2021
Давно пора!
Липень 2021


Не пропустіть цей духовний вечір

Давно пора!

З виступу “Вгамуйтеся та знайте, що Бог Я”, виголошеного 3 листопада 2020 року, студентам Ензайн-коледжу в Солт-Лейк-Сіті, штат Юта, США. Повний текст читайте на сайті ensign.edu.

Дуже важливо, як ви проводите ваш час і на що ви його витрачаєте.

Зображення
молода жінка дивиться у свій телефон

З днів Адама та Єви і до днів Джозефа та Емми Сміт світ змінювався доволі повільно від одного покоління до іншого. Без вуличних ліхтарів, автомобільних фар та світлового забруднення люди насолоджувалися великою кількістю природного небесного світла. Однак у містах сьогодення майже неможливо побачити нічне небо, яке бачили Авраам, Мойсей, Рут, Єлізавета, Ісус та святі останніх днів у перші роки існування Церкви.

Люди у минулі часи також насолоджувалися природною тишею. Однак сьогодні шум від машин, літаків та музики повністю заглушив природній світ. Навіть у далекому лісі тишу часто порушує звук від реактивного літака, що летить у небі.

Люди у минулі часи могли так усамітнитися, що ми навіть не можемо це уявити. У наш час, навіть коли ми самі, ми все ще можемо бути підключеними до наших мобільних пристроїв, ноутбуків та телебачення. Світ, який постійно змінюється і в якому ми живемо, наповнений тим, що розважає нас та привертає нашу увагу.

У вас є час?

Як апостол я зараз питаю вас: у вас є якийсь особистий час, коли тихо? Я думав над тим, чи у тих людей, хто жив у минулому, було більше можливостей, ніж зараз у нас, бачити, відчувати і перебувати у присутності Духа. Якщо у вашому житті немає часу, коли тихо, чи ви почнете сьогодні намагатися знайти такий час?

Дуже важливо вгамуватися і слухати Духа, і слідувати за Ним. Кожному потрібен час, щоб розмірковувати. Навіть Спаситель світу під час Свого смертного служіння знаходив час робити це: “Відпустивши ж народ, Він на гору пішов помолитися на самоті; і як вечір настав, був там Сам” (Матвій 14:23).

Нам всім потрібен час, щоб поставити самим собі запитання або мати регулярну особисту співбесіду із собою. Ми часто настільки зайняті, а світ такий голосний, що дуже важко почути небесні слова: “Вгамуйтеся та знайте, що Бог Я” (Псалми 45:11; див також Учення і Завіти 101:16). Нам потрібне це заспокоювання.

Мобільні пристрої є благословенням, але вони також можуть відволікати нас і не давати почути “тихий лагідний голос”. Ці пристрої повинні бути нашими служителями, а не господарями. Наприклад, якщо пізніше сьогодні у соціальних мережах ви поділитеся надихаючими думками з цього духовного вечора, тоді ваш смартфон—це ваш служитель. Якщо ви просто без цілі використовуєте Інтернет, особливо коли дивитеся щось непристойне, тоді ваш смартфон—це ваш господар.

Пам’ятаєте чого навчав Ілля: “Та не у вітрі Господь. … та не в трусі Господь. … і не в огні Господь”, але Господь розмовляв “тих[им] лагідн[им] голос[ом]” (1 Царів 19:11–12).

Як ви проводите свій час?

Чесно, скільки часу ви проводите щодня, дивлячись у свій смартфон чи планшет, крім того часу, коли це по роботі, для навчання чи для виконання церковних покликань?

Це нормально використовувати пристрої, і вони є благословенням. Однак, коли смартфони починають ставати на заваді нашим стосункам з друзями і сім’єю, а ще важливіше—з Богом, нам потрібно зробити зміни. Для когось з вас зміни будуть невеликими, а для інших вони можуть бути значними.

Я також занепокоєний надмірним надсиланням текстових повідомлень, сидінням у фейсбуці, твітері та інстаграмі, що замінює живе спілкування. Я маю на увазі справжнє спілкування, безпосередньо віч-на-віч. Я також маю на увазі спілкування у молитві з нашим Небесним Батьком. Я маю на увазі спілкування про те, що є найважливішим у житті.

Дуже часто молоді люди знаходяться в одній кімнаті з сім’єю чи друзями, але зайняті спілкуванням з кимось, кого там навіть немає. Вони втрачають можливість спілкування з тими, хто поряд. Коли ви бачите, що це відбувається, можливо, вам потрібно надіслати їм текстове повідомлення, щоб привернути їхню увагу!

Деякі найважливіші речі, які я дізнався у своєму житті, я почув, коли слухав тих, хто мав великий досвід, хто жив довше, ніж я, і знав багато важливого, про що мені потрібно було дізнатися. Будь ласка, скористайтеся нагодою, щоб відвідати своїх батьків, тіток та дядьків, бабусь та дідусів і поговорити з ними, поки вони ще з вами.

Ви поважаєте священний час?

Мене також непокоїть, що деякі з вас перевіряють свої електронні скриньки, акаунти у фейсбуці, твітері чи інстаграмі або відсилають текстові повідомлення під час найважливіших зборів у відновленій Церкві Ісуса Христа Святих Останніх Днів—під час наших священних причасних зборів. На цих важливих зборах ми повинні зосереджуватися на Господі, молячись, співаючи гімни та приймаючи символи Його тіла та крові.

Причасні збори—це не той час, коли треба використовувати соціальні мережі, перевіряти новини або рахунок спортивних ігор. Ви не можете з’єднатися з Духом під час обряду причастя, коли дивитеся у свій смартфон чи планшет або відсилаєте повідомлення. Вам потрібен духовний зв’язок, а для цього потрібно Світло Христа, яке переходить з розуму у серце з палаючою любов’ю та відданістю.

Я знаю, що у багатьох з вас Писання та інші церковні ресурси на ваших телефонах та планшетах, і деякі батьки та церковні провідники занепокоєні таким розвитком подій, але я—ні. Церква завжди застосовувала найпередовіші технології, аби допомогти просувати роботу Господа вперед, особливо у місіонерській роботі.

Наприклад, зараз 98 відсотків місій по всьому світу дозволяють місіонерам користуватися смартфонами для своєї роботи. Це стало великим благословенням, особливо в умовах пандемії COVID-19. Це надає їм більше можливостей зв’язуватися з іншими людьми, коли вони працюють, щоб знаходити, навчати та христити їх. Місіонери були благословенні у чудові способи.

Історія повторює себе найбільш цікавим шляхом. У минулому Ізраїль зберігав слова пророків на сувоях. Свого часу перші християни застосовували рукописи, що були схожими на перші версії сучасних книг.

І ось, через 2 000 років, люди читають Писання у смартфонах та планшетах—читають Писання так само, як читав Ісус, коли Йому в Назареті дали сувій Ісаї, щоб Він його прочитав. Ви теж можете читати матеріали в електронному вигляді (див. Лука 4:17), щоб відкривати для себе Писання, але, будь ласка, не читайте того, що відволікає, під час обряду причастя. Дійсно, під час тих кількох хвилин ви можете зосередитися на Спокуті Спасителя, коли прагнете відчути Дух Господа, щоб Він благословляв вас на наступному тижні.

Вирішіть перевести ваш смартфон або планшет в авіарежим протягом всіх недільних зборів. У вас все ще буде доступ до Писань, виступів з генеральних конференцій, гімнів та посібників у додатку “Євангельська бібліотека”, але ви не будете відволікатися на текстові та інші повідомлення, що надходять.

Чи ви можете знайти час для “притулку”?

Крім того, щоб знаходити час розмірковувати, нам також потрібно знайти місце, як воно згадано в Ученні і Завітах, яке може бути “для захисту і для притулку від бурі” (Учення і Завіти 115:6).

Нам потрібні особливий час та місце для притулку, де ми можемо вимкнути наші електронні пристрої, щоб ми могли встановити зв’язок з Духом Бога.

Одним з найкращих місць, де ви можете відчути зв’язок з Духом, є храм—дім Господа. Звичайно, те саме можна сказати і про наші інші освячені церковні будівлі, зокрема класні кімнати семінарії та інституту релігії. Ми можемо знайти притулок у наших домівках, де виберемо просто все вимкнути, вгамуватися і дізнаватися про те, що від Бога.

Аби допомогти нам відкрити світ, у якому Адам та Єва, Авраам та Сарра і Йосип та Марія знайшли Бога, і допомогти нам знайти місце, щоб відчувати та чути голос Господа у наш час, я запрошую вас йти до храму. Ми з нетерпінням чекаємо на той час, коли храми знову буде відчинено для виконання всіх обрядів за померлих. Коли це станеться, я запрошую вас ходити до храму настільки часто, наскільки це можливо, та вимкнути свої смартфони і відкласти їх перед тим, як ви заходите на храмову ділянку.

В усіх обрядах у домі Господа ви почуєте чудові слова, фрази та обіцяння, дані Господом Його дітям. Це єдине місце, де ви почуєте ці чудові надихаючі слова.

Якщо ви недостойні отримати храмову рекомендацію прямо зараз, я пропоную вам підготувати себе бути гідними храмової рекомендації і прийти у храм відразу, як ви зможете. Нехай у вас буде бажання отримати храмову рекомендацію та регулярно відвідувати храм.

Я запевняю кожного з вас, що коли ви йдете у храм або відвідуєте храмову ділянку, ви ходите по священній, святій землі. Ви почуєте тихий лагідний голос Духа у храмі або на його священній землі таким чином, як ви ніколи не почуєте Його у торговому центрі, у ресторанах чи інших публічних місцях. Насправді храм—це чудове місце отримати відповіді на молитви.

Чи ви можете приділити час сьогодні?

Світ, у якому ми живемо зараз, у своїх законах і звичаях дуже швидко віддаляється від вчень Христа і Його законів та правил. Сатана невпинно працює, щоб збентежити Божих синів і дочок та відвернути самих обраних від виконання ними їхніх обов’язків й отримання повноти Господніх благословень.

Сатана хоче, щоб ви думали, що у вас більше нема часу для хороших звичок, які ви засвоїли вдома, в семінарії та інституті, а також на місії, зокрема для щоденного вивчення Писань, щоденної молитви, гідного прийняття причастя кожного тижня і щирого, від усього серця, служіння. Він також хоче, щоб ви стояли осторонь у важливих і вирішальних битвах сьогодення, а не займалися ними завзято.

Але пам’ятайте, ми на війні, яка є продовженням тієї, що почалася в доземному світі. Не стійте просто осторонь. Приділяйте час цим важливим звичкам кожного дня. “Зодягніться в повну Божу зброю,—як це попросив нас зробити Павло.—Бо ми не маємо боротьби проти крови та тіла, але проти початків, проти влади, проти світоправителів цієї темряви, проти піднебесних духів злоби”. (Див. Ефесянам 6:11–12).

Як апостол Господа Ісуса Христа, я запрошую вас виділити час, щоб приєднатися до битви. Зодягніться у Божу зброю і зробіть це сьогодні. (Див. Алма 34:32). Не чекайте до того часу, коли ви укладете шлюб, почнете свою кар’єру, що триватиме все життя, чи допоки не подорослішаєте. Ви потрібні Господу зараз!

Роздрукувати