2021
5 життєвих уроків, засвоєних від Солт-Лейкського храму
Травень 2021


Не пропустіть цей духовний вечір

5 життєвих уроків, засвоєних від Солт-Лейкського храму

З виступу, виголошеного 20 жовтня 2020 року студентам, що навчаються за програмою BYU–Pathway Worldwide Повний текст читайте на сайті byupathway.org.

“Святиня для Господа”: ці слова, викарбувані на цьому храмі й на кожному храмі, я б хотіла закарбувати у своєму серці.

Зображення
вид будівництва Солт-Лейкського храму з висоти пташиного польоту

З метою зміцнення фундаменту Солт-Лейкского храму в ньому проводяться масштабні ремонтні роботи. Це вимагає часу, великих коштів і створює безлад.

Чи не відчували ви щось подібне у своєму житті? Ви хочете стати найкращою людиною, а такий процес вашої реконструкції також може спричиняти безлад.

Я бачу Храмову площу майже кожного дня і багато розмірковувала над цим процесом реконструкції та уроками, які я з нього засвоїла. Хочу поділитися з вами лише кількома з них.

Урок 1: Суть багатьох одкровень полягає не в питанні “що”, а в питанні “коли”.

Я чула, як старійшина Девід А. Беднар, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав цій істині, коли говорив про цей масштабний проєкт.

Він сказав, що провідники Церкви вже певний час знали про необхідність приведення храму у відповідність до сучасних будівельних норм, але чекали слушного часу. Тоді ще не було технології, обладнання і відповідної команди. А тепер вони є, і погляньте, що відбувається!

Іноді ми знаємо, що щось потрібно здійснити у своєму житті. Ми молимося, щоб отримати відповідь, і нам здається, що ми її не отримуємо. Довіряйте Господу і Його розкладу. Він знає кінець від початку. Він знає, чого і кого ми потребуємо зараз, та чого і кого ми будемо потребувати завтра. Якщо ми Йому довіряємо, Він підніме нас до тих норм, які триватимуть вічно.

Урок 2: Гідні справи вимагають часу і зусиль.

Солт-Лейкський храм будували 40 років!

Піонерам доводилося часто призупиняти роботу, сам процес був повільним і виснажливим. А якби ті піонери відступилися? А якби вони сказали: “Ой, це надто важко”, і припинили будівництво?

Ремонтні роботи в цьому храмі триватимуть кілька років—не 40 років, однак процес не буде швидким!

Здійснення достойних мрій і цілей у нашому житті вимагатиме не одного дня, місяця чи навіть року. І цей процес не завжди буде легким. Просто подумайте, у процесі досягнення чого ви зараз знаходитеся, продовжуючи свою освіту! Не припиняйте робити те, до чого відчуваєте спонукання. Думайте про цей храм і не відступайтеся від своїх цілей та праведних бажань. Вони того варті.

Урок 3: Покаяння робить нас сильнішими, і цей процес триває все життя.

З часу освячення храму його постійно ремонтували і реконструювали. Стіни переставляли, встановлювали кондиціонери, змінювали систему електропостачання та багато всього іншого.

Наше життя також потребує постійного ремонту й оновлення. Процес покаяння, самовдосконалення і зміцнення свідчення—це справа всього життя.

Фундамент храму зміцнюється нагнітанням спеціального бетону, який заповнює будь-які тріщини, що могли залишитися з часів зведення храму або які утворилися з роками. Цей храм збудовано з граніту, і його вагу можна порівняти з вагою авіаносця. Тріщини у фундаменті необхідно усунути, хоча їх ніхто й не бачить.

Є тріщини в житті кожного з нас, ті випробування, яких, можливо, ніхто не бачить. Ці тріщини можна усунути покаянням—тріщини, які можуть бути заповнені завдяки тому, що Ісус Христос викупив кожен наш гріх і недосконалість, тому що Його благодать може зцілити нас. У дійсності покаяння призначається не лише для усунення тріщин, але і для того, щоб зробити нас сильнішими і кращими, ніж ми були раніше, так само, як це відбувається з храмом.

Урок 4: Ми можемо відображати Світло Христа.

Одним з моїх найулюбленіших місць на Храмовій площі є місце, де можна бачити відображення Солт-Лейкского храму в прекрасному, спокійному водоймищі.

Пророк Алма з Книги Мормона ставив членам Церкви кілька важливих запитань. Одне з них було таким: “Чи можете ви підвести очі на Бога… з щирим серцем і чистими руками, …маючи образ Бога, вигравіюваний на ваших обличчях?” (Алма 5:19).

Іншими словами, коли інші люди поглянуть на вас, чи зможуть вони побачити відображене у вас Світло Христа? Щоб побачити відображення, має бути світло. Якщо ми знаємо, хто ми і чиї ми—улюблені сини і дочки Небесних Батьків з божественною природою і вічною долею1—існує більша імовірність того, що ми будемо відображати Світло Ісуса Христа. Існує більша ймовірність того, що ми будемо мати чітке бачення у світі, який поступово занурюється в темряву.

Урок 5: Ніхто не освячувався без зусиль.

У водоймищі, в якому відображається храм, ви можете бачити вікна, двері, шпилі храму і вигравіювані слова “Святиня для Господа”. Це нагадує мені процитовані кимось слова Джона Стотта, англіканського священника: “Ніхто не освячувався без зусиль”.

В унісон з тією думкою звучать слова старійшини Джеффрі Р. Холланда, який навчав: “Я не бачив, аби щось гідне ставалося без зусиль”2. Іншими словами, нам слід цілеспрямовано і свідомо у своєму житті розвивати таку рису, як святість! Навіть найпростіші завдання, якщо їх виконувати з метою, можуть сприяти освяченню наших зусиль.

Якщо святість—це те, до чого ми прагнемо, тоді нам треба бути у святих місцях. Такими місцями є храми, наші церковні будівлі та домівки. Чому ці місця є святими? Тому що вони посвячені. Посвячувати—це “висвячувати … [для] священної мети”3. Це—дієслово, слово-дія. Якщо храми, каплиці й домівки є посвяченими святими місцями—і якщо я хочу, освятити своє життя—тоді я маю присвятити своє життя цій меті. “Святиня для Господа”: ці слова викарбувані на цьому храмі й на кожному храмі, я б хотіла закарбувати у своєму серці.

Фундамент. Світло. Вода. Святість. Це видимі нагадування про наш непохитний фундамент, Світло для світу, Живу воду, Святого Ізраїлевого. Я свідчу, що Ісус Христос живий, що Його світло і Його любов реальні, і що Він здійснює Свою роботу в нас.

Посилання

  1. Див. “Сім’я: Проголошення світові”, ChurchofJesusChrist.org.

  2. Jeffrey R. Holland, Face to Face with Elder Holland, Sister Stephens, and Elder Hallstrom (worldwide young single adult broadcast, Mar. 8, 2016), facetoface.ChurchofJesusChrist.org.

  3. Dictionary.com, s.v. “dedicate”, accessed Sept. 10, 2020, dictionary.com/browse/dedicate.

Роздрукувати