Семінарія
Колосянам 1–2


Колосянам 1–2

“Вкорінені й збудовані на Ньому”

Зображення
Кадр із зображенням коріння дерева, що росте у вітряній місцевості.

Подібно до природних сил, які можуть вирвати з коренем або знищити дерево, існують також сили, які намагаються вирвати кожного з нас із нашого духовного фундаменту в Ісусі Христі (див. Геламан 5:12). Павло написав своє Послання колосянам, тому що їхній вірі загрожували хибні вчення й звичаї. Цей урок може допомогти вам розпізнати сили, які загрожують вашій вірі, і способи, за допомогою яких ви зможете бути стійкішими в Ісусі Христі.

Чим ви подібні до дерева?

1. Намалюйте зображення вашого улюбленого фруктового дерева й дотримуйтесь інструкцій, щоб додавати до нього щось протягом усього уроку.

  • Подумайте про те, наскільки ви схожі на це дерево. Наприклад, подумайте про сили, які намагаються викорінити або знищити вашу віру в Христа. Подумайте про те, чому вам потрібна допомога, щоб протистояти цим силам, щоб насолоджуватися плодами євангелії.

Павло використовував символ дерева, щоб допомогти святим у місті Колоси краще зрозуміти важливість їхніх стосунків з Ісусом Христом. Він також використовував це, щоб зміцнити їх проти хибних учень і практик, які загрожували їхній вірі в Ісуса Христа. Прагніть отримати натхнення від Святого Духа, щоб краще зрозуміти слова Павла й намагайтеся застосовувати їх на практиці.

Плоди дерева

Подумайте про плоди, які ростуть на дереві, котре ви намалювали, і про те, чому вони вам подобаються.

Прочитайте Колосянам 1:10–22. Пошукайте “плоди” (або благословення), які описує Павло, і подумайте про те, чому ви бажаєте цих плодів. Намалюйте плоди на своєму дереві й напишіть біля них вчення Павла.

  • Які плоди або благословення визначив Павло?

  • Якими з цих плодів ви зараз насолоджуєтеся?

  • Якими ви хочете насолоджуватися? Чому?

Напишіть у своєму щоденнику для навчання вказане далі твердження й зазначте свої відповіді на попереднє запитання у першому порожньому полі:

  • Якщо я хочу , мені потрібно .

Прочитайте Колосянам 1:23, шукаючи те, що, за словами Павла, потрібно нам, щоб отримати ці плоди. Заповніть другий пробіл тим, що ви знайдете.

  • Що це означає — “продовжувати перебувати у вірі твердій і сталевій”? (Колосянам 1:23).

  • Що ви знаєте про Ісуса Христа такого, що спонукає вас продовжувати бути у твердій і сталевій вірі в Нього?

  • Які додаткові істини про Нього ви знайшли в цих віршах, які збільшують вашу впевненість чи бажання перебувати у твердій і сталевій вірі в Нього?

Прочитайте Колосянам 2:6–7, щоб дізнатися, чого Павло вчив про коріння нашого дерева. Позначте землю навколо вашого дерева, виходячи з того, що він говорить.

  • Де, згідно з ученням Павла, нам потрібно пустити своє коріння?

  • Що, на вашу думку, означає “укорінитися” в Христі?

  • Як вкорінення себе в Ісусі Христі допомагає нам мати тверду й сталеву віру? На що це схоже?

Згадайте когось із ваших знайомих, чия віра явно міцно вкорінена в Христі.

Нижче наведено два приклади людей, вкорінених у Христі. Генеральний президент Товариства молодих чоловіків Стівен Дж. Ланд поділився прикладом того, як його дуже хворий син продовжував сумлінно виконувати свої обов’язки у священстві. Якщо можливо, подивіться відео “Знайти радість у Христі” з часового коду 0:09 до 3:57, щоб почути цю історію.

Брат М. Джозеф Бро, який служив у генеральному президентстві Товариства молодих чоловіків, поділився історією про свою доньку-підлітка, яка стійко переносила труднощі, пов’язані з переїздом у нову місцевість і вибором служіння на місії. Якщо можливо, подивіться відео “Підійми свою голову і радій!” з часового коду 5:48 до 7:48, щоб почути цю розповідь.

Намалюйте глибокі й міцні коріння для свого дерева. Позначте деякі коріння якостями, які є у цих людей, або діями, які вони здійснюють, які, на вашу думку, міцно пов’язують їх з Ісусом Христом.

Перегляньте Колосянам 1:23; 2:6–7. Прочитайте Колосянам 2:8, 12 і наступне висловлювання президента Далліна Х. Оукса, з Першого Президентства. Позначте коріння вашого дерева додатковими способами, за допомогою яких ми можемо міцніше з’єднатися зі Спасителем.

Зображення
Офіційний портрет президента Далліна Х. Оукса, зроблений у березні 2018 р.

Ми повинні прагнути міцно вкоренитися в євангелії Ісуса Христа й глибоко навернутися до неї (див. Колосянам 2:6–7). Ми сягаємо цього навернення завдяки молитві, читанню Писань, служінню, регулярним прийняттям причастя, щоб завжди мати Його Духа із нами. Ми повинні також прагнути тієї могутньої зміни серця (див. Алма 5:12–14), яка замінює злі бажання та егоїстичні інтереси на Божу любов і бажання служити Йому і Його дітям

(Даллін Х. Оукс, “Притча про сіяча”, Ліягона, трав. 2015, с. 35).

  • Як змінилося б ваше життя, якби ви мали тверду й сталеву віру в Христа?

Багато людей можуть робити вибір, який потенційно може поглибити їхнє коріння віри в Христа, але не скориставшись ним до кінця, вони не отримують важливих результатів. Наприклад, хтось може щодня читати свої Писання, але не витрачати час на виявлення, обдумування й застосування істин із Писань. Подумайте про те, який ви робите вибір і чи потрібно вам щось змінити.

Протистояти силам, які викорчовують

Як і природні сили, які можуть вирвати з коренем або знищити дерево, існують також сили, які намагаються вирвати нас із наших духовних основ в Ісусі Христі.

Навколо вашого дерева намалюйте вітри або бурі, які можуть вирвати ваше дерево з коренем. Позначте ці вітри й бурі як сили, які можуть духовно вирвати із коренем вашу тверду й сталеву віру в Ісуса Христа. Можливо, ви захочете прочитати Колосянам 2:4, 8, щоб побачити деякі сили, свідками яких були святі в Колосах.

  • Як коріння, яке ви визначили сьогодні, може допомогти вам отримати силу Спасителя, щоб вистояти проти знайдених вами у тексті сил?

По можливості подивіться відео “Духовні вихори” (2:24). Подумайте, як вам може допомогти тверда й сталева віра в Христа.

Прагніть допомоги Небесного Батька через Святого Духа, щоб визначити, що ви робите добре й що ви можете зробити краще, аби набути більш тверду й сталеву віру в Ісуса Христа. Запишіть свої думки і враження у своєму щоденнику для навчання, і візьміть на себе зобов’язання щодо них.

Додатково. Бажаєте дізнатися більше? 

Чому нам необхідно бути вкоріненими в Христі?

Старійшина Ніл А. Максвелл (1926–2004), з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, пояснив:

Зображення
Останній офіційний портрет старійшини Ніла А. Максвелла, 1992 рік.

Події та обставини останніх днів настійно вимагають від нас, членів Церкви, щоб наша віра стала більш твердою, вкоріненою, укріпленою та непохитною (див. Колосянам 1:23; 2:7; 2 Петра 1:12). Ісус сказав Своїм учням: “що вони мають зародити міцну віру у своїх серцях, аби мати здатність виконати те, чого Він навчить їх і що Він накаже їм” [Переклад Джозефа Сміта, Лука 14:28]. Якщо наша віра не буде міцною, потрясіння будуть сильними. Якщо вона буде міцною, то ми не будемо людьми, “що хитаються і захоплюються” [Ефесянам 4:14] чутками, хибними вченнями або мирською модою на певну поведінку та інтелектуальні погляди…

Однак ми не зможемо таким чином утвердитися у виконанні того, що заповідав Ісус, доки спочатку не утвердимося в Ньому… Тому наше завдання полягає в тому, щоб “примир[итися] з волею Бога, а не з волею… плоті” (2 Нефій 10:24)

(Neal A. Maxwell, “Overcome… Even As I Also Overcame”, Liahona, May 1987, 70).

Можливо, ви також захочете подивитися відео “Як знайти прихисток від життєвих бур” із часового коду 0:00 до 3:49, щоб побачити старійшину Рікардо П. Гіменеса, що пропонує додаткові ідеї.

Колосянам 2:13–15. Чого Павло навчав святих у Колосах про символізм розп’яття Спасителя?

Павло нагадав святим у Колосах, що Бог простив їх (див. Колосянам 1:14, 20, 22). Образи, які Павло використовував у Колосянам 2:14–15, підкреслюють, як Спокута Христа уможливлює прощення наших гріхів. За часів Павла у римлян було прийнято писати на табличках про злочини, скоєні засудженою людиною. Коли правопорушник був розіп’ятий, табличку також прибивали цвяхами до хреста, щоб її могли бачити всі перехожі (див. Іван 19:19–22). Павло використовував цей образ у віршах 13–15, щоб показати колосянам, що вони були прощені. Це виглядало так, ніби список усіх духовних обвинувачень проти колосянських святих був нанесений на табличку і прибитий цвяхами до хреста. Через розп’яття Ісуса Христа вони були стерті або викреслені.

Роздрукувати