Семінарія
Матвій 13


Матвій 13

Ісус Христос навчав за допомогою притч

Зображення
While on a ship, Jesus teaches parables to listeners on shore.

Сіячі та женці, зерна гірчиці та закваска, скарби та перли—ось деякі з символів, які Ісус Христос використовував, коли навчав за допомогою притч. “Хто має вуха, щоб слухати, нехай слухає!” (Матвій 13:9, 43),—закликає Спаситель. Цей урок надасть вам можливості вивчати притчі, розкрити їхнє духовне значення і знайти способи діяти відповідно до того, що ви дізнаєтеся.

Пошук сенсу

Приділіть час, щоб відшукати приховані предмети на наступному зображенні.

Зображення
A picture with hidden objects in it.
  • Які предмети вам було легко відшукати? Пошук яких з них вимагав більше зусиль?

Так само, як пошук предметів на цьому зображенні, пошук сенсу в Писаннях часто вимагає від нас навчитися того, як шукати та вивчати їх. Коли ми запрошуємо Святого Духа допомагати нам вивчати те, що ми читаємо, то можемо знайти додатковий сенс, який з першого погляду може бути прихований.

  • Коли ви знаходили в Писаннях сенс, який спочатку міг бути для вас прихований?

  • Що допомогло вам досягти успіху в пошуку духовних уроків або сенсу в Писаннях?

На цьому уроці ви зможете попрактикуватися в пошуку глибшого сенсу в Писаннях, зокрема, в притчах Господа. Намагайтеся знаходити та використовувати нові способи, які допоможуть вам у вивченні Писань.

Ісус Христос навчав за допомогою притч

Ісус Христос часто навчав за допомогою коротеньких розповідей, відомих як притчі. У цих притчах Ісус порівнював знайомі предмети чи ситуації з духовними істинами (див. Путівник по Писаннях, “ Притча ”, scriptures.ChurchofJesusChrist.org). Учні Ісуса одного разу спитали Його, чому Він навчав за допомогою притч (див. Матвій 13:10).

Прочитайте Матвій 13:11–13, 16 та знайдіть, що Спаситель відповів на те, чому Він навчав за допомогою притч.

  • Що ці вірші допомогли вам зрозуміти про те, чому Спаситель навчав за допомогою притч?

  • На вашу думку, чому одні люди бачать, чують і розуміють послання Господа, а інші—ні?

Наступний процес може допомогти вам краще зрозуміти притчі Спасителя і отримати з них важливі духовні уроки. Запишіть ці кроки в свій щоденник для навчання.

  1. Знайдіть важливі деталі.

  2. Зробіть духовні порівняння.

  3. Виявіть важливі уроки.

  4. Визначте, як застосовувати це особисто.

Практикуйте кожен з цих кроків під час вивчення короткої притчі.

Знайдіть важливі деталіПопрактикуйте перший крок у цьому процесі під час читання Матвій 13:44 та пошуку важливих деталей. До цих деталей можуть входити люди, місця, предмети, дії чи події. Можливо, ви бажаєте позначити у своєму примірнику Писань те, що знайшли.

  • Які важливі деталі ви знайшли?

Ви могли помітити такі деталі, як скарб, чоловік, який його знайшов, і той факт, що він продав все, що у нього було, щоб отримати його.Зробіть духовні порівнянняДуховні порівняння можуть відбуватися природно, у міру того як ви дізнаєтеся важливі деталі, але вони також можуть вимагати великих зусиль. Не бійтеся міркувати над деталями та шукати підказки, використовуючи доступну вам допомогу у вивченні Писань.

Щоб попрактикувати цю навичку, виділіть трохи часу, щоб порівняти деякі фізичні та духовні речі. Наприклад, ви можете порівняти ластик з вченням про покаяння.

  • Які порівняння спали вам на думку?

У притчі в Матвій 13:44 Спаситель допоміг нам встановити хоча б один зв’язок, коли сказав: “Царство Небесне подібне ще до захованого в полі скарбу” ( Матвій 13:44).

  • Які духовні порівняння ви могли б провести, використовуючи інші деталі цієї притчі?

Виявіть важливі урокиЩоб вивчити важливі уроки, може бути корисно ставити питання про деталі, які ви помітили, а також про духовні порівняння, які ви провели.

  • Оскільки ми знаємо, що “царством Божим на землі є Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів” (Путівник по Писаннях, “ Царство Боже, або Царство Небесне ”, scriptures.ChurchofJesusChrist.org), тоді які уроки Спаситель хотів би, щоб ми зрозуміли з Його притчі?

Один урок, який ми можемо вивчити з цієї притчі, полягає в тому, що коли ми знайшли Церкву Спасителя і усвідомили її цінність, ми повинні з радістю відмовитися від усього іншого, щоб отримати благословення стати частиною царства Божого. Ви можете записувати важливі уроки, які ви вивчили, у своїх Нотатках на сайті ChurchofJesusChrist.org або у своїх примірниках Писань.Визначте, як застосовувати це особистоВизначте, як застосовувати це особисто, запитавши себе, що вам необхідно зробити у власному житті, аби застосувати вивчені уроки.

Серед багатьох способів застосування цієї істини ми можемо розглянути зобов’язання служити з більшою відданістю в церковному покликанні або відмовитися від речей у нашому житті, які заважають нам повною мірою насолоджуватися благословеннями євангелії Ісуса Христа.

  • Як слідування цій схемі вивчення допомогло вам зрозуміти задум цієї короткої притчі?

Оберіть одне із наведених далі посилань на Писання і виконайте кожен з чотирьох кроків, описаних вище. (Після того, як ви закінчите, можна спробувати зробити це з одним або кількома іншими посиланнями).

1. У своєму щоденнику для навчання дайте відповіді на такі запитання:

  • Що ви дізналися під час вивчення притчі за допомогою цих чотирьох кроків?

  • Що, на вашу думку, ми можемо дізнатися про Спасителя завдяки Його вибору використовувати притчі для викладання важливих уроків?

Додатково: бажаєте дізнатися більше?

Чому Ісус Христос навчає за допомогою притч?

“Притча передає слухачеві релігійну істину в точності пропорційно його вірі та розумінню; для тих, кому потрібен час, щоб зрозуміти, і тих, хто не бажає пізнати Бога, це просто розповідь—“дивились вони—і не бачили”; а для тих, хто бажає пізнати і слідує духовним настановам, вона відкриває таємниці або секрети царства небесного. Таким чином, у притчі застосовується умова всіх істинних знань. Тільки той, хто шукає, знайде” (Bible Dictionary, “ Parables ”).

Чому важливо шукати сенс в притчах і в нашому досвіді?

Старійшина Девід А. Беднар, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав:

Зображення
Elder David A. Bednar, Quorum of the Twelve Apostles official portrait. 2020.

Кожний з нас має шукати уроки й застереження, які є в простих подіях повсякденного життя. Коли ми прагнемо розкрити свої розум і серце, щоб отримати небесне скерування силою Святого Духа, тоді деякі з найважливіших настанов, які ми можемо отримати, і багато з найсильніших попереджень, які можуть уберегти нас, будуть приходити до нас з нашого звичайного досвіду. Вражаючі притчі можна знайти і в Писаннях, і в нашому повсякденному житті.

(Девід А. Беднар, “Будьте готові до молитви постійно”, Ensign або Ліягона, лист. 2019, с. 34)

Чого навчають нас притчі у Матвій 13 про останні дні?

Пророк Джозеф Сміт (1805–1844) навчав, що притчі Спасителя у Матвій 13 допомагають нам зрозуміти, як збиралися люди у Церкві за часів Нового Завіту, а також в останні дні: “Я вважаю, що висловлювання Спасителя, записані в 13-му розділі Його євангелії, згідно зі Святим Матвієм … як ніщо інше, записане в Біблії, дають нам чітке розуміння найважливішого питання—збирання” (“To the Elders of the Church of the Latter Day Saints”, Latter Day Saints’ Messenger and Advocate, Dec. 1835, 2:225; орфографія, прописні літери і пунктуація оновлені).

Роздрукувати