Семінарія
Дії 3


Дії 3

Зцілення кривого чоловіка

Зображення
Петро подає руку хворому чоловіку і наказує йому встати і ходити.

Чоловіка, який не міг ходити все своє життя, щодня приносили до храму в Єрусалимі, аби він міг там жебракувати. Він зустрів Петра та Івана, які надали йому значно більший дар, аніж гроші, про які він просив. Використовуючи владу священства та в ім’я Ісуса Христа, Петро зцілив цього чоловіка. Цей досвід дав Петру та іншим апостолам багато можливостей свідчити про Ісуса Христа. Цей урок має допомогти вам зміцнити свою віру в те, що Небесний Батько та Ісус Христос здатні допомогти вам подолати труднощі, з якими ви стикаєтеся.

Отримання Божої зцілюючої сили

  • З якими стражданнями чи проблемами фізичного, духовного чи емоційного характеру стикаються люди в житті?

Подумайте про проблему чи страждання, з якими ви особисто стикаєтеся та яких ви б хотіли, аби Небесний Батько та Ісус Христос вас позбавили або дали сил для подолання. Запишіть про це у своєму щоденнику для навчання, а також додайте свої відповіді на такі запитання:

  • Що ви робили, аби отримати допомогу у вирішенні цієї проблеми чи страждання?

  • Що ви вже знаєте про Небесного Батька та Ісуса Христа такого, що дає вам впевненість, що Вони допоможуть вам?

  • Які запитання чи занепокоєння у вас є стосовно подолання цієї проблеми чи страждання?

Петро та Іван зцілюють чоловіка, що кривий був

На цьому уроці у вас буде можливість вивчити деякі євангельські істини з наведеної в Дії 3 розповіді про те, як Петро та Іван зцілили чоловіка, що кривий був. Під час вивчення звертайте увагу на духовні спонукання, які ви отримуєте. Намагайтесь зміцнити свою віру в те, що Ісус Христос може допомогти вам подолати труднощі, з якими ви стикаєтесь у смертному житті.

Прочитайте Дії 3:1–3, звертаючи увагу на деталі, що стосуються цього чоловіка, старшого сорока років (див. Дії 4:22). Цікаво знати: згадана у віршах 2–3 “милостиня” являла собою ті речі, які люди жертвують бідним.

  • Якими словами ви можете описати цього чоловіка та його ситуацію? Чому?

  • Яким чином люди зазвичай можуть реагувати на ситуацію, в якій опинився цей чоловік?

Прочитайте Дії 3:4–8, шукаючи істини, які ви можете дізнатися з цієї історії стосовно подолання наших проблем чи страждань. Також ви можете подивитися відео “Peter and John Heal a Man Crippled since Birth [Петро та Іван зцілюють чоловіка, що був кривим від народження]” (3:21), розміщене на ChurchofJesusChrist.org.

  • Що вам здається найважливішим у цій розповіді?

  • Про що цей досвід допоміг вам дізнатися або відчути стосовно Небесного Батька та Ісуса Христа?

Петро навчав тих, хто був свідком чуда, що сталося через віру в ім’я Ісуса Христа (див. Дії 3:16). Одна з істин, яку ми можемо дізнатися з цієї розповіді, — це те, що завдяки вірі в Ісуса Христа ми можемо бути зцілені.

  • Чим би ви могли поділитися з цих віршів, що може допомогти тому, хто зараз стикнувся з фізичними, духовними чи емоційними проблемами або стражданнями, які були згадані раніше на цьому уроці?

  • Що ми можемо зробити, аби отримати від Небесного Батька та Спасителя силу, яка допоможе нам подолати ці проблеми?

Див. “The Wounded Shall be Healed [Поранених буде зцілено]” (5:45), доступне на ChurchofJesusChrist.org. Послухайте свідчення старійшини Ніла Л. Андерсена, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, та запишіть будь-які слова, фрази чи враження, які привернули вашу увагу під час перегляду цього відео.

Старійшина Ніл Л. Андерсен, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, свідчив про силу Спасителя зцілювати нас:

Зображення
Офіційний портрет старійшини Ніла Л. Андерсена, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, серпень 2010 р.

Мої брати і сестри, ось вам моє обіцяння: якщо ви будете зміцнювати свою віру в Господа Ісуса Христа, то це додаватиме вам сили і збільшить надію. Кажу вам, праведні: Цілитель наших душ, у Свій час і у Свій спосіб, зцілить усі ваші рани. Ні несправедливість, ні переслідування, ні випробування, ні сум, ні душевний біль, ні страждання, ні рана — якою б глибокою, якою б великою, якою б болючою вона не була, — не завадять вам відчувати заспокоєння, мир і незмінну надію від Того, Хто з розкритими обіймами поранених рук радо вітатиме вас, коли ви повернетеся в Його присутність.

(Ніл Л. Андерсен, “Поранені”, Ліягона, лист. 2018, с. 86)

  • Що вам здається найважливішим у словах старійшини Андерсена?

  • Які випадки траплялися з вами або з вашими знайомими, коли Спаситель надавав силу чи зцілення?

1. Виконайте наведені далі завдання у своєму щоденнику для навчання:

  • Що з того, що ви дізналися про Ісуса Христа або що відчули, вам хотілося б запам’ятати?

  • На які справи надихнули вас отримані сьогодні знання?

Додатково: Бажаєте дізнатися більше?

Чому бувають випадки, коли ми не отримуємо від Спасителя зцілення в той час та таким чином, як ми того бажаємо?

Президент Рассел М. Нельсон навчав:

Зображення
Президент Рассел М. Нельсон

Визнаю, що інколи на деякі з наших найпалкіших молитов, здається, не надходить відповідь. Ми дивуємося: “Чому?” Мені відоме це відчуття! Я знаю, що таке побоювання і сльози в такі моменти. Але також я знаю — наші молитви і віра ніколи не ігноруються. Наша віра ніколи не залишається не оціненою. Я знаю — перспектива всемудрого Небесного Батька набагато ширша за нашу. Ми знаємо свої земні проблеми й біль, а Він — наш вічний розвиток і потенціал. Коли ми молимося, щоб знати Його волю і підкоритися їй з терпінням і мужністю, у Його спосіб і час може статися небесне зцілення.

(Рассел М. Нельсон, “Ісус Христос — головний Цілитель”, Ліягона, лист. 2005, с. 86)

Старійшина Девід А. Беднар, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав:

Зображення
Старійшина Девід А. Беднар

Праведність і віра, безумовно, є інструментами у зціленні хворих, глухих та кульгавих — якщо таке зцілення виконуватиме цілі Бога і буде відповідати Його волі. Отже, навіть за наявності міцної віри більшість гір пересунути не вдасться. Не кожен хворий і немічний зцілиться. Якби всю протидію було обмежено, якби всі недуги було усунуто, це стало би на заваді основним цілям Батькового плану.

(Девід А. Беднар, “Прийняти Божу волю й призначений Ним час”, Ліягона, серп. 2016, с. 34)

Як я можу отримати доступ до зцілюючої сили Спасителя, коли я переживаю духовні страждання?

Президент Рассел М. Нельсон навчав:

Зображення
Президент Рассел М. Нельсон

Страждання можуть мати як духовні, так і фізичні причини. Алма молодший згадував, що його гріхи були настільки болісними, що він бажав би “зник[нути] і душею і тілом, аби не стояти в присутності… Бога, і не бути судженим за [свої] діяння” [Алма 36:15]. У такі години, як Він може зцілити нас?

Ми можемо повніше розкаятись! Ми можемо повніше навернутися! Тоді “Син Праведності” зможе повніше благословити нас Своєю цілющою рукою.

…Віра, покаяння, хрищення, свідчення і невпинне навернення ведуть до зцілюючої сили Господа.

(Рассел М. Нельсон, “Ісус Христос — головний Цілитель”, Ліягона, лист. 2005, с. 86)

Роздрукувати