2022 р.
Любов, єдність, повага й дружба—нещодавні послання пророків та апостолів
Вересень 2022


Лише в цифровому форматі

Любов, єдність, повага й дружба—останні послання пророків та апостолів

Дізнайтеся, чому сучасні пророки вчать на ці теми в соціальних мережах.

Зображення
Ісус сидить біля криниці із самарянкою

Біля криниці, художниця Крістал Клоуз

Члени Першого Президентства та Кворуму Дванадцятьох Апостолів говорили на генеральній конференції про важливість єдності, поваги й дружби. Вони також публікували повідомлення на ці теми в соціальних мережах, зокрема такі:

Будьте добрими та усувайте суперечки

“Завжди залишайтеся добрими до інших. Коли Спаситель Ісус Христос відвідав Америку, як записано в Книзі Мормона, однією з перших речей, яких Він навчив, була необхідність усувати суперечки в нашому житті. Тому прошу вас—проявляйте співчуття і розуміння, не поспішайте судити й швидко прощайте”.

Президент Рассел М. Нельсон, Facebook, 1 січня 2022 року, facebook.com/russell.m.nelson.

Сприяйте духу співпраці

“Дружба й повага можуть буквально врятувати життя.

Я був серед тих, хто працював над створенням апарату штучного серця і легенів, який, у свою чергу, допоміг першопрохідцям у хірургії на відкритому серці. Серед тих небагатьох, хто працював у цій новій галузі медичних досліджень, панував дух співпраці й поваги. Ми знали, що наш реальний супротивник—хвороби й смерть. Наша співпраця у спробах винайти нові медичні процедури буквально рятувала життя.

Можна не погоджуватися з іншими, не порушуючи наказ Спасителя: “щоб любили один одного ви, як Я вас полюбив” (Іван 15:12). Можна мати думку, що не збігається з думкою вашого ближнього, і при цьому любити його. Можна навіть “змагатися” у дусі взаємної поваги, яка пробуджує в кожному найкраще.

Нам слід замислитися, що саме кожен із нас може зробити, щоб усунути суперечки з нашого життя, замінюючи їх … досконалістю, дружбою та повагою”.

Президент Рассел М. Нельсон, Facebook, 3 липня 2021 року, facebook.com/russell.m.nelson.

Відмова від забобонів і поширення поваги

“Ми використовуємо ці можливості для побудови дружби та обговорення спільних ініціатив, які сприятимуть взаємному розумінню й повазі.

Такі дружні стосунки збагачують наше життя і відображають важливі вчення Спасителя. …

Я знову звертаюся1 до членів Церкви по всьому світу із закликом відмовитися від забобонів у думках і діях та поширювати повагу до всіх дітей Божих. Це відмінна риса всіх справжніх послідовників Ісуса Христа.

Відмова від забобонів має виходити далеко за межі того, що ми говоримо з кафедри. Ми також повинні відмовитися від образливих і байдужих коментарів у наших розмовах, у наших особистих повідомленнях один одному та в соціальних мережах, а також, найголовніше, у наших власних серцях. Це станеться, якщо ми повністю приймемо вчення Спасителя Ісуса Христа, Який сказав: “Як Я вас полюбив, так любіть один одного й ви!” (Іван 13:34).

Нам слід прагнути слідувати за Ним, живучи за Його прикладом, сповненим величі, любові і досконалості”.

Президент Рассел М. Нельсон, Facebook, 14 червня 2021 року, facebook.com/russell.m.nelson.

Примирення розбіжностей

“Хоча наше суспільство все ще болісно невпевнено в тому, що стосується відносин між релігійною свободою та відсутністю дискримінації, я вважаю, що воно не має залишатися таким. … Як апостол Господа Ісуса Христа я виступаю за моральний і політичний імператив примирення наявних конфліктів і запобігання новим.

За практичну основу для співіснування ми повинні прийняти реальність того, що ми—співгромадяни, які мають потребу один в одному. Це вимагає від нас прийняття певних законів, які нам не сподобаються, і мирного співіснування з певними людьми, чиї цінності відрізняються від наших власних. Коли деякі оборонці висловлюють образи або влаштовують інші дрібні провокації, обидві сторони мають ігнорувати їх. У нашому суспільстві й так забагато потворних конфліктів. Коли ми відповідаємо на образу, то зазвичай віддзеркалюємо її.

Примирення протилежних позицій шляхом поважних переговорів—це прояв не слабкості, а гідності. Як казав Ісус, “блаженні миротворці, бо вони синами Божими стануть” (Матвій 5:9).

Усе, що необхідно для єдності та створення широкої коаліції для просування нашої спільної потреби в релігійній свободі,—це наша загальна переконаність у тому, що Бог заповідав нам любити один одного, зокрема наших сусідів із іншими віруваннями й культурами”.

Президент Даллін Х. Оукс, Facebook, 12 листопада 2021 року, facebook.com/dallin.h.oaks.

Любіть, як любить Христос

“Я відчуваю світло, оптимізм і свідчення, які приносить вплив Святого Духа щоразу, коли я згадую про Спасителя світу, думаю про Нього та намагаюся наслідувати Його.

… Ми повинні намагатися любити, як Він любив.

Він не робив різниці між бідними й багатими, молодими чи літніми, здоровими чи немічними. Він не тримався осторонь від тих, хто належав до іншої релігії чи походив з іншої культури. Він любив усіх людей. Він любить усіх людей. І Він заповідав нам “люби[ти] один одного”, як Він нас полюбив (Іван 15:12)”.

Президент Генрі Б. Айрінг, Facebook, 20 грудня 2020 року, facebook.com/henry.b.eyring.

Не нехтуйте один одним

“Моє серце розривається від думки, що хтось не відчуває, що для нього є місце в церкві кожної неділі. В церкві є місце для всіх дітей Небесного Батька. Кожен із нас—дорогоцінний член Божої сім’ї. Приходьте! Де б ви не були, ким би ви не були. …

Я хотів би сподіватися, що члени приходу працюють у дусі єдності й не нехтують один одним. Замість того щоб засуджувати один одного, ми маємо пам’ятати, що Спасителя Ісуса Христа цікавить лише наше особисте зростання. Ми не повинні порівнювати себе з іншими. Давайте любити один одного й пам’ятати, що і Він “продовжував від благодаті до благодаті, доки не отримав повноту” [Учення і Завіти 93:13]”.

Президент М. Рассел Баллард, Facebook, 13 жовтня 2021 року, facebook.com/mrussell.ballard.

Виявляйте любов і доброту

“Я дуже вдячний за присутність у моєму житті справжніх друзів.

Один із таких друзів—преподобний доктор Ендрю Тіл, капелан і теолог Оксфордського університету. Коли ми зустрілися, мені здалося, що ми знаємо один одного цілу вічність. Він милосердний, чесний і неймовірно добрий. Наша дружба долає релігійні й культурні відмінності, які в іншому випадку могли б віддалити нас один від одного. Замість цього ми зосереджені на безлічі спільних рис, таких як любов до Бога й бажання ділитися Його любов’ю з іншими.

Я багато чого навчився завдяки вродженій здатності Ендрю любити й приймати своїх братів і сестер. Він кидає виклик особистій вигоді й завдяки безкорисливим вчинкам приймає у своє серце людей з усіх верств суспільства. Ми з Пет отримуємо частку цієї любові й прийняття, час від часу відвідуючи його в Оксфорді.

Оточіть себе справжніми друзями, з якими вам не лише приємно спілкуватися, але від яких ви можете отримати цінні уроки. Таким чином ми зможемо виконати другу найбільшу заповідь: “Люби свого ближнього, як самого себе” [Марк 12:31]”.

Старійшина Джеффрі Р. Холланд, Facebook, 28 лютого 2022 року, facebook.com/jeffreyr.holland.

Дивіться на всіх як на рідних братів і сестер

“Як у громадян світу у нас більше спільного, ніж ми думаємо. Це вірно не лише для нас, членів Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів, але й для всіх дітей нашого Небесного Батька. …

Якщо зосередитися лише на нашому спільному життєвому досвіді й надіях, нам буде не так і важко знайти спільну мову з людьми, спільнотами й країнами—незалежно від того, де ми живемо і яке наше походження або життєві обставини.

Якщо світова історія нас чогось навчила, так це того, що людям властиво вважати себе “хорошими хлопцями”—героями сюжету. А як щодо тих, хто думає і поводиться інакше? Звісно, вони—“погані хлопці”.

Коли ми бачимо в інших ворогів, ми шукаємо в них найгірше, а в собі—найкраще.

Ми судимо про себе за нашими добрими намірами, а про них—за їхніми поганими вчинками.

Євангелія Ісуса Христа вчить нас звеличувати любов у нашому серці, поки ми не будемо ставитися до всіх чоловіків і жінок як до наших ближніх—як до наших братів і сестер. Його євангелія об’єднує та згуртовує всіх чоловіків, жінок і дітей. Вона вчить, що ми не вороги, а належимо до однієї божественної та вічної сім’ї; ми—сини й дочки нашого люблячого Небесного Батька”.

Старійшина Дітер Ф. Ухтдорф, Facebook, 18 жовтня 2021 року, facebook.com/dieterf.uchtdorf.

Зміцнюйте стосунки з Господом та іншими людьми

“Дружба—це дуже важлива частина нашого життя. Укладаючи та виконуючи свої завіти перед Богом, ми знаходимо товаришів і належність одне до одного. Завдяки належності до завітів ми зміцнюємо одне одного в Його любові, таким чином навчаючись більше любити Бога й одне одного. Належати Богові й одне одному в завіті—це неочікувано усміхатися, бо ми бачимо очима, щоб бачити, і чуємо вухами, щоб чути. Він змінює нас і наші стосунки, щоб ми стали більш схожими на Нього. Тож зміцнюймося в наших стосунках із Богом та одне з одним, коли разом йдемо нашими життєвими шляхами”.

Старійшина Герріт У. Гонг, Facebook, 30 липня 2021 року, facebook.com/gerritw.gong.

Роздрукувати