Семінарія
1 Солунянам 4–5


1 Солунянам 4–5

Час, коли Христос повернеться на Землю

Зображення
“Він прийде знову, щоб правити й царювати”, художниця Мері Р. Зауер Ісус Христос спускається на землю під час Свого Другого пришестя. Його оточують чоловіки, жінки та діти. Він одягнений у червону мантію і дивиться зверху вниз на тих, хто зібрався.

Які запитання або думки у вас з’являються, коли ви думаєте про Друге пришестя Ісуса Христа? У своєму першому посланні Солунянам, розділи 4–5, апостол Павло надав важливі подробиці про Друге пришестя Спасителя і про те, як ми можемо підготуватися до нього. Цей урок призначений допомогти вам зрозуміти, що станеться, і як ви можете підготуватися до того часу, коли Ісус Христос повернеться на землю.

Запитання про Друге пришестя Ісуса Христа

Знайдіть хвилинку, щоб поглянути на зображення на початку уроку, а потім поміркуйте про ваші відповіді на такі запитання:

  • Що вам відомо про Друге пришестя Ісуса Христа?

  • Що вам не відомо?

Святі у Салоніках також мали запитання про Друге пришестя Спасителя. Ґрунтуючись на вченнях Павла в цих розділах, вони, можливо, ставили такі запитання: “Коли воскреснуть наші померлі близькі?”, “Коли відбудеться Друге пришестя Ісуса Христа?” або “Як ми можемо підготувати себе до Другого пришестя Ісуса Христа?” Можливо, у вас були подібні запитання. Зазначені далі навчальні завдання присвячені цим питанням.

1. Виберіть для виконання на сьогоднішньому уроці принаймні два з наданих далі навчальних завдання. Дотримуйтесь інструкцій до завдань, які ви вибрали.

Навчальне завдання 1. Що станеться з живими й мертвими під час Другого пришестя Ісуса Христа?

Прочитайте 1 Солунянам 4:13–18, щоб отримати уявлення про те, що станеться з праведниками, коли Ісус прийде знову. Зверніть увагу на різницю між тим, що станеться з тими, хто помер, і з тими, хто все ще буде жити під час Другого пришестя. (Слово “покійний” у цих віршах стосується померлих.) Можливо, вам буде корисно прочитати переклад 1 Солунянам 4:15, 17 Джозефа Сміта (вірш 15 і вірш 17).

  • Що для вас було важливим у цих віршах?

Потім прочитайте Учення і Завіти 88:96–98, щоб отримати додаткове знання про ці події. (Можливо, ви також захочете прочитати вірші 99–101, щоб дізнатися про те, що станеться з тими, хто не прийняв Ісуса Христа в цьому житті.)

  • Які додаткові знання ви отримали?

Одна істина, яку ви, можливо, визначили, може полягати в тому, що вірні святі, які помруть до Другого пришестя, воскреснуть, коли Христос прийде знову.

Термін “схоплені” (1 Солунянам 4:17) стосується праведників, які об’єднаються, щоб зустріти Спасителя під час Його пришестя. Багато християн використовують слово захоплення (від латинського терміну, що означає “схоплений”), коли мова йде про цей час.

Старійшина Ніл Л. Андерсен, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, розповів таке про цю священну подію:

Зображення
Офіційний портрет старійшини Ніла Л. Андерсена, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, серпень 2010 р.

Коли я в уяві бачу повернення Христа, це викликає у мене ні з чим незрівнянне бажання говорити про Нього. Хоча ми не знаємо, коли Він прийде, від подій, що супроводжуватимуть Його повернення, у нас буде перехоплювати дух! Він прийде у хмарах небесних, у величі й славі з усіма Своїми святими ангелами. Не кількома ангелами, але всіма Своїми святими ангелами. Мова йде не про рожевощоких херувимів, яких намалював Рафаель і яких зображають на валентинках. То будуть ангели, які служили упродовж століть, закривали пащі левам, відкривали двері в’язниць, проголошували про Його довгоочікуване народження, втішали Його в Гефсиманії, заспокоювали учнів під час Його Сходження й відкривали славетне відновлення євангелії.

Ви можете собі уявити, що нас підхоплять на хмарах, щоб зустріти Його по цей чи по той бік завіси? Таким є Його обіцяння праведним. Та дивовижна подія залишиться у нашій душі назавжди.

(Ніл Л. Андерсен, “Ми говоримо про Христа”, Ліягона, лист. 2020, с. 91)

Якщо ви обрали це навчальне завдання, запишіть свої відповіді на такі запитання:

Приділіть певний час тому, щоб уявити, що ви зараховані до праведників під час пришестя Спасителя.

  • Які думки або почуття могли б виникнути у вас у цей день? Що ви відчуваєте, знаючи, що Спаситель хоче, щоб ви приєдналися до Нього, коли Він прийде? Як уявлення цього майбутнього дня впливає на вас сьогодні?

У 1 Солунянам 4:18 Павло заохочує святих “потішати один одного цими словами”.

  • Яким чином вчення Павла дають вам розраду? Як вони можуть надати розраду в майбутніх обставинах, з якими ви можете стикнутися?

Навчальне завдання 2. Коли відбудеться Друге пришестя Ісуса Христа?

Чи замислювалися ви коли-небудь, коли відбудеться Друге пришестя Ісуса Христа й чи будете ви готові до нього? Святі у Салоніках, мабуть, мали ті самі запитання.

Прочитайте 1 Солунянам 5:1–3 і знайдіть метафори, які Павло використовував для опису часу, коли Ісус повернеться на землю.

  • Що ви знайшли?

  • Чого метафори Павла про нічного злодія й породіллю навчають вас стосовно Другого пришестя Спасителя?

Прочитайте 1 Солунянам 5:4–6 і знайдіть істини, яких Павло навчав про те, як підготуватися до Другого пришестя. Порівняйте ці вчення з віршами в книзі Учення і Завіти 106:4–5.

  • Які у вас виникли думки?

Одна істина, яку ми можемо дізнатися з учень Павла, полягає в тому, що якщо ми прагнемо бути “синами світла”, йдучи за Ісусом Христом, ми будемо готові, коли Він прийде знову.

Якщо ви обрали це навчальне завдання, напишіть складений вами список, як зазначено в наступному абзаці.

Щоб дізнатися більше про різні способи, якими Господь запрошує нас стати синами світла, прочитайте 3 Нефій 18:24; Учення і Завіти 50:23–25; 88:67–68. Запишіть у своєму щоденнику для навчання те, що ви знайшли, і що допоможе вам зрозуміти, як бути синами світла.

  • Як ви запрошуєте світло Господа у своє життя? Як ви могли б запросити більше Його світла у ваше життя?

Навчальне завдання 3. Як ми можемо підготуватися до Другого пришестя Ісуса Христа?

Павло завершив своє перше Послання до солунян порадою про те, як святим краще підготуватися зустріти Спасителя під час Його Другого пришестя.

Прочитайте 1 Солунянам 5:14–22 і подивіться, які думки у вас виникнуть про те, як підготуватися. Будьте готові подумати, які вчення можуть бути вам особливо корисні.

Якщо ви обрали це навчальне завдання, дайте відповідь на вказані далі запитання й запишіть вибрані вами вірші з Писань з перехресними посиланнями.

  • Які з цих вчень найважливіші для вас? Чому?

Знайдіть один або два вірші з Писань, які допоможуть вам поглибити розуміння вибраного вами вчення. (Ви можете використовувати виноски або знайти певну тему в Путівнику по Писаннях або Тематичному покажчику, щоб знайти відповідний вірш із Писань.)

  • Як Ісус Христос допоміг вам або як Він допоможе вам підготуватися до Його Другого пришестя? Що ви можете дізнатися про Нього завдяки цьому?

Поміркуйте про істини, які ви дізналися сьогодні, і про дії, на які ви відчули спонукання, які допоможуть вам бути більш підготовленими і радісними з приводу нової зустрічі зі Спасителем. Запишіть свої думки у ваших щоденниках для навчання.

Додатково. Бажаєте дізнатися більше?

1 Солунянам 5:2. Як можна порівнювати час Другого пришестя Спасителя зі злодієм уночі?

Старійшина Брюс Р. Мак-Конкі (1915–1985), з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, пояснював, що злодій вночі зазвичай приходить “несподівано й без попередження” (Doctrinal New Testament Commentary [1973], 3:54). Ця аналогія наводить на думку, що Друге пришестя Спасителя стане для деяких людей несподіванкою.

1 Солунянам 5:21. Що Павло мав на увазі, пишучи “усе досліджуючи, тримайтеся доброго”?

Павло закликав святих солунян “усе досліджу[вати]”, тобто перевіряти або випробовувати все, щоб зрозуміти, чи є воно добрим чи поганим, і “трима[ти]ся доброго”. Як членів Церкви, нас навчають не тільки вивчати євангелію, але й розмірковувати, молитися про неї і, зрештою, розуміти її (див. 3 Нефій 17:1–3; Учення і Завіти 68:25–26). Потім нам потрібно твердо й вірно дотримуватися того хорошого, що ми зрозуміли.

Роздрукувати