Семінарія
Опанування доктрини: 1 Коринтянам 15:20–22


Опанування доктрини: 1 Коринтянам 15:20–22

“В Христі всі оживуть”

Зображення
Одна масляна картина, на якій Марія бачить воскреслого Христа. Гробниця знаходиться на задньому плані, Марія зображена в коричневому одязі, спиною до глядача. Христос зображений зі слідами на руках, одягнений у білий одяг.

На попередньому уроці ви дізналися, що завдяки Воскресінню Спасителя всі діти Небесного Батька воскреснуть (див. 1 Коринтянам 15:20–22). Цей урок може допомогти вам запам’ятати посилання на доктринальний уривок для опанування та ключову фразу з Писань для 1 Коринтянам 15:20–22, пояснити суть доктрини про Воскресіння та застосувати принципи набуття духовного знання в реальній життєвій ситуації.

Запам’ятайте й поясніть

Президент Гордон Б. Хінклі (1910–2008) сказав, що “з усіх подій людської історії жодна не є настільки важливою, як Воскресіння Сина Божого” (“The Empty Tomb Bore Testimony”, Ensign, May 1988, 65).

1. У своєму щоденнику для навчання виконайте запропоновані далі завдання.

Спираючись на істини з 1 Коринтянам 15:20–22, зокрема на таку: завдяки Воскресінню Ісуса Христа всі воскреснуть, поясніть, чому Воскресіння Спасителя є найважливішою подією в історії людства. Укажіть, чому воно є важливим особисто для вас.

Допоможіть студентам запам’ятати посилання й ключову фразу з Писань для 1 Коринтянам 15:20–22. Наведені далі кроки — це один із способів виконати це.

  1. Вгорі аркуша паперу напишіть посилання на уривок і ключову фразу з Писань:

    1 Коринтянам 15:20--22: “Як в Адамі вмирають усі, так само в Христі всі оживуть”.

  2. Загніть верхню частину аркуша донизу, щоб не можна було бачити, що ви написали. Потім напишіть якомога більше того, що можете пригадати з посилання і ключової фрази з Писань.

  3. Відігніть верхню частину, щоб перевірити точність згаданого й виправити помилки.

  4. Повторюйте цей процес, доки не зможете абсолютно точно написати посилання та ключову фразу з Писань по пам’яті.

Застосування на практиці

Через падіння Адама і Єви кожна дитина Небесного Батька, проживши своє життя на землі, помре (див. 1 Коринтянам 15:21–22). Коли ми переживаємо смерть когось із близьких нам людей, ми, звісно, відчуваємо горе. Хоча цей досвід у кожного різний, розуміння та застосування істин євангелії Ісуса Христа може допомогти пережити це горе.

Старійшина Марк Палмер, сімдесятник, описав переживання своїх батьків після смерті їхньої дочки, що сталася до того, як вони дізналися про євангелію Ісуса Христа.

Див. відео “Сум наш обернеться в радість”, доступне на ChurchofJesusChrist.org з часовим кодом від 3:27 до 4:26, або прочитайте цитату нижче.

Зображення
Колишній офіційний портрет старійшини С. Марка Палмера. Змінений у травні 2017 р.

“Мої батько і мати вирощували овець на фермі в Новій Зеландії. Їм подобалося їхнє життя. Вони, молода подружня пара, були благословенні трьома донечками. Наймолодшу звали Енн. Одного разу, коли вони всі разом були на свята на озері, 17-місячна Енн кудись відійшла. Через кілька хвилин розпачливого пошуку її знайшли бездиханною у воді.

Цей кошмар викликав невимовний сум. Роками пізніше батько написав, що якась частина радості назавжди зникла з їхнього життя. Це також викликало велике бажання знайти відповіді на найважливіші життєві питання: що станеться з нашою дорогоцінною Енн? Чи ми колись побачимо її знову? Як нашій сімʼї знову стати щасливою?”

(С. Марк Палмер, “Сум наш обернеться в радість”, Ліягона, трав. 2021, сс. 88–89.)

  • Коли ви або хтось із ваших знайомих після втрати близької людини відчували те ж саме, що й батьки старійшини Палмера?

  • Як відсутність знання про план спасіння Небесного Батька може зробити ці ситуації ще більш складними?

Принципи набуття духовного знання можуть допомогти нам з вірою витерпіти у тяжких ситуаціях, схожих на ту, в якій опинилася сім’я Палмерів. Уявіть, що ви товаришуєте з однією зі старших сестер Енн, у якої тепер є запитання і яка страждає після втрати Енн. Ви відчуваєте потребу написати їй листа, щоб підтримати її. Або напишіть листа й передайте його комусь із ваших знайомих, кому це буде корисно.

Щоб підготуватися до написання листа, перегляньте абзаци 5–8, 11 розділу “Набуття духовного знання” в посібнику Опанування доктрини. Базовий документ (2022). Знайдіть і позначте слова, фрази, уривки з Писань або істини, які, на вашу думку, були б корисними для людини, якій ви пишете.

  • Як намагання бачити людину, якій ви пишете, так, як її бачить Небесний Батько, може вплинути на текст вашого листа?

2. У своєму щоденнику для навчання виконайте таке завдання.

Напишіть листа сестрі Енн або комусь іншому, на ваш вибір. Додайте думки з трьох принципів набуття духовного знання.

Під час написання обміркуйте кілька наведених далі ідей.

Діяти з вірою

  • Як можна діяти з вірою в Ісуса Христа в їхній ситуації?

  • Як дії з вірою в Христа можуть допомогти нам пережити втрату?

  • Розкажіть про випадок, коли ви або хтось із ваших знайомих діяли з вірою в Ісуса Христа і це допомогло пройти через подібне випробування.

Розглядати поняття й питання з точки зору вічної перспективи

  • Які істини, що стосуються Небесного Батька та Його плану, можуть утішати в цій важкій ситуації людину, якій ви пишете? Чому?

  • Як вічна перспектива може допомогти їй зрозуміти, як реагувати в її ситуації?

Прагнути подальшого розуміння з божественно призначених джерел

  • Які фрази з 1 Коринтянам 15:20–22 допомогли б їй? Чому?

  • Які ще призначені Богом джерела допомогли б їй розвинути віру в Ісуса Христа?

Ви можете завершити свого листа власним свідченням.

Роздрукувати