Семінарія
Вступ до “Опанування доктрини”


Вступ до “Опанування доктрини”

Мета опанування доктрини

Зображення
Seminary student studying in Ecuador

Цей урок познайомить вас із опануванням доктрини та з тим, як це може благословити ваше життя та допомогти побудувати ваш духовний фундамент на Ісусі Христі.

Будувати фундамент на Ісусі Христі

Зображення
Tornado, building and power lines in Cordele, Georgia, on April 5. 2017. (vert)

Старійшина Ніл Л. Андерсен, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, попереджав про духовні вихори:

Зображення
Official portrait of Elder Neil L. Andersen of the Quorum of the Twelve Apostles, 2010, August.

Більше за пророковані землетруси та війни [в останні дні] турбують духовні вихори, які можуть зірвати вас з ваших духовних фундаментів і кинути ваш дух туди, куди ви ніколи й уявити собі не могли, при цьому іноді вам важко помітити, що ви вже переміщені.

(Ніл Л. Андерсен, “Духовні вихори”, Ensign або Ліягона, трав. 2014, с. 18)

  • Які духовні вихорі намагаються зірвати нас з наших духовних фундаментів?

Подумайте про духовний вихор, з яким ви, можливо, стикалися. Прочитайте Геламан 5:12 і відшукайте способи, як можна протистояти цьому вихору.

  • Що ви помітили, що може допомогти вам протистояти духовним вихорам?

  • Що, на вашу думку, означає будувати фундамент на Ісусі Христі?

  • Яким чином особисто вам було б корисно будувати міцний фундамент на Ісусі Христі?

Мій духовний фундамент

Поміркуйте про свій духовний фундамент і оцініть себе відповідями на нижчевказані твердження, вибравши наступне: “Погоджуюсь”, “Скоріше погоджуюсь”, “Скоріше не погоджуюсь”, чи “Не погоджуюсь”.

  1. Я будую міцний фундамент на Ісусі Христі та Його євангелії.

  2. Я розширюю свої знання про Ісуса Христа та Його вчення.

  3. Я почуваюся комфортно, використовуючи Писання, щоб пояснити вчення Ісуса Христа.

  4. Я можу знайти відповіді на свої запитання та запитання інших про євангелію.

Опанування доктрини

Семінарія може допомогти вам збудувати свій фундамент на Ісусі Христі, якщо ви вивчаєте Його вчення, приходите до Нього та стаєте Його учнями (див. 3 Нефій 11:39). Прочитайте перші два абзаци розділу “Вступ до Опанування доктрини” в посібнику Опанування доктрини. Базовий документ (2022) і знайдіть способи, за допомогою яких семінарія може допомогти вам збудувати власний фундамент на Ісусі Христі.

  • Що ви знайшли?

Опанування доктрини сприяє досягненню двох основних результатів, які допоможуть вам збудувати свій фундамент на Ісусі Христі. Прочитайте ці два результати опанування доктрини в розділі “Вступ до Опанування доктрини” в посібнику Опанування доктрини. Базовий документ.

Щотижня в семінарії ви працюватимете над опануванням доктрини. На більшості цих уроків ви вивчатимете один з 24 уривків із Нового Завіту, що відомі як уривки для опанування доктрини. На наступній діаграмі показано, що ви будете робити під час уроків для опанування доктрини.

Зображення
Flow chart for doctrinal mastery

Знати та пояснювати доктрину

Раніше в цьому уроці ви оцінювали себе, наскільки комфортно ви почуваєте себе, використовуючи Писання для пояснення учення Ісуса Христа. Неважливо, як ви себе оцінюєте, вивчення опанування доктрини допоможе вам збільшите ваше особисте знання про Спасителя і Його вчення. Ваша здатність пояснити Його вчення, використовуючи Писання, буде зростати.

Перегляньте список уривків для опанування доктрини з Нового Завіту та їх ключові фрази з Писань. Ви можете знайти цей список в кінці посібника Опанування доктрини. Базовий документ. Оберіть один із уривків для опанування доктрини, який здається вам цікавим і може допомогти у вирішенні особистих проблем або відповісти на ваші питання.

1.

  • Який із уривків з Писань ви обрали?

  • Чого навчає вас цей уривок про Ісуса Христа і Його вчення?

  • Яким чином знання того, як пояснити вчення з цього уривка, благословляє ваше життя?

Набуття духовного знання

Студенти будуть по-різному дізнаватися про принципи набуття духовного знання. Пристосуйте цю частину уроку відповідно до потреб та здібностей студентів. Для кожного з трьох принципів набуття духовного знання в навчальному плані далі передбачені окремі уроки. Якщо у більшості студентів мало або взагалі немає досвіду використання принципів набуття духовного знання, можна провести уроки “Набуття духовного знання”, частини 1, 2 і 3, перш ніж викладати перший урок з опанування доктрини.

На уроках з опанування доктрини у вас буде можливість дізнатися більше про принципи набуття духовних знань і попрактикуватися в їх використанні, що допоможе вам відповісти на особисті та соціальні питання, а також питання про вчення, практики або історію Церкви. Вивчення і використання цих принципів допоможе вам збудувати ваш фундамент на Спасителі та звернутися до Нього у разі виникнення питань. Трьома принципами набуття духовного знання, які ви будете застосовувати на практиці в семінарії, є:

  • Діяти з вірою.

  • Розглядати поняття і запитання з точки зору вічної перспективи.

  • Прагнути подальшого розуміння з божественно призначених джерел.

Якщо ви не знайомі з цими принципами, вам варто прочитати абзаци 5–12 розділу “Набуття духовного знання” посібника Опанування доктрини. Базовий документ.

У своєму щоденнику для навчання дайте відповідь принаймні на два з наведених далі запитань:

2.

  • Що ви знаєте про ці принципи?

  • Чи були у вас випадки, коли ви застосовували ці принципи?

  • Яким чином, на вашу думку, ці принципи можуть допомогти вам збудувати ваш фундамент на Христі та протистояти духовним вихорам?

Уривки з Писань для опанування доктрини

Щороку в семінарії вас будуть заохочувати запам’ятовувати ключову фразу з Писань для 24 уривків з Писань для опанування доктрини.

Старійшина Річард Г. Скотт (1928–2015), з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав, як запам’ятовувати Писання:

Зображення
Final official portrait of Elder Richard G. Scott of the Quorum of the Twelve Apostles, 2004. Passed away 22 September 2015.

Велику силу дає запам’ятовування уривків з Писань. Запам’ятовувати уривки з Писань—це ніби знаходити нових друзів. Це ніби познайомитися з новою людиною, яка може допомогти в час нужди, надихнути, втішити й спонукати до необхідних змін.

(Річард Г. Скотт, “Сила Писань”, Ensign або Ліягона, лист. 2011, с. 6)

Поміркуйте над такими запитаннями:

  • Чому, на вашу думку, буде корисно запам’ятовувати різні уривки з Писань?

  • Яким чином, на вашу думку, запам’ятовування уривків з Писань може допомогти вам збудувати ваш фундамент на Ісусі Христі та протистояти духовним вихорам?

Виділіть кілька хвилин, щоб переглянути 24 уривки для опанування доктрини та ключові фрази з Писань для курсу вивчення Нового Завіту. Ви можете скористатися Doctrinal Mastery app (Додаток для мобільних пристроїв. Опанування доктрини) або посібником Опанування доктрини. Базовий документ. Можливо ви захочете почати запам’ятовувати посилання та ключову фразу з Писань для уривка, який ви вже обрали раніше.

Додатково: бажаєте дізнатися більше?

Чому опанування доктрини важливо?

Президент М. Рассел Баллард, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав:

Зображення
Official portrait of President M. Russell Ballard of the Quorum of the Twelve Apostles, 2004.

[Опанування доктрини] буде зосереджуватися на формуванні й зміцненні у наших студентів віри в Ісуса Христа й розвитку у них більшої здатності жити за євангелією й застосовувати її у своєму житті. Маючи за джерело Писання та слова пророків, вони дізнаються, як діяти з вірою в Христа, щоб набути духовного знання й зрозуміти Його євангелію. І вони матимуть можливості дізнатися, як застосовувати доктрину Христа та євангельські принципи для вирішення запитань та проблем, з якими вони стикаються щодня серед своїх однолітків та в соціальних медіа.

(М. Рассел Баллард, “Можливості й обов’язки вчителів ЦСО в 21-му столітті” [вечір з генеральним авторитетом, 26 лютого 2016 р.], ChurchofJesusChrist.org).

Роздрукувати