За Мною йдіть
6--12 січня. 1 Нефій 1--7: “Я піду і зроблю”


“6--12 січня. 1 Нефій 1--7: “Я піду і зроблю”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. Книга Мормона. 2020 (2020)

“6-12 січня. 1 Нефій 1--7”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. 2020

Зображення
Сім’я Легія подорожує у пустині

Подорож Легія поблизу Червоного моря, художник Гарі Сміт

6--12 січня

1 Нефій 1--7

“Я піду і зроблю”

Коли ви читатимете 1 Нефій 1--7, подумайте про уривки з Писань, досвід, питання та інші джерела, які за відчутим вами натхненням можна використовувати, щоб навчати дітей. Вправи у цьому плані уроку можна адаптувати для дітей старшого або молодшого віку.

Записуйте свої враження

Зображення
піктограма “обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Деякі діти з вашого класу, можливо, вже чули або читали про те, що сталося з сім’єю Нефія у 1 Нефій 1--7. Попросіть їх розповісти те, що вони знають. Якщо діти не знають багато про те, що сталося з Нефієм, нехай вони наприкінці уроку розкажуть, що вони дізналися.

Зображення
піктограма “навчайте”

Навчайте вченню: для дітей молодшого віку

1 Нефій 2:16

Мені потрібне власне свідчення.

Нефій повірив словам свого батька, тому що він бажав сам знати і молився Господу. Допоможіть дітям навчатися з його прикладу.

Вправи на вибір

  • Принесіть закриту коробку із зображенням Спасителя у середині, та нехай кожна дитина по черзі подивиться в коробку і сама дізнається, що там є. Скажіть дітям, що Нефій хотів мати власне свідчення про те, що Господь заповідав його сім’ї залишити Єрусалим. Коли ви будете читати 1 Нефій 2:16, попросіть дітей послухати, що робив Нефій, щоб отримати своє власне свідчення. Свідчіть, що так само, як кожен з нас мав відкрити коробку, щоб дізнатися, що там усередині, ми всі повинні запитувати Бога, щоб отримати наше власне свідчення.

  • Принесіть ілюстрації або предмети, які представляють те, про що діти, можливо, прагнуть отримати свідчення, такі як: зображення Ісуса Христа, Книга Мормона або фотографія сучасного пророка. Запропонуйте дітям вибрати зображення або предмет та свідчити класу про це.

1 Нефій 2:2--4; 3--4

Бог допоможе мені дотримуватися Його заповідей.

Як за допомогою цих історій ви можете допомогти дітям зрозуміти, що Бог допомагає нам дотримуватися Його заповідей, навіть коли здається, що це важко?

Вправи на вибір

  • Прочитайте дітям 1 Нефій 2:2--4 та покажіть кілька зображень предметів, які сім’я Легія, можливо, взяла з собою у пустиню, такі як: намет, ковдри та луки і стріли. Попросіть їх уявити, що вони могли б відчувати, якби їм довелося залишити домівки і піти у пустиню. Що Господь сьогодні просить нас робити, щоб ми слухалися Його?

  • Допоможіть дітям розфарбувати та вирізати фігури на творчій сторінці цього тижня; потім попросіть їх використати ці паперові фігури, щоб підсумувати розповідь Нефія та його братів, коли вони отримували пластини з латуні (див. 1 Нефій 3--4). Для розповіді цієї історії вам стануть у нагоді пісня “Відвага Нефія” (Збірник дитячих пісень, сс. 64--65) та “Розділ 4: Пластини з латуні” (Оповідання з Книги Мормона, сс. 8--12; див. також відповідне відео на ChurchofJesusChrist.org).

  • Щоб допомогти дітям обміркувати те, що Господь заповідав нам робити, використовуйте ілюстрації № 103--115 в альбомі “Євангелія в мистецтві”. Як ми благословенні, коли слухаємося Його? Допоможіть їм прикрасити таблички, які вони будуть носити і на яких написано: “Я піду і зроблю те, що Господь наказав” (1 Нефій 3:7). Повторіть цю фразу всі разом декілька разів.

1 Нефій 3:19--21; 5:19--22

Писання---це великий скарб.

Як ви можете допомогти надихнути дітей цінувати Писання або слово Бога?

Вправи на вибір

  • Покажіть дітям щось (або фотографію чогось), що є для вас дуже цінним. Розкажіть про те, як ви ставитеся до цього та піклуєтеся про це. Поясніть, що для сім’ї Легія Писання були дуже цінними, як скарб.

  • Попросіть дітей допомогти вам розповісти або показати рухами, що Нефій та його брати робили, щоб отримати пластини з латуні: вони пройшли довгу відстань, віддали своє золото і срібло та сховалися у печері, щоб врятувати своє життя. Прочитайте 1 Нефій 5:21. Чому Писання були такими цінними для сім’ї Легія? Як ми можемо ставитися до Писань, як до скарбу?

Зображення
Легій вивчає пластини з латуні

Легій отримує пластини з латуні, художник Кларк Келлі Прайс

Зображення
піктограма “навчайте”

Навчайте вченню: для дітей старшого віку

1 Нефій 2:16, 19--20

Я можу мати своє власне свідчення.

Що ви дізнаєтеся з прикладу Нефія стосовно отримання вашого власного свідчення? Як ви можете допомогти дітям навчатися з його прикладу?

Вправи на вибір

  • Попросіть дітей знайти 1 Нефій 2:16, 19, щоб дізнатися, як Нефій отримав свідчення про слова свого батька. Попросіть їх написати дії Нефія на кубиках або на інших предметах, а потім побудувати з них щось, аби представити, як ці дії допомагають нам будувати свідчення.

  • Розкажіть дітям, як ви отримали ваше свідчення про євангелію. Запросіть їх розповісти про свій подібний досвід та заохотьте наслідувати приклад Нефія, щоб продовжувати будувати свої свідчення. Як нам може допомагати те, що ми маємо наше власне свідчення?

1 Нефій 3:1--8

Я можу з вірою дотримуватися Господніх заповідей.

Розвиток ставлення подібного до Нефієвого допоможе дітям, коли Господь попросить їх щось зробити, що буде здаватися важким.

Вправи на вибір

  • Поділіть клас на дві групи. Попросіть одну групу прочитати відповідь Ламана та Лемуїла Легію (див. 1 Нефій 3:2--5), а іншу групу прочитати відповідь Нефія (див. 1 Нефій 3:2--4, 7). Запросіть когось із дітей зіграти роль Легія та попросити інших дітей зіграти, наче вони повертаються до Єрусалима, щоб отримати пластини з латуні. Нехай кожна група відповідає своїми власними словами, так, наче вони---люди, про яких вони читали. Що з деяких речей Бог заповідав нам робити? Як ми можемо бути подібними до Нефія?

  • Заспівайте разом пісню про послух, зокрема, “Відвага Нефія” або “Вірність завітам” (Збірник дитячих пісень, сс. 64--65, 68--69) та попросіть дітей знайти фрази, які вчать, як ми повинні відповідати Господу.

1 Нефій 3--4

Святий Дух буде спрямовувати мене, коли я прагнутиму виконувати волю Господа.

Нефій слідував підказкам Духа, “бо не знав [він] наперед, що ма[є] робити” (1 Нефій 4:6). Як ви можете допомогти дітям, яких навчаєте, шукати проводу Святого Духа?

Вправи на вибір

  • Попросіть дітей розіграти по ролях історію Нефія та його братів, коли вони намагалися принести пластини з латуні (див. 1 Нефій 3--4). Нехай хтось із дітей прочитає 1 Нефій 4:6, і попросіть клас послухати, що саме робив Нефій, що дозволило їм досягти мети.

  • Наведіть дітям кілька прикладів того, що Бог хоче, аби вони робили, наприклад, подружитися з кимось у школі, хто здається самотнім, простити провину братові чи сестрі або сказати правду, коли зробив помилку. Попросіть дітей розказати, як Святий Дух може допомагати їм у цих ситуаціях. Як ми можемо запросити Святого Духа допомагати нам слухатися Бога?

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Заохочуйте вивчення вдома

Запропонуйте дітям розповісти своїм сім’ям про те, як вони були благословенні, коли дотримувалися заповідей. Заохотьте їх попросити членів своєї сім’ї розповісти про подібний досвід.

Як покращити наше навчання

Допомагайте дітям молодшого віку навчатися з Писань. Щоб допомогти їм навчатися з Писань, зосереджуйтеся на окремому вірші або лише на ключовій фразі. Ви можете просити дітей вставати або піднімати руку, коли вони чують певне слово або фразу. (Див. також Навчати, як навчав Спаситель, сс. 21).

Роздрукувати