Семінарія
Оцініть підсумки навчання 3


Оцініть підсумки навчання 3

Матвій 8–13; Марк 2–5; Лука 7–9; 11; 13

Зображення
Mendoza, Argentina. A group of young men and young women attend an early morning seminary class.

Цей урок має допомогти вам оцінити цілі, які ви встановили, те, чого ви навчилися, та особистий розвиток, якого ви досягли під час вивчення Нового Завіту цього року.

Подумайте про те, наскільки ви зросли за останній час

Одна з цілей семінарії—допомогти вам прийти до Ісуса Христа та стати Його учнями. Поміркуйте кілька хвилин про те, як ви духовно зросли за останній час. Наведені далі питання можуть вам у цьому допомогти. Ви можете записати свої відповіді на ці питання у щоденнику для навчання.

  • Що ви змінили у своєму житті за останній час, що наблизило вас до Ісуса Христа?

  • Яке нещодавно отримане під час навчання знання про Спасителя має особливе для вас значення?

  • У чому, на вашу думку, ви стаєте більш схожими на Ісуса Христа?

Оцініть свою здатність розуміти Писання

Цього року у семінарії вас навчили різноманітним навичкам, що мають допомогти вам поглибити розуміння Писань. Деякі з них, наприклад, з’ясування значення незрозумілих слів, можуть допомогти вам краще розуміти мову, що вживається в Писаннях. Інші навички, наприклад, метод чотирьох кроків для розуміння символів у притчах, можуть допомогти вам краще зрозуміти послання, що знаходяться в Писаннях.

  • Використовуючи шкалу від 0 до 5, вкажіть, як наступні навички вивчення допомогли вам краще розуміти Писання?

0. Я не застосовував/ла цю навичку.

1. Анітрохи не допомогла

2. Трохи допомогла

3. У певній мірі допомогла

4. Неабияк допомогла

5. Дуже допомогла

______ Визначення принципів

______ Розуміння символів та метафор (наприклад, у притчах Спасителя)

______ Використання тегів (в додатку “Євангельська бібліотека”), нотатки, підкреслення тощо

______ Запис думок та вражень в процесі навчання

______ Створення звичайних посилань (в додатку “Євангельська бібліотека”) або перехресних посилань до віршів

______ Вивчення з урахуванням різних поглядів (наприклад, вивчення однієї історії з різних точок зору)

______ Візуалізація Писань

  • Які випробувані вами навички можна додати до цього переліку?

  • Як використання навичок вивчення Писань допомогло вам краще пізнати Ісуса Христа та зрозуміти Його вчення?

Поясніть важливу роль пророків та апостолів у Церкві Спасителя

Нещодавно ви дізналися про покликання Спасителем Його Дванадцятьох апостолів як складову заснування Його Церкви (див. Матвій 10).

Уявіть, що ви маєте друга, який вивчає інформацію про Церкву та хоче більше знати про роль сучасних пророків та апостолів у Церкві Спасителя. У такому разі ваш друг, ймовірно, поставив би наступні запитання. Підготуйте відповідь для свого друга. Може бути корисним включити у свою відповідь істини з Матвій 10 .

1. У своєму щоденнику для навчання дайте відповіді на такі запитання:

  • Чому Спаситель покликає апостолів?

  • Чому нам сьогодні потрібні живі апостоли?

Оцініть, як ви виявляєте віру в Ісуса Христа, щоб покаятися в своїх гріхах

Ви могли уже бачити цю діаграму на попередньому уроці. Поміркуйте кілька хвилин про те, де б сьогодні ви розмістили себе на цій діаграмі. Подумайте про те, наскільки, за вашими відчуттями, ви зараз близько до Господа та в якому напрямку рухаєтесь.

Зображення
Shows two stick figures, one going toward Christ, the other going away from Christ

Вивчаючи Новий Завіт, ви могли відчути натхнення для наближення до Ісуса Христа через виявлення віри в Нього та покаяння у своїх гріхах. Хоча іноді може здаватися, що каяття приведе до неприємних наслідків, віра в Ісуса Христа та щире покаяння можуть допомогти нам побороти ці страхи.

Старійшина Дейл Г. Ренлунд, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, розповів про свій досвід, який ілюструє, які благословення ми можемо отримати від Спасителя, покаявшись у своїх гріхах. Подивіться відео “Покаяння: радісний вибір (4:36), яке доступне на сайті ChurchofJesusChrist.org. Під час перегляду поміркуйте про благословення, які ви отримали через покаяння.

Зображення
Shows two stick figures, one going toward Christ, the other going away from Christ

Якщо ви були присутні під час проведення уроку, присвяченому Лука 7:36–50, можливо, ви пам’ятаєте, що вас просили скласти план для поглиблення любові до Спасителя шляхом покаяння у своїх гріхах. На тому уроці вас просили дати відповіді на наступні запитання у своєму щоденнику для навчання.

  • Що вам потрібно перестати робити, щоб наблизитися до Спасителя? Як ви перестанете це робити?

  • Що вам потрібно почати робити, щоб наблизитися до Спасителя? Як ви почнете це робити?

Якщо це можливо, поверніться до цього запису в щоденнику для навчання та перегляньте свою відповідь на ці два запитання. Поміркуйте про свій прогрес у просуванні до поставлених цілей. Наведені далі питання можуть вам у цьому допомогти.

  • З якими перешкодами ви стикалися або якого прогресу досягли, намагаючись змінитися та наблизитися до Ісуса Христа?

  • Як вам допоміг Господь?

  • Виходячи з вашого нинішнього прогресу, яким, на вашу думку, має бути ваш наступний крок?

2. У своєму щоденнику для навчання дайте відповідь на одне з таких запитань:

  • Які у вас залишилися запитання стосовно покаяння?

  • Як те, що ви обрали покаятися, допомогло вам зростати духовно та отримувати радість?

  • Як ви відчували любов Спасителя, прагнучи покаятися чи змінитися?

Роздрукувати