Новий Завіт 2023
19–25 червня. Матвій 27; Марк 15; Лука 23; Іван 19: “Звершилось!”


“19–25 червня. Матвій 27; Марк 15; Лука 23; Іван 19: “Звершилось!”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. Новий Завіт 2023 (2022)

“19–25 червня. Матвій 27; Марк 15; Лука 23; Іван 19”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. 2023

Зображення
Христос перед Пилатом

Ecce Homo (Оце чоловік!), художник Антоніо Чізері

19–25 червня

Матвій 27; Марк 15; Лука 23; Іван 19

“Звершилось!”

Почніть підготовку з читання Матвій 27; Марк 15; Лука 23 та Іван 19. З молитвою прагніть зрозуміти потреби дітей.

Зображення
піктограма “Обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Нехай кожна дитина по черзі тримає ілюстрацію з навчального плану для цього тижня, яка знаходиться у посібнику За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. Під час того як кожна дитина тримає ілюстрацію, вона може розказати щось із того, що впадає їй в око.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей молодшого віку

Матвій 27:11–66; Лука 23; Іван 19

Завдяки тому, що Ісус помер за мене, я можу воскреснути.

Маленьких дітей можуть засмутити розповіді про розп’яття Ісуса. Розповісти цю історію у прийнятний спосіб ви можете за допомогою таких матеріалів: “Розділ 52: Суд над Ісусом” і “Розділ 53: Ісуса розіп’ято” (Історії з Нового Завіту, сс. 133–138, або відповідні відео на ChurchofJesusChrist.org).

Вправи на вибір

  • Розповідаючи про суд над Ісусом, Його розп’яття і поховання, покажіть ілюстрацію з навчального плану для цього тижня, яка знаходиться у посібнику За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей (див. також Альбом “Євангелія в мистецтві”, № 57–58). Попросіть дітей розповісти, що вони знають про ці події. Наголосіть на тому, що третього дня Ісус воскрес. Іншими словами, Він повернувся до життя.

  • Попросіть дітей назвати дещо з того, що роблять для них батьки і що вони самі для себе не можуть зробити. Покажіть зображення Спасителя. Поясніть, що завдяки Ісусу ми можемо воскреснути—це те, чого ми не можемо зробити самі.

  • Покажіть фотографію знайомої вам людини, яка померла. Поділіться вашим свідченням, що завдяки Ісусу ця людина колись житиме знову.

Зображення
поховання Христа

Поховання Христа, художник Карл Генріх Блох

Матвій 27:26–37; Лука 23:34

Я можу прощати інших, як робив це Ісус.

Яким чином ви допоможете дітям зрозуміти, як робити так, як Ісус, і прощати тих, хто є недобрим?

Вправи на вибір

  • Опишіть, як вояки кривдили Ісуса (див. Матвій 27:26–37), а потім прочитайте Лука 23:34. Поясніть, що коли ми пробачаємо інших, ми більше на них не сердимося і виявляємо до них любов.

  • Придумайте ситуації, в яких хтось говорить або робить щось недобре. Запропонуйте дітям обговорити, як би вони показали здатність пробачити в цих ситуаціях.

  • Заспівайте разом пісню про прощення, наприклад, “Боже, дай сили” (Збірник дитячих пісень, с. 52). Поставте запитання, на які даються відповіді у цій пісні, наприклад: “Кого нам слід пробачати?” або “Хто може допомогти нам, коли прощення дається нелегко?”

  • Перегляньте недавні номери журналу Друг, щоб знайти історію про дитину, яка когось пробачила. Розкажіть цю історію дітям.

Лука 23:32–33, 39–43

Завдяки тому, що Ісус постраждав і помер за мене, я можу каятися і мати прощення.

Хоча діти до восьмирічного віку ще не підзвітні, для них важливо почати зараз вчитися того, як каятися у своїх неправильних вчинках.

Вправи на вибір

  • Підсумуйте Лука 23:32–33, 39–43 і допоможіть дітям знайти двох злочинців на ілюстрації 57 Альбому “Євангелія в мистецтві”. Поясніть, що тоді як перший злочинець насміхався з Ісуса, другий визнав, що зробив щось погане—він починав каятися.

  • Прочитайте дітям Учення і Завіти 19:16. Чому Ісус постраждав за нас?

  • Покажіть відео “The Shiny Bicycle” (Сяючий велосипед) (ChurchofJesusChrist.org). Поясніть, що ми можемо молитися Небесному Батькові і Він може допомогти нам залагодити наші гріхи і помилки та отримати прощення.

  • Нехай діти намалюють крейдою на дошці якісь позначки, що означатимуть неправильні вчинки. Потім попросіть їх витерти дошку, що означатиме покаяння. Покажіть зображення Спасителя і свідчіть, що завдяки Йому ми можемо покаятися.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей старшого віку

Матвій 27:11–66; Лука 23; Іван 19

Ісус помер за мене, бо Він любить мене.

Чому ви вдячні за те, що Ісус Христос помер за вас? Поміркуйте над тим, як ви можете допомогти дітям зрозуміти важливість жертви Спасителя заради них.

Вправи на вибір

  • На окремих аркушах паперу напишіть перелік ключових подій з Матвій 27:11–66 (для підказок див. “Розділ 52: Суд над Ісусом” та “Розділ 53: Ісуса розіп’ято”, Історії з Нового Завіту, сс. 133–138, або відповідні відео на ChurchofJesusChrist.org). Нехай діти уважно прочитають ці вірші і розставлять події в правильному порядку.

  • Нехай хтось із дітей прочитає Матвій 27:54 і попросіть інших дітей розповісти про Ісуса те, що допомагає їм знати, що Він—Син Божий.

  • Запитайте дітей, що вони дізнаються про Розп’яття з гімну “Гине Спаситель, Божий Син” (Гімни, с. 104) або з іншого причасного гімну. Чому Ісус був готовий страждати за нас? (Див. Учення і Завіти 18:10–11; 19:16).

Матвій 27:26–37; Лука 23:34

Я можу прощати інших, як робив це Ісус.

Прощати інших може бути важко. Діти, яких ви навчаєте, будуть благословенні, якщо наслідуватимуть приклад Спасителя і будуть вчитися пробачати.

Вправи на вибір

  • Попросіть дітей по черзі прочитати про вояків, які кривдили Ісуса, з Матвій 27:26–37, та про те, як Ісус їх пробачив у Лука 23:34. (Див. доповнення в Перекладі Джозефа Сміта, Лука 23:35). Про що ми дізнаємося з прикладу Ісуса?

  • Напишіть на дошці Що ви можете зробити, аби пробачити того, хто вас скривдив? Нехай діти по черзі записують на дошці відповіді, зокрема: Молитися, щоб мати добрі почуття до цієї людини або Подумайте про те, що є добрим у цій людині.

Лука 23:32–33, 39–43

Завдяки тому, що Ісус постраждав і помер за мене, я можу каятися і мати прощення.

Цей урок добре підходить для того, аби свідчити, що завдяки Ісусу Христу ми можемо покаятися в наших гріхах і мати прощення.

Вправи на вибір

  • Нехай хтось із дітей прочитає вголос Лука 23:32–33, 39–43. Поясніть, що двоє людей, розіп’яті з Ісусом, були злочинцями. Як один із злочинців показав, що почав каятися? Що ми можемо робити, аби показати, що ми каємося? (Див. Путівник по Писаннях, “Покаятися, Покаяння”, scriptures.ChurchofJesusChrist.org).

  • Напишіть на дошці таке речення, залишаючи пропуски для слів, написаних курсивом: “Я можу отримати прощення, коли я каюся, завдяки Спокуті Ісуса Христа”. Дайте дітям підказки, щоб допомогти їм заповнити пропуски.

  • Попросіть когось із дітей тримати сумку. Наповнюйте її камінцями, коли діти називатимуть неправильні вчинки, які хтось може робити. Допоможіть дітям порівняти цю сумку з духовним тягарем, який ми можемо нести, коли чинимо гріх. Висипте камінці з сумки. Як це можна порівняти з покаянням? Ви можете нагадати дітям, що покаяння—це не одноразова подія, а щоденний процес.

  • Подивіться в одному з останніх номерів журналу Друг історію або послання про покаяння і розкажіть про це дітям.

Зображення
піктограма “вивчення”

Заохочуйте до навчання вдома

Нехай діти подумають про людину, яку їм потрібно пробачити, і приймуть рішення зробити щось одне для цієї людини, аби показати, що вони її пробачили.

Як вдосконалити наше навчання

Учіться розпізнавати одкровення. Одкровення часто приходить “рядок за рядком” (2 Нефій 28:30), а не все відразу. Якщо ви будете молитися і розмірковувати над Писаннями, а також над цим навчальним планом, ви дізнаєтеся, що ідеї і враження можуть приходити будь-коли і будь-де—дорогою на роботу, під час виконання хатніх справ або розмови з сім’єю і друзями.

Роздрукувати