Семінарія
Дії 6–7


Дії 6–7

Степан служив так, як Христос

Зображення
Молодий чоловік і молода жінка допомагають літній жінці нести продукти.

Турбота про бідних та інших нужденних людей, які потребують допомоги, завжди була важливою частиною життя християнина. Коли апостоли побачили, що вдови занедбані, вони обрали Степана та шістьох інших служити їм відповідно до їхніх потреб. На превеликий жаль, попри те, що Степан чинив великі чудеса із Божою силою, євреї закидали його камінням на смерть за те, що той свідчив про Ісуса Христа. Навчаючись, міркуйте про те, як саме ви можете благословити інших у прагненні слідувати за Небесним Батьком та Ісусом Христом, стати схожими на Них та свідчити про Них.

Рада приходу являє собою групу членів Церкви з певними покликаннями (єпископ, президент кворуму старійшин, президент Товариства допомоги, президент Товариства молодих жінок, президент Початкового товариства тощо), які регулярно зустрічаються, аби обговорювати різноманітні ситуації та знаходити шляхи вирішення проблем, які виникають в їхньому приході. Уявіть, що у вашому приході чи філії виникла наступна ситуація: у мами-одиначки на ім’я Лідія є 16-річний син, 7-річна донька та 6-місячне немовля. Лідію на цьому тижні прооперують, і вона проведе в лікарні п’ять днів. Як різні члени ради приходу можуть допомогти цій сім’ї?

  • Чому, на вашу думку, рада приходу чи інші подібні організації є важливими?

  • Як можуть почуватися ті, хто отримує допомогу від ради приходу чи подібної групи людей?

Прочитайте Дії 6:1 і знайдіть одну проблему, з якою стикнулася Церква на початку свого існування.

З огляду на велику кількість вдів, які були бідними чи мали інші проблеми, що потребували допомоги Церкви, Дванадцять апостолів витрачали так багато часу, намагаючись допомогти їм, що не могли присвятити свій час проповідуванню євангелії, як просив їх Спаситель.

Прочитайте Дії 6:2–8 та визначте, до якого рішення прийшли Дванадцять апостолів.

1. У своєму щоденнику для навчання дайте відповіді на наведені далі запитання:

  • Яким чином нинішні покликання у Церкві та раді приходу подібні до рішення, запропонованого першими апостолами?

  • Читаючи про сімох чоловіків, яких обрали для допомоги апостолам, які притаманні їм якості, подібні до Христових, ви помітили?

  • Як, на вашу думку, кожна з цих якостей може допомогти комусь служити нужденним чи благословляти їх?

З цих віршів ми можемо визначити таку істину: коли ми розвиваємо якості, подібні до Христових, ми можемо краще служити нужденним та благословляти їх.

  • Які ще риси Ісуса Христа допомагають Йому служити нужденним?

Приділіть хвилинку, щоб поміркувати, наскільки добре вам вдалося розвинути ці якості, подібні до Христових. Чи мають стосунок будь-які з цих якостей до ваших особистих цілей в межах Програми для дітей і молоді? Якщо так, то знайдіть хвилинку, аби записати у своєму щоденнику для навчання, як саме ви плануєте розвинути ці якості. Якщо ні, то у своєму щоденнику для навчання складіть план дій стосовно розвитку цих рис, подібних до Христових, аби ви змогли краще служити нужденним та благословляти їх.

Свідчення та мученицька смерть Степана

Старійшина Брюс Р. Мак-Конкі (1915–1985), з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, писав:

Зображення
Портрет старійшини Брюса Р. Мак-Конкі від плечей.

“Велике не дається легко; події, що здригають землю, зустрічають неймовірний спротив”.

(Bruce R. McConkie, “Once or Twice in a Thousand Years”, Ensign, Nov. 1975, 18)

Твердження старійшини Мак-Конкі стосується і Степана. І хоча він “чинив між народом великі знамена та [чуда,]… дехто повстав із синагоги… і зачали сперечатись із [ним]” (Дії 6:8–9). Степана привели до юдейської ради й поставили свідків фальшивих, аби ті свідчили проти нього.

Коли Степан стояв перед юдейськими провідниками, він детально розповів, як покоління юдеїв противились Святому Духу й зрікалися та вбивали пророків, яких Бог посилав їм. Потім Степан свідчив, що ці бунтівні настрої нікуди не зникли, адже люди навіть убили Ісуса Христа, Сина Божого (див. Дії 7:51–52).

Прочитайте Дії 7:54–60 і зверніть увагу на те, як Степан відреагував, незважаючи на таку злість та протистояння.

Зображення
На цій картині зображено Степана, якого побивають камінням, як про це розповідається в Діях 7:54–60. Степан, лежачи на землі, вказує жестом на присутність Батька і Сина, Які стоять у білому в розкритих небесах вгорі картини. Ті, хто каменує Степана, роблять це з ненавистю й великою жорстокістю. Савл тримає одяг двох з них. Два священники з байдужим виглядом стоять справа. Картину підписано: “Уолтер Рейн”
  • Що привернуло вашу увагу в розповіді про мученицьку смерть Степана?

Як показує розповідь про мученицьку смерть Степана, добрі люди та діяння часто зустрічають “неймовірний спротив”.

  • Яким чином ви бачили це у власному житті?

Подібно до Степана, якщо ви вирішите ділитися своїми віруваннями та свідченням про Спасителя та Його євангелію, ви можете стикнутися із спротивом і навіть переслідуванням. Старійшина Джеффрі Р. Холланд, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав:

Зображення
Офіційний портрет старійшини Джеффрі Р. Холланда. Знято у січні 2018 р.

“Я кажу вам усім, а особливо молоді Церкви: якщо ви ще не покликані, то одного дня дізнаєтеся, що покликані захищати свою віру або, можливо, вам навіть доведеться перетерпіти певні особисті образи просто тому, що ви є членом Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів. У такі моменти з вашого боку будуть вимагатися і сміливість, і люб’язність”.

Старійшина Джеффрі Р. Холланд, “Ціна — і благословення — учнівства”, Ліягона”, трав. 2014, с. 6.

2. У своєму щоденнику для навчання дайте відповіді на такі запитання:

  • Чому, на вашу думку, варто свідчити про Небесного Батька та Ісуса Христа й захищати Їх?

  • Як, на вашу думку, наш Небесний Батько та Ісус Христос можуть допомогти вам, якщо ви стикаєтеся з переслідуванням за те, що свідчите про Них та захищаєте Їх?

Приділіть трохи часу, щоб поміркувати, як ви можете вирішити свідчити про свого Небесного Батька та Його Улюбленого Сина та захищати Їх протягом наступного тижня.

Додатково: Бажаєте дізнатися більше?

Дії 6:1–6. Кого сьогодні покликано допомагати апостолам у мирських питаннях?

Так само, як Господь покликав сімох гідних чоловіків допомогти Дванадцятьом апостолам у забезпеченні мирських потреб Церкви, як записано у книзі Дії, Господь покликав Верховний єпископат допомагати Дванадцятьом апостолам у забезпечення мирських потреб Церкви сьогодні. Верховний єпископ та два його радники служать під керівництвом Першого Президентства, керуючи мирськими справами Церкви. Пожертвування від посту являють собою важливу частину цієї програми та забезпечують тимчасову життєво важливу допомогу для нужденних по всьому світу. (З більш детальною інформацією можна ознайомитись, відкривши тему “Верховний єпископат” на сайті newsroom.ChurchofJesusChrist.org).

Чи стикнуся я з переслідуванням і чи доведеться мені захищати свою віру?

Перегляньте відео “Ціна—і благословення—учнівства” (є на сайті ChurchofJesusChrist.org)”, часовий код від 1:01 до 2:31, або ж прочитайте наведене нижче твердження.

Старійшина Джеффрі Р. Холланд, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, розповів про людину, яку переслідували за прагнення свідчити про Христа:

Зображення
Офіційний портрет старійшини Джеффрі Р. Холланда. Фотографію зроблено в січні 2018 р.

“Одна сестра-місіонерка недавно написала мені: “Ми з напарницею побачили чоловіка, що сидів на лавці у місцевому сквері й обідав. Коли ми наблизились, він глянув на нас і побачив наші іменні місіонерські таблички. З жахливим виразом обличчя він схопився з місця і замахнувся, щоб вдарити мене. Я просто вчасно ухилилася від удару, а він плював на мене своєю їжею, а потім почав лаяти нас найогиднішими словами. Ми пішли далі, не сказавши ні слова. Я намагалася стерти зі свого обличчя виплюнуту ним їжу, і тут відчула, як мені вдарило в потилицю його картопляне пюре, яке він жбурнув у мене. Часом буває важко бути місіонером, тоді мені хотілося повернутися назад, схопити цього невеличкого чоловіка і сказати: “ВИБАЧТЕ МЕНІ!” Та я цього не зробила”.

Цій відданій місіонерці я кажу: “Дороге дитя, ви смиренно і по-своєму ввійшли в коло дуже видатних жінок і чоловіків, які, за словами пророка Якова з Книги Мормона, “[по]дивилися на [Христову] смерть, і перестраждали Його хрест, і знесли ганьбу від світу” [Кн. Якова 1:8]”.

(Джеффрі Р. Холланд, “Ціна — і благословення — учнівства”, Ліягона, трав. 2014, с. 6).

Роздрукувати