2022 р.
Як жити за Господнім наказом “прагніть знання”
Лютий, 2022


Дорослій молоді

Як жити за Господнім наказом “прагніть знання”

Здобуття освіти—це не лише непогана ідея для вашого майбутнього;це також заповідь від Господа.

Зображення
young adult woman

Фотографія Робін Джоунс

У Старому Завіті Анна каже нам, що “Господь—Бог знання” (див. 1 Самуїлова 2:3). А сучасне одкровення показує нам, що так є і в наш час. Бог дав нам настанову: “шукайте в найкращих книгах слів мудрості; прагніть знання, саме через навчання, і також через віру” (Учення і Завіти 88:118).

Але, коли ми кажемо про те, щоб прагнути навчання або знань, ми маємо на увазі не лише чотирирічне навчання в університеті для здобуття диплома про освіту (хоча і це має значення). Це поняття включає набагато більше! Прагнути знання—означає здобувати формальну освіту, іншу професійну підготовку, вивчати євангелію та неформально навчатися.

Є причина, чому Церква має університети, спонсорує онлайн програму здобуття вищої освіти (BYU–Pathway Worldwide) і має програму з вивчення євангелії для дорослої молоді (інститут релігії). Все це тому, що, як пояснив старійшина Дітер Ф. Ухтдорф, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів: “Для членів Церкви освіта—це не лише непогана ідея—це заповідь”1.

Мирські знання: “бути готовими в усьому”

З перших років існування Церкви освіта була серед найважливіших пріоритетів. Коли в 1830-х роках святі оселилися в Кертленді, шт. Огайо, вони започаткували освітні установи, наприклад, Школу пророків (яка спочатку використовувалася для підготовки місіонерів), Школу старійшин, школу з вивчення гебрейської мови, середню школу і, найважливіше, Кертлендський храм, метою якого було стати “домом пізнання” (див. Учення і Завіти 109:8). Пізніше в Наву вони заснували Університет міста Наву, Семінарію в Наву і приватні та громадські школи. Святі твердо вірили, що “здобуття освіти, як мирської, так і духовної, було благородною справою”2.

Просуваючись на захід, святі продовжували будувати у своїх поселеннях школи або академії. Однак вони мали настільки сильне бажання навчатися, що проводили уроки у своїх будинках, у наметах і навіть просто неба. Президент Джордж А. Сміт (1817–1875), перший радник у Першому Президентстві, записав, як перші поселенці в окрузі Айрон, шт. Юта, збиралися в лютому навколо багаття при мінусовій температурі, щоб послухати його уроки з граматики англійської мови, передаючи одне одному підручник з граматики, бо він був лише один3.

Такий ентузіазм до навчання ми, члени Церкви, отримали як спадок! Пророки та інші провідники Церкви постійно заохочували нас здобувати освіту. Президент Рассел М. Нельсон навчав:

“Оскільки ми вважаємо кожен людський розум священним, то здобуття освіти, на нашу думку, є релігійним обов’язком. …

Тож моя порада така: … продовжуйте свою освіту, де б ви не жили, якими б не були ваші інтереси чи можливості, у спосіб, завдяки якому, на вашу думку, ви найкращим чином зможете служити своїй сім’ї та суспільству”4.

Є багато причин для того, щоб отримувати освіту: вона допомагає нам краще розуміти людей і світ навколо нас, вона дасть нам можливість навчати своїх дітей, служити в Церкві і громаді та забезпечувати себе і свої сім’ї. Як навчав Президент Гордон Б. Хінклі (1910–2008):

“Ви маєте мандат від Господа розвивати свій розум, своє серце і свої руки. Господь сказав: “Навчайте старанно … про те, що в небесах, і на землі,… те, що є вдома; те,що за кордоном; війни та збентеження народів, і осуди,що на землі; і знання також про країни і про царства—щоб вас могло бути приготовлено в усьому” (Ученняі Завіти 88:78–80).

Господь бажає, щоб ви тренували свій розум і руки, щоб, просуваючись життям, мати добрий вплив. … Ваша освіта зміцнить ваше служіння у Церкві”5.

Духовне знання: “знати таємниці та мирні речі”

Зображення
young man reading the scriptures

Яким би важливим не було навчання в аудиторії, наша духовна освіта посідає ще важливіше місце в нашій подорожі життям.

Коли старійшина Кім Б. Кларк, почесний сімдесятник, служив відповідальним за Церковну систему освіти, він сказав:

“Найважливішим знанням, яке ви маєте здобути, є знання про те, що від Бога. …

Якщо ви віддаєте пріоритетність духовному знанню у своєму розумі та серці, то обов’язково будете покладатися на Господа і Святого Духа у своєму навчанні, будете бачити все, що вивчаєте, у світлі Його євангелії і продовжуватимете поглиблене навчання протягом всього життя”6.

Сьогодні у нас є так багато доступних ресурсів, які можуть допомагати нам вивчати євангелію. Нам доступні не лише Писання і слова сучасних пророків, але і посібник За Мною йдіть, генеральні конференції, уроки Недільної школи і домашні вечори. Усе це дає можливість регулярно вивчати євангелію. Священні храми також мають на меті навчати нас у Божий спосіб.

Доросла молодь також може скористатися перевагами церковної програми інституту релігії, яка включає будь-які курси: від Писань до історії Церкви, аби допомагати нам жити продуктивним життям. Участь в інституті може допомагати вам ставати кращими знавцями Писань, надавати можливість знаходити друзів і, якщо ви також є студентом коледжу чи університету, врівноважувати ваші мирські знання.

Якщо духовні знання будуть пріоритетними в нашому житті, то ми матимемо благословення отримувати “одкровення за одкровенням, знання за знанням, щоб [ми могли] знати таємниці і мирні речі—те, що приносить радість, те, що приносить життя вічне” (Учення і Завіти 42:61).

“Пізна[ти] … Бога … та Ісуса Христа”

Серед усього, що ми вивчаємо,—як мирського, так і духовного—є один вид знань, якого ми повинні прагнути понад усе. Старійшина Майкл Джон У. Те, сімдесятник, навчав: “Нам потрібно усвідомити, що пізнання Спасителя—це найважливіше прагнення у нашому житті. Воно має стати пріоритетним серед усього, що ми робимо”7.

Писання нас навчають того самого:

“Зроста[ти] в благодаті й пізнанні Господа нашого й Спасителя Ісуса Христа” (2 Петра 3:18).

“Істинн[е] знання … є знанням про нашого Викупителя” (Геламан 15:13).

“Життя ж вічне—це те, щоб пізнали Тебе, єдиного Бога правдивого, та Ісуса Христа, що послав Ти Його”(Іван 17:3).

Якщо ми приділяємо час, щоб по-справжньому пізнавати Небесного Батька та Ісуса Христа, то наша спроможність ставати такими, як Вони, покращуватиметься. І це також допоможе нам знаходити сенс і мету в нашій подорожі життям. Президент Спенсер В. Кімбол (1895–1985) пояснював: “З усіх скарбів знань найбільш значущим для нас є знання про Бога, Його існування, Його сили, Його любов і Його обіцяння”8.

Навчатися все життя

Ми, доросла молодь, повинні шукати і використовувати будь-яку можливість, аби прагнути знань і здобувати освіту—як у навчальному закладі, так і в євангелії. Порівнюючи освіту з оливою в наших світильниках (див. Матвій 25:1–13), сестра Мері Н. Кук, колишня перша радниця в генеральному президентстві Товариства молодих жінок, навчала: “Ось тепер для вас настав час старанно зростати у своєму духовному знанні—крапля за краплею—через молитву, вивчення Писань та послушність. Ось тепер для вас настав час здобувати свою освіту—крапля за краплею”9.

Пам’ятайте, що Небесний Батько заповідав нам шукати знань. А здатність навчатися—це справжній дар від Нього. Якщо формальна освіта вам недоступна, моліться, щоб мати скерування і провід.

Навчання протягом усього життя може стати одним з тих аспектів життя, в якому ми досягнемо найбільшої реалізації. Якщо ми інвестуємо в наше навчання зараз, то розвинемо взірець навчання протягом усього життя, який допоможе нам стати кращими батьками для своїх дітей, кращими працівниками для роботодавців, кращими громадянами у нашій громаді, кращими служителями чоловікам і жінкам, які є навколо нас, та кращими послідовниками Христа.

Посилання

  1. Дітер Ф. Ухтдорф, “Два принципи для будь-якої економіки”, Ліягона, лист. 2009, с. 58.

  2. Див. By Study and Also by Faith: One Hundred Years of Seminaries and Institutes of Religion (2015), 2–3, 5–6.

  3. Див. George A. Smith, Journal, Dec. 1850–Apr. 1851, Mar. 3, 1851, in George A. Smith Papers, 1834–1877, Church History Library, Salt Lake City.

  4. Russell M. Nelson, “Where Is Wisdom?”, Ensign, Nov. 1992, 6.

  5. Gordon B. Hinckley, “Seek Learning”, New Era, Sept. 2007, 4.

  6. Кім Б. Кларк, “Навчання для всієї душі”, Ліягона, серп. 2017, с. 34.

  7. Mайкл Джон У Те, “Наш особистий Спаситель”, Ліягона, трав. 2021, с. 99.

  8. Spencer W. Kimball, “Seek Learning, Even by Study and Also by Faith”, Ensign, Sept. 1983, 5.

  9. Мері Н. Кук, “Прагніть знання: у вас є робота для виконання”, Ліягона, трав. 2012, с. 122.

Роздрукувати