2023
Як ви говорите про храм?
Листопад 2023


Як ви говорите про храм?

Те, як ми обговорюємо все, що пов’язано з храмом, має значення.

Зображення
доросла молодь говорить і усміхається біля храму

Я пам’ятаю, що була дуже рада, коли готувалася отримати ендаумент перед поїздкою на місію. Я також пам’ятаю, що моя радість перетворилася на хвилювання і збентеження після того, як деякі члени сім’ї давали мені нечіткі застереження стосовно відвідування храму вперше.

Я знала, що вони щиро намагалися допомогти мені отримати позитивний досвід. Але мені здається, що було б краще, якби вони зосереджувались не на застереженнях, що храм це незвичне місце, а на тому, як допомогти мені підготуватися до храму у надихаючий і правильний спосіб.

З огляду на це, ось чотири принципи, які можна застосувати, коли ви говорите про храм з тими, хто збирається відвідати його вперше:

1. Зосередьтеся на істинах, а не на особистих поглядах

Коли людина, яку ми любимо, вперше відвідує храм, нам, звичайно, хочеться поділитися своїм власним досвідом з нею. Але ми маємо переконатися, що ділимося тим, що основується на євангельських істинах, а не на наших особистих поглядах.

Правильна інформація дозволяє тим, кого ми любимо, зосередитися на Спасителі, і не дає поглядам інших людей вплинути на їхнє сприйняття храмового досвіду. Президент Рассел М. Нельсон сказав: “Хороше натхнення ґрунтується на хорошій поінформованості”1.

Ви можете ділитися правильною інформацією (і навіть зображеннями!) про храм з курсу підготовки до храму, Писань і з сайту: temples.ChurchofJesusChrist.org. Іноді ми можемо хвилюватися з приводу того, якою інформацією поділитися. Але якщо ми звертаємося до правильних джерел, а не покладаємося лише на наші судження, нам не треба хвилюватися, що ми розповімо щось зайве.

Коли ми ділимося правильною інформацією про храм, то пропонуємо більш натхненний погляд на храм. Особисті погляди часто зосереджуються на почуттях та досвіді, які ми мали, в той час як інформація, що основується на євангелії, допомагає тим, кого ми любимо, отримати власний досвід у храмі.

2. Звертайте увагу на слова, які ви використовуєте

Які слова, що описують храм, спадають вам на думку? Наприклад, Президент Нельсон сказав: “Кожен храм є джерелом світла і надії”2.

Ми можемо обирати слова, які надають надію та світло тим, кого ми любимо і хто готується увійти до храму. Ми можемо уникати негативних означень для описання храму (як-от: “незрозумілий” або “дивний”). Натомість ми можемо обирати позитивні, зосереджені на Христі слова (наприклад, “мир” і “надія”).

Мені дуже допомагає пригадування багатьох гарних зображень храмових кімнат, які я бачила. Я часто ділюсь ними з друзями і членами сім’ї, які збираються піти до храму3. Які почуття, емоції або слова спадають вам на думку, коли ви бачите ці зображення? Намагайтеся підбадьорювати людей, коли ви говорите про храм.

3. Шукайте відповіді у євангельських джерелах

Завдяки любові й глибокій повазі до храму, природним буде відчувати певний страх, коли ми говоримо про храм. Ми можемо відчувати хвилювання і невпевненість, що саме можна сказати. Коли я зростала, було нормою казати допитливим друзям і членам сім’ї, що ми не можемо говорити про те, що відбувається у храмі.

А втім, поки я служила в храмі і більше дізнавалася про нього, то зрозуміла, що ми можемо розповісти більше, ніж я усвідомлювала!4

Наприклад, ми можемо розповісти, що “ендаумент у буквальному розумінні є “даром”5. Храмовий ендаумент — це дар священних благословень від Бога кожному з нас, і деякі з цих благословень містять:

  1. “Більше знання про цілі та вчення Господа.

  2. Силу виконувати все, чого бажає від нас Бог.

  3. Божественне скерування й захист у нашому служінні Господу, своїм сім’ям та іншим людям.

  4. Більше надії, втіхи та спокою.

  5. Обіцяні благословення зараз і у вічності”6.

Ми також можемо говорити про завіти, які ми укладаємо у храмі. Храм надає нам чудову можливість наближатися до Господа і зміцнювати стосунки з Ним через укладання додаткових завітів з Ним. Ці завіти є такими:

  • “Закон послуху, який, зокрема, означає, що ми намагаємося дотримуватися заповідей Бога.

  • Закон жертви, який означає, що ми маємо робити все, що можемо, заради підтримки Господньої роботи, і каятися зі скрушеним серцем і упокореним духом.

  • Закон євангелії, тобто вищий закон, якого Він навчав, коли був на землі.

  • Закон цнотливості, який означає, що ми повинні мати статеві стосунки тільки з тією людиною, з якою ми легально і законно одружені за Божим законом.

  • Закон посвячення, який означає, що ми маємо посвячувати свої час, таланти і все, чим Господь благословив нас, для побудови Церкви Ісуса Христа на землі”7.

Коли ми ділимося позитивними посланнями про храм, то допомагаємо тим, кого любимо, комфортніше почуватися і краще підготуватися до відвідування храму вперше. Ми можемо допомогти їм прагнути зміцнити стосунки з Ісусом Христом через храмові завіти.

4. Діліться позитивним досвідом

Найкраще стосовно храму я зрозуміла те, що маючи правильну інформацію, він зовсім не здається дивним. Насправді більшість інформації, якщо не вся, включно з благословеннями, які ми отримуємо в храмі, вже відомі нам з того, що ми щодня дізнаємося, вивчаючи євангелію.

З мого досвіду я дізналася, що страх не від Бога. Якщо ми уникаємо можливості говорити про храм або говоримо про нього з нечіткими застереженнями або хвилюванням, то це дає супротивнику більше сили затьмарити красу храму. Замість того, щоб обмежуватися фразою: “Просто продовжуй ходити до храму і згодом все покращиться”, ми можемо поділитися своїм позитивним досвідом відвідування храму.

Якщо ми відчуваємо, що нам страшно відповідати на запитання про храм, це може бути запрошенням від Господа більше дізнатися про нього. Це благословить не лише нас, але й тих, хто нас оточує. Господь хоче, щоб храми благословляли нас, а не лякали.

Пам’ятайте, що сказав Президент Нельсон: “Укладання завітів і отримання необхідних обрядів у храмі, а також прагнення наблизитися до Нього в цьому святому місці, буде благословляти ваше життя так, як ніяке інше поклоніння”8. І чим більше ми будемо позитивно говорити про храм, тим більше ми будемо надихати одне одного повернутися й отримати ті благословення в нашому житті.

Роздрукувати