Новий Завіт 2023
24–30 липня. Дії 16–21: “Господь нас покликав звіщати … Євангелію”


“24–30 липня. Дії 16–21: “Господь нас покликав звіщати … Євангелію”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. Новий Завіт. 2023 (2022)

“24–30 липня. Дії 16–21”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. Новий Завіт. 2023

Зображення
Павло навчає на пагорбі

24–30 липня

Дії 16–21

“Господь нас покликав звіщати … Євангелію”

Коли ви будете читати про зусилля Павла, спрямовані на проповідь євангелії, Дух може підказати вам певні думки або почуття. Запишіть ці підказки і складіть план діяти на їх основі.

Записуйте свої враження

Серед останніх слів Господа Своїм апостолам прозвучала заповідь: “Тож ідіть, і навчіть всі народи, христячи їх в Ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа, навчаючи їх зберігати все те, що Я вам заповів” (Maтвій 28:19–20). Хоча апостоли не донесли це послання до всіх народів, в уривку Дії 16–21 дійсно показано, що Павло та його напарники досягли значного успіху у встановленні Церкви. Вони навчали, христили і надавали дар Святого Духа. Вони творили чудеса, навіть воскресили померлого чоловіка і пророкували про настання великого відступництва (Дії 20:7–12, 28–31). І роботу, яку вони розпочали, продовжують сучасні апостоли сьогодні разом з такими відданими учнями, як ви, хто допомагає виконувати доручення Спасителя у способи, яких Павло навіть уявити не міг. Можливо, ви знаєте людей, які не знають свого Небесного Батька чи Його євангелії. Можливо, ви відчували, як “кипів [ваш] дух”, підказуючи вам поділитися з ними тим, що ви знаєте про Нього (Дії 17:16). Якщо ви будете наслідувати приклад смирення та сміливості Павла у проповіді євангелії, ви можете знайти когось, чиє “серце [Господь] відкрив” (Дії 16:14).

Зображення
піктограма “особисте вивчення”

Ідеї для особистого вивчення Писань

Дії 16–21

Дух скеровуватиме мене у моєму прагненні ділитися євангелією.

Пророк Джозеф Сміт проголосив: “Жодна людина не може проповідувати євангелію без Святого Духа” (Учення Президентів Церкви: Джозеф Сміт [2007], с. 336). Читаючи Дії 16–21, поміркуйте, чому слова Пророка істинні. Зверніть увагу на випадки, в яких Дух допомагав Павлу та його напарникам. Які благословення прийшли до них, коли вони діяли за підказками Духа? Коли ви відчували підказки Духа, намагаючись ділитися євангелією?

Дії 16–21

Я можу проголошувати євангелію за всіх обставин.

Якщо людину кинули у в’язницю за проповідь євангелії, це може виглядати як зрозуміла підстава припинити проповідувати. Але для Павла і Сили це була можливість навернути сторожа в’язниці (див. Дії 16:16–34). Читаючи Дії 16–21, пошукайте інші приклади готовності Павла ділитися своїм свідченням з кожним. Чому, на вашу думку, він був таким сміливим і безстрашним? Чого вас навчає приклад Павла?

Дії 16–21 містять набагато більше послань стосовно проповідування євангелії. Вивчаючи ці розділи, пошукайте ті, які особливо стосуються вас.

Див. також Дітер Ф. Ухтдорф, “Miсіонерська робота: діліться тим, що в серці”, Ліягона, трав. 2019, сс. 15–18.

Зображення
немовля тримають на руках

Кожен з нас є дитиною Бога.

Дії 17:16–34

“Рід ми Його”.

В Афінах Павло знайшов людей з різними думками та релігійними поглядами. Вони постійно прагнули, “аби щось нове говорити чи слухати”, і запропоноване Павлом дійсно було для них новим (див. Дії 17:19–21). Вони поклонялися багатьом богам, включно з тим, якого вони називали “Незнаний Бог” (Дії 17:23), але вони вірили, що боги були силами чи стихіями, а не живими істотами, які мають особистість, і точно не могли бути нашим Батьком. Поміркуйте над тим, що сказав Павло, аби допомогти їм прийти до пізнання Бога. Що для вас означає бути “Божим родом”? (Див. Дії 17:29). У чому, на вашу думку, полягає різниця між тим, щоб бути дитиною Бога і просто одним з Його творінь? Як розуміння цієї істини впливає на те, якими ви бачите себе та інших?

Якби ви стояли біля Павла, коли він свідчив, що б ви сказали давнім грекам про нашого Небесного Батька? Чи знаєте ви когось, кому пішло б на користь ваше свідчення?

Див. також Римлянам 8:16; 1 Івана 5:2.

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Ідеї для сімейного вивчення Писань і домашнього вечора

Дії 16–21.Щоб поглибити у членів вашої сім’ї розуміння Дії 16–21, ви можете розглянути карту, розміщену в кінці цього навчального плану, і пошукати міста, в яких Павло проповідував євангелію, як описано в цих розділах. Які засоби, з наявних у нас сьогодні, допомагають доносити євангелію до всіх народів?

Щоб надихнути членів вашої сім’ї ділитися євангелією, ви можете показати одне чи більше відео з розміщених у розділі “Ділитися євангелією” в Євангельській бібліотеці.

Дії 17:10–12; 18:24–28.Як ми можемо бути більше схожими на святих із цих віршів? Що це може означати—“слова прийня[ти] з повним запалом”? (Дії 17:11). Що ми можемо робити, аби стати “сильними в Писанні”? (Дії 18:24).

Дії 19:1–7.Ці вірші можуть допомогти вашій сім’ї провести обговорення про необхідність хрищення і конфірмації. Для того, щоб краще зрозуміти істини в Дії 19:1–7, ви можете обговорити те, що є нічого не вартим без чогось іншого, наприклад, мобільний телефон без акумулятора. Або ви можете поділитися наступним висловлюванням пророка Джозефа Сміта: “Хрищення водою є лише половиною хрищення і воно нічого не варте без другої половини—тобто, без хрищення Святим Духом” (Учення: Джозеф Сміт, с. 97). Чому хрищення “нічого не варте” без отримання дару Святого Духа? (Див. 3 Нефій 27:19–20; Moйсей 6:59–61).

Дії 19:18–20.Читаючи Дії 19:18–20, зверніть увагу на вартість речей, яких люди були готові позбавитися заради прийняття євангелії (див. вірш 19). Чи є якесь мирське майно чи якісь заходи, від яких нам слід відмовитися для того, щоб отримати небесні благословення?

Дії 20:32–35.Коли ваша сім’я відчула на власному досвіді вчення Христа, що “Блаженніше давати, ніж брати”? (Дії 20:35). Чи є людина, яка може отримати користь від послуг, часу чи дарів, які могла б надати ваша сім’я? Сім’єю обговоріть деякі ідеї і складіть план комусь послужити. Як ми почуваємося, коли служимо людям? Чому блаженніше давати, ніж брати?

Щоб знайти більше ідей для навчання дітей, див. навчальний план для цього тижня у посібнику За Мною йдіть—для Початкового товариства.

Запропонована пісня: “Я Божеє дитя”, Збірник дитячих пісень, сс. 2–3.

Як покращити особисте вивчення

Записуйте враження. “Коли ви записуєте духовні враження, ви показуєте Господу, що цінуєте Його настанову, і Він благословляє вас одкровеннями частіше” (Навчати, як навчав Спаситель, с. 12; див. також с. 30).

Зображення
карта місіонерських подорожей Павла

Місіонерські подорожі апостола Павла.

Роздрукувати