Старий Завіт 2022
6–12 червня. Рут; 1 Самуїлова 1–3: “Звеселилося Господом серце моє”


“6–12 червня. Рут; 1 Самуїлова 1–3: “Звеселилося Господом серце моє”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. Старий Завіт. 2022 (2021)

“6–12 червня. Рут; 1 Самуїлова 1–3”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. 2022

Зображення
Рут і Ноомі

Куди підеш ти, художник Сенді Фреклтон Гейгон

6–12 червня

Рут; 1 Самуїлова 1–3

“Звеселилося Господом серце моє”

Вивчаючи цього тижня життя Рут, Ноомі, Анни та інших, дослухайтеся до Духа і запишіть ваші враження, які ви отримаєте. Що це надихає вас робити?

Записуйте свої враження

Іноді ми уявляємо, що наше життя має йти певним чином від початку до кінця. Зрештою, найкоротшою відстанню між двома точками є пряма лінія. Однак життя часто сповнене затримок і об’їздів, які ведуть нас несподіваними напрямками. Ми можемо виявити, що наше життя дуже відрізняється від того, яким, на нашу думку, воно мало бути.

Рут та Анна точно розуміли це. Рут не була ізраїльтянкою, але вона вийшла заміж за ізраїльтянина, і коли її чоловік помер, вона мала зробити вибір. Чи повернутися їй до своєї сім’ї і свого колишнього, знайомого їй життя, чи прийняти віру ізраїльтян і нову домівку зі своєю свекрухою? (Див. Рут 1:4–18). У життєвих планах Анни було народити дітей, і її нездатність зробити це призвела її до того, що вона була “скорбна духом” (див. 1 Самуїлова 1:1–10). Читаючи про Рут та Анну, подумайте про віру, яку їм слід було мати, щоб віддати своє життя у руки Господа і піти неочікуваними стежками. Потім ви можете подумати про вашу власну подорож життям. Ваша подорож відрізнятиметься від подорожей Рут та Анни і будь-кого ще. Але протягом випробувань і несподіванок між тим, де ви зараз, і вашим вічним пунктом призначення ви можете навчитися казати, як казала Анна: “Звеселилося Господом серце моє” (1 Самуїлова 2:1).

Ви можете знайти огляд книг Рут і 1 Самуїлова у статтях “Рут” і “Самуїл, старозавітний пророк” у Путівнику по Писаннях.

Зображення
піктограма “особисте вивчення”

Ідеї для особистого вивчення Писань

Рут

Христос може перетворити трагедію на тріумф.

Коли чоловік Рут помер, ця трагедія несла за собою для неї наслідки, які були набагато гіршими, ніж ті, через які може проходити вдова у наші дні. В ізраїльській культурі у той час жінка без чоловіка або синів не мала права на власність і практично не могла заробити на життя. Коли ви будете читати історію Рут, зверніть увагу на те, як Господь перетворив трагедію на великі благословення. Що ви помітили у характері Рут, що могло їй допомогти? Яким чином Боаз допоміг Рут вийти з її складного становища? (Див. Рут 4:4–7). Які риси, подібні до Христових, ви бачите як у Рут, так і у Боаза?

Рут; 1 Самуїлова 1

Я можу довіряти, що Бог спрямує мене і допоможе мені попри мої обставини.

Чи ви можете побачити себе в історіях Рут, Ноомі та Анни? Можливо, ви страждали від великої втрати, як страждали Рут і Ноомі (див. Рут 1: 1–5). Або, можливо, як Анна, ви прагнули благословень, яких ще не отримали (див. 1 Самуїлова 1:1–10). Обміркуйте, чого ви можете навчитися з прикладів цих вірних жінок. Як Рут та Анна виявили віру в Бога? Які благословення вони отримали? Як ви можете наслідувати їхній приклад? Подумайте, як ви можете “прий[ти] сховатися під крилами Його”, (Рут 2:12) навіть коли життя здається складним.

Див. також Рейна І. Абурто, “Милість Твоя спасе і захистить, Господи, будь зі мною кожну мить!Ліягона, лист. 2019, сс. 57–60.

Зображення
Анна і Самуїл

For This Child I Prayed (Я молилася за дитину цю), художниця Елспет Янг

1 Самуїлова 2:1–10

Моє серце може радіти в Господі.

Після того, як Анна відвела маленького Самуїла до храму, вона промовила прекрасні слова хвали Господу, записані у 1 Самуїлова 2:1–10. Ці слова навіть більш зворушливі, коли ви подумаєте про те, що незадовго до цього “вона була скорбна духом, … та плакала гірко” (1 Самуїлова 1:10). Вивчаючи ці вірші, які послання ви знаходите, що посилюють ваше бажання хвалити Господа і дякувати Йому? Можливо, пісня Анни надихне вас знайти творчий спосіб висловити вашу вдячність Господу—за допомогою пісні, картини, служіння або будь-чого, що передасть ваші почуття до Нього.

Звичайно, не на всі палкі молитви приходить відповідь так, як це було в Анни. Що ви можете знайти у виступі президента Дітера Ф. Ухтдорфа “Вдячні за будь-яких обставин” такого, що може допомогти вам, коли відповіді на молитви приходять не так, як ви на те сподівалися? (Ліягона, трав. 2014, сс. 70–77).

1 Самуїлова 3

Я можу чути голос Господа і слухатися Його.

Як і всі ми, Самуїл мав навчитися розпізнавати голос Господа. Вивчаючи 1 Самуїлова 3, що ви дізналися від цього маленького хлопчика про те, як чути голос Господа і слухатися Його? Який у вас був досвід, коли ви чули Його голос? Які ви маєте можливості подібно до Ілії допомагати іншим розпізнавати, коли Господь говорить до них? (Див. 1 Самуїлова 3: 7).

Див. також Іван 14:14–21; Девід П. Хомер, “Чути Його голос”, Ліягона, трав. 2019, сс. 41–43.

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Ідеї для сімейного вивчення Писань і домашнього вечора

Рут 1:16–18; 2:5–8, 11–12.Ваша сім’я може знайти у цих віршах приклади доброти та відданості. Як ми виявляємо доброту нашій сім’ї та іншим і відданість Ісусу Христу? Розділ “Рут і Ноомі” (в Історіях зі Старого Завіту) може допомогти вашій сім’ї навчатися на прикладі Рут.

1 Самуїлова 1:15.Можливо, ви можете вилити щось із посудини, щоб допомогти членам сім’ї візуалізувати те, що Анна мала на увазі, коли сказала: “Я вилила душу свою перед Господнім лицем”. Чому це хороший спосіб описати, якими мають бути наші молитви? Як ми можемо покращити наші особисті і сімейні молитви?

1 Самуїлова 2:1–10.Пісня-молитва хвали Господу, виголошена Анною, може спонукати вас подумати про пісні, які ви можете використовувати, щоб прославляти Господа. Ви можете заспівати кілька з них разом. Члени вашої сім’ї можуть також подумати про інші способи висловити свої почуття до Ісуса Христа. Наприклад, вони можуть намалювати малюнки, які показують, чому вони люблять Спасителя.

1 Самуїлова 3:1–11.Може бути цікаво розіграти в ролях історію, коли Господь кликав Самуїла. Члени сім’ї можуть поговорити про часи, коли вони відчували, що Господь говорить до них, і про те, як вони виконували те, що Він їм сказав.

Щоб знайти більше ідей для навчання дітей, див. навчальний план для цього тижня у посібнику За Мною йдіть—для Початкового товариства.

Запропонована пісня: “Світло істини чудове”, Гімни, № 134.

Як покращити особисте вивчення

Дозвольте Духу направляти ваше вивчення. Моліться, щоб Святий Дух скерував вас до істин, які вам слід засвоїти. Будьте сприйнятливими до Його підказок, навіть якщо вони підводять вас прочитати про тему, яку ви не збиралися вивчати, або навчатися в інший спосіб.

Зображення
хлопчик Самуїл у наметі

Ілюстрація того, як Самуїл чує Господа, художник Сем Лоулор

Роздрукувати