Семінарія
Дії 4–5


Дії 4–5

Послух Богу, а не людині

Зображення
Священник допитує Петра.

Петра та Івана заарештували та ув’язнили за зцілення та свідчення в ім’я Ісуса Христа. Пізніше їх звільнили та сказали не говорити про Нього і не навчати в Його ім’я. Проте Петро та Іван продовжили свідчити про Ісуса Христа і їх знову арештували та ув’язнили. Ангел визволив їх із в’язниці та сказав їм повертатися й продовжувати проповідувати про Христа, як вони й зробили. Юдейські провідники знов арештували їх та побили. Провідники наказали їм перестати проповідувати про Христа, проте Петро та Іван відповіли, що вони мають слухатися Бога, а не людину. Петро та Іван раділи, що змогли перетерпіти переслідування заради Ісуса Христа. Навчаючись сьогодні, думайте про те, як ви можете посилити своє бажання слухатися Бога більше, ніж будь-кого ще.

Відстоюйте правду

  • В яких ситуаціях вам чи іншим людям може бути важко слухатися Бога через тиск з боку інших?

  • Що робить ці ситуації складними?

Президент Томас С. Монсон (1927–2018) сказав:

Зображення
Офіційний портрет Президента Томаса С. Монсона, 2008 р.

Майже неминуче у повсякденному житті наша віра зазнає випробувань. Часом в оточенні інших людей ми будемо залишатися в меншості або навіть на самоті визначати, що є прийнятним, а що ні. Чи є у нас моральна сміливість твердо відстоювати свої вірування, навіть якщо доведеться робити це наодинці?

(Томас С. Монсон, “Мати сміливість вистояти наодинці”, Ліягона, лист. 2011, с. 60)

У своєму щоденнику для навчання дайте відповіді на такі запитання:

  • Як би ви оцінили свою готовність слухатися Бога, а не піддаватися тиску з боку інших?

  • У яких ситуаціях у майбутньому вам, можливо, доведеться зробити вибір на користь послуху Богу, а не іншим?

Навчаючись на цьому уроці, звертайте увагу на істини та приклади, які можуть допомогти вам відчути посилене бажання слухатися Бога, а не будь-кого іншого.

Петра та Івана заарештовано за проповідування та зцілення в ім’я Ісуса Христа

Петро та Іван стикнулися з ситуацією, коли їм довелося вибирати між тим, аби послухатися Бога, та тим, аби піддатися тиску з боку інших. Після зцілення кривого чоловіка у храмі та проповідування в ім’я Христа Петро та Іван були заарештовані, ув’язнені та допитані юдейськими провідниками (див. Дії 3:1–11; 4:1–7).

Прочитайте Дії 4:8–21, звертаючи увагу на те, як Петро та Іван відреагували в цій ситуації. Ви можете позначати слова і фрази у віршах, які, на вашу думку, є важливими чи які надихають вас вирішити слухатися Бога більше, ніж будь-кого. Ви можете подивитися відео “Peter and John Are Judged [Петро та Іван на допиті]” (2:51), доступне на сайті ChurchofJesusChrist.org, одночасно слідкуючи за текстом у Писаннях.

  • На які слова чи фрази з цих віршів ви звернули особливу увагу? Чому?

Прочитайте Дії 5:12–32 та продовжте своє вивчення цієї розповіді. Ви можете позначити будь-яке вчення, принцип чи фразу, які важливі для вас. Або ви можете подивитися відео “Peter and John Continue Preaching the Gospel [Петро та Іван продовжують проповідувати євангелію]” до часового коду 3:51.

  • Що ви знайшли?

  • Про які істини ви дізналися з цієї розповіді?

З цієї розповіді ми дізнаємося одну з таких істин: якщо ми обираємо послух Богу, а не страх перед іншими, Він буде з нами.

Пригадайте ситуації, які ви визначили на початку уроку, в яких може бути важко слухатися Бога через тиск з боку інших.

1. У своєму щоденнику для навчання дайте відповіді на такі запитання:

  • Які благословення ми можемо отримати, слухаючись Бога, а не боячись інших?

  • Що ви знаєте про Бога такого, що дає вам впевненість, щоб слідувати за Ним — навіть, коли інші тиснуть на вас, аби ви цього не робили?

  • Коли ви чи інші бачили мудрість у послуху Богу, а не у страху перед іншими? (Ви можете визначити приклади із життя Спасителя.)

Сучасний приклад

Старійшина Тіеррі К. Мутомбо, сімдесятник, розповів про сім’ю, яка обрала послух Богу, а не людям. Послухати цю розповідь можна, подивившись відео виступу “Ви будете вільні”, що на сайті ChurchofJesusChrist.org, часовий код від 6:43 до 8:51.

  • Що вас найбільше вразило у тому, як ця сім’я відреагувала на труднощі?

  • Чому, на вашу думку, віра цієї сім’ї в Ісуса Христа була такою важливою у цій ситуації?

Петра та Івана відпускають

Юдейські провідники обговорювали, що робити з Петром та Іваном. Високоповажний юдейський провідник на ім’я Гамаліїл закликав їх відпустити Петра та Івана, тому що зрозумів, що якщо Петро та Іван справді роблять діла Божі, то юдейські старійшини не зможуть це зупинити (див. Дії 5:29–39).

Прочитайте Дії 5:40–42; ви можете позначити слова чи фрази, які описують, як Петро та Іван почувалися після того, що вони пережили.

2. У своєму щоденнику для навчання дайте відповідь на таке запитання:

  • Що ви дізналися сьогодні такого, що надихає вас слухатися Небесного Батька, а не людей?

Додатково. Бажаєте дізнатися більше?

Що робити, якщо я не відповідаю оточенню через те, що вирішую слухаюся Небесного Батька?

Старійшина Річард Г. Скотт (1928–2015), з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав:

Зображення
Старійшина Річард Г. Скотт, з Кворуму

Час від часу ви можете почуватися самотньо, ніби вас неправильно розуміють — зі мною було саме так — через те, що ви не відповідаєте оточенню. Будьте вдячні, що ваше праведне життя формує вас таким чином, що ви не відповідаєте тому оточенню, в якому вам не місце. Це тимчасовий період особистого випробування та зростання. У потрібний час все це буде замінено справжніми друзями та великим щастям.

(Річард Г. Скотт, “Сила праведності”, Ліягона, січ. 1999, с. 68)

Як я маю захищати свої переконання?

Старійшина Джеффрі Р. Холланд, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, пояснював:

Зображення
Старійшина Джеффрі Р. Холланд

Будьте сильними. З вірністю живіть за євангелією, навіть якщо інші навколо вас зовсім цього не роблять. Захищайте свої переконання ввічливо і співчутливо, але все ж захищайте їх.

(Джеффрі Р. Холланд, “Ціна — і благословення — учнівства”, Ліягона, трав. 2014, с. 9)

Як Спаситель виявляв Свій послух насамперед Небесному Батькові, а не людям?

У наведених далі прикладах відео з Біблії показано бажання Спасителя служити Богові, а не йти за ідеями людей.

Див. “Jesus Forgives Sins and Heals a Man Stricken with Palsy [Ісус прощає гріхи і зцілює паралізованого чоловіка]” (2:57), як Спаситель виявляє Свою силу і готовність прощати гріхи попри сумніви інших людей.

Див. відео “Jesus Heals A Lame Man on the Sabbath [Ісус зцілює хворого в Суботу]” (2:23), щоб побачити, як Спаситель зцілив чоловіка попри те, що юдейські старійшини вважали неприпустимим робити це в Суботу.

Див. відео “Go and Sin No More [Іди собі, але більш не гріши!]” (3:21), щоб побачити, як Спаситель не засуджував інших, навіть коли Його до цього змушували.

Роздрукувати