Семінарія
Навчання через віру в Ісуса Христа


Навчання через віру в Ісуса Христа

Роль учня

Зображення
Youth studying the scriptures in their seminary class.

Цей урок допоможе вам зрозуміти, наскільки важливо діяти з вірою в Ісуса Христа, навчаючись у семінарії. Вивчаючи цей урок, ви дізнаєтесь, як отримати максимальну користь з досвіду, набутого в семінарії.

Прочитайте наведену далі навчальну ситуацію:

Дві молоді жінки ходять до одного семінарського класу. Одна з молодих жінок відчуває вплив Святого Духа та любов Господа у семінарії. Вона знаходить відповіді на свої запитання, її свідчення про Спасителя та Його Церкву зростає, і вона відчуває покращення у важливих аспектах свого життя. Інша молода жінка, однак, часто нудьгує у семінарії і відчуває, що не отримує особливої користі від занять.

  • Які можливі причини того, чому ці дві молоді жінки мають такий різний досвід у семінарії?

Щоб допомогти вам оцінити власне вивчення євангелії, обдумайте наступні запитання:

  • Що на даний момент ви робите для духовного навчання?

  • Чи здається вам, що ви отримуєте необхідні та бажані результати?

Вивчаючи цей урок, поміркуйте про способи, які б вам хотілось дізнатися та вдосконалити цього року в семінарії. Навчання стосується будь-яких способів вдосконалення в нашому житті. Ви також можете подумати про будь-які питання або занепокоєння, які у вас є. Через щиру молитву прагніть скерування Святого Духа, який допоможе вам дізнатися як застосовувати цей урок у своєму житті.

Одним з найвпливовіших факторів у нашому вивченні є те, наскільки ми покладаємося на Ісуса Христа та слідуємо за Ним. Один з принципів, на яких буде зосереджуватись цей урок полягає в тому, що прагнучи активно навчатись через віру в Ісуса Христа, ми можемо бути благословенними та вдосконалюватись особисто.Читаючи наступне висловлювання старійшини Девіда А. Беднара, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, пошукайте думки про те, що означає навчатись через віру в Ісуса Христа.

Зображення
Elder David A. Bednar, Quorum of the Twelve Apostles official portrait. 2020.

Коли ми дивимося у майбутнє і розуміємо, що світ, у якому ми живемо, стане ще більш заплутаним і неспокійним, то я впевнений, що для всіх нас буде важливо збільшувати здатність прагнути навчання через віру. … Істинна віра зосереджується в Господі Ісусі Христі і на Ньому, і завжди веде до дій. … Навчання вірою вимагає духовного, розумового та фізичного напруження, а не просто пасивного сприйняття. Щирістю й послідовністю своїх натхненних вірою вчинків ми показуємо Небесному Батькові та Його Синові Ісусу Христу свою готовність навчатися й отримувати настанови від Святого Духа.

Девід А. Беднар, “Прагніть навчатися через віру”, Ensign або Ліягона, вер. 2007, сс. 61, 63–64)

  • Чого ви навчились із цих слів?

Ви отримаєте максимальну користь з духовного навчання, якщо будете активно прагнути дізнатися про Ісуса Христа та зосередите свої зусилля на Ньому. Наступні уривки з Писань стосуються осіб, які прийшли до Ісуса Христа та були благословенні Ним. Якщо можливо, прочитайте хоча б одну історію з Писань. Читаючи, поміркуйте над тим, як досвід цих осіб стосується навчання євангелії.

1. Виберіть одну людину з вивченої історії з Писань та дайте відповіді на такі запитання:

  • Що зробила людина, про яку йдеться у цих віршах, щоб активно показати віру в Ісуса Христа? У яких її діях показано її віру?

  • Які перешкоди подолала ця людина?

  • Як Господь благословив її?

  • Чого ви можете навчитися з досвіду цієї людини, що можна застосувати при вивченні вами євангелії?

Виконайте наступні завдання у своєму щоденнику для навчання:

2.

Поділіть аркуш паперу на три колонки та дайте їм наступні назви: Перед уроком, Під час уроку та Після уроку. Подумайте, що ви зробили або могли зробити перед уроком, під час уроку та після нього, що може допомогти вам навчатись через віру в Ісуса Христа. З молитвою прагніть скерування Святого Духа, розмірковуючи над прикладами та записуючи чи замальовуючи свої приклади в кожну колонку.

Ваша особиста ціль

Навчаючись у семінарії, у вас буде можливість:

  • Готуватися до уроку. Пошук одкровення через Святого Духа та щоденне читання Писань—одні з найкращих способів підготовки. Вам також можуть запропонувати поміркувати над запитаннями перед уроком або вивчити короткий фрагмент із За Мною йдіть.

  • Виявляти віру в Ісуса Христа під час уроку. Вам запропонують виявляти віру в Ісуса Христа та активно пізнавати Його вчення, вивчаючи Писання, виконуючи завдання, ділячись своїми думками та з молитвою прагнучи натхнення від Святого Духа, щоб застосовувати вивчені істини у своєму житті.

  • Оцінювати вивчене. Ви часто будете мати можливість ставити власні цілі та оцінювати свій прогрес та навчання. Ви також зможете ставити запитання та шукати допомоги у вирішенні будь-яких проблем або занепокоєнь.

  • Ділитися досвідом. Вас будуть заохочувати ділитися вивченими з іншими, включаючи вашу сім’ю.

Запишіть у своєму щоденнику для навчання або на аркуші паперу, де ви записуєте або замальовуєте відповіді на завдання, які допомагають вам навчатись та наближатися до Господа, що б ви хотіли зробити перед, під час та після уроку, щоб навчатись через віру. Можна просто обвести чи позначити зірочкою ідеї, які Господь, на вашу думку, схвалив би. Ви можете помістити свою ціль на видному місці, щоб пам’ятати про неї.

Додатково: хочете дізнатися більше?

Як мені стати більш відповідальним за власне навчання?

Старійшина Девід А. Беднар, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав:

Зображення
Elder David A. Bednar, Quorum of the Twelve Apostles official portrait. 2020.

Кожен член Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів має особистий обов’язок вивчати вчення Господа і жити за ними. … Нам не слід очікувати, що Церква як організація навчатиме або наставлятиме нас у всьому, що нам треба знати і що треба робити, аби стати відданими учнями і сміливо витримати до кінця. Натомість наша особиста відповідальність полягає в тому, щоб навчатися того, чого нам слід навчатися; жити так, як ми знаємо, нам слід жити; і стати такими, якими Учитель хоче, щоб ми стали.

(Девід А. Беднар, “Підготовлені отримати все необхідне”,EnsignабоЛіягона, травень, 2019, с. 102)

Чому мені слід прагнути активно навчатись у семінарії?

Президент Рассел М. Нельсон навчав:

Зображення
Official portrait of President Russell M. Nelson taken January 2018

Чим більше ви наслідуєте приклад Ісуса Христа, тим більшого успіху ви досягнете.

Що ж допоможе вам стати таким відданим учнем Ісуса Христа? Одна з відповідей—семінарія та інститут, які необхідно не просто відвідувати, але й активно та віддано виконувати всі дані завдання. …

Закінчення семінарії та інституту збільшить вашу здатність досягти успіху у найважливішому, що ви будь-коли робитимете у вашому житті. Ви відчуєте істинну радість!

Старійшина Річард Г. Скотт (1928–2015), з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, так навчав про участь у вивченні євангелії:

Зображення
Final official portrait of Elder Richard G. Scott of the Quorum of the Twelve Apostles, 2004. Passed away 22 September 2015.

Прийняття [студентами] рішення брати участь у навчальному процесі—це використання свободи волі, і завдяки цьому Святий Дух може повідомляти особисті послання, які задовольняють індивідуальні потреби [студентів]. Створення атмосфери участі у процесі підсилює вірогідність того, що Дух навчатиме більш важливих уроків, ніж в змозі передати [вчитель].

Така участь принесе у життя [студентів] спрямування Духа. Коли … студенти … піднімають руку, щоб відповісти на запитання, вони, навіть не усвідомлюючи цього, виявляють Святому Духові готовність навчатися. Це застосування моральної свободи вибору дає можливість Святому Духу з більшою силою надихати і скеровувати їх під час спільного проведення часу. Завдяки участі люди відчувають, як Дух скеровує їх. Вони навчаються розпізнавати духовний провід і відчувати його.

(Річард Г. Скотт, “To Learn and to Teach More Effectively” [з виступу, проголошеного 21 серп. 2007 року під час Тижня релігійної освіти в Університеті Бригама Янга,], сс. 4–5, speeches.byu.edu)

Роздрукувати