2022 р.
Як програма BYU–Pathway допомогла цим молодим людям зміцнити віру
Лютий, 2022


Лише в цифровому форматі: Дорослій молоді

Як програма BYU–Pathway допомогла цим молодим людям зміцнити віру

Освіта допомогла у вирішенні проблем цих трьох студентів, перетворивши темряву на світло.

Зображення
руки людини, яка молиться перед комп’ютером

Сумнів. Темрява. Розлучення. Депресія. Три молоді людини з різних куточків світу жили в таких важких умовах, коли зареєструвалися на навчання в BYU–Pathway Worldwide. А завдяки освітній онлайн програмі вони не лише змогли продовжити навчання, але знайшли більший спокій та відкрили—чи відновили—світло євангелії в своєму житті.

Господь заохочує нас прагнути знань “саме через навчання і також через віру” (Учення і Завіти 88:118; курсив додано). Читайте, як ці молоді люди саме це й робили і як прагнення до знань і до вищої освіти додало їм сил.

Сповнені світлом

Зображення
два юнаки в одязі для хрищення разом з жінкою в масці

Двайт (у центрі) зі своєю матір’ю та другом Джеффом у день хрищення.

Фотографія люб’язно надана Двайтом Г.

З дитинства мене навчали християнських цінностей. Я знав, що мене створено Богом і що Він буде мене захищати, якщо я дотримуюся Його заповідей. Але поступово я відійшов від своєї віри, і у мене виникло багато сумнівів. У 2020 році мій друг Джефф, який є членом Церкви, розповів про програму BYU–Pathway Worldwide, про те, як завдяки їй студенти краще вивчають англійську і здобувають онлайн ступінь бакалавра.

Мені захотілося дізнатися більше!

У моїй країні більшість молодих людей не мають змоги поїхати за кордон, щоб здобути кращу освіту. BYU–Pathway стала тим рішенням, про яке я навіть не підозрював. На зміну страху за майбутнє прийшла нова надія, яка спалахнула в мені, і я знав, що Бог мене не полишив.

Під час занять я засвоїв багато важливих навичок і вмінь, наприклад, як управляти своїми фінансами, покращити англійську і бути проактивним співробітником. Я швидко зрозумів, що програма BYU–Pathway—це не лише шлях до освіти, але й до духовності. Під час занять я також дізнався про Нефія і сучасних пророків та зрозумів, що їхні вчення істинні. І я усвідомив, що якщо хочу повністю осягнути те, що вивчаю, мені необхідно більше дізнатися про Церкву.

Я поділився своїми почуттями з Джеффом, і він відразу ж познайомив мене з місіонерами повного дня. Кожного дня, коли я навчався з місіонерами, я сповнювався світлом, яке допомогло мені ясніше бачити світ. Я був схожий на загублену дитину, яка нарешті прийшла додому. Я дізнався, що є сином Бога, що я маю мету і є ще одна книга (Книга Мормона), написана людьми в давнину, в якій розповідається про дива, здійснені для них Небесним Батьком та Ісусом Христом.

Згодом я охристився і був конфірмований членом Церкви Ісуса Христа. А моя віра в Ісуса Христа сягнула такої висоти, якої я ніколи не сподівався досягнути.

Двайт Г., Марітіме, Того

Повернення на чудовий Господній шлях

Зображення
молода жінка тримає сертифікат

Фотографія люб’язно надана Стефані Д.

Я завжди була активним членом Церкви, але після розлучення план спасіння, даний Небесним Батьком, і моя віра втратили для мене першочергове значення. Я зустріла одного чоловіка й ми почали жити разом. Усе моє життя змінилося. Я відчувала, що перебуваю в повній темряві, і перестала ходити до церкви, бо втратила відчуття належності до неї.

Однак я продовжувала ходити до інституту релігії. У той час місіонерка служіння, з якою я познайомилася в інституті, запросила мене приєднатися до програми BYU–Pathway. Я вагалася, однак вона пообіцяла, що це змінить моє життя. Тож я вирішила спробувати хоча б один семестр. Однак невдовзі народилася моя перша дитина, і я не знала, як поєднати обов’язки мами з навчанням, тож я полишила навчання.

Пізніше я згадувала, як чудово почувала себе під час того одного семестру. Я почувалася так близько до Небесного Батька, і мені захотілося знову мати ті відчуття. Тож через рік я повернулася до навчання за програмою BYU–Pathway, і після цього в моє життя прийшло багато благословень.

Я розпочала прекрасний процес покаяння, уклала шлюб з чоловіком, з яким жила, і навіть отримала храмову рекомендацію. Пізніше мене покликали президентом Товариства допомоги. Зараз я служу вчителем інституту релігії, і мені це подобається. Мій чоловік також більше дізнався про євангелію Ісуса Христа.

Ми будемо мати змогу взяти все здобуте знання у наступне життя (див. Учення і Завіти 130:18–19). BYU–Pathway—це не лише освіта. Завдяки цій програмі я повернулася на чудовий Господній шлях.

Стефані Д., Ваніка, Суринам

Від темряви до впевненості

Зображення
молоде подружжя сидить на траві

Фотографія люб’язно надана Дейном В.

У старших класах середньої школи мене постійно мучили тривожність та депресія, тож усе закінчилося тим, що я кинув навчання. Протягом майже п’яти років я жив без церкви і без сім’ї. Приблизно в той час я також почав вживати наркотики й алкоголь, щоб якось справлятися з почуттям самотності.

То був дуже темний період.

Якось мама дізналася про програму BYU–Pathway Worldwide і почала заохочувати мене долучитися до неї. Освіта—це те, чого я завжди хотів, але попередній шкільний досвід підірвав мою впевненість.

Спочатку я відкинув мамину пропозицію, але впродовж того тижня поцікавився програмою BYU–Pathway в Інтернеті. Склалося враження, що це саме те, що мені підходить. Попри свої сумніви я вирішив навчатися. У той самий час я почав працювати над тим, щоб знову узгодити своє життя з євангелією.

Коли я лише почав навчання, то почувався дивно і не в своїй тарілці. Я не був активним у Церкві впродовж років, але в моїй групі були люди з усіх верств суспільства, і вони пояснили мені, що необов’язково бути досконалим, аби там навчатися.

Невдовзі я почав сильніше відчувати Духа і любити те, що вело мене в правильному напрямку. Раніше мені здавалося, що я невдаха в усьому. Але вперше за довгий час я відчув, що досягаю успіхів не лише в навчанні, але і в духовному розвитку.

Те, що під час навчання я відчував Духа, допомогло мені поновити своє свідчення і ясність розуму. Оскільки я знав, що Небесний Батько та Ісус Христос поруч зі мною, то відчував упевненість і міг робити те, на що вважав себе неспроможним у той час, коли перебував у темряві. Після всього пережитого я ніколи не вважав, що зможу здобути освіту. Програма BYU–Pathway усе змінила і допомогла мені вернути віру в себе та Ісуса Христа.

Дейн В., шт. Юта, США

Президент Рассел М. Нельсон радив:

“Зробіть освіту найвищим пріоритетом. Здобувайте всю освіту, яку тільки можете. Для нас, святих останніх днів, освіта є релігійним обов’язком. …

Ваш інтелектуальний розвиток—ваша особиста сутність—є вічним і божественним (див. Учення і Завіти 93:29)”1.

Крім програми BYU–Pathway Worldwide існує багато інших можливостей здобуття освіти в рамках Системи церковної освіти або у вашій місцевості. Незалежно від обраного способу здобуття освіти, шукайте можливості зміцнити свій розум і віру, щоб благословляти себе і свою сім’ю не лише в цьому житті, але й у вічностях!

Посилання

  1. Russell M. Nelson, “Education: A Religious Responsibility” (Brigham Young University–Idaho devotional, Jan. 26, 2010), byui.edu/devotionals.

Роздрукувати