Старий Завіт 2022
6–12 червня. Рут; 1 Самуїлова 1–3: “Звеселилося Господом серце моє”


“6–12 червня. Рут; 1 Самуїлова 1–3: “Звеселилося Господом серце моє”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. Старий Завіт. 2022 (2021)

“6–12 червня. Рут; 1 Самуїлова 1–3”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. 2022

Зображення
Рут і Ноомі

Куди підеш ти, художник Сенді Фреклетон Гейгон

6–12 червня

Рут; 1 Самуїлова 1–3

“Звеселилося Господом серце моє”

Вивчаючи книгу Рут і 1 Самуїлова 1–3, запитайте Небесного Батька, як ви можете допомогти дітям, яких ви навчаєте, зрозуміти істини з цих розділів. Запишіть отримані вами підказки.

Записуйте свої враження

Зображення
піктограма “Обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Попросіть дітей розповісти, що вони знають про Рут, Ноомі, Анну або Самуїла. Можливо корисним буде показати їм ілюстрації, наприклад, з навчального плану для цього тижня посібника За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей молодшого віку

Рут

Я можу виявляти любов і доброту до тих, хто мене оточує.

Коли помер чоловік Рут, вона могла залишитися на своїй рідній землі, але вона вирішила піти зі своєю овдовілою свекрухою, Ноомі, і дбати про неї. Поміркуйте над тим, як приклад любові, схожої на Христову, що виявила Рут, може надихнути дітей, яких ви навчаєте, бути добрими до тих, хто їх оточує.

Вправи на вибір

  • Запропонуйте дітям виступити в ролі Ноомі, Рут, Боаза та інших персонажів, коли ви будете розповідати історію з книги Рут (див. також “Рут і Ноомі” у книзі Оповідання Старого Завіту). Запропонуйте дітям піднімати руку щоразу, коли вони чують про вияв доброти у цій історії. Що ми відчуваємо, коли люди ставляться до нас по-доброму? Що ми відчуваємо, коли виявляємо доброту до інших?

  • Заспівайте разом пісню про те, як бути добрими, наприклад, “За мною перший крок” (Збірник дитячих пісень, с. 83). Допоможіть дітям подумати про те, як саме вони можуть бути добрими до своєї сімʼї та друзів. Якщо їм потрібна допомога, покажіть ілюстрації із зображенням людей, які виявляють доброту. Коли діти називатимуть якусь ідею, нехай вони малюють на дошці сердечко.

1 Самуїлова 1:1–18

Небесний Батько чує мої молитви й відповідає на них.

Коли Анна була засмучена тим, що не могла мати дітей, вона звернулася до Господа з вірою і Він відповів на її молитву. Допоможіть дітям зрозуміти, що вони завжди можуть молитися Небесному Батькові, особливо коли вони засмучені.

Вправи на вибір

  • Своїми словами розкажіть дітям про те, чому Анна була засмучена (див. 1 Самуїлова 1:2–8; див. також розділ “Самуїл” у книзі Оповідання Старого Завіту). Що ми можемо зробити, коли нам сумно? Прочитайте дітям 1 Самуїлова 1:10 і попросіть дітей послухати, що зробила Анна. Запитайте дітей, що вони відчувають, коли моляться. Прочитайте з вірша 18 слова про те, що після молитви обличчя Анни “не було вже сумне”.

    Зображення
    Анна і Самуїл

    Я молилася за дитину цю, художниця Елспет Янг

  • За допомогою творчої сторінки цього тижня навчайте дітей того, що вони можуть молитися Небесному Батькові і Він допоможе їм. Під час того, як діти будуть розмальовувати цю сторінку, заспівайте пісню, яка навчає про молитву, наприклад, “Молитва дитини” (Збірник дитячих пісень, сс. 6–7) або прослухайте її в записі.

1 Самуїлова 2:1–10

Господь зробив для мене багато дивовижного.

Анна виявила вдячність Господу прекрасною поемою хвали. Її приклад може допомогти дітям подумати про багато речей, за які вони можуть дякувати Небесному Батькові.

Вправи на вибір

  • Прочитайте дітям дещо зі слів Анни, сказаних після того, як Господь благословив її сином (див. 1 Самуїлова 2:1–2). Розкажіть дітям про благословення, які ви отримали від Господа, і що ви відчували в такі моменти. Потім запропонуйте дітям обговорити благословення, які дав їм Господь. Як ми можемо виявляти Йому свою вдячність?

  • Заспівайте разом пісню про Господні благословення, які Він дав нам, наприклад, “Я знаю, Він любить мене” (Збірник дитячих пісень, сс. 16–17). Запропонуйте дітям намалювати приклади благословень, які вони отримали від Господа.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей старшого віку

Рут

Я можу мати віру в Господа.

Рут принесла певні жертви, щоб бути вірною Господу і залишитися відданою Ноомі. Як ви можете допомогти дітям навчатися на прикладі вчинків Рут, які були проявом віри?

Вправи на вибір

  • Покажіть ілюстрацію із зображенням Рут і Ноомі (див. навчальний план для цього тижня у посібнику За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей). Потім напишіть на дошці три заголовка: Випробування, Вчинки, Благословення. Запропонуйте дітям прочитати Рут 1:3–5, 8, 16; 2:1–3, 8–12; 4:13–17 і написати під відповідними заголовками, що вони знайшли у цих віршах. Як Рут виявила свою віру в Господа? Поділіться прикладом того, як ви були благословенні завдяки своїй вірі в Ісуса Христа і дозвольте дітям поділитися власним досвідом.

  • Заспівайте разом пісню про віру, зокрема “Господь—Світоч мій” (Гімни, № 38) або “Віра” (Збірник дитячих пісень, сс. 50–51). Чого ця пісня навчає нас про довіру до Господа? Як ми можемо мати віру в Ісуса Христа навіть у складні часи?

1 Самуїлова 1

Небесний Батько чує мої молитви й відповідає на них.

Коли Анна була “скорбна духом”, вона звернулася до Небесного Батька в молитві (1 Самуїлова 1:10). Як ви можете заохочувати дітей, яких навчаєте, робити те ж саме?

Вправи на вибір

  • Щоб допомогти дітям дізнатися про Анну з 1 Самуїлова 1, дайте можливість кожній дитині прочитати кілька віршів з цього розділу. Після цього киньте одній дитині м’яч або маленький предмет і запропонуйте їй розповісти частину історії, а потім передати м’яч іншій дитині, щоб вона розповіла наступну частину історії. Коли всю історію буде розказано, попросіть дітей поділитися тим, що вони дізналися з прикладу Анни.

  • Прочитайте разом 1 Самуїлова 1:15 і обговоріть, що означає вилити свою душу перед Господом. Разом з дітьми складіть список того, про що ми можемо говорити з Богом під час молитви. Заспівайте разом пісню про молитву, наприклад, “Молитва дитини” (Збірник дитячих пісень, сс. 6–7). Свідчіть про Божу любов до Його дітей, а також про Його бажання чути їхні молитви і відповідати на них.

  • Попросіть дітей скласти (індивідуально або в групах) список прикладів людей у Писаннях, які молилися Небесному Батькові. (Якщо їм потрібна допомога, ви можете порадити їм прочитати Лука 22:41–43; Енош 1:2–6; Джозеф Сміт—Історія 1:14–17). Попросіть їх розповісти, що вони дізналися з цих історій.

1 Самуїлова 3:1–10

Я можу чути голос Господа і дослухатися до Нього.

Коли Самуїл був хлопчиком, він почув голос Господа, але не зміг спочатку його розпізнати. Як ви можете допомогти дітям, яких ви навчаєте, чути спонукання, які вони отримують, і діяти відповідно?

Вправи на вибір

  • Коли ви будете читати 1 Самуїлова 3:1–10, запропонуйте комусь із дітей виступити в ролі Самуїла, а комусь—у ролі Ілії. Чого ми можемо навчитися від Самуїла про те, як дослухатися до голосу Господа? Як ми показуємо, що готові чути голос Господа, коли Він говорить до нас?

  • Запропонуйте дітям подумати, як би вони пояснили комусь, у який спосіб до них промовляє Господь. Попросіть їх знайти відповіді в одному або кількох наведених далі уривках: Учення і Завіти 6:22–23; 8:2–3; 9:7–9.

Зображення
піктограма “вивчення”

Заохочуйте до навчання вдома

Попросіть дітей поміркувати, про кого або про що вони можуть молитися цього тижня. У майбутньому надавайте їм нагоди ділитися тим, як Небесний Батько відповів на їхні молитви.

Як покращити наше навчання

Діти з особливими потребами. Будь ласка, зайдіть на сайт disability.ChurchofJesusChrist.org, щоб дізнатися, як ви можете краще допомагати дітям з особливими потребами.

Роздрукувати