За Мною йдіть
18–24 листопада. Якова: “Будьте ж виконавцями слова, а не слухачами самими”


“18–24 листопада. Якова: “Будьте ж виконавцями слова, а не слухачами самими”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. Новий Завіт. 2019 (2019)

“18–24 листопада. Якова”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. Новий Завіт. 2019

Зображення
Авраам молиться біля свого тенту

Авраам на рівнинах Мамре, художник Грант Ромні Клосон

18–24 листопада

Якова

“Будьте ж виконавцями слова, а не слухачами самими”

Коли ви будете читати послання Якова, звертайте увагу на фрази, які вражають вас, і записуйте їх. Які підказки ви отримуєте стосовно того, як жити за цими істинами?

Записуйте свої враження

Іноді лише один вірш з Писань може змінити світ. Порада в Якова 1:5 здається дуже простою---якщо вам потрібна мудрість, запитуйте у Бога. Але коли 14-літній Джозеф Сміт прочитав той вірш, його слова, “здавалося, в повній мірі заволоділи почуттями [його] серця” (Джозеф Сміт—Історія 1:12). Отримавши натхнення, Джозеф діяв на основі заклику Якова і шукав мудрості у Бога в молитві. І Бог дійсно відповів просто, даючи Джозефу одне з найдивовижніших небесних відвідувань в історії людства---Перше видіння. Це видіння змінило напрямок життя Джозефа і привело до Відновлення Церкви Ісуса Христа на землі. Ми всі сьогодні благословенні завдяки тому, що Джозеф Сміт читав Якова 1:5 і діяв на основі прочитаного.

Що ви знайдете, коли будете вивчати послання Якова? Можливо, вірш або два змінять вас або якусь близьку вам людину. Ви можете знайти в них скерування, коли будете прагнути виконати свою місію в житті. Ви можете знайти в них заохочення говорити з добротою чи мати більше терпіння. Що б вас не надихало, дозвольте цим словам “заволоді[ти] почуттями [вашого] серця”. Не забувайте “прий[мати] з лагідністю … слово”, як писав Яків, “що може спасти ваші душі” (Якова 1:21).

Зображення
піктограма “особисте вивчення”

Ідеї для особистого вивчення Писань

Якова

Ким був Яків?

Існує загально прийнята думка, що автором Послання Якова був син Марії, матері Ісуса Христа, тобто брат Спасителя по матері. Яків згадується в Матвій 13:55; Марк 6:3; Дії 12:17; 15:13; 21:18 і Галатам 1:19; 2:9. З цих уривків Писань зрозуміло, що Яків був провідником Церкви в Єрусалимі і його покликали бути апостолом (див. Галатам 1:19).

Якова 1:2–4; 5:7–11

Якщо ми витерпимо з терпінням---це приведе до досконалості.

“Чекати може бути важко,---навчав президент Дітер Ф. Ухтдорф.---Ми прагнемо того, чого бажаємо, і одразу. Тому сама думка про терпеливість може здаватися неприємною, а іноді й гіркою” (“Продовжуйте з терпінням”, Ensign або Ліягона, трав. 2010, с. 56). Після того як ви прочитаєте Якова 1:2–4 і 5:7–11, як би ви назвали головну думку Якова стосовно терпіння? Які інші думки виникли у вас після прочитання решти послання президента Ухтдорфа? Як ви можете показати Господу, що готові виявляти терпіння?

Якова 1:3–8, 21–25, 2:14–26, 4:17

Віра вимагає дій.

Як ви знаєте, чи є у вас віра в Ісуса Христа? Як ваші діла демонструють вашу віру в Бога? Думайте про ці запитання, коли будете вивчати вчення Якова про віру. Також може бути цікаво прочитати про Авраама і Рахав, два приклади, згадані Яковом (див. Буття 22:1–12; Ісус Навин 2). Як вони виявляли свою віру в Бога?

Читання Якова 1:3–8, 21–25; 2:14–26 і 4:17 може допомогти вам придумати способи стати кращими виконавцями слова. Запишіть будь-які отримані вами враження і складіть план діяти на їх основі.

Див. також Алма 34:27–29; 3 Нефій 27:21.

Якова 1:263:1–18

Слова, які я кажу, мають силу ображати чи благословляти інших.

Серед багатих порівнянь, використаних Яковом в його посланні, прикладами найяскравішої мови є його поради про мову. Ви можете скласти перелік усіх висловів, якими Яків описав язика чи рота. Чого ще кожне порівняння чи образ навчає про слова, які ми говоримо? Подумайте, що ви можете зробити, аби благословити когось своїми словами (див. УЗ 108:7).

Якова 2:1–9

Як учень Ісуса Христа я маю любити всіх людей, незалежно від їхніх обставин.

Яків конкретно застеріг святих проти виявів особливої поваги багатіям і зневаги бідним, але це застереження може стосуватися будь-яких наших можливих прихильностей чи упереджень стосовно людей. Може бути важко побачити способи, якими ми негативно висловлюємося про інших, але Господь пообіцяв, що Він допоможе нам побачити, в чому нам слід вдосконалитися (див. Етер 12:27). Коли ви будете з молитвою вивчати Якова 2:1–9, дослідіть власне серце і прислухайтеся до підказок Святого Духа. Чи відчуваєте ви, які зміни вам необхідно здійснити у тому, як ви ставитеся до інших чи думаєте про них?

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Ідеї для сімейного вивчення Писань і домашнього сімейного вечора

Коли ви будете читати Писання з вашою сім’єю, Дух може допомогти вам зрозуміти, на яких принципах слід наголосити і які обговорити, в залежності від потреб вашої сім’ї. Ось кілька пропозицій:

Якова 1:5

Ви можете прочитати Якова 1:5 і запросити члена сім’ї підсумувати розповідь про Перше видіння (див. Джозеф Сміт—Історія 1:8–13 або відео “Ask of God: Joseph Smith’s First Vision” (Запитай у Бога: Перше видіння Джозефа Сміта) на LDS.org). Запросіть членів сім’ї поділитися своїми свідченнями про Пророка Джозефа Сміта і випадками, коли Небесний Батько відповідав на їхні молитви.

Якова 1:26–27

Разом з цими віршами ви також можете подивитися відео “True Christianity” (Істинне християнство) (LDS.org). Потім прочитайте визначення чистої побожності, надане Яковом, і обговоріть способи, якими ваша сім’я може краще застосовувати чисту побожність.

Якова 3

Якова 3 містить багато візуальних порівнянь, які можуть надихнути наочні уроки, що запам’ятаються і нагадуватимуть вашій сім’ї не забувати спілкуватися з добротою. Наприклад, ви можете обговорити, як маленька іскра чи маленький сірник можуть запалити великий вогонь, і члени сім’ї можуть подумати про ті часи, коли недобре слово викликало проблему (див. вірші 5–6). Або ви можете подати щось кисле чи гірке в посудині, в якій завжди подають солодку їжу---наприклад, лимонний сік у горщику для меду. Це може підвести до обговорення того, як переконатися, щоб наші слова були приємними й надихали (див. вірші 9–14).

Якова 4:5–8

Чому нам треба “набли[жатися] до Бога”, коли у нас є спокуси?

Якова 5:14–16

Мабуть, якщо ви поділитеся особистим досвідом про отримання благословення священства, це заохотить членів сім’ї “прос[ити] благословення священства, коли [вони] потребу[ватимуть] духовної сили” (Даллін Х. Oукс, “Важливість благословень священства”, Ліягона, лип. 2012, с. 46).

Щоб знайти більше ідей для навчання дітей, див. навчальний план для цього тижня у посібнику За Мною йдіть—для Початкового товариства.

Як покращити особисте вивчення

Дійте на основі того, про що дізналися. Коли ви будете вивчати, прислухайтеся до підказок Духа стосовно того, як ви можете застосовувати те, про що дізналися, у своєму житті. Візьміть зобов’язання діяти відповідно до цих підказок і більш повно жити за євангелією. (Див. Навчати, як навчав Спаситель, с. 35).

Зображення
молодий Джозеф Сміт читає Писання біля свого дому

Нехай просить від Бога, художник Джон Мак-Натон

Роздрукувати