Семінарія
Римлянам 4–5


Римлянам 4–5

Віра, діла і благодать

Зображення
Фотографія актора, який грає Ісуса Христа в біблійних відео.

У своєму листі до римлян Павло прагнув допомогти римським святим осягнути благодать Христа, навчаючи про її зв’язок з вірою і ділами. Вчення Павла можуть допомогти нам поглибити наше розуміння потреби в прощенні і спасінні через благодать Ісуса Христа. Цей урок допоможе вам краще зрозуміти та цінувати благодать Ісуса Христа.

Що вас спасе?

Уявіть, що ви помираєте від спраги в пустелі і що на вершині найближчого пагорбу знаходиться пляшка води. Наскільки важливим є кожний наведений далі пункт для вашого виживання?

1. Напишіть наведений далі текст та намалюйте зображення, схоже на це, у своєму щоденнику для навчання.

  1. Ваше розуміння, що вода може врятувати ваше життя

  2. Ваші зусилля дістатися до пляшки з водою

  3. Сама вода

Зображення
Штриховий малюнок чоловіка, який повзе в пустелі, щоб отримати воду. На малюнку присутні сонце і кактус
  • Чому сама вода — це єдине, що врятує вас від смерті від спраги?

  • Чому розуміння щодо води і зусиль для її отримання недостатньо?

  • Який існує зв’язок між вашим розумінням, зусиллями та водою?

Цей сценарій допоможе вам зрозуміти вчення Павла про те, як віра, діла і благодать стосуються виправдання.

  • Як ви розумієте слова віра, діла і благодать?

Може бути корисно розглянути визначення цих слів в уроці по Римлянам 2–3 або у Путівнику по Писаннях (scriptures.ChurchofJesusChrist.org)

За часів Павла деякі юдеї-християни вірили, що саме їхні діла, які виконувались згідно з законом Мойсея, врятували їх. Павло намагався виправити це неправильне розуміння. Прочитайте переклад Джозефа Сміта Римлянам 4:16Римлянам 4:16, виноска a].

  • Чого цей вірш навчає про те, як ми виправдані або як нам прощені наші гріхи?

У цьому вірші Павло навчає, що віра і діла виправдовують нас завдяки благодаті Ісуса Христа.

2. Придумайте та напишіть назву на намальованому вами зображенні і напишіть під ним відповіді на два наведених далі запитання:

Напишіть слова віра, діла і благодать поруч з фразою з вашого зображення, якій відповідає кожне слово.

  • Що ви можете дізнатися про віру і діла з цієї аналогії?

  • Що ви можете дізнатися про благодать Спасителя з цієї аналогії?

Краще розуміння благодаті Ісуса Христа

Завдяки благодаті Ісуса Христа ми можемо бути виправдані, або отримати прощення наших гріхів, а також інші благословення. Ісус Христос не тільки рятує наші життя цілющою водою, але й зміцнює нашу віру і зусилля, щоб ми могли отримати цю воду. Ми можемо отримати благословення Його благодаті до, під час і після того, як виявляємо віру в Нього і виконуємо добрі діла.

Президент Дітер Ф. Ухтдорф, тоді член Першого Президентства, навчав:

Зображення
Офіційний портрет старійшини Дітера Ф. Ухтдорфа, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, 2006 р. Покликаний другим радником у Першому Президентстві 3 лютого 2008 р. Офіційний портрет, зроблений у 2008 р., який замінив портрет 2004 р.

“Упродовж нашого життя Божа благодать проливає мирські благословення і духовні дари, що збільшують наші здібності і збагачують наше життя. Його благодать покращує нас. Його благодать допомагає нам відкривати свою найкращу сутність”.

(Дітер Ф. Ухтдорф, “Дар благодаті”, Ліягона, трав. 2015, с. 108)

  • Як благодать Спасителя може допомогти вам стати найкращими?

Прочитайте наведені далі уривки з Писань та знайдіть інші благословення, пов’язані з благодаттю Спасителя.

  • Які додаткові благословення Ісус Христос може надати нам через Свою благодать?

  • Коли ви відчували благодать Спасителя у своєму житті?

  • Як це впливає на ваші почуття до Спасителя?

Запрошення благодаті Спасителя у ваше життя

Президент Ухтдорф поділився своїми думками про те, як ви можете повніше отримати благодать Ісуса Христа:

Зображення
Офіційний портрет старійшини Дітера Ф. Ухтдорфа, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, 2006 р. Покликаний другим радником у Першому Президентстві 3 лютого 2008 р. Офіційний портрет, зроблений у 2008 р., який замінив портрет 2004 р.

Благодать — це дар від Бога, і наше бажання бути слухняними кожній Божій заповіді — це простягання нашої смертної руки, щоб отримати цей священний дар від Небесного Батька.

(Дітер Ф. Ухтдорф, “Дар благодаті”, Ліягона, трав. 2015, с. 110)

3. У своєму щоденнику для навчання дайте відповіді на такі запитання:

  • Які думки і почуття приходять до вас, коли ви думаєте про те, як благодать Ісуса Христа впливає на ваше життя?

  • Що б ви зробили для того, щоб запросити більше благодаті Ісуса Христа у своє життя?

Додатково: Бажаєте дізнатися більше?

Як ми можемо визнати нашу потребу в благодаті?

Президент Дітер Ф. Ухтдорф, на той час член Першого Президентства, поставив наведені далі запитання про нашу потребу в благодаті:

Зображення
Офіційний портрет старійшини Дітера Ф. Ухтдорфа, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, 2006 р. Покликаний другим радником у Першому Президентстві 3 лютого 2008 р. Офіційний портрет, зроблений у 2008 р., який замінив портрет 2004 р.

Чи розуміємо ми свою заборгованість перед Небесним Батьком і благаємо всією своєю душею про Божу благодать?

Коли ми стаємо на коліна помолитися, то робимо це для того, аби ще раз пригадати найбільші вчинки власної праведності, чи ми це робимо для того, щоб зізнатися у помилках, благати Бога про милість і проливати сльози вдячності за дивовижний план викуплення?

(Дітер Ф. Ухтдорф, “Дар благодаті”, Ліягона, трав. 2015, с. 109)

Який вам відомий приклад благодаті, що діє в житті якоїсь людини?

Відео “Faith Journey: When Parents Get Divorced” (3:05), доступне за посиланням ChurchofJesusChrist.org. В ньому розповідається про досвід жінки, якій благодать Христа допомогла пережити розлучення батьків.

Римлянам 4:16. Чому приклад Авраама використовували як приклад виправдання?

Аби виправити думку, що тільки ті люди, кому зробили обрізання та хто дотримувався закону Мойсея, могли бути спасенні, Павло навчав, що Авраам отримав благословення до того, як йому зробили обрізання, і за століття до того, як був даний закон Мойсея. Авраам продовжував бути вірним після укладання завіту з Богом і обрізання. Таким чином, Павло зміг показати, що люди були виправдані не через послух закону Мойсея, а через віру і діла завдяки благодаті Ісуса Христа.

Який зв’язок існує між благодаттю Бога і падінням Адама?

У Римлянам 5:12–21 Павло навчав, що Ісус Христос допомагає нам подолати наслідки падіння. Провина Адама привела до появи гріха і смерті у нашому світі. Однак завдяки “дар[у] через благодать однієї Людини, Ісуса Христа” (Римлянам 5:15), усі можуть подолати наслідки гріха і смерті та отримати вічне життя. Посилання Павла на падіння допомагає нам зрозуміти далекосяжну силу благодаті Спасителя, яка здатна все подолати.

Роздрукувати