Семінарія
1 Коринтянам 1–4


1 Коринтянам 1–4

Ісус Христос — наш надійний фундамент

Зображення
Храм Аполлона, Коринт, побудований близько 600 р. до н.е. Це була одна з найвеличніших споруд у Коринті за часів Павла. Храми та святилища із зображеннями язичницьких божеств були поширені в усьому греко-римському світі, і члени Церкви в таких містах, як Коринт, стикалися з ними щодня. Павло зазначив, що до того, як святі в Коринті навернулися, вони ходили до цих німих [безголосих] ідолів, ніби [їх було] воджено (1 Кор. 12:2).

Подумайте, який негативний вплив на сучасний світ сьогодні мають суперечки, гординя, лжевчення та аморальність. Члени первинної Церкви, які жили в Коринті, боролися з цими ж проблемами. Проповідуючи в Ефесі під час своєї третьої місіонерської подорожі, апостол Павло написав коринтським святим, щоб зміцнити їх і нагадати їм покладатися на Ісуса Христа. Цей урок може допомогти вам зрозуміти, як побудова свого життя на фундаменті Ісуса Христа може допомогти нам подолати життєві труднощі.

Залишатися вірними у важких обставинах

Уявіть, що близький друг, який живе в іншому місті, надсилає вам таке повідомлення:

“Дуже важко бути оточеним негативним впливом звідусіль. Дуже багато людей тут не дотримуються заповідей, і деякі з них критично ставляться до Церкви. Я знаю інших, які втратили свої свідчення в подібних ситуаціях, і не хочу, щоб це сталося зі мною. Що ти мені порадиш?”

  • Що б ви сказали вашому другу?

  • Які негативні та шкідливі види впливу ви помітили там, де живете самі?

  • Як цей вплив іноді ускладнює збереження віри?

Вивчаючи цей урок, подумайте про те, наскільки ви віддані своїй вірі, коли стикаєтесь з мирськими випробуваннями чи негативним впливом. Шукайте провідництва Святого Духа, щоб знати, як зміцнити свій фундамент на основі Ісуса Христа, і шукайте істини, які можуть допомогти вам подолати труднощі. Під час своєї другої місіонерської подорожі апостол Павло майже два роки проповідував євангелію в Коринті (див. Дії 18:1–18) і організував там філію Церкви. (Щоб знайти місто Коринт, див. карти до Біблії, № 13, “Місіонерські подорожі апостола Павла”). Коринт був багатим торговим центром і столицею римської провінції Ахея. Багато жителів Коринта поклонялися ідолам і були аморальними. Деякі з них також викликали розкол і суперечки. У такому середовищі для багатьох членів Церкви було важко залишатися вірним євангелії Спасителя. Коли Павло писав коринтським святим, щоб допомогти їм у вирішенні труднощів, він розповів про фундамент, який заклав для них.

Прочитайте 1 Коринтянам 2:1–5 і 1 Коринтянам 3:10–11, щоб знайти фрази, які описують цей фундамент.

  • Що, на вашу думку, означає будувати свій фундамент на Ісусі Христі?

У Книзі Мормона Геламан також закликав своїх синів будувати фундамент на Ісусі Христі. Прочитайте Геламан 5:12, щоб знайти благословення, обіцяні Геламаном.

  • Чим ви могли б поділитися зі своїм другом із цих віршів, що могло б бути корисним?

Істина, яку ми можемо дізнатися з цих віршів, полягає в тому, що, будуючи фундамент нашого життя на Ісусі Христі, ми можемо подолати вплив Сатани та мирські випробування.

  • Що ви знаєте, відчуваєте чи у що вірите про Спасителя, що допомагає вам хотіти, щоб Він був вашим фундаментом?

1. Виконайте у своєму щоденнику для навчання назване далі:

  • Намалюйте простий будинок або будівлю з міцною основою чи фундаментом. Навколо будинку напишіть якісь проблеми або негативний вплив, з якими ви стикаєтесь.

  • У фундаменті або навколо нього напишіть, що ви можете зробити, щоб побудувати своє життя на Спасителі.

  • Дайте відповідь на таке запитання: як ці дії допомогли вам або як вони могли б допомогти вам, коли ви стикаєтеся з труднощами чи негативним впливом?

У листі Павла до коринтян він розглянув декілька питань і навчав про те, що Спаситель і Його євангелія містять силу, яка допомагає коринтянам долати їхні труднощі (див. 1 Коринтянам 1:23–24). Наведені далі завдання зосереджені на цих двох моментах. Прочитайте наведені нижче варіанти й виберіть той, який буде найбільш змістовним для вивчення.

2. Виконайте одне з наведених далі завдань у своєму щоденнику для навчання:

Варіант А: розколи і суперечки

Однією з проблем, з якою боролися коринтянські святі, були суперечки. Розколи виникали частково тому, що вони вірили, що їхній статус у Церкві визначається важливістю особи, яка їх охристила (див. 1 Коринтянам 1:12).

Поруч із малюнком будинку ви можете вказати будь-які випадки, коли ви стикаєтесь із розколами чи суперечками у вашому приході, сім’ї чи громаді.

  • До яких наслідків можуть призвести розколи й суперечки?

Прочитайте 1 Коринтянам 1:10–13 і 1 Коринтянам 3:3–9, щоб знайти, як Павло намагався допомогти людям будувати їхній фундамент на Ісусі Христі.

  • Що ви бачили в цих віршах, що могло б допомогти людям подолати розколи та суперечки?

  • Чому, на вашу думку, якщо ви будуєте своє життя на Ісусі Христі, це допомагає вам бути єдиними й менше сперечатися з тими, хто вас оточує?

Варіант Б: мудрість світу

Багато хто з тих, хто жив у Коринті, цінували мирську мудрість. Послання про розп’ятого Месію не мало сенсу для багатьох євреїв та іновірців. У римському світі кара розп’яттям символізувала сором і поразку. Та думка, що хтось готовий страждати за інших, для греків була “дурістю”(1 Коринтянам 1:23). Для євреїв Месія, який помер на хресті, був “каменем спотикання” (1 Коринтянам 1:23), оскільки вони очікували, що Месія переможе їхніх ворогів.

Прочитайте 1 Коринтянам 1:17–25, щоб знайти, як Павло відповів на таке ставлення.

Десь біля свого малюнка будинку перелічіть, як мудрість світу може вплинути на ваше свідчення про Ісуса Христа та Його євангелію або поставити під сумнів ваше свідчення.

  • Чому деякі люди можуть не розуміти чи не цінувати Ісуса Христа та Його Спокуту сьогодні?

  • Які зміни можуть відбутися, коли людина дізнається й відчує, що Спаситель має справжню силу в її житті? (Див. 1 Коринтянам 1:24).

  • Як побудова свого життя на Ісусі Христі та Його євангелії може допомогти вам, коли ви стикаєтеся зі складними мирськими ідеями?

Побудова свого життя на Ісусі Христі

Приділіть кілька хвилин тому, щоб оцінити своє життя. Яким чином ви побудували свій фундамент на Ісусі Христі? У чому ви хотіли б вдосконалитися? Як побудова свого життя з ще більшою зосередженістю на Спасителі Ісусі Христі та Його євангелії може допомогти вам протистояти власним випробуванням і негативним впливам? Ви можете записати свої думки та цілі у щоденник для навчання.

Додатково: Бажаєте дізнатися більше?

Чому мені потрібно будувати свій фундамент на Ісусі Христі?

Старійшина Чі Гонг (Сем) Вонг, сімдесятник, казав:

Зображення
Офіційний портрет старійшини Чі Гонга (Сема) Вонга. Фотографію було зроблено у березні 2017 року.

Якщо ми будуємо свій фундамент на Ісусі Христі, то не можемо упасти! Якщо ми віддано терпимо до кінця, Бог допоможе нам заснувати наше життя на Його скелі, “і ворота пекла не переможуть [нас]” (Учення і Завіти 10:69). Ми не в змозі змінити все, що буде в майбутньому, але ми можемо вибирати, як нам готуватися до майбутнього.

(Чі Гонг (Сем) Вонг, “Вони не зможуть перемогти, а ми не можемо упасти”, Ліягона, трав. 2021, с. 98).

Роздрукувати