2021
Проста математика встановлення ближчих стосунків з Господом
Серпень 2021


Не пропустіть цей духовний вечір

Проста математика встановлення ближчих стосунків з Господом

З виступу, виголошеного 1 грудня 2020 року, для студентів Ензайн-коледжу в Солт-Лейк-Сіті, штат Юта, США. Повний текст читайте на сайті ensign.edu.

Процес розвитку наших стосунків з Господом не має бути складним.

Зображення
молода жінка молиться за столом

Озираючись на минулий рік, з усіма його підйомами і спадами та несподіваними поворотами, було б мудро проаналізувати, чи ми засвоїли уроки, які слід було і можна було засвоїти завдяки цій пандемії та іншим нещодавнім подіям. Старійшина Джеффрі Р. Холланд, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, поділився в соціальних медіа такою думкою, розмірковуючи над тим, чого він навчився впродовж цього дуже незвичайного часу.

“Я сподіваюся, що коли все повернеться в нормальне русло—незалежно від того, що вважатиметься за норму—я не забуду відчуттів та досвіду, здобутого впродовж цих місяців роздумів та відокремленості. …

Було б нерозумно, якби ми не скористалися цією священною нагодою дослідити свою душу, ще трохи покаятися й поміркувати, як ми можемо стати кращими і добрішими”1.

Беручи цю думку за основу, давайте проведемо невеличкий урок математики. Я люблю математику з її логікою, точністю, передбачуваністю, але ми зробимо наш урок простим, оскільки прості математичні дії—це все, на що я зараз здатна! Ми будемо додавати, віднімати, множити і ділити.

Додавання

З огляду на весь той галас навколо нас, на все розмаїття голосів, які линуть з наших телефонів, екранів і навіть з наших домівок, намагаючись завоювати нашу увагу та нашу прихильність, нам необхідно додати до нашого життя таке поняття, як “святе місце”. Подумайте про те, де ви живете; уявіть це місце.

Чи ви у квартирі?

Чи ви живете в домі зі своєю сім’єю?

На цокольному поверсі?

У вас є сусіди по кімнаті чи немає?

Де місце, в якому ви шукаєте спокій, молитеся, наближаєтеся до Бога? І чи вам це вдається?

Якими б не були умови вашого життя, ви можете додати до нього святе місце—місце, де ви знаходите спокій, щоб слухати голос Бога; щоб “слухати Його”, як радив нам робити наш пророк2; щоб спілкуватися і знаходити провід і спрямування у житті.

Де у своєму помешканні ви можете додати святе місце? Спробуйте знайти конкретне місце або предмет меблювання, який може бути вашим святим місцем. Можливо це ваша ковдра, коли ваш сусід по кімнаті вирушає у своїх справах, або крісло біля обігрівача, від якого йде тепле повітря у зимові місяці. Можливо це пухнастий килимок, який ви знайшли онлайн і поклали біля свого ліжка, щоб ставати на нього навколішки. Святе місце може стати для вас святилищем. З певних причин, і я знаю про це з власного досвіду, сила і втішення можуть наповнювати вас завдяки знанню про те, що ваша ковдра, ваше крісло, ваш пухнастий килимок або щось інше уособлюють вибране вами святе місце й саме там відбувається щось святе. Вимкніть галас. Створіть тишу—доклавши до цього всіх зусиль—аби слухати Його! Ісус навчав: “Вся плоть у Моїх руках; будьте спокійними та знайте, що Я є Бог” (Учення і Завіти 101:16).

Президент Рассел М. Нельсон сказав: “Я запрошую вас зробити вашу квартиру, ваш гуртожиток, ваш дім чи вашу кімнату святим місцем, … де ви можете знайти безпечний притулок від безрадісного сумʼяття світу”3.

Віднімання

Тепер віднімання. Подумайте про те, як ви проводите 24 години, даних вам на добу. Багато з тих годин ви спите (можливо, не так багато, як хотілося б!), а багато з тих годин ви проводите на заняттях, навчаючись. Багато годин ви проводите на роботі, заробляючи гроші на прожиття. Години (або хвилини!), які лишаються вам після виконання всіх обов’язків у навчальному закладі, на роботі та в сім’ї, ви можете назвати своїм “вільним часом”. Це той час, яким ви можете розпоряджатися на свій розсуд. Як ви вирішуєте використовувати той час?

Подумки складіть перелік того, як ви використовували вільний час протягом кількох останніх днів. Потім подумайте про те, що необхідно відняти від того, що ви робите під час свого вільного часу. Чи є розваги, певні медіа або безглузді заняття від яких краще повністю відмовитися або хоча б обмежити час, який ви їм приділяєте? Що необхідно відняти від вашого життя? Це може бути тим запитанням, над яким слід поміркувати і звернутися з ним до Небесного Батька, коли ви перебуваєте у тому святому місці, яке ви додасте!

Давайте віднімемо від свого життя, особливо від свого вільного часу, те, що ображає Духа, чим би це не було: справами, поведінкою, звичкою, або може думкою, ставленням чи мовою, яку ми часом вживаємо. Якщо щось ображає Духа—відніміть це. Позбавтеся цього. Усуньте його зі свого життя. А додайте щось більш святе.

Множення

А тепер перейдемо до множення. Що ми хочемо примножити у своєму житті? Чого у своєму житті ви б хотіли більше, і навіть набагато більше? Ймовірно, найперше, що спаде вам на думку, це гроші! Як було б чудово, якби баланс на вашому рахунку або ваша зарплата збільшилися хоча б удвічі або утричі?

Але давайте подумаємо глибше. Що ви хочете примножити в житті? Може любов у стосунках? А може відчуття миру й радості? А може прощення й зцілення? Хіба не всі ми хочемо усього цього набагато більше? Усе це ми можемо об’єднати під одним заголовком—“благословення”. Хіба ми не хочемо просто примножити свої благословення—усе хороше, що є в нашому житті?

Ми віримо в Бога щедрот, у Бога вічних і безмежних можливостей і ресурсів—любові, мудрості та доброти. Він хоче лише одного—милостиво примножувати наші благословення, але ми повинні наближатися до Нього, перетворивши своє життя на процес покаяння і дотримання Його заповідей. Якщо ми примножуємо своє бажання активно прагнути до світла, служити і набувати якостей Ісуса Христа у житті, якщо ми примножуємо свої намагання каятися і слухатися, тоді наш Небесний Батько дивовижним чином примножить наші благословення. Це просте рівняння.

І ці благословення примножуються знову, коли ми ділимося своєю радістю, вірою та миром з іншими. Ми допомагаємо примножувати їхні благословення і доброту в їхньому житті, коли даруємо свою любов і своє бажання робити добро, піднімати інших та полегшувати їхні страждання. Усе знову помножується, коли ми об’єднуємо сили з іншими людьми, які мають спільні з нашими цілі. І так далі й далі продовжується процес примноження благословень.

Ділення

А тепер перейдемо до ділення. На хвилинку замислимося. Чи хочемо ми поділення у своєму житті? Ісус навчав нас ясно: якщо ми не є, як одне, якщо ми не об’єднані, то ми не Його. Він хоче, щоб ми були об’єднані одне з одним, аби створювати потужну єдність у своєму прекрасному розмаїтті, таким чином стаючи єдиними з Ним. Аби досягнути такого виду об’єднаності та єдності, так, нам доведеться від чогось відділитися.

Ісус навчав: “Той, в кому є дух суперечок, не від Мене, але від диявола, … і він підбурює серця людей сперечатися із злістю, один з другим” (3 Нефій 11:29). Тож ми повинні відділити себе від суперечок, від того, щоб підбурюватися до гніву проти людей навколо нас.

Ісус також навчав: “Любіть ворогів ваших, благословляйте тих, хто проклинає вас, творіть добро тим, хто ненавидить вас, і моліться за тих, хто жорстоко ставиться до вас і утискує вас” (3 Нефій 12:44). Для того, щоб виконувати цю Христову заповідь, нам для початку необхідно відділити себе від гордині, від свого егоїзму, від упередженості, від будь-якої ворожості до груп людей, що відрізняються від нас, і особливо від будь-якого виду расизму. Я впевнена, що всі ми можемо пригадати, що відчували, слухаючи слова Президента Нельсона: “Мене засмучує, що наші чорношкірі брати і сестри по всьому світу страждають через расизм і упередження. Сьогодні я закликаю членів Церкви повсюди бути першими в тому, щоб позбутися упередження в ставленні та діях”4. Тоді ми маємо відділити себе від суперечок, гордовитості і расизму.

Прийом обернених чисел

Є ще одна математична дія, яку я хочу дослідити—прийом обернених чисел. Якщо ви візьмете, наприклад, число 5, що є насправді 5/1, то оберненим до нього буде 1/5. Пригадуєте таке? Це ніби навпаки—ви просто перевертаєте число. Тож коли ви стикаєтеся з випробуванням—а це відбувається постійно у тій чи іншій формі,—застосовуйте прийом обернених чисел і перевертайте все з ніг на голову! Замість того, щоб казати: “Чому я? Чому ця неприємність сталася зі мною?”, спробуйте сказати: “А чому б і не зі мною? Чого я можу навчитися з цього? Що я можу змінити? Як я можу зростати завдяки вірі в Ісуса Христа?” Це містить у собі таку силу.

Коли ви вирішуєте проблему, яка ставить під сумнів вашу віру, застосовуйте прийом обернених чисел. Докладайте всіх зусиль, аби дослідити питання, які у вас виникають, однак переверніть цинізм з ніг на голову, підійдіть до вирішення питання, спираючись на віру, вічну перспективу, розуміння того, що Божі шляхи є вищими за ваші шляхи, і Його думки є вищими за ваші думки чи думки іншої людини з цього питання (див. Ісая 55:8–9).

Ви неодмінно зможете знайти інші способи застосування прийому обернених чисел, аби перевернути те, що не узгоджується з вірою, з ніг на голову.

Хай Бог буде понад усе

Ми всі пам’ятаємо запрошення Президента Нельсона зробити так, аби Бог був понад усе в нашому житті. Він поставив кілька запитань: “Чи прагнете ви, щоб Бог був понад усе у вашому житті? Чи прагнете ви, щоб саме Бог справляв найбільший вплив у вашому житті? Чи дозволите ви, щоб Його слова, Його заповіді та Його завіти впливали на те, що ви робите кожного дня? Чи дозволите ви, щоб Його голос мав пріоритет над будь-яким іншим голосом? Чи прагнете ви в першу чергу робити все, що Він хоче, щоб ви зробили, а вже потім будь-що інше? Чи прагнете ви, щоб вашу волю було поглинуто Його волею?”5

Аби Бог був понад усе в нашому житті, необхідно застосовувати прийом обернених чисел, коли ми стикаємося з випробуваннями і непевністю та свідомо перевертаємо їх з ніг на голову!

Тож, підсумовуючи, ось що ми засвоїли завдяки цьому уроку математики:

  • Додайте святе місце і слухайте Його;

  • Віднімайте все, що ображає Духа;

  • Примножуйте наші благословення, наближаючись до Господа за допомогою покаяння і послуху;

  • Відділяйте себе від суперечок, гордовитості, егоїзму, упередженості і расизму та

  • Застосовуйте прийом обернених чисел, аби Бог був понад усе.

Ісус, Найкращий Математик, є нашим Спасителем і Царем. Його досконала любов до нас є реальною, вона змінює життя і спасає життя. Нехай Він буде понад усе у вашому житті, і ви знайдете невимовну радість.

Посилання

  1. Джеффрі Р. Холланд, допис на сторінці у Facebook, 2 серпня 2020 р.

  2. Див. Рассел М. Нельсон, “Слухайте Його”, Ensign або Ліягона, трав. 2020, сс. 88–92.

  3. Рассел М. Нельсон, “Бути справжнім поколінням нового тисячоліття”, Ліягона, жовт. 2016, с. 29.

  4. Рассел М. Нельсон, “Хай Бог буде понад усе”, Ensign або Ліягона, жовт. 2020, с. 94.

  5. Рассел M. Нельсон, “Хай Бог буде понад усе”, с. 94.

Роздрукувати