Семінарія
1 Солунянам 1–3


1 Солунянам 1–3

Йдіть за Ісусом Христом через служіння в любові

Зображення
Молода жінка спілкується з іншими молодими людьми

Коли чиєсь служіння нагадувало вам про Ісуса Христа? Павло і його супутники служили подібно до Христа святим у Салоніках, надихаючи їх продовжувати вірно жити за євангелією, незважаючи на переслідування. Цей урок може допомогти вам благословляти інших і бути для них прикладом, коли ви будете намагатись служити так, як це робив наш Спаситель, Ісус Христос.

Приклад Ісуса Христа

Подивіться на ці зображення Ісуса Христа або згадайте інші розповіді з Писань, де йдеться про Його спілкування з іншими людьми. У своєму щоденнику для навчання зазначте слова й фрази, які описують те, що Спаситель робить для людей, з якими він взаємодіє.

Зображення
Ісус сидить із маленьким хлопчиком на колінах. У кадрах з відео показано людей у будинку в Капернаумі, Пилипа, Ісуса, Івана, Петра, Матвія, Ісуса, що сидить за столом з учнями, а також Марію Магдалину.
Зображення
Сліпий чоловік прозріває. У кадрах з відео показано, як Ісус помазує йому очі та йде до купелі Сілоамської.
Зображення
Ісус Христос навчає в храмі, до нього звертаються первосвященники, старійшини та книжники, які запитують про джерело Його влади. Христос запитує їх, чи було хрищення, яке виконував Іван Христитель, з неба чи від людей. У кадрах крупним планом показано людей з натовпу і Кайяфу.
Зображення
Зображення Христа й жінки, схопленої в перелюбі. Він і вона стоять на колінах, і вона тримає його за руку. У кадрах показано розлючених чоловіків, які ведуть жінку й кидають її на землю, жінка притискається до землі, Спаситель стоїть на колінах поруч із нею, Ісус піднімає її на ноги, Спаситель стоїть поруч із нею.
  • Якби ви були одним із тих, хто був зі Спасителем, як ви думаєте, що б ви відчули, побачивши дії Спасителя? Чому?

  • Дивлячись на складений вами список, які слова або фрази ви хотіли б використовувати під час служіння іншим людям? (Ви можете позначити або виділити слова, які є найважливішими для вас.)

У Церкві ми часто називаємо подібні дії служінням.

Брат Девід Л. Бек, колишній генеральний президент Товариства молодих чоловіків, навчав:

Зображення
Останній офіційний портрет Девіда Л. Бека, генерального президента Товариства молодих чоловіків, квітень 2009 року. Оприлюднено на квітневій генеральній конференції 2015 року.

Священнослужити означає любити інших і піклуватися про них. Це означає задовольняти їхні фізичні та духовні потреби. Простіше кажучи, це означає робити те, що робив би Спаситель, якби був тут.

(Девід Л. Бек, “Ваш священний обов’язок служити”, Ліягона, трав. 2013, с. 56.)

  • На що ви звернули особливу увагу в словах брата Бека?

  • Як ви думаєте, наскільки добре ви служите іншим з огляду на твердження брата Бека та слова, які ви позначили у своєму списку?

У вас можуть виникнути запитання або занепокоєння з приводу служіння іншим. Можна записати їх у своєму щоденнику для навчання і пошукати відповіді, вивчаючи 1 Солунянам 1–3 сьогодні. Можливо, ви також захочете запросити Духа допомогти вам знайти способи благословляти інших і впливати на них, прагнучи служити так, як це робив наш Спаситель, Ісус Христос. Запишіть свої думки і враження, щоб ви могли з молитвою діяти відповідно до них.

Павло служить Солунянам

Під час своєї другої місіонерської подорожі апостол Павло і його супутники досягли успіху, проповідуючи людям у Салоніках, але юдейські провідники змусили їх покинути місто (див. Дії 17:1–9). Пізніше Павло дізнався, що святі в Салоніках залишалися вірними й ділилися євангельським посланням, навіть незважаючи на те, що за це зазнавали переслідувань (див. 1 Солунянам 1:6–8). З вдячністю за їхню віру й надію на Ісуса Христа Павло написав своє перше послання Солунянам (див. 1 Солунянам 1:2–3).

Уважно прочитайте 1 Солунянам 2:7–14; 3:9–13. Можливо, ви захочете позначити слова й фрази, які, на вашу думку, нагадують вам про любов і турботу, які надав би Спаситель. Ви можете додати свої думки до свого списку.

1. У своєму щоденнику для навчання дайте відповіді на такі запитання:

  • Як Павло та інші служили за прикладом Спасителя?

  • Яке благословення ви б отримали у своєму житті, якби служили іншим, як це робив Ісус Христос? Як це благословить життя тих, кому ви служите?

Благословення від служіння

Одна істина, яку ми можемо дізнатися про служіння із цих віршів, полягає в тому, що, служачи іншим з любов’ю, ми можемо допомагати їм ставати кращими послідовниками Ісуса Христа (див. 1 Солунянам 2:10–14).

Зображення
Фотографія актора, який грає Ісуса Христа в біблійних відео.

2. У своєму щоденнику для навчання дайте відповіді на такі запитання:

Згадайте про час, коли хтось із любов’ю служив вам.

  • Яким чином ця людина наслідувала приклад Ісуса Христа, служачи вам?

  • Як зусилля цієї людини допомогли вам стати кращим послідовником Ісуса Христа?

Служіть у вірі й любові

Іноді завдяки церковним дорученням ви отримуєте формальні можливості для служіння. Частіше у вас буде можливість служити під час повсякденного спілкування з членами сім’ї, друзями та іншими людьми.

Президентка Джин Б. Бінгем, генеральна президентка Товариства допомоги, поділилася деякими думками про те, як можна служити за прикладом Ісуса Христа. Подивіться відео “Служити так, як Спаситель” з часового коду 0:45 до 1:54 або прочитайте слова президентки Бінгем. Можливо, ви захочете додати деякі з її пропозицій до свого списку служіння.

Зображення
Офіційний портрет сестри Джин Б. Бінгем. Знято у 2017 році.

“Іноді ми думаємо, що повинні зробити щось велике й героїчне, щоб це вважалося служінням нашому ближньому. І все ж прості вияви служіння можуть глибоко впливати на інших, а також і на нас самих. Що робив Спаситель? Оскільки Спокута й Воскресіння — Його божественні дари… “жодна інша людина не мала такого глибокого впливу на всіх, хто жив і буде жити на землі” [“Живий Христос”, ChurchofJesusChrist.org]. Але у той же час Він усміхався людям, розмовляв, ходив з ними, вислуховував їх, приділяв їм час, підбадьорював, навчав, годував і прощав. Він однаково служив сім’ї і друзям, ближнім і чужинцям, Він запрошував знайомих і близьких насолоджуватися багатьма благословеннями Його євангелії. Ті “прості” вияви служіння й любові — це для нас приклад, як служити сьогодні”.

(Джин Б. Бінгем, “Служити так, як Спаситель”, Ліягона, трав. 2018, с. 104.)

  • Що ви дізналися зі слів сестри Бінгем про служіння за прикладом Ісуса Христа?

  • Чому важливо пам’ятати, що служити можна простими вчинками?

Перегляньте свій список того, що означає служити, і додайте будь-які додаткові думки з того, що ви вивчили сьогодні. Визначте два або три слова, які могли б допомогти вам стати більше схожими на Ісуса Христа під час вашого служіння.

У молитві зверніться по допомогу до Небесного Батька, щоб дізнатися, кому Він хотів би, щоб ви служили сьогодні, і як ви можете це зробити. Можливо, ви вже отримали спонукання Духа, відповідно до яких можете діяти вже зараз.

Якщо вам не спадає на думку ім’я конкретної людини, ви можете помолитися про допомогу Небесного Батька і розпізнати можливість служити й діяти, коли вона з’явиться. Вірте, що Він направлятиме вас, коли ви прагнутимете служити так, як це робив Спаситель.

Додатково. Бажаєте дізнатися більше?

Що робити, якщо я не впевнений, як служити іншим?

Старійшина Ніл Л. Андерсен, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, зазначав:

Зображення
Офіційний портрет старійшини Ніла Л. Андерсена, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, серпень 2010 р.

Людина з добрим серцем може допомогти комусь замінити шину, відвести сусіда до лікаря, повечеряти з кимось, хто сумує, або усміхнутися й привітати людину, щоб покращити її день.

Втім людина, яка дотримується першої заповіді [хто любить Бога всім серцем], доповнить ці акти служіння, підбадьорюючи того, хто успішно дотримується заповідей, надавши мудру пораду, аби зміцнити віру того, хто похитнувся в ній чи потребує допомоги, аби повернутися на шлях, з якого зійшов.

(Ніл Л. Андерсен, “Більш священний підхід до служіння” [Духовний вечір в Університеті Бригама Янга, 10 квітня 2018 р.], с. 3, speeches.byu.edu)

Єпископ В. Крістофер Уедделл, з Верховного єпископату, сказав:

Зображення
Єпископ В. Крістофер Уедделл, другий радник у Верховному єпископаті, офіційний портрет, 2017 рік

Ми можемо роздумувати, як нам найкраще послужити, але відповідь на це Господь вже має і Він через Свого Духа направлятиме наші зусилля… коли ми будемо старатися ставати знаряддям у Господніх руках, щоб благословляти Його дітей. Якщо ми прагнемо скерування від Духа й довіряємо Господу, то перебуватимемо в ситуаціях та обставинах, де зможемо діяти й благословляти — іншими словами, служити

(В. Крістофер Уедделл, “Чинити так, як Він”, Ліягона, трав. 2019, с. 21).

Брат Девід Бек, колишній генеральний президент Товариства молодих чоловіків, нагадав нам:

Зображення
Останній офіційний портрет Девіда Л. Бека, генерального президента Товариства молодих чоловіків, квітень 2009 року. Оприлюднено на квітневій генеральній конференції 2015 року.

Священнослужіння — це не лише наші справи — воно визначає, ким ми є.

Священнослужіть кожного дня. Можливості — всюди навколо вас. Шукайте їх. Просіть Господа допомогти вам їх зрозуміти. Ви дізнаєтеся, що більшість із них полягає в простих, щирих вчинках, які допомагають іншим стати послідовниками Ісуса Христа

(Девід Л. Бек, “Ваш священний обов’язок служити”, Ліягона, трав. 2013, с. 57).

Щоб знайти більше ідей або прикладів служіння дивіться ці дві статті у церковних журналах:

  • Мета, яка змінить наше служіння”, Ensign, січ. 2019, сс. 8–11

  • Ерік Б. Мердок, “Служити, як Спаситель”, New Era, груд. 2018, сс. 32–35

Ви також можете переглянути сторінку “Це служіння” на сайті ChurchofJesusChrist.org.

Роздрукувати