десь через 20 років після Воскресіння Спасителя групи християн були майже усюди, куди могли подорожувати апостоли, включаючи Рим, столицю величезної імперії. І хоча безпосередніми адресатами Павла були римські святі, його послання універсальне і стосується всіх нас сьогодні: “Євангелія [Христа---це] … сила Божа на спасіння кожному, хто вірує” (Римлянам 1:16, курсив додано).

Зображення
піктограма “особисте вивчення”

Ідеї для особистого вивчення Писань

Римлянам---Филимон

Що таке послання і як вони упорядковані?

Послання---це листи, написані провідниками Церкви святим у різних куточках світу. Апостол Павло написав більшість послань у Новому Завіті, починаючи з Послання до римлян і закінчуючи посланням Филимону. Його послання упорядковані за обсягом тексту. Хоча Римлянам---це перше послання, у Новому Завіті---воно, насправді, було написано під кінець місіонерських подорожей Павла. Докладніше про послання можна дізнатися в Путівнику по Писаннях, “Павлові послання”.

Римлянам 1–6

Коли я виявляю віру в Спасителя, виконуючи Його заповіді, я виправданий через Його благодать.

Наведені далі визначення можуть допомогти вам краще зрозуміти Послання до римлян:

Закон:Коли Павло писав про “Закон”, він мав на увазі закон Мойсея. Так само слово “діла” в листах Павла часто стосується церемоній та ритуалів закону Мойсея. Павло порівняв цей закон із “законом віри” (див. Римлянам 3:27–31) або вченням Ісуса Христа, справжнього Джерела нашого спасіння.

Обрізання, необрізання:У давнину обрізання було знаком або символом завіту, який Бог уклав з Авраамом. Павло використовував термін “обрізання”, говорячи про юдеїв (завітний народ) і “необрізання”, говорячи про язичників (тих, хто не із завіту Авраама). Обрізання більше не було необхідним як знак Божого завіту з Його народом (див. Дії 15:23–29).

Виправдання, виправдовувати, виправдані:Ці терміни стосуються прощення гріхів, або звільнення від них. Коли ми виправдані, ми прощені, оголошені безвинними і звільненими від вічного покарання за наші гріхи. Як пояснив Павло, це стало можливим через Ісуса Христа (див. Путівник по Писаннях, “Виправдання, Виправдовувати”, scriptures.lds.org.  У посланні Римлянам слова праведний та праведність можна розглядати як синоніми слів справедливий та виправдання.

Благодать:Благодать---це “божественні … допомога або сила, що надаються через щедру милість та любов Ісуса Христа”. Через благодать усі люди воскреснуть і отримають безсмертя. Крім цього “благодать своєю силою обдаровує чоловіків та жінок можливістю отримати вічне життя та піднесення після того, як вони докладуть максимально можливих зусиль”. Ми не заробляємо благодать власними зусиллями; натомість саме благодать дає нам “силу і допомогу чинити добрі діла, які в іншому випадку [ми] б не могли продовжувати чинити” (Bible Dictionary, “Grace”; див. також Дітер Ф. Ухтдорф, “Дар благодаті”, Ensign або Ліягона, трав. 2015, с. 107; 2 Нефій 25:23).

Римлянам 2:17–29

Мої зовнішні дії мають відображати і поглиблювати внутрішнє навернення.

Вчення Павла свідчать, що деякі з юдейських християн в Римі досі вірили, що послушність обрядам і ритуалам закону Мойсея приносить спасіння. Це може виглядати як проблема, яка більше нас не стосується, оскільки ми вже не живемо за законом Мойсея. Але коли ви будете читати послання Павла, особливо Римлянам 2:17–29, подумайте про ваші власні зусилля жити за євангелією. Чи ваші зовнішні дії, такі як прийняття причастя чи відвідування храму, ведуть вас до навернення і зміцнення вашої віри в Христа? (Див. Aлма 25:15–16). Як ви можете переконатися, що ваші дії ведуть до зміни серця?

Див. також Даллін Х. Oукс, “Заклик перемінитися”, Ліягона, лист. 2000, сс. 32–34.

Римлянам 3:10–315

Через Ісуса Христа мої гріхи можуть бути прощені.

Деяких людей може засмутити смілива заява Павла, що “нема праведного ані одного” (Римлянам 3:10). Але в Римлянах також є слова, які несуть надію. Пошукайте їх в розділах 3 та 5 і подумайте, чому пам’ять про те, що “всі згрішили і позбавлені Божої слави” (Римлянам 3:23), є важливим кроком на шляху до того, щоб нам “хвалитись надією” через Ісуса Христа (див. Римлянам 5:2).

Римлянам 6

Євангелія Ісуса Христа запрошує мене “ходити в обновленні життя”.

Павло навчав, що євангелія має змінити спосіб нашого життя. Які твердження з Римлянам 6 ви б використали, щоб допомогти комусь зрозуміти, як євангелія допомогла вам “ходити в обновленні життя”? (Вірш 4). Яким би особистим досвідом ви поділилися?

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Ідеї для сімейного вивчення Писань і домашнього сімейного вечора

Коли ви будете читати Писання з вашою сім’єю, Дух може допомогти вам зрозуміти, на яких принципах слід наголосити і які обговорити, в залежності від потреб вашої сім’ї. Ось кілька пропозицій:

Римлянам 1:16–17

Як ми можемо показати, що ми “не соромимося євангелії Христа”?

Римлянам 3:23–28

Деякі люди можуть сказати, що через те, що ми “виправд[овуємося лише Божою] благодаттю” (Joseph Smith Translation, Romans 3:24), немає вимог для отримання нами благодаті. І хоча ми ніколи не зможемо зробити достатньо для того, щоб “заробити” благодать Бога, Бог таки просить нас робити певні речі, щоб ми могли її отримати. Що ми можемо робити, аби отримати благодать?

Римлянам 5:3–5

Які нещастя ми пережили? Як ці нещастя допомогли нам розвинути терпіння, отримати досвід і здобути надію?

Римлянам 6:3–6

Що Павло сказав у цих віршах про символізм хрищення? Ваша сім’я може запланувати відвідати наступне хрищення. Або хтось у вашій сім’ї міг би поділитися фотографіями чи спогадами про своє хрищення. Як укладання і дотримання наших христильних завітів допомагає нам “ходити в обновленні життя”?

Зображення
чоловік христить іншого в озері

Хрищення символізує початок нового життя як учня Христа.

Щоб знайти більше ідей для навчання дітей, див. навчальний план для цього тижня у посібнику За Мною йдіть—для Початкового товариства.

Як покращити особисте вивчення

Ставте запитання під час вивчення. Коли ви будете вивчати Писання, у вас можуть виникати запитання. Обдумуйте ці запитання і шукайте відповіді. Наприклад, в Римлянам 1–6 ви можете пошукати відповіді на запитання “Що таке благодать?”

Зображення
Христос рятує дівчинку в потоці

Не бійся, художник Грег К. Олсен

Роздрукувати