Новий Завіт 2023
6–12 березня. Матвій 9–10; Марк 5; Лука 9: “Цих Дванадцятьох Ісус [послав проповідувати]”


“6–12 березня. Матвій 9–10; Марк 5; Лука 9: “Цих Дванадцятьох Ісус [послав проповідувати]”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. Новий Завіт 2023 (2022)

“6–12 березня. Матвій 9–10; Марк 5; Лука 9”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. 2023

Зображення
Ісус висвячує Петра

6–12 березня

Матвій 9–10; Марк 5; Лука 9

“Цих Дванадцятьох Ісус [послав проповідувати]”

Під час читання Матвій 9–10; Марк 5 і Лука 9, ви можете отримувати спонукання від Святого Духа. Ці спонукання, матеріал з посібника За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей, а також цей навчальний план можуть допомогти у вашій підготовці до навчання.

Зображення
піктограма “обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Запропонуйте дітям розповісти про те, як саме вони допомогли комусь цього тижня. Що зробив Спаситель, аби допомогти іншим?

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей молодшого віку

Maтвій 9:18–30; Марк 5:22–43

Ісус має силу зцілити мене.

Спаситель постійно виявляв Свою силу зцілювати тих, хто мав віру в Нього. Ви можете допомогти дітям, яких навчаєте, зміцнювати свою віру в Його зцілюючу силу.

Вправи на вибір

  • Розкажіть дітям історію про дочку Яіра (див. Марк 5:22–23, 35–43). У відповідний момент розповіді прочитайте слова Ісуса: “Кажу тобі встань!” (вірш 41) і попросіть дітей встати. Допоможіть дітям зрозуміти, що Ісус має силу зцілювати людей і дарувати їм вічне життя.

  • Читаючи вірші Матвій 9:20–22, покажіть ілюстрацію до цієї історії. Допоможіть дітям вивчити напам’ять фразу: “Твоя віра спасла тебе!” (вірш 22). Для цього можна призначити кожній дитині по одному слову, а потім попросити дітей сказати свої слова в правильній послідовності кілька разів. Як жінка виявила свою віру в Ісуса Христа? Як саме ми можемо показати, що ми маємо віру в Христа?

  • Попросіть дітей заплющити очі й слухати, як ви будете читати Матвій 9:27–30. Коли ви будете читати про те, як Ісус зцілює сліпого чоловіка, попросіть дітей розплющити очі. Попросіть дітей обговорити, що б вони відчували, якби їх зцілив Ісус.

  • За допомогою творчої сторінки цього тижня допоможіть дітям дізнатися історію про те, як Спаситель підняв з мертвих дочку Яіра.

Зображення
жінка намагається доторкнутися до одежі Ісуса

Довіряти Господу, художниця Ліз Лемон Свайндл

Maтвій 10:1–10

Ісус покликав дванадцятьох апостолів і дав їм владу виконувати Його роботу.

Чи знають діти, яких ви навчаєте, що у нас є дванадцять апостолів сьогодні? Як за допомогою цих віршів ви можете навчати їх важливості сучасних апостолів і роботи, до якої їх покликано?

Вправи на вибір

  • Коротко і простими словами розкажіть зміст Матвій 10:1–10. Поясніть, що Ісус покликає апостолів, щоб вони допомагали Йому розбудовувати Його Церкву. Допоможіть дітям порахувати апостолів на ілюстрації Ісус висвячує апостолів (Альбом “Євангелія в мистецтві”, № 38) та на фотографії нинішнього Кворуму Дванадцятьох Апостолів (див. ChurchofJesusChrist.org або у випуску Ліягони з матеріалами генеральної конференції). Поясніть, що сьогодні, як і за часів Ісуса, у нас є дванадцять апостолів. Свідчіть про Господніх апостолів і про те, чого вони нещодавно навчали.

  • Сховайте фотографії сучасних апостолів у різних частинах класу (фотографії можна знайти в одному з останніх випусків журналу Ліягона з матеріалами генеральної конференції). Запропонуйте дітям знайти ці фотографії і розкажіть щось про кожного апостола (див. “Meet Today’s Prophets and Apostles” (Познайомтеся з сьогоднішніми пророками і апостолами) на ChurchofJesusChrist.org).

  • Попросіть когось із дітей підняти вгору фотографію Першого Президентства й фотографію Кворуму Дванадцятьох Апостолів. Нехай ця дитина проведе інших дітей по класу до зображення Ісуса. Свідчіть, що пророки і апостоли ведуть нас до Ісуса Христа.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей старшого віку

Maтвій 9:18–30; Марк 5:22–43

Ісус має силу зцілити мене.

Читання розповідей про те, як Спаситель зцілював людей, може допомогти дітям, яких ви навчаєте, зміцнювати свою віру в Нього. Ці розповіді також можуть допомогти їм відчувати Його співчуття і любов.

Вправи на вибір

  • Прочитайте разом розповіді про те, як Ісус зцілював людей, вміщені в Матвій 9:20–22, 27–30 і Марк 5:22–23, 35–43 (або покажіть відео “Jesus Heals a Woman of Faith” (Ісус зцілює жінку віри) та “Jesus Raises the Daughter of Jairus” (Ісус повертає до життя дочку Яіра) на ChurchofJesusChrist.org). Як люди у цих історіях виявляють свою віру в Ісуса Христа? Що ми дізнаємося про Спасителя з цих історій?

  • Запропонуйте дітям розповісти про випадки, коли вони або хтось із тих, кого вони знають, отримували благословення священства для зцілення хворих. Як їх було зцілено або благословенно? Поясніть, що іноді може не бути Господньої волі на те, щоб сталося дивовижне зцілення, але ми все одно можемо бути благословенні Його любов’ю і втішенням.

Maтвій 10:1–10

Дванадцять апостолів можуть навчати мене про Ісуса.

Як знання про дванадцятьох апостолів у часи Христа може допомогти дітям краще зрозуміти, що дванадцять апостолів роблять сьогодні?

Вправи на вибір

  • Покажіть зображення апостолів за часів Ісуса і в наш час (див. Ісус висвячує апостолів, [Альбом “Євангелія в мистецтві”, № 38], а також недавній випуск журналу Ліягона з матеріалами генеральної конференції). Попросіть дітей прочитати Матвій 10:7 і дізнатися, що роблять апостоли (див. також Лука 9:1–2, 6; Учення і Завіти 107:23).

  • Запропонуйте дітям пригадати якомога більше імен перших апостолів і написати їх на дошці. Потім попросіть їх назвати якомога більше імен сучасних апостолів, які вони можуть пригадати. Нехай вони звірять свої списки з Матвій 10:2–4 та нещодавнім випуском Ліягони з матеріалами генеральної конференції. Також можна пограти у гру “Знайди пару”, в якій діти поєднують ім’я кожного сучасного апостола з його фотографією. Фотографії можна знайти на сайті ChurchofJesusChrist.org.

  • За кілька днів до уроку запропонуйте кільком дітям прийти підготовленими поділитися історією, яку розповів один з сучасних апостолів (за ідеями зверніться до номерів Ліягони). Як цей апостол за допомогою історії надихнув нас стати більш схожими на Спасителя?

  • Наведіть дітям кілька прикладів свідчень сучасних апостолів про Христа (див. недавні послання з генеральних конференцій або документ “Живий Христос: Свідчення апостолів” [ChurchofJesusChrist.org]).

  • Допоможіть дітям вивчити напам’ять і зрозуміти Уложення віри 1:6.

Лука 9:23–25

Наслідування Ісуса Христа вимагає жертви.

Як ви допоможете дітям зрозуміти, що означає “погубити” своє життя в служінні Спасителю?

Вправи на вибір

  • Розкажіть дітям про випадок, коли ви відмовилися від чогось заради отримання кращого. Запропонуйте дітям поділитися власним прикладом. Потім прочитайте разом Лука 9:23–25. Поясніть, що Ісус хоче, аби ми були готові віддати все, щоб іти за Ним. Хоча Він може й не попросити нас в буквальному сенсі віддати своє життя, що Він просить нас віддати [або чого зректися]? (Див. Переклад Джозефа Сміта, Матвій 16:26).

  • На маленьких аркушах паперу напишіть кілька якостей, подібних до Христових, а на інших аркушах—протилежні цим якості (наприклад, любов і егоїзм, смирення і гордовитість тощо). Напишіть слова збереже і згубить як заголовки на дошці, і попросіть дітей розподілити ці якості під відповідними заголовками. Дайте дітям час обміркувати якості, подібні до Христа, що написані на дошці, і вибрати одну з них, яку вони можуть краще розвинути.

Зображення
піктограма “вивчення”

Заохочуйте до навчання вдома

Запропонуйте дітям скористатися творчою сторінкою цього тижня, щоб розповісти своїм сім’ям про те, як Ісус зцілив дочку Яіра.

Як покращити наше навчання

Заохочуйте до благоговіння. Допоможіть дітям зрозуміти, що важливою складовою благоговіння є думки про Небесного Батька та Ісуса Христа. Можна нагадувати дітям бути благоговійними, тихенько співаючи пісню, або наспівуючи мелодію, або показуючи зображення Ісуса.

Роздрукувати