Старий Завіт 2022
13–19 червня. 1 Самуїлова 8–10; 13; 15–18: “Це війна Господа”


“13–19 червня. 1 Самуїлова 8–10; 13; 15–18: “Це війна Господа”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. 2022 (2021)

“13–19 червня. 1 Самуїлова 8–10; 13; 15–18”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. 2022

Зображення
юний Давид з пращею

Давид і Ґоліят, художник Стів Незеркот

13–19 червня

1 Самуїлова 8–10; 13; 15–18

“Це війна Господа”

Незважаючи на те, що наведені нижче вправи призначені для дітей молодшого або старшого віку, ви можете адаптувати будь-яку з них до потреб тих, кого навчаєте.

Записуйте свої враження

Зображення
піктограма “Обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Покажіть ілюстрацію із зображенням Давида і Ґоліята з навчального плану для цього тижня у посібнику За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. Запропонуйте дітям розповісти, що їм відомо про цю історію, і поставте запитання, щоб допомогти їм пригадати частини історії, які вони упустили.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей молодшого віку

1 Самуїлова 16:1–13

Господь знає моє серце.

Історія про те, як Господь сказав Самуїлу обрати Давида царем, може допомогти дітям дізнатися, що Господь знає нас особисто.

Вправи на вибір

  • Розкажіть про те, як Господь сказав Самуїлу, що Давид стане царем Ізраїля (див. 1 Самуїлова 16:1–13). Коли ви будете розповідати історію, можна обрати когось із дітей представляти Самуїла. Цей хлопчик або дівчинка може передати паперову корону іншій дитині, яка представлятиме Давида. Поділіться вашим свідченням, що Господь знав серце Давида і те, що Він знає кожного з нас.

  • Поділіться досвідом, коли ви відчували, що Господь знає про вас. Заспівайте пісню про те, що Спаситель знає і любить нас, наприклад, “Він наш вірний друг” (Збірник дитячих пісень, с. 37).

1 Самуїлова 17:10–54

Віра в Ісуса Христа може допомогти нам бути сміливими.

Діти можуть з легкістю уявити себе на місці Давида, бо незважаючи на те, що Давид був юним, він подолав велике випробування. Допоможіть їм зрозуміти, що джерелом його мужності і сили була віра в Ісуса Христа.

Вправи на вибір

  • Пригадайте з дітьми історію про Давида і Ґоліята (див. розділ “Давид і Голіят” у книзі Оповідання Старого Завіту) і дозвольте їм по черзі розіграти цю історію. Нехай дитина, яка представляє Ґоліята, скаже: “Дайте мені чоловіка, і будемо битися вдвох” (1 Самуїлова 17:10). Скажіть, щоб дитина, яка представляє Давида, відповіла такими словами: “Я йду на тебе в Ім’я Господа” (1 Самуїлова 17:45). Свідчіть, що коли ми маємо віру в Господа, Він допоможе нам бути такими ж сміливими, як Давид.

  • Використовуючи творчу сторінку цього тижня, покажіть, яким високим міг бути Ґоліят порівняно з хлопцем Давидом. Поясніть, що військо ізраїльтян боялося Ґоліята. Попросіть дітей показати, ніби вони бояться. Потім покажіть ілюстрацію із зображенням Ісуса Христа і скажіть дітям, що завдяки тому, що Давид вірив в Господа, він міг бути сміливим. Попросіть їх встати і випростуватися, наче показуючи, які вони сміливі.

  • Запропонуйте дітям промарширувати, як Давид, який збирався на бій з Ґоліятом. Одночасно з цим нехай діти співають пісню про мужність, наприклад “Доблесним я буду” (Збірник дитячих пісень, с. 85).

1 Самуїлова 18:1–4

Гарні друзі можуть бути для мене благословенням.

Дружба Йонатана і Давида є прекрасним прикладом того, як завдяки гарним друзям можуть прийти благословення.

Вправи на вибір

  • Намалюйте на дошці дві фігури, одна символізуватиме Давида, а інша—Йонатана. Прочитайте дітям кілька фраз з 1 Самуїлова 18:1–4, в яких наголошується на любові, яку ці двоє друзів мали одне до одного. Дайте кожній дитині паперове серце і запитайте їх, як вони можуть виявити любов другові. Після того як кожна дитина поділиться ідеєю, запропонуйте їй прикріпити паперове серце на дошку.

  • Розкажіть дітям про гарного друга (подругу), який (яка) допомагає вам жити за євангелією або зміцнювати віру в Ісуса Христа, і запропонуйте дітям розповісти про те, хто допомагає їм. Попросіть дітей інсценувати, як вони роблять щось добре для друга.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей старшого віку

1 Самуїлова 8:6; 9:15–17; 10:1–24; 16:1–13

Ті, хто служить у Церкві, покликані Богом.

Розповідь про те, як Бог обрав Саула і Давида бути царями, може допомогти вашому класу зрозуміти, як людей покликають служити в Церкві у наш час. Ці історії можуть зміцнювати віру в те, що покликання приходять від Бога через Його вповноважених служителів.

Зображення
Самуїл помазує Саула

Ілюстрація із зображенням того, як Самуїл помазує Саула, © Lifeway Collection/з дозволу goodsalt.com

Вправи на вибір

  • На окремих аркушах паперу напишіть такі твердження і посилання на Писання: люди хотіли мати царя (1 Самуїлова 8:6); Господь сказав Самуїлу, що Саул буде царем (1 Самуїлова 9:15–17); Самуїл помазує Саула (1 Самуїлова 10:1); Самуїл представляє Саула людям (1 Самуїлова 10:24). Попросіть дітей прочитати уривки з Писань і поставити їх у правильному порядку.

  • Вивчіть разом п’яте уложення віри. Коротко розкажіть, як ви отримали покликання навчати в Початковому товаристві. Як ви знаєте, що були покликані Богом? Свідчіть, що Бог надихає провідників покликати людей для служіння.

1 Самуїлова 16:1–13

“Господь дивиться на серце”

Природно судити інших на основі того, що ми бачимо, але якщо ми хочемо стати більш подібними до Ісуса, нам треба навчитися бачити інших так, як бачить Він—дивлячись “на серце” (1 Самуїлова 16:7).

Вправи на вибір

  • Попросіть дітей уявити, що їх попросили обрати когось бути царем. На які якості вони б звертали увагу? Прочитайте разом 1 Самуїлова 16:6–7 і знайдіть, що Господь сказав Самуїлу, коли той шукав нового царя Ізраїля. Про що ми дізнаємося з настанов Господа?

  • Проведіть наочний урок, щоб показати дітям, що судження, які ми робимо на основі зовнішнього вигляду (див. вірш 7) можуть бути неправильними. Наприклад, ви можете показати їм якусь їжу в обгортці або книгу в обкладинці, зовнішній вигляд яких не відповідає їх справжньому вмісту. Яка порада дається в 1 Самуїлова 16:7 і в цьому наочному прикладі щодо того, як нам слід сприймати себе та інших людей?

  • Поділіться досвідом, коли ви зрозуміли, чому вам слід “дивитися на серце”, а не лише “на обличчя” (вірш 7). Запропонуйте дітям поділитися будь-яким схожим випадком з їхнього життя. Заспівайте пісню, в якій наголошується на цьому принципі, наприклад, “Дружить з тобою буду я” (Збірник дитячих пісень, сс. 78–79).

1 Самуїлова 17:20–54

Ісус Христос може допомогти мені подолати будь-які труднощі.

Діти можуть стикатися з труднощами, які здаються такими ж важкими, як і боротьба з велетнем Ґоліятом. Приклад Давида може дати їм надію, що Господь допомагатиме у їхніх битвах.

Вправи на вибір

  • Розділіть між дітьми завдання зробити малюнки до різних частин історії з 1 Самуїлова 17:20–54. Поставте ці малюнки по порядку на дощці і запропонуйте дітям розповісти історію на основі кожного зробленого ними малюнка. Чого Господь хоче нас навчити цією історією?

  • Допоможіть дітям скласти на дошці список деяких складних випробувань, з якими людина може стикатися. Запропонуйте їм знайти сказані Давидом слова, що можуть заохотити людину, яка стикається з подібними труднощами (див. 1 Самуїлова 17:26, 32, 34–37, 45–47). Розкажіть дітям, як Ісус Христос допомагав вам під час труднощів.

Зображення
піктограма “вивчення”

Заохочуйте до навчання вдома

Поставте дітям запитання про те, що вони дізналися сьогодні. Запишіть це запитання на аркуші і дайте кожній дитині додому, щоб обговорити зі своєю сім’єю.

Як покращити наше навчання

Допомагайте дітям уявляти історії з Писань. Часто діти більш уважні на уроці, якщо можуть дивитися на ілюстрації, які стосуються історій або учень з Писань. Можна використовувати ілюстрації з Альбому “Євангелія в мистецтві” або знайти їх на сайті ChurchofJesusChrist.org.

Роздрукувати