Семінарія
1 Коринтянам 10


1 Коринтянам 10

Уникати спокуси

Зображення
Життя Джона могло скластися зовсім інакше, якби у нього не вистачило сміливості піти з вечірки одного вечора в Японії.

Чи хотіли ви коли-небудь уникнути спокус, з якими стикаєтесь? Апостол Павло навчав цінного принципу, який може допомогти нам, коли ми стикаємося зі спокусою. Цей урок має на меті допомогти вам покладатися на Ісуса Христа, щоб подолати спокусу.

Спокуса

Зображення
Срібні кульки притягуються до червоного магніту на блакитному фоні

Якщо можливо, візьміть магніт і металевий предмет і подумайте, як ви можете використати їх, щоб пояснити концепцію протистояння спокусі.

Прочитайте наведене далі висловлювання старійшини Уліссеса Соареса, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, або подивіться відео “Звертайтеся до Христа в кожній думці” за часовим кодом від 2:44 до 3:23, доступне на ChurchofJesusChrist.org.

Зображення
Старійшина Уліссес Соарес, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, офіційний портрет.

Метафорично кажучи, піддаватися спокусі — це неначе наближатися до магніту з металевим предметом. Невидима сила магніту притягує металевий предмет та міцно утримує його. Магніт втрачає силу дії на нього лише тоді, коли металевий предмет розташований далеко від нього. Отже, як магніт не може мати сили над металевим предметом, розташованим далеко від нього, так і з нами: якщо ми не піддаємося спокусі, то вона зникає і втрачає свою владу над нашим розумом та серцем і, відповідно, над нашими діями.

(Уліссес Соарес, “Звертайтеся до Христа в кожній думці”, Ліягона, лист. 2020, с. 83.)

Вивчаючи 1 Коринтянам 10, прислухайтеся до спонукань Святого Духа, які допоможуть вам дізнатися, що ви можете зробити, щоб протистояти спокусам, з якими стикаєтесь.

Одна з цілей Писань — допомогти нам навчатися на прикладі життя й боротьби тих, хто жив до нас (див. 1 Коринтянам 10:6, 11; Мормон 9:31). Як записано в 1 Коринтянам 10, Павло використав приклад перетину ізраїльтянами Червоного моря та подорожі в пустелі, коли нагадував коринтянам про те, яким чином Господь був з ізраїльтянами під час їхньої подорожі (див. 1 Коринтянам 10:1–4).

Зверніть увагу на те, що Господь зробив для ізраїльтян, а також на титул, яким Його описують у вірші 4.

  • Що ви можете дізнатись про Спасителя з титула, який Павло використав у вірші 4?

Незважаючи на чудесні способи, якими Господь підтримував ізраїльтян, часом вони піддавалися спокусі. Прочитайте 1 Коринтянам 10:5–11, щоб знайти спокуси, через які ізраїльтяни відвернулися від своєї “духовної скелі”, Ісуса Христа.

  • У чому, на вашу думку, наші обставини подібні до тих, що були в ізраїльтян?

  • Які типові спокуси, що можуть змусити молодь відвернутися від Спасителя, постають перед ними?

Подумайте про спокуси, з якими ви зараз стикаєтесь, і про те, як вони можуть відвернути вас від “скелі”, Ісуса Христа. Поміркуйте, наскільки змінилося б ваше життя, якби ви змогли подолати ці спокуси.

Спаситель допоможе нам подолати спокусу

Пам’ятайте, що мати спокусу — не гріх, гріх — піддатися спокусі. Прочитайте 1 Коринтянам 10:12–14, щоб знайти принципи, які допоможуть вам подолати спокусу.

1. У своєму щоденнику для навчання дайте відповіді на наведені далі запитання.

  • Що Бог обіцяє зробити, щоб допомогти вам подолати спокусу?

  • Які слова та фрази в цих віршах описують, чого Бог очікує від нас, коли ми стикаємося зі спокусою?

  • Про які принципи ви дізналися?

Можливо, ви визначили такий принцип: Бог дасть нам спосіб уникнути спокуси, але ми повинні вирішити відокремитися від неї.

У Писаннях і через Своїх сучасних пророків Спаситель навчав нас, як долати спокуси. Прочитайте наведені далі уривки з Писань і пророчі слова, щоб знайти, що ви можете зробити, аби звернутися до Спасителя й уникнути спокуси. Ви можете зв’язати їх із 1 Коринтянам 10:12–14.

  • Алма 13:28–29

  • 3 Нефій 18:15, 18–20

  • Євреям 4:15–16 (Примітка: первосвященник, про якого йдеться в цих віршах, — це Ісус Христос.)

  • Президент Генрі Б. Айрінг, з Першого Президентства:

    Зображення
    Офіційний портрет президента Генрі Б. Айрінга, зроблений у березні 2018 р.

    Наша віра в Ісуса Христа веде нас до покаяння й послуху Його заповідям. Ми слухаємось і протистоїмо спокусі, дотримуючись спонукань Святого Духа. З часом наша природа зміниться. Ми станемо як мале дитя: слухняними Богові та більш люблячими. Ця зміна, якщо ми зробимо все можливе, щоб зберегти її, дасть нам можливість насолоджуватися дарами, які приходять через Святого Духа. Тоді ми будемо в безпеці на єдиній надійній скелі.

    (Генрі Б. Айрінг, “Як дитя”, Ліягона, трав. 2006, с. 16.)

  • Що ви дізналися з цих уривків із Писань і з цього висловлювання, що мотивує вас звернутися до Спасителя, аби уникнути спокус?

  • Які шляхи підготує Бог для уникнення спокуси?

  • Що ми можемо зробити, аби розпізнати та використати дані Богом можливості уникнення спокус?

Виконайте два або більше завдань з наведених далі.

  • Перепишіть 1 Коринтянам 10:14, вставляючи своє ім’я після слів “мої любі”, і замініть “служіння ідолам” на спокусу, з якою ви стикаєтесь.

  • Запишіть випадок, коли Спаситель допоміг вам уникнути спокуси. Як цей випадок може допомогти вам уникнути теперішніх спокус?

  • Запишіть певні кроки, які ви зробите, щоб покладатися на Ісуса Христа й протистояти спокусі, з якою ви стикаєтесь.

Дайте відповіді на такі запитання. Вам не варто розповідати про ваші характерні спокуси.

2. У своєму щоденнику для навчання дайте відповіді на наведені далі запитання. Вам не варто розповідати про ваші конкретні спокуси.

  • Що ви дізналися про Спасителя або відчули щодо Нього, коли вивчали 1 Коринтянам 10?

  • Як це може допомогти вам уникнути спокус, з якими ви стикаєтесь?

Додатково. Бажаєте дізнатися більше?

Як Ісус Христос і Святий Дух можуть допомогти мені подолати спокусу?

Старійшина Уліссес Соарес, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав:

Зображення
Старійшина Уліссес Соарес, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, офіційний портрет.

Боротьба зі спокусою вимагає старанності й вірності упродовж всього життя. Однак, будь ласка, знайте, що Господь готовий допомагати нам у наших особистих зусиллях і обіцяє чудові благословення, якщо ми витерпимо до кінця…

Мої улюблені брати й сестри, я свідчу, що коли ми покладатимемося на скелю спасіння, на Спасителя наших душ… наша здатність контролювати свої думки значно збільшиться. Я можу запевнити вас, що наша духовна зрілість зростатиме з великою швидкістю, змінюючи наші серця, роблячи нас більш схожими на Ісуса Христа. Крім того, вплив Святого Духа буде більш сильним і постійним у нашому житті. Тоді спокуси супротивника потроху втратять свою силу над нами, що приведе до щасливішого, чистішого й освяченого життя.

Тих, хто з будь-яких причин піддався спокусі й чинить неправедно, я запевняю, що є шлях назад, що є надія у Христі.

(Уліссес Соарес, “Звертайтеся до Христа в кожній думці”, Ліягона, лист. 2020, сс. 83–84.)

Старійшина Квентін Л. Кук, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав:

Зображення
Офіційний портрет старійшини Квентіна Л. Кука. Він був покликаний в Кворум Дванадцятьох Апостолів 6 жовтня 2007 р.

Принцип вічного розвитку такий: здійснюючи самоконтроль і живучи праведно, ми зміцнюємо свою здатність протистояти спокусі. Це вірно як в духовній сфері, так і в матеріальних справах…

За божественним планом Бога ми благословенні мати дар Святого Духа… Він також є голосом попередження проти зла та голосом захисту проти небезпеки. Коли ми пливемо морями життя, вкрай необхідно прислухатися до спонукань Святого Духа. Дух допомагатиме нам уникати спокус і небезпек, Він втішатиме нас і вестиме через труднощі.

Як я можу підготуватися заздалегідь, щоб уникати спокуси?

Президент Спенсер В. Кімболл (1895–1985) навчав:

Зображення
Портретна картина Президент Спенсера В. Кімбола

Правильні рішення найлегше приймати тоді, коли вони вже заздалегідь нами прийняті з огляду на найвищі цілі. Це рятує нас від болісних роздумів на роздоріжжі, коли ми втомлені, а спокуса найсильніша. …

Розвивайте самодисципліну, щоб далі вам не доводилося приймати рішення і змінювати їх, коли одна й та ж спокуса знов і знов протистоятиме вам. Щось вам потрібно вирішити для себе лише один раз

Слушний момент, щоб уникнути злої дороги, — до того, як вона розпочнеться. Секрет хорошого життя полягає в захисті і запобіганні. Люди, які піддаються злу — це, як правило, ті, хто не захищені.

(Учення Президентів Церкви: Спенсер В. Кімбол [2006], сс. 117–118.)

Роздрукувати