Новий Завіт 2023
29 травня–4 червня. Матвій 26; Марк 14; Іван 13: “На спомин”


“29 травня–4 червня. Maтвій 26; Maрк 14; Іван 13: “На спомин”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. Новий Завіт. 2023 (2022)

“29 травня–4 червня. Матвій 26; Марк 14; Іван 13”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. Новий Завіт. 2023

Зображення
Остання вечеря

In Remembrance of Me (На спомин про Мене), художник Уолтер Рейн

29 травня–4 червня

Maтвій 26; Maрк 14; Іван 13

“На спомин”

Читаючи про події, описані в Maтвій 26; Maрк 14 та Іван 13, звертайте увагу на будь-які отримані вами враження, особливо ті, які поглиблюють вашу віру в Ісуса Христа і вашу відданість Йому.

Записуйте свої враження

За день до Своєї смерті Ісус дав Своїм учням те, що мало допомогти їм пам’ятати Його. Він “узяв хліб, і поблагословив, поламав, і давав Своїм учням, і сказав: Прийміть, споживайте, це тіло Моє. А взявши чашу, і подяку вчинивши, Він подав їм і сказав: Пийте з неї всі, бо це кров Моя” (Maтвій 26:26–28).

Це сталося десь 2000 років тому у місці, якого більшість з нас ніколи не побачить, мовою, яку мало хто з нас може зрозуміти. Але зараз, щонеділі, у наших власних місцях зборів, носії священства, уповноважені діяти в ім’я Ісуса Христа, роблять те, що колись зробив Він. Вони беруть хліб і воду, благословляють їх і дають кожному з нас, Його учням. Це проста дія—чи може бути щось простіше, більш фундаментальне, ніж їсти хліб і пити воду? Але ті хліб і вода—священні для нас, оскільки допомагають нам пам’ятати Його. Споживаючи їх ми кажемо: “Я ніколи не забуду Його”, а не просто: “Я ніколи не забуду прочитаного про Його вчення і Його життя”. Точніше, ми кажемо: “Я ніколи не забуду того, що Він зробив для мене”. “Я ніколи не забуду того, як Він врятував мене, коли я благав/ла про допомогу”. І “я ніколи не забуду Його обіцянь мені, і моїх обіцянь Йому—укладеного нами завіту”.

Зображення
піктограма “особисте вивчення”

Ідеї для особистого вивчення Писань

Maтвій 26:6–13; Maрк 14:3–9

“Виливши миро … вона те вчинила на похорон Мій”.

Смиренним вчинком поклоніння жінка, описана у цих віршах, засвідчила, що знала, Ким був Ісус, і що Він мав зробити (див. Maтвій 26:12). Чому, на вашу думку, її вчинок був такий важливий для Спасителя? (Див. вірш 13). Що вражає вас у цій жінці та її вірі? Поміркуйте, як ви можете наслідувати її приклад.

Див. також Іван 12:1–8.

Maтвій 26:20–22; Maрк 14:17–19

“Чи не я то, о Господи?”

Що ви дізналися про учнів з їхніх запитань Господу у цих віршах? Чому, на вашу думку, вони про це запитували? Подумайте, як би ви могли запитати Господа: “Чи не я то?”

Див. також Дітер Ф. Ухтдорф, “Чи не я то, о Господи?”, Ліягона, лист. 2014, сс. 56–59.

Maтвій 26:26–29; Maрк 14:22–25

Причастя—це можливість пам’ятати Спасителя.

Коли Спаситель запровадив серед Своїх учнів причастя, як ви гадаєте, що вони думали і відчували? Думайте про це, коли читатимете про пережите ними в Maтвій 26:26–29 і Maрк 14:22–25. Чому, на вашу думку, Ісус вибрав такий спосіб для нас згадувати Його? Ви також можете поміркувати про ваші почуття під час причастя. Що ви можете робити, аби зробити цей досвід більш священним і значущим для вас?

Прочитавши ці вірші й обміркувавши їх, ви можете записати те, що, за відчутим натхненням, вам потрібно пам’ятати про Спасителя. Ви можете переглянути ці записи наступного разу, коли будете причащатися. Ви також можете переглядати їх в інші моменти, щоб “завжди пам’ятати Його” (Moроній 4:3).

Див. також Лука 22:7–39; 3 Нефій 18:1–13; Учення і Завіти 20:76–79.

Іван 13:1–17

Спаситель є для нас прикладом смиренного служіння іншим.

У часи Ісуса омивати комусь ноги мали слуги, а не провідники. Але Ісус хотів, щоб Його учні мали інший погляд на те, що означає бути провідником і служити. Які послання ви знаходите у словах і діях Спасителя в Іван 13:1–17? У вашій культурі омивання ніг може не бути традиційним способом служити. Але подумайте, що ви можете зробити, аби наслідувати приклад Спасителя у cмиренному служінні.

Також може бути цікаво звернути увагу на те, що Ісус знав і відчував у той священний час, який Він провів зі Своїми апостолами (див. вірші 1 і 3). Як ці ідеї допомагають вам краще зрозуміти Спасителя?

Див. також Лука 22:24–27.

Іван 13:34–35

Моя любов до інших є ознакою того, що я є істинним учнем Ісуса Христа.

Раніше Ісус дав заповідь “люби свого ближнього, як самого себе” (Maтвій 22:39). Тепер Він дав “нову заповідь”. Що, на вашу думку, означає любити інших, як Ісус любить вас? (Див. Іван 13:34).

Ви також можете поміркувати про те, як інші люди дізнаються, що ви є учнем Ісуса Христа. Як ви можете переконатися, що любов є вашою визначальною характеристикою як християнина?

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Ідеї для сімейного вивчення Писань і домашнього вечора

Maтвій 26:26–29; Maрк 14:22–25Яким є щотижневий досвід вашої сім’ї під час причастя? Читання про перше причастя може надихнути на обговорення важливості причастя і способів, якими ви можете покращити цей ваш досвід. Ви можете показати ілюстрацію Рознесення причастя (Альбом “Євангелія в мистецтві”, № 108) і поділитися ідеями стосовно того, що ви можете робити до, під час і після причастя.

Зображення
жінка приймає причастя

Причастя допомагає нам пам’ятати Ісуса Христа.

Матвій 26:30.Ви можете заспівати гімн, як це робили Ісус з апостолами—можливо, причасний. Яким чином спів гімну міг бути благословенням для Ісуса та Його апостолів у той час? Яким чином гімни є благословенням для нас?

Іван 13:1–17.Ви, можливо, захочете показувати вашій сім’ї картину, що міститься в кінці цього навчального плану, коли будете читати ці вірші. Яких істин навчав Спаситель Своїми діями? Які деталі цієї картини допомагають нам розуміти ці істини? Можливо, члени сім’ї можуть розповісти, як життя за цими істинами принесло їм радість (див. Іван 13:17).

Іван 13:34–35.Прочитавши ці вірші, ви можете поговорити разом про те, як інші люди дізнаються, що ви є учнями Ісуса Христа. За якими ознаками Спаситель хоче, аби впізнавали Його учнів? Ви можете попросити членів сім’ї поговорити про людей, чия любов до інших свідчить про те, що вони є істинними учнями Ісуса Христа. Ви також можете обговорити способи, якими ви можете виявляти більше любові як сім’я.

Щоб знайти більше ідей для навчання дітей, див. навчальний план для цього тижня у посібнику За Мною йдіть—для Початкового товариства.

Запропонована пісня: “Так всіх любіть ви”, Збірник дитячих пісень, с. 74.

Як покращити особисте вивчення

Поміркуйте. Писання мають духовний зміст, який можна не помітити, якщо читати їх надто поверхнево, наче якийсь інший матеріал. Не поспішайте закінчувати розділ. Приділіть час глибоким роздумам щодо прочитаного вами.

Зображення
Христос миє ноги учням

Greatest in the Kingdom (Найбільший у царстві), художник Дж. Кірк Річардс

Роздрукувати