Семінарія
Дії 8


Дії 8

Пилип навчає одного ефіопа

Зображення
Пилип (персонаж з Нового Завіту) навчає євангелії ефіопа, поки вони їдуть у колісниці. Ще один чоловік на зображенні править кіньми і колісницею. Біля дороги, якою вони їдуть, можна бачити озеро чи річку. Уривки з Писань: Дії 8:26–39

Пилип був вірним і сповненим ентузіазму місіонером, який пішов у пустиню за наказом Господа. Дух направив Пилипа до одного ефіопа, який, перебуваючи у своїй колісниці, читав Писання. Коли Пилип запитав, чи розуміє той чоловік те, що читає, він відповів: “Як же можу, як ніхто не напутить мене?” (Дії 8:31). Оскільки Пилип розумів та любив Писання, він зміг навчати ефіопа про Ісуса Христа таким чином, що той увірував і був охрищений. Вивчаючи Дії 8:26–40, подумайте, як ви можете використовувати цей уривок з Писань, щоб допомогти іншим повірити в Ісуса Христа і прийти до Нього.

Використання правильних інструментів

Використання відповідного інструмента допоможе вам швидше та легше щось змайструвати чи відремонтувати. Уявіть, як важко було б щось виготовити чи відремонтувати без відповідних інструментів. Подумайте, для чого використовуються такі інструменти.

Зображення
Молоток
Зображення
Пилка
Зображення
Комбінований ріжковий ключ (англійською)
  • Коли ці інструменти корисні?

  • Як їх можна ефективно використовувати?

Так само і певні інструменти та навички можуть бути використані для створення й відновлення нашого бажання слідувати за Спасителем і жити за Його євангелією.

  • Які духовні інструменти чи навички допомогли вам зростати в євангелії?

  • Як ви можете використовувати ці інструменти, щоб запросити когось прийти до Спасителя?

Одним з цих інструментів є наша здатність розуміти й використовувати Писання, особливо коли вони навчають та свідчать про Ісуса Христа. Задумайтеся на якусь мить, наскільки вам зручно використовувати Писання, щоб запрошувати інших прийти до Ісуса Христа. Вивчаючи цей урок, шукайте скерування від Святого Духа, щоб дізнатися, як краще використовувати Писання, щоб допомогти привести інших до Спасителя.

Пилипа покликано йти у пустиню

У Дії 8 описано подію, що сталася в житті Пилипа, одного із семи братів, покликаних апостолами на служіння (див. Дії 6:3–6). Рятуючись від зростаючих переслідувань у Єрусалимі, Пилип вирушив до Самарії, щоб продовжувати ділитися євангелією. Застосовуючи священство, він здійснював чудеса, зцілював багатьох людей і “проповідував їм Христа” (див. Дії 8:5–8). Вивчаючи наведену далі розповідь, зверніть увагу на інструменти, які Пилип використав для успішного виконання несподіваного завдання, яке отримав від Господа.

Прочитайте Дії 8:26–39, а потім уявіть події, про які йдеться у цій розповіді. Ви можете позначити слова та фрази, які є важливими для вас. (Зверніть увагу, що скопець — це довірений слуга). 

1. У своєму щоденнику для навчання дайте відповіді на такі запитання:

  • Як саме Господь скеровував Пилипа? Чому важливо звертати увагу на спонукання Господа, коли ми намагаємося допомогти іншим прийти до Нього?

  • Як Пилипу вдалося використати своє знання Писань, щоб навчати ефіопа про Ісуса Христа?

  • Які уроки привертають вашу увагу у цій розповіді?

Серед багатьох істин у цій розповіді, можливо, ви визначили істину, подібну до наступної: Коли ми розуміємо Писання та з них навчаємо про Спасителя, ми можемо допомогти іншим прийти до Нього.

Використання Писань, щоб навчати про Ісуса Христа

Коли ефіоп запитав, чи у Писаннях говориться про пророка Ісаю, чи “про іншого кого”, зверніть увагу, що знання Пилипом Писань дозволило йому відразу “зачати від цього Писання, та [благовістити] про Ісуса йому” (Дії 8:34–35).

Уривок з Писань, який читав ефіоп, можна знайти в Ісая 53, — це прекрасне пророцтво про нашого Спасителя, Ісуса Христа. Ви можете підготувати перехресні посилання чи дати посилання на Дії 8:32–33 та Ісая 53:7–8.

Уявіть себе на місці Пилипа і що у вас є можливість поділитися своїм свідченням про Ісуса Христа з другом. Прочитайте Ісая 53:3–9, звертаючи увагу на те, що ви думаєте та відчуваєте, коли читаєте про Спасителя.

2. У своєму щоденнику для навчання дайте відповіді на такі запитання:

  • Що ви хотіли б, аби ваш друг дізнався, відчув або зрозумів про Ісуса Христа з цього уривка? Чому?

  • Як ви можете скористатися тим, що ви знаєте про Ісуса Христа і відчуваєте до Нього, щоб заохотити вашого друга краще наслідувати Його?

Зміцнення завдяки підготовці

Завдяки зусиллям Пилипа ефіоп був наверненим і його охристили (див. Дії 8:36–38). Приклад Пилипа показав, що ми також можемо надихати та заохочувати інших наслідувати Ісуса Христа та ставати більш схожими на Нього. Старійшина Уліссес Соарес, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав про те, що наша особиста підготовка може допомогти нам надихнути інших наблизитися до Бога:

Зображення
Старійшина Уліссес Соарес, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, офіційний портрет.

“Коли ми старанно, від душі, впевнено і щиро вивчаємо євангелію Ісуса Христа і навчаємо їй одне одного, роблячи це під впливом Духа, то ці вчення можуть змінити серця і викликати бажання жити згідно з істинами Бога”.

(Уліссес Соарес, “Як я можу зрозуміти?”, Ліягона, трав. 2019, с. 8).

3. У своєму щоденнику для навчання дайте відповідь на одне запитання з наведених далі двох блоків запитань:

  • Що б ви змінили у своєму вивченні Писань, аби підготуватися, щоб допомогти іншим прийти до Христа? У який спосіб така зміна може допомогти вам зміцнити вашу впевненість у використанні Писань?

  • Яка частина сьогоднішнього вивчення Писань допомогла вам відчути себе ближче до Небесного Батька та Ісуса Христа? Чому, на вашу думку, ця частина вплинула на вас більше, ніж інші?

Додатково: Бажаєте дізнатися більше?

Дії 8:27. Хто такий скопець?

Скопці — це спеціально оскоплені чоловіки, які служили у багатьох стародавніх суспільствах Близького та Середнього Сходу. Вони служили воїнами, охороняли королівські гареми й часто обіймали важливі посади при дворі. Ефіопський скопець у Дії 8:26–39 був відповідальним за всі скарби, що належали цариці Ефіопії. (Див. Bible Dictionary, “Eunuch”).

Вірний учень може стати натхненним вчителем

Старійшина Уліссес Соарес, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав:

Зображення
Старійшина Уліссес Соарес, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, офіційний портрет.

“У контексті вивчення та навчання євангелії ми іноді схожі на того ефіопа — нам потрібна допомога вірного і натхненного вчителя; а іноді ми схожі на Пилипа — нам потрібно навчати і зміцнювати інших у їхньому наверненні”.

(Уліссес Соарес, “Як я можу зрозуміти?”, Ліягона, трав. 2019, с. 6).

Роздрукувати