За Мною йдіть
20–26 січня. 1 Нефій 11–15: “Озброєні праведністю і силою Бога”


“20–26 січня. 1 Нефій 11–15: “Озброєні праведністю і силою Бога”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. Книга Мормона. 2020 (2020)

“20–26 січня. 1 Нефій 11–15”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. 2020

Зображення
люди куштують плід дерева життя

Солодший за все інше, художник Мігель Ангел Гонсалес Ромеро

20--26 січня

1 Нефій 11--15

“Озброєні праведністю і силою Бога”

Прочитайте 1 Нефій 11--15 з думками про дітей, яких ви навчаєте, та запишіть всі враження, які ви отримали.

Запишіть ваші враження

Зображення
піктограма “обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Покажіть ілюстрацію дерева життя з видіння Легія та запропонуйте дітям розповісти, що вони пам’ятають про те, що дізналися про видіння минулого тижня. Запитайте їх, чи вони дізнались з того часу про це щось нове.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вчення: для дітей молодшого віку

1 Нефій 11:16--33

Небесний Батько послав Ісуса Христа на землю, бо Він любить мене.

Нефій у видінні побачив життя і служіння Ісуса Христа. Обміркуйте, чого діти з вашого класу можуть навчитися про Спасителя з 1 Нефій 11.

Вправи на вибір

  • Роздайте кожній дитині ілюстрацію, яка зображує щось із життя Спасителя, про що сказано у 1 Нефій 11:20, 24, 27, 31 та 33 (див альбом “Євангелія в мистецтві”, № 30, 35, 39, 4257). Читаючи ці вірші, попросіть дітей піднімати вгору свої ілюстрації, коли вони чують вірші, що відповідають зображенню на ілюстрації.

  • Розкажіть дітям про те, що Нефій дізнався, що Ісус Христос буде робити протягом Свого життя (див. 1 Нефій 11:16--33) та покажіть їм ілюстрації деяких з цих подій (див., наприклад, альбом “Євангелія в мистецтві”, № 41, 46, 47, 49, 56, 57, 58, 59). Розкажіть про те, що Спаситель зробив для вас. Покажіть ілюстрації, щоб допомогти дітям подумати про способи, якими ми можемо ділитися любов’ю Бога (див. альбом “Євангелія в мистецтві”, № 109, 110, 115).

1 Нефій 13:26--29, 35--36, 40

Книга Мормона навчає цінним істинам.

Чому ви вдячні за Книгу Мормона? Обміркуйте, як ви можете свідчити дітям про Книгу Мормона?

Вправи на вибір

  • Намалюйте на дошці малюнок та попросіть дітей змінити або забрати частини малюнку, щоб він виглядав по-іншому. Допоможіть їм зрозуміти, що подібно до цього малюнку, дещо було змінено у Біблії або ж з часом забрано. Прочитайте частини 1 Нефій 13:40, де сказано, як Книга Мормона (яку Нефій називає “ці останні літописи”) допомагає нам розуміти “просте і цінне”, що було вилучено з Біблії.

  • По всій кімнаті сховайте ілюстрації, які уособлюють істини, роз’яснені у Книзі Мормона, такі як: хрищення, причастя та воскресіння. Попросіть дітей знайти ці ілюстрації. Поясніть, що Книга Мормона повернула євангельські істини, що були втрачені.

1 Нефій 15:23--25

Слово Бога дає мені силу.

Як ви можете використати зображення жезла із заліза, щоб навчати дітей про силу, захист та владу слова Бога?

Вправи на вибір

  • Покажіть ілюстрацію із зображенням сну Легія, подібну до тієї, яка у навчальному плані цього тижня у посібнику За Мною йдіть—для окремих осіб та сімей. Попросіть дітей знайти на ілюстрації жезл із заліза та допоможіть їм зрозуміти, як те, що ми тримаємося за слово Бога, може нас захистити (див. 1 Нефій 15:23--24). Нехай діти потримають щось подібне до жезла із заліза, наприклад, трубу або палицю поки ви читаєте вірш 24. Де ми можемо знайти слово Бога? Що ми можемо робити, щоб зробити слово Бога частиною нашого щоденного життя?

  • Допоможіть дітям розфарбувати та виконати завдання з творчої сторінки цього тижня. Як ми можемо “міцно триматися слова Бога”? (1 Нефій 15:24)

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вчення: для дітей старшого віку

1 Нефій 11:16--33

Небесний Батько послав Ісуса Христа на землю, бо Він любить мене.

Нефій мав видіння, у якому він отримав свідчення про те, що у Небесного Батька є для нас план, і Ісус Христос був центральною частиною цього видіння.

Вправи на вибір

  • Попросіть дітей поєднати вірші з 1 Нефій 11:16–33 з ілюстраціями, які відображають те, що сказано у віршах (наприклад, 1 Нефій 11:20, 24, 27, 29, 31, 33; див. альбом “Євангелія в мистецтві”, № 30, 35, 38, 39, 4257). Що діти дізналися про Христа з цих віршів та ілюстрацій?

  • Запитайте у дітей, чому Ісус Христос є важливим для них. Заспівайте пісню про Спасителя, зокрема, “Живіть, як Син” (Збірник дитячих пісень, с. 20--21) і запитайте дітей, чого ця пісня навчає про Ісуса. Запропонуйте дітям протягом тижня подумати про Ісуса Христа та на наступному тижні розповісти про це класу.

Зображення
примірники Книги Мормона різними мовами

Книга Мормона містить євангелію Ісуса Христа.

1 Нефій 13:26--29, 35--36, 40

Книга Мормона навчає цінним істинам.

Що діти знають про Відступництво? Як ви можете допомогти їм зрозуміти важливість Книги Мормона у відновленні євангельських істин, які були загублені під час Відступництва?

Вправи на вибір

  • Прочитайте разом 1 Нефій 13:26--29 та попросіть дітей знайти, що відбувається, коли люди не мають “простих і найцінніших” істин євангелії. Як Господь відновив істини, які були загублені? (Див. вірші 35--36, 40). Попросіть дітей свідчити про істини, які вони дізналися з Книги Мормона або свідчіть самі.

  • Покажіть відео “The Book of Mormon—a Book from God” (“Книга Мормона---книга від Бога”) (ChurchofJesusChrist.org), щоб проілюструвати, як Біблія і Книга Мормона разом вчать істині. Яким чином допомагає наявність більше ніж одного свідка? Намалюйте крапку на дошці та напишіть над нею Біблія і запросіть кожну дитину намалювати пряму лінію, що проходить через цю крапку у будь-якому напрямку, що показує, що вчення у Біблії можуть мати багато різних інтерпретацій, якщо Біблія є єдиним джерелом. Витріть лінії та намалюйте другу крапку і напишіть над нею Книга Мормона. Запросіть когось із дітей намалювати пряму лінію, яка проходить через обидві крапки, щоб показати, що є тільки один спосіб пояснювати євангелію, коли Біблію та Книгу Мормона використовують разом.

  • Допоможіть дітям вивчити напам’ять восьме уложення віри.

1 Нефій 15:23--25

Слово Бога дає силу не піддаватися спокусі.

Як ви можете допомогти дітям, яких навчаєте, зміцнити своє свідчення про Писання? Обміркуйте це запитання, коли читатимете 1 Нефій 15:23--25 та застосуйте вправи, надані нижче, щоб доповнити ваші власні ідеї.

Вправи на вибір

  • Попросіть дітей підсумувати видіння Легія про дерево життя (див. 1 Нефій 811). Через що люди не дійшли до дерева? Що допомогло їм дістатися його? Запропонуйте дітям прочитати 1 Нефій 15:23–25. Як жезл із заліза допомагає людям пройти через імлу темряви? Як читання слова Бога допомагає нам сьогодні протистояти спокусі та темряві?

  • Виконайте з дітьми завдання з творчої сторінки. Поки вони роблять це, попросіть їх розказати, з якими спокусами вони стикаються. Як вони можуть пам’ятати щодня триматися за жезл із заліза? Як частину їхньої вправи заспівайте “Залізний жезл” (Гімни, № 168).

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Заохочуйте вивчення вдома

Заохочуйте дітей показати своїм сім’ям “жезл із заліза”, який вони зробили на творчій сторінці та розказати, як вони можуть триматися за жезл із заліза, читаючи Писання.

Як покращити наше навчання

Використовуйте мистецтво, щоб зайняти учнів. Коли ви навчаєте дітей історіям з Писань, знайдіть способи, як допомогти їм подумки уявити це. Ви можете використовувати ілюстрації, відео, ляльок, костюми і таке інше.

Роздрукувати