2022 р.
Як навчання від людей інших віросповідань допомогло мені покращити моє життя
Серпень 2022


Лише в цифровому форматі: Дорослій молоді

Як навчання від людей інших віросповідань допомогло мені покращити моє життя

Навчання про інші віросповідання не лише відкрило мої очі, але й допомогло зміцнити мою віру і надихнути мене бути більш відданою моїй релігії.

Зображення
вигляд синагоги зсередини

То був спекотний і вологий червневий день у Брукліні, штат Нью-Йорк, США. Я була на екскурсії у єврейській громаді хасидів з кількома іншими студентами Університету Бригама Янга, які вивчали комунікації. Попри погоду чоловік, який проводив екскурсію, був вдягнений у темний одяг з голови до ніг—від чорного циліндра до темного костюма й формального взуття. Прогулюючись місцевістю, ми проходили повз інших членів громади, які були схоже вдягнені. Після того ми зайшли у магазин перук, де дізналися, що єврейки-хасиди носять перуки і довгі сукні.

Я лише могла собі уявити, як спекотно і незручно усе те було, особливо під час вологого нью-йоркського літа. Все ж, таким було їхнє життя—щодня. Вони вдягалися так, бо це було атрибутом їхньої релігії, і таким чином вони показували свою відданість Богові.

Я певним чином могла зрозуміти їхню відданість. Серед нас були люди, які отримали ендаумент у храмі, і носили храмовий одяг під своїм звичайним одягом. Ми усі уклали завіти з Богом через хрищення і регулярно робили те, що показувало нашу відданість Богу і нашим віруванням. Але було цікаво побачити, як відданість показується іншим чином, ніж той, до якого я звикла.

І це змусило мене по-справжньому задуматися про те, скільки усього я можу дізнатися з релігійних практик інших людей—і як це може допомогти мені більш свідомо поклонятися Богу і показувати Йому свою відданість.

Черпати натхнення в підготовці

Ми зайшли додому до нашого гіда і побачили кошерну кухню його сім’ї, що складалася з двох духовок, двох плит і двох мийок. Це потрібно для того, щоб м’ясні і молочні продукти готувалися окремо, оскільки дві категорії їжі не могли торкатися одна одної.

Одного п’ятничного вечора ми приєдналися до єврейської сім’ї на шаббатню вечерю, яка символізувала початок їхнього Суботнього дня, який був у суботу. Я спостерігала за тим, як вони промовляли традиційні єврейські молитви, а потім взяла участь в трапезі з кількох страв, у тому числі й вина, від якого ми відмовилися. Дехто з присутніх були вражені тим, що ми, як члени Церкви, маємо наш власний кодекс здоров’я і не вживаємо алкоголь, каву або чай.

Після шаббатньої вечері я обмірковувала й інші речі, які показували відданість і вірність наших єврейських друзів їхній релігії. Я думала про те, якою б жертвою для мене було б відмовитися від п’ятничних вечорів. Але мене також надихала їхня підготовка до Суботнього дня. Що було б, якби в суботу я приділяла більше часу підготовці до Суботнього дня? Як мені більш вдумливо і старанно готуватися до проведення Суботнього дня у святості?

Приклади відданості і вірності

Під час свого перебування в Нью-Йорку я побачила й багато інших прикладів, коли мене надихали відданість і вірність людей інших віросповідань. Ці приклади змушували мене задумуватися над власною відданістю моїй релігії.

Я говорила з чоловіком-сикхом, який, незважаючи на те, що був жертвою злочинів на ґрунті ненависті через свою зовнішність після подій 9 вересня, залишався вірним своїм віруванням. Я відвідала мечеть і була свідком того, як кілька мусульман виділяли час посеред дня, щоб прийти помолитися. Я зайшла у дивовижний собор і краще зрозуміла, як усі, у тому числі й будівельники і архітектори, можуть присвятити свій час і таланти Богу.

І я почала запитувати себе: Наскільки палко я б захищала свою віру? Як часто посеред дня я виділяю час, щоб поклонятися Небесному Батьку і висловлювати Йому подяку? Які таланти я можу присвятити, щоб благословляти інших?

Я часто розмірковувала про той спекотний і вологий день у Нью-Йорку. Мене так надихнула відданість нашого єврейського гіда тому, щоб жити за своєю релігією не лише у Суботній день, але й кожний день. Той досвід, разом з іншими, дозволив мені обдумати, як я краще можу показувати свою відданість Богу і Його євангелії через мої щоденні вчинки.

Спостерігаючи за людьми інших віросповідань, я дізналася, як краще молитися, як краще шанувати завіти, які я уклала з Богом, як більш доблесно захищати мою віру, і як поважати тих, чиї вірування відрізняються від моїх. У нас усіх є більше спільного, ніж ми думаємо.

Роздрукувати