Новий Завіт 2023
2–8 жовтня. Ефесянам: “Щоб приготувати святих”


“2–8 жовтня. Ефесянам: “Щоб приготувати святих”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. Новий Завіт. 2023 (2022)

“2–8 жовтня. Ефесянам”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. 2023

Зображення
сім’я дивиться на фотографії

2–8 жовтня

Ефесянам

“Щоб приготувати святих”

Чи бачите ви зв’язок між посланнями на генеральній конференції і посланням Павла Ефесянам?

Записуйте свої враження

Коли євангелія почала розповсюджуватися в Ефесі, вона викликала “розрух чималий” (Дії 19:23) серед ефесян. Місцеві майстри, які будували вівтарі для язичницьких богів, бачили в християнстві загрозу своєму заробітку, і невдовзі вони “переповнились гнівом, … і місто наповнилося заколотом” (див. Дії 19:27–29). Уявіть, що ви новонавернений до євангелії в такому оточенні. Багато ефесян прийняли євангелію і жили за нею посеред цього “розруху” (Дії 19:40), і Павло запевнив їх, що “у Христі … наш мир” (Ефесянам 2:13–14). Ці слова разом із його запрошенням відмовитися від “усякого подратування, і гніву, і лютості, і крику, і лайки” (див. Ефесянам 4:31) здаються такими ж актуальними і так само втішають зараз, як і тоді. Для ефесян, як і для кожного з нас, сила витримати випробування приходить в “Господі та могутності сили Його” (див. Eфесянам 6:10–13).

Зображення
піктограма “особисте вивчення”

Ідеї для особистого вивчення Писань

Ефесянам 1:4–11, 17–19

Бог мене вибрав, або висвятив наперед, для виконання певних обов’язків на землі.

Павло говорив про те, що святі були “призначені наперед” Богом і Він їх “вибра[в] … перше заложення світу” бути Його народом. Але, як зауважив президент Генрі Б. Айрінг, це не означає, “що Бог повинен був визначити заздалегідь, кого зі Своїх дітей Він спасе і кому Він відкриє доступ до євангелії, в той час як ті, хто ніколи про неї не чув, просто не є “обраними”. … У Божому плані є більше любові й справедливості, ніж дехто вважає. Наш Небесний Батько має величезне бажання зібрати і благословити всю Свою сім’ю” (“Збирання Божої сім’ї”, Ліягона, трав. 2017, сс. 20–21). Усі діти Бога можуть прийняти євангелію та її обряди через роботу, яка виконується у святих храмах за тих, хто помер.

Хоча ніхто не передбачений наперед для спасіння чи не для спасіння, сучасні одкровення навчають, що деякі діти Бога були обрані або “призначені наперед” у духовному світі для здійснення Божих цілей на землі. Читаючи Eфесянам 1, поміркуйте, як ця істина стосується вас.

Ефесянам 1:10

Бог “усе об’єдна[є] в Христі”.

Чому, на вашу думку, наші дні називають “урядження виповнення часів”? Що може означати—“усе об’єднати в Христі”? Коли ви будете обдумувати ці фрази, прочитайте наступні уривки з Писань: Ефесянам 4:13; 2 Нефій 30:7–8; Учення і Завіти 110:11–16; 112:30–32; 128:18–21. Ви можете відчути натхнення написати власні пояснення цих фраз.

Див. також старійшина Девід А. Беднар, “Усе обʼєднати в Христі”, Ліягона, лист. 2018, сс. 21–24.

Eфесянам 2:19–22; 3:1–7; 4:11–16

Церква збудована на основі апостолів і пророків й Ісус Христос є її наріжним каменем.

Згідно з Eфесянам 2:19–22; 3:1–7; 4:11–16, чому у нас є пророки та апостоли? Подумайте про послання від пророків та апостолів, які ви чули під час генеральної конференції? Як їхні вчення допомагають у здійсненні цілей, описаних Павлом? Наприклад, як ці вчення допомогли вам не “хита[тися] і захоплю[ватися] від усякого вітру науки”?

Чому Ісус Христос подібний до наріжного каменя Церкви? Яким чином Він є наріжним каменем у вашому житті?

Див. також Дії 4:10–12.

Зображення
наріжний камінь будівлі

Ісус Христос є наріжним каменем Церкви.

Eфесянам 5:21–6:4

Наслідування прикладу Спасителя може зміцнити мої сімейні стосунки.

Читаючи Eфесянам 5:21–6:4, подумайте про те, як порада у цих віршах може зміцнити ваші сімейні стосунки.

Важливо звернути увагу на те, що слова Павла в Eфесянам 5:22–24 були написані в контексті соціальних порядків його часу. Пророки та апостоли сьогодні навчають, що чоловіки не є кращими за жінок і що подружжя мають бути “рівноправними партнерами” (див. “Сім’я: Проголошення світові”, ChurchofJesusChrist.org). Навіть зважаючи на це, ви, однак, можете знайти актуальні поради в Eфесянам 5:25–33. Наприклад, як Христос виявляє Свою любов до святих? Як, виходячи з цього, подружжя, як рівноправні партнери, мають ставитися одне до одного? Які послання ви знаходите для себе в цих віршах?

Eфесянам 6:10–18

Божа зброя допоможе мені захиститися від зла.

Читаючи Eфесянам 6:10–18, подумайте, чому Павло назвав кожний предмет захисту саме так. Від чого вас захищає “повна Божа зброя”? Що ви можете зробити, аби щільніше вдягати кожний предмет захисту щодня?

Див. також 2 Нефій 1:23; Учення і Завіти 27:15–18.

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Ідеї для сімейного вивчення Писань і домашнього вечора

Ефесянам 1:10.Для того, щоб навчати про цей вірш, старійшина Девід А. Беднар скористався прикладом мотузки (див. “Усе об’єднати в Христі”). Ви можете дати членам сім’ї мотузку потримати і розглянути її, поки ви читатимете уривки з послання старійшини Беднара. Як Бог об’єднує все у Христі? Як нас благословляє таке об’єднання?

Ефесянам 2:4–10; 3:14–21.Запропонуйте членам сім’ї поділитися випадками, коли вони відчували любов і милість Бога та Ісуса Христа, описані в цих віршах.

Eфесянам 2:12–19.Вашій сім’ї може сподобатися будувати стіни з подушок або інших предметів, які є у вас вдома, і потім руйнувати їх. У той час як Павло говорив про “серединну перегороду” між язичниками і юдеями, які стіни розділяють людей сьогодні? Як Ісус Христос “зруйнував” ці стіни? Як Він “примир[яє нас] із Богом”? (Вірш 16).

Eфесянам 6:10–18.Ваша сім’я може виготовити власну “зброю Бога”, використовуючи предмети щоденного вжитку. Члени сім’ї можуть знайти прості пояснення різних предметів зброї у статті “Повна Божа зброя” (Ліягона, черв. 2016, сс. 70–71). Як кожен предмет зброї захищає нас духовно? Що ми можемо робити, щоб допомогти одне одному “зодяг[ати]ся в повну Божу зброю” (Eфесянам 6:11) щодня?

Щоб знайти більше ідей для навчання дітей, див. навчальний план для цього тижня у посібнику За Мною йдіть—для Початкового товариства.

Запропонований гімн: “Спокутар Ізраїля”, Гімни, № 5.

Як покращити особисте вивчення

Дозвольте Духу скеровувати ваше вивчення. Будьте чутливими до Духа, коли Він буде скеровувати вас до того, що вам необхідно вивчати щодня, навіть якщо це приведе вас до теми, яку ви спочатку не планували вивчати.

Зображення
чоловік в озброєнні часів Нового Завіту

Вдягання Божої зброї може захистити нас духовно.

Роздрукувати