Старий Завіт 2022
30 травня–5 червня. Суддів 2–4; 6–8; 13–16: “Господь поставив … рятівника”


“30 травня–5 червня. Суддів 2–4; 6–8; 13–16: “Господь поставив … рятівника”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. Старий Завіт. 2022 (2021)

“30 травня–5 червня. Суддів 2–4; 6–8; 13–16”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. 2022

Зображення
Девора з військами

Ілюстрація того, як Девора веде ізраїльські війська, © Lifeway Collection/ліцензовано goodsalt.com

30 травня–5 червня

Суддів 2–4; 6–8; 13–16

“Господь поставив … рятівника”

Писання свідчать про Ісуса Христа. Обміркуйте, як історії, прочитані вами в Книзі Суддів, допомагають вам наблизитися до Нього?

Записуйте свої враження

Ми всі знаємо, що означає помилитися, відчути себе погано щодо зробленого, а потім покаятися і прийняти рішення змінитися. Але іноді ми забуваємо про попереднє рішення і, коли з’являється спокуса, можемо знову зробити ту саму помилку. Ця сумна закономірність, характерна для ізраїльтян, описана у Книзі Суддів. Під впливом вірувань і способів поклоніння хананеян, яких вони мали вигнати з землі, ізраїльтяни порушували свої завіти з Господом і припиняли поклонятися Йому. Внаслідок цього, вони втрачали Його захист і потрапляли у полон. Однак кожного разу, коли це ставалося, Господь давав їм можливість покаятися і встановлював їм рятівника, військового командуючого, якого називали “суддею”. Не всі судді у книзі Суддів були праведними, але деякі з них виявляли велику віру, коли сприяли визволенню дітей Ізраїля і відновлювали їхні завітні стосунки з Господом. Ці історії нагадують нам, що, незалежно від того, що саме відводить нас від Ісуса Христа, Він—Викупитель Ізраїля і завжди прагне звільнити нас і знову прийняти до Себе.

Ви можете знайти огляд Книги Судів у статті “Судді, Книга Суддів” у Путівнику по Писаннях.

Зображення
піктограма “особисте вивчення”

Ідеї для особистого вивчення Писань

Суддів 2:1–19; 4:1–16

Господь пропонує допомогу, коли я сходжу зі шляху.

Книга Суддів може бути для нас попередженням: навіть після того, як ми відчули вплив Господа у нашому житті, завжди можливо зійти зі шляху. У книзі також надається заохочення тим, хто зійшов зі шляху, бо Господь дає можливість повернутися. Наприклад, читаючи Суддів 2: 1–19, знайдіть дії, які відводили ізраїльтян від Господа, і те, як Господь визволяв їх. Чого у цих віршах навчено про Господа? Що ви можете робити, щоб залишатися більше постійними у своїй відданості Йому?

Ви знайдете закономірність повторювання бунтарства, скорботи і визволення протягом всієї Книги Суддів (особливо див. розділи 3, 4, 6 та 13). Читаючи Книгу Суддів, подумайте, що робили судді, щоб визволити Ізраїль, і як Спаситель допомагає вам, коли вам потрібне визволення.

Одним із вартих уваги прикладів людини, яка допомогла визволити Ізраїль, є Девора. Прочитайте про неї у Суддів 4:1–16 і зверніть увагу на вплив, який вона мала на людей навколо неї. Які слова або дії Девори показують вам, що вона мала віру в Господа? Що, на вашу думку, мала на увазі Девора, коли сказала: “Ось Господь вийшов перед тобою” (вірш 14)?

Див. також Алма 7:13, Учення і Завіти 84:87–88.

Суддів 2:13

Ким були Ваал та Астарта?

Ваал був хананеянським богом бурі, а Астарта—хананеянською богинею родючості. Поклоніння цим двом богам свідчить про те, наскільки важливими для хананеян була родючість землі і людей. Те, як люди поклонялися цим та іншим лжебогам—іноді у цих поклоніннях були і сексуальна аморальність, і принесення в жертву дітей—було особливо образливим для Господа.

Суддів 6–8

Господь може творити чудеса, коли я довіряю Його шляхам.

Аби отримати Господні чудеса у нашому житті, ми маємо довіряти Його шляхам, навіть, коли Його шляхи здаються незвичайними. Розповідь про Гедеона, яка міститься у розділах Суддів 6–8, є гарним прикладом цього. Як Господь здійснив неймовірне диво, коли військо Гедеона завдало поразки мідіянітянам? Чого, на вашу думку, Господь намагається вас навчити? Які ви бачили випадки, коли Господь здійснював Свою роботу, здавалось би, у неймовірний спосіб?

Суддів 13–16

Сила приходить завдяки моїй вірності завітам з Богом.

Самсон втратив як фізичну силу, так і свою духовну силу, бо він порушив свої завіти з Богом, зокрема і ті, які стосувалися лише назареїв (інформацію про назареїв див. у Числа 6:1–6; Суддів 13:7). Коли ви будете читати історію Самсона в Суддів 13–16, подумайте про кожен завіт, який ви уклали. Як ви були благословенні силою завдяки своєму дотриманню цих завітів? Що ви дізналися з історії Самсона, що надихає вас залишатися вірними вашим завітам з Богом?

Зображення
Самсон руйнує стовпи

Samson Puts Down the Pillars (Самсон руйнує стовпи), художник Джеймс Тіссо та інші

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Ідеї для сімейного вивчення Писань і домашнього вечора

Суддів 2:10.Після того, як Ісус Навин помер, наступне покоління ізраїльтян “не знало Господа”. Обговоріть зі своєю сім’єю те, як вони знають Господа і “діл[а], які чинив Він” для них. Що ви будете робити, щоб це знання збереглося для майбутніх поколінь?

Суддів 3:7–10.У цих віршах показана закономірність, яка проходить через всю Книгу Суддів. Коли члени вашої сім’ї читатимуть ці вірші, вони можуть визначити, що саме робили ізраїльтяни, коли залишали Господа, і що робив Господь, щоб визволити їх. Що може змусити нас забути Господа? Як Він може визволити нас? Як ми можемо з більшою постійністю виявляти свою відданість Йому?

Суддів 6:13–16, 25–30.Гедеон виявив велику сміливість, послухавшись Господа, навіть попри те, що його вчинки комусь не подобалися. Що Господь просив нас зробити такого, що може комусь не подобатися? Як слова Господа, сказані Гедеону у віршах 13–16, можуть надихнути нас робити правильний вибір?

Суддів 7.Чи ви б могли розіграти по ролях історію про військо Гедеона або придумати інший захід, щоб допомогти вашій родині навчитися з випадку із військом Гедеона, описаного у цьому розділі? Як слова Господа, що знаходяться у цьому розділі (див. наприклад, вірші 2 та 15), можна застосувати до нашого життя?

Суддів 13:5.Завіти Самсона з Господом давали йому силу так само, як наші завіти дають силу нам. Вашій сім’ї може бути цікаво виконати кілька фізичних вправ та обговорити те, як ці вправи можуть допомагати нам ставати сильнішими. Що ми можемо робити, що допоможе нам ставати духовно сильнішими? Щоб знайти кілька ідей, члени сім’ї можуть прочитати Мосія 18:8–10; Учення і Завіти 20:77, 79. Як дотримання наших завітів дає нам духовну силу?

Щоб знайти більше ідей для навчання дітей, див. навчальний план для цього тижня у посібнику За Мною йдіть—для Початкового товариства.

Запропонована пісня: “Спокутар Ізраїля”, Гімни, № 5.

Як покращити особисте вивчення

Дійте відповідно до засвоєного. Коли ви навчаєтеся, запитайте себе, як ви можете застосовувати те, що ви дізналися, а потім зобов’яжіться це робити. Нехай вас скеровує Дух. (Див. Навчати, як навчав Спаситель, с. 35).

Зображення
Гедеон і військо

Gideon’s Army (Гедеонове військо), художник Деніел А. Льюїс

Роздрукувати