Новий Завіт 2023
29 травня–4 червня. Матвій 26; Марк 14; Іван 13: “На спомин”


“29 травня–4 червня. Матвій 26; Марк 14; Іван 13: “На спомин”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. Новий Завіт 2023 (2022)

“29 травня–4 червня. Матвій 26; Марк 14; Лука 13”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. 2023

Зображення
Остання вечеря

На спомин про Мене, художник Уолтер Рейн

29 травня–4 червня

Матвій 26; Марк 14; Іван 13

“На спомин”

Коли ви будете читати Матвій 26; Марк 14 та Іван 13, звертайте увагу на принципи, які, на вашу думку, стануть благословенням для дітей, яких ви навчаєте.

Зображення
піктограма “Обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Покажіть ілюстрації подій, про які розповідається у цих розділах, зокрема з Альбому “Євангелія в мистецтві”, № 54–55 і попросіть дітей розповісти про те, що відображено на ілюстраціях.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей молодшого віку

Maтвій 26:26–29; Maрк 14:22–24

Причастя допомагає мені думати про Ісуса.

Допоможіть дітям зрозуміти, що прийняття причастя—це нагода згадати те, що для нас зробив Ісус.

Вправи на вибір

  • Підсумуйте розповідь про те, як Ісус запровадив причастя. Можна звернутися до “Розділу 49: Перше причастя” (Історії з Нового Завіту, сс. 124–126, або показати відповідне відео на ChurchofJesusChrist.org) чи відео “Sacrament” (Причастя), ChurchofJesusChrist.org. Навіщо ми приймаємо причастя? Допоможіть дітям зрозуміти, що під час причастя ми згадуємо Ісуса.

  • Покажіть дітям шматок хліба і стаканчик з водою. Запитайте їх, чи знають вони, що символізують причасні хліб і вода. Поясніть, що ці символи допомагають нам пам’ятати, що Ісус помер заради нас і воскрес із мертвих.

  • Попросіть дітей заплющити очі й подумати про людину, яку вони люблять, а потім запропонуйте їм розповісти вам про цю людину. Попросіть їх знову заплющити очі, подумати про Спасителя, а потім поділитися тим, що вони знають про Нього. Заохочуйте їх кожного тижня під час причастя думати про Ісуса.

  • Запропонуйте дітям показати вам, що вони можуть робити, аби пам’ятати Ісуса і бути благоговійними під час причастя. Допоможіть дітям зробити буклет, який представлено на творчій сторінці цього тижня, і запропонуйте їм використовувати його, щоб думати про Ісуса під час причастя. Або нехай вони пошукають у церковних журналах ілюстрації із зображенням Ісуса та створять з них колаж, який можна буде розглядати під час причастя.

Іван 13:34–35

Я можу любити інших, як робив це Ісус.

Ісус виявляв Свою любов, турбуючись про тих, хто Його оточував. Які нагоди є у дітей, яких ви навчаєте, виявляти свою любов до інших?

Вправи на вибір

  • Покажіть ілюстрації до історій, які діти вивчали цього року, у яких ідеться про те, як Ісус виявляв Свою любов до інших людей (див. попередні навчальні плани з посібника За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей). Прочитайте Іван 13:34–35 і допоможіть дітям повторити фразу “Як Я вас полюбив, так любіть один одного й ви!” Як ми можемо виявляти нашу любов до сім’ї і друзів?

  • Попросіть дитину тримати ілюстрацію із зображенням Спасителя, коли клас співатиме пісню про любов Спасителя, наприклад, “Так всіх любіть ви” (Збірник дитячих пісень, с. 74). Роздайте дітям паперові серця і попросіть намалювати на них, як вони своїми діями виявляють любов до іншої людини.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей старшого віку

Maтвій 26:26–29; Maрк 14:22–24

Причастя допомагає мені пам’ятати Ісуса Христа і Його жертву заради мене.

Як ви можете допомогти дітям глибше відчути обряд причастя?

Вправи на вибір

  • Запропонуйте дітям по черзі читати вірші з Матвій 26:26–29 або Марк 14:22–24 (див. також Переклад Джозефа Сміта, Марк 14:20–24 [у Путівнику по Писаннях]) та Учення і Завіти 20:75–79. Що схожого в словах та змісті цих двох уривків?

  • Запитайте дітей, що вони роблять, аби це допомагало їм думати про Ісуса під час причастя. Допоможіть їм знайти уривки з Писань або слова з причасних гімнів, які вони можуть читати під час причастя, а потім напишіть їх на картці, щоб діти могли читати з неї, коли наступного разу прийматимуть причастя. Заспівайте з дітьми кілька з таких пісень (див. Гімни, № 93–104).

    Зображення
    діти приймають причастя

    Причастя допомагає нам пам’ятати Ісуса Христа і Його жертву заради нас.

  • Напишіть на дошці ключові фрази з причасних молитов і допоможіть дітям вивчити їх напам’ять. Що означають ці фрази? Чому важливо поновлювати наші завіти хрищення кожного тижня?

  • Запросіть носія Ааронового священства прийти і розповісти дітям про його досвід у підготовці, благословенні або рознесенні причастя. Що допомагає йому підготуватися до виконання цього обряду? Які у нього почуття під час прислужування? Як хліб і вода нагадують йому про Спасителя?

  • Попросіть дітей, які були охрищені, поділитися спогадами про своє хрищення. Що вони відчували? Які завіти вони уклали? (Див. Мосія 18:8–10). Скажіть їм, що кожного тижня, коли ми приймаємо причастя, це ніби ми знову христимося—ми можемо отримати прощення за наші гріхи і ми поновлюємо наші завіти.

Іван 13:1–17

Ісус Христос показав мені, як служити іншим.

Історія про те, як Спаситель омиває ноги Своїм апостолам, може надихати дітей, яких ви навчаєте, з любов’ю служити оточуючим.

Вправи на вибір

  • За кілька днів до уроку попросіть одного з дітей прочитати Іван 13:4–9 і потім на уроці розповісти класу цю історію від імені Петра. Чого Спаситель намагався навчити Петра та інших апостолів? Діти можуть обговорити, що вони дізнаються про Ісуса Христа з цієї історії. Що ми дізнаємося про служіння іншим?

  • Прочитайте разом Іван 13:12–17. Попросіть кожного з дітей написати про випадок, коли Спаситель служив іншій людині. Запропонуйте їм додати, що вони дізналися з Його прикладу. Якщо їм потрібна допомога, вони можуть подивитися приклади у відео “Christlike Attributes” (Риси характеру Христа) (ChurchofJesusChrist.org). Попросіть їх розказати класу про те, що вони написали.

Іван 13:34–35

Як і Сам Ісус Христос, Його учні з любов’ю ставляться до інших людей.

Коли ми охрищуємося, ми укладаємо завіти стати учнями Ісуса Христа. В Іван 13:34–35 Спаситель описав, як ми можемо показати, що є Його учнями.

Вправи на вибір

  • Напишіть на дошці Як Я вас , так один одного й ви! (Іван 13:34). Попросіть дітей продивитися цей вірш і заповнити пробіли. Які ще наші вчинки можуть свідчити, що ми—учні Христа? Діти можуть придумати й інші слова, якими можна завершити речення на дошці, зокрема навчав і навчайте або підтримував і підтримуйте.

  • Попросіть дітей прочитати Іван 13:35 і подумати про знайомих їм людей, які є прикладом учнів Ісуса Христа. Попросіть їх розказати, як ці люди виявляють любов до інших подібно до того, як це робив Спаситель.

Зображення
піктограма “вивчення”

Заохочуйте до навчання вдома

Попросіть дітей розповісти своїм сім’ям про те, що їм хотілося б зробити завдяки тому, що вони дізналися на уроці. Наприклад, вони можуть сказати, як будуть згадувати Ісуса Христа під час причастя.

Як покращити наше навчання

Свідчіть вашому класу. Свідчення може бути досить простим, зокрема: “Я знаю, що Небесний Батько любить кожного з вас” або “У мене виникають гарні почуття, коли я дізнаюся про Ісуса Христа”.

Роздрукувати