Семінарія
Євреям 2–4


Євреям 2–4

Спаситель може допомогти нам у важкі часи

Зображення

Чи замислювалися ви коли-небудь, чи дійсно хто-небудь ще розуміє, через що ви проходите в житті? У Посланні до євреїв йдеться про те, що Ісус Христос зійшов зі Свого небесного престолу, щоб жити як смертна людина на землі і виконати для нас нескінченну Спокуту. Завдяки цьому Він досконало знає нас і знає, як нам допомогти. Цей урок може зміцнити вашу впевненість у тому, що Ісус Христос може допомогти вам у важкі часи.

Спаситель розуміє

Прочитайте, заспівайте або послухайте гімн “Як відшукать мені втіху і спокій?” (Гімни, № 64).

Ви також можете подивитися відео “Where Can I Turn for Peace? [Як відшукать мені втіху і спокій?]” (4:03) на сайті ChurchofJesusChrist.org.

  • Як би ви пояснили послання цього гімну своїми словами?

У своєму щоденнику для навчання напишіть про те, у чому вам дійсно потрібна допомога у вашому житті.

У своєму посланні до євреїв Павло навчав святих про Ісуса Христа і про те, як Він може дати їм силу в обставинах, які постають перед ними (див. Євреям 4:16). Під час навчання шукайте, як Ісус Христос може вам допомогти.

У своєму щоденнику для навчання накресліть таблицю, схожу на наведену далі:

Чому Ісус Христос у змозі зрозуміти мене?

Які благословення може дати мені Ісус Христос завдяки тому, що Він розуміє мене?

Чому Ісус Христос у змозі зрозуміти мене?

Які благословення може дати мені Ісус Христос завдяки тому, що Він розуміє мене?

Прочитайте Євреям 2:9–10, 13–18 і 4:12–16, шукаючи відповіді на запитання в таблиці. Запишіть відповіді під відповідними заголовками. Зверніть увагу, що в Євреям 2:9 і 16 йдеться про те, що Ісус Христос залишив Свій небесний престол, щоб жити як смертна людина на землі.

1. У своєму щоденнику для навчання дайте відповіді на наведені далі запитання.

  • Що ви дізналися про Ісуса Христа такого, що, на вашу думку, може допомогти вам чи іншим?

  • Чому може бути втішно знати, що Ісус Христос може розпізнавати “думки та наміри серця”? (Євреям 4:12.)

  • Як ви розумієте фразу “Він може й випробовуваним помогти”? (Євреям 2:18.) Зверніть увагу, що слово, перекладене як “випробуваний”, також може бути перекладено як “перевірений” або “об’єкт для випробування”. Слово помагати означає бігти комусь на допомогу.

Істина, яку ви, можливо, відкрили, полягає в тому, що, оскільки Ісус Христос страждав і був спокушуваний всіма способами, Він розуміє нас і може допомогти нам у важкі часи. Пророк Алма в Книзі Мормона також навчав цієї істини. Ви можете використати перехресні посилання на доктринальний уривок для опанування Алма 7:11–13 з Євреям 2:18.

Старійшина Девід А. Беднар, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, пояснив, як краще зрозуміти здатність Спасителя розуміти вас і допомагати вам. Ви можете переглянути відео виступу, “Зносити свої тягарі з легкістю” (16:23), доступне на сайті ChurchofJesusChrist.org, з часового коду 12:15 до 13:21, або прочитати наведене далі висловлювання.

Зображення
Старійшина Девід А. Беднар, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, офіційний портрет, 2020 р.

Не існує фізичних страждань, духовних ран, душевних мук або болі, недуг або слабкостей, з якими ви чи я стикалися у смертному житті, яких би спершу не відчув Спаситель. В момент слабкості ми можемо вигукнути: “Ніхто не знає, що я відчуваю! Ніхто цього не розуміє!” Але Син Божий знає й розуміє це досконало, бо Він відчув і переніс наші особисті тягарі. І завдяки Його нескінченній і вічній жертві (див. Алма 34:14) Він має досконале співчуття і може простягнути нам Свою руку милості. Він здатен допомогти, торкнутися, підтримати, зцілити і зміцнити нас так, як самі ми ніколи б не змогли, і допомогти нам зробити те, що самі ми ніколи б не зробили, покладаючись лише на власні сили.

(Девід А. Беднар, “Вони могли зносити свої тягарі з легкістю”, Ліягона, трав. 2014, с. 90.)

  • Як Алма 7:11–13 або висловлювання старійшини Беднара допомагає вам краще зрозуміти здатність Спасителя допомогти вам?

Подумайте про приклад з вашого життя, життя інших людей або Писань, який ілюструє досконале розуміння Спасителем нашого досвіду і наших потреб. Якщо вам потрібна допомога в обдумуванні прикладу, ви можете вивчити Іван 11:21–27, 32–36; Мосія 24:11–15 або Учення і Завіти 122:5–9.

  • Як цей приклад може допомогти вам покладатися на Ісуса Христа?

Приступаючи з відвагою до престолу благодаті

Прочитайте Євреям 4:16, аби дізнатися, що Павло закликає нас зробити, щоб отримати необхідну нам допомогу. За бажанням ви можете позначити те, що знайшли.

Щоб мати приклади того, як ми можемо наблизитись до престолу благодаті, перегляньте відео “Дотягнутися до Нього у вірі” (3:54), доступне на сайті ChurchofJesusChrist.org.

2. У своєму щоденнику для навчання дайте відповіді на наведені далі запитання.

  • Що, на вашу думку, означає “приступаймо з відвагою до престолу благодаті”?

  • У чому ми повинні бути впевнені, наближаючись до Бога?

  • Як це може виглядати і відчуватися — “приступа[ти] з відвагою до престолу благодаті”?

Додатково. Бажаєте дізнатися більше?

Що таке поблажливість Ісуса Христа?

Старійшина Квентін Л. Кук, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав:

Зображення
Офіційний портрет старійшини Квентіна Л. Кука. Він був покликаний в Кворум Дванадцятьох Апостолів 6 жовтня 2007 р.

Приклад смирення Спасителя і жертва заради всього людства — це найголовніша подія в історії. Спаситель, навіть будучи членом Божества, виявив готовність прийти на землю скромним немовлям і почати життя, під час якого навчати і зцілювати Своїх братів та сестер і, зрештою, перенести невимовні страждання в Гефсиманії та на хресті, щоб звершити Свою Спокуту. Цей акт любові та смирення з боку Христа відомий як Його поблажливість. Він зробив це для кожного чоловіка і кожної жінки, яких Бог створив або створить.

(Квентін Л. Кук, “Щоденне ставлення до вічного”, Ліягона, лист. 2017, с. 52.)

Євреям 4:15. Чи дійсно Ісус був “випробуван[ий] в усьому, подібно до нас”?

Президент Говард В. Хантер (1907–1995) навчав наступного:

Зображення
Говард В. Хантер

Важливо пам’ятати, що Ісус був здатний грішити, що Він міг поступитися, що план життя і спасіння міг би бути зірваним, але Він залишився вірним. Якби в Нього не було ніякої можливості піддатися спокусі Сатани, то в результаті не було б ні справжньої перевірки, ні безперечної перемоги. Якби Він був позбавлений можливості грішити, то Він був би позбавлений і самої Своєї свободи вибору. Це саме Він прийшов, щоб захистити і забезпечити свободу вибору людини. У Нього мали залишатися здатність і можливість грішити, якби Він захотів це зробити. Як писав Павло: “І хоч Сином Він був, проте навчився послуху з того, що вистраждав був” (Євреям 5:8); і його було “випробуваного в усьому, подібно до нас, окрім гріха” (Євреям 4:15). Він був досконалим і безгрішним не тому, що мав таким бути, а скоріше тому, що Він свідомо і рішуче цього прагнув.

(Howard W. Hunter, “The Temptations of Christ”, Ensign, Nov. 1976, 19.)

Євреям 4:16. Що означає “престол благодаті”?

“У багатьох стародавніх культурах наближатися до престолу короля без запрошення означало ризикувати своїм життям, але на запрошення короля можна було підійти і впевнено говорити. Наближатися до Бога “з відвагою” означає мати впевненість в тому, що Бог хоче, щоб ми наблизилися до Його престолу і що ми отримаємо Його допомогу” (Новий Завіт: посібник для студента [2018], 477).

Стосовно милості, яку Бог пропонує нам, старійшина Джеффрі Р. Холланд, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав:

Зображення
Офіційний портрет старійшини Джеффрі Р. Холланда. Фотографію зроблено в січні 2018 р.

Бог, безперечно, має найбільше задоволення в тому, щоб бути Богом, завдяки радості, яка приходить від виявлення Ним милості, особливо до тих, хто не очікує на неї і часто відчуває, що не заслуговує цього.

(Джеффрі Р. Холланд, “Робітники у винограднику”, Ліягона, трав. 2012, с. 33.)

Роздрукувати